adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (16)

In Amenajari Gradina, Gradina

Terasă, cu bucătărie de vară, ca extindere a casei

Cine are o casă cu grădină, cu siguranță își dorește ca cel puțin pe perioada caldă a anului să se poată bucura de timp petrecut în aer liber. Și da, o bucătărie de vară cu loc de luat masa, de ce nu și cuptor de pizza și loc de foc pot completa nemaipomenit funcțiunile din grădină. De regulă, cel mai la îndemână este ca o astfel de terasă să fie și aproape de casă, adică să fie concepută ca și extensie a ei pentru ca la baie să fie facil. Am ales să-ți prezint azi un proiect realizat de către arhitecții peisagiștii de la Paradise Restored, care au conceput și materializat o astfel de lucrare într-o zonă montană din Oregon, în nord-vestul Statelor Unite ale Americii. Dar hai să-ți spun mai multe despre cum au conceput ei acest loc de petrecut în aer liber.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (2)

Orice extensie a unei case trebuie să fie în acord cu arhitectura acesteia. Nu poți face o terasă cum te taie capul pentru că la final totul va părea o încropeală. Primul aspect de care trebuie ținut cont este cel al arhitecturii, care la rândul său trebuie să fie în concordanță directă cu utilitățile. Adică, locul pentru terasă va fi ales nu doar în funcție de cum arată la final ansamblul, ci și de unde se pot extinde instalațiile, în special cea electrică și cea sanitară (de apă potabilă). După ce este clar cum se pot face aceste lucruri, se ia în considerare spațiul disponibil și funcțiunile care pot fi amplasate pe teren.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (4)

Ceea ce este plăcut la terasa de față este faptul că a fost gândită ca o cameră în aer liber. Având orientarea către pădure, deci fără vecini, libertatea în amenajarea ei a fost mai mare. Cu toate acestea nimic nu este pus la întâmplare. Spre exemplu, zona de șemineu este poziționată astfel încât să fie vizibilă și de la interiorul casei, iar partea de bucătărie într-o laterală, mai puțin vizibilă (dar și mai ușor pentru ventilarea de la grătarul electric). Pentru că pe structura șemineului urma să fie amplasat și un televizor, șemineul este unul cu bioetanol. Altfel, ar fi fost necesar un coș suplimentar de fum, iar așa ceva lângă o pădure nu este tocmai în regulă (de precizat și faptul că casa este din lemn). În plus, un coș de fum ar fi stricat aspectul întregului ansamblu.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (5)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (11)

Zona de bucătărie este realizată în jurul structurii acoperișului terasei, acoperiș gândit pe colțul casei pentru a nu obtura lumina camerelor de la parter. Orice acoperiș deasupra ferestrelor de la parter, oricât de mari ar fi geamurile, obturează luminozitatea, iar interiorul devine foarte întunecat. Așadar, bucătăria este gândită aici pe colțul casei, ca element de legătură între noua terasă configurată și veranda (prispa) existentă.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (9)

Dinspre vechea verandă înspre noua terasă, se vede masa de tip bar și masa cu scaune, pregătind astfel vizual orice vizitator nou venit, că acolo este locul bucătăriei de vară.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (13)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (6)

Bucătăria este complet utilată pentru a funcționa la exterior, de la finisaje la electrocasnice. Inclusiv frigiderul este unul dedicat pentru uz exterior.

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (10)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (7)

Pe lângă zona de living și bucătărie de vară, în afara terasei, către grădină, mai sunt două puncte de atracție: cuptorul de pizza și locul de foc. Aceste funcțiuni sunt mai jos față de nivelul terasei, urmând firesc panta lină a terenului. Sunt gândite împreună, locul de foc separând practic terasa de restul grădinii. Chiar dacă finisajele sunt diferite, respectiv deck și piatră pentru terasa și piatră de textură și nuanță diferită pentru al doilea nivel al ei, întreaga amenajare este coerentă pentru că e concepută în relație cu grădina și casa. Niciun element nou construit nu afectează ceea ce era deja construit, ci vine în completarea sa. În plus, modul de iluminare de-a dreptul scenofgrafic, transformă total atmosfera terasei pe timpul nopții. Un proiect reușit și bine planificat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (16)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (14)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (15)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (1)

adelaparvu.com despre amenajare terasa in extinderea casei, Design Paradise Restored (3)Foto via Paradise Restored

 

11 raspunsuri pentru Terasă, cu bucătărie de vară, ca extindere a casei

  1. Balaianu Elena Madalina spune:

    Arata foarte, foarte, foarte bine!

  2. Brigita spune:

    …Asa DA…nu ce vezi de obicei prin curtile romanilor…este de imitat pana in cel mai mic detaliu…

    MULTUMIM…

  3. Ana spune:

    De unde pot gasi mobilierul? Vreau asa ceva! Imi place!

  4. Dull Bianca spune:

    Buna Adela! Ai idee unde as gasi piatra/caramida cu forma conica, pentru a putea construi un loc pentru foc ca in imaginea atasata? Ce am gasit sunt doar pavele conice, de dimensiuni mici. Nu ajuta. La americani am vazut ca sunt foarte raspandite caramizile acestea. Multumesc!
    Bianca

    834c9d645c4ba4e198e84def60c5e991

  5. Dull Bianca spune:

    Blocheti! 🙂 Am gasit.

  6. Andreea spune:

    Și eu visez la ceva de genul acesta. Nu neapărat cu lemn, pentru că știu cât de mult trebuie întreținut în timp (avem experiență), ci mai degrabă o terasă cu aluminiu (pergolă de aluminiu) sau alte materiale mai rezistente.
    Tot ce este din aluminiu poate părea mai rece sau impersonal, dar se pot ajusta culorile, texturile sau restul accesoriilor astfel încât să fie mai caldă și primitoare terasa- pentru că elegantă este până peste foarte, și foarte rezistentă.

    TeraseamenajatedeSunLeaderpergolecuacoperisretractabil.pergoleretractabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *