adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (8)

In Gradina, Sfaturi plante

Ghiveciul transparent nu este obligatoriu pentru orhideea Phalaenopsis

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Am primit nenumărate întrebări despre vasele în care trebuie ținute orhideele, mai exact dacă ghivecele transparente ale orhideelor pot fi înfrumusețate cu ajutorul portghivecelor decorative. Răspunsul este da, poți folosi măști frumoase din ceramică, metal, răchită sau orice alt material opac, fără să-i lezeze în vreun fel sănătatea plantei tale dragi. Înainte de a justifica posibilitate folosirii măștilor decorative trebuie să-ți povestesc câte ceva și despre cele două tipuri de ghivece des utilizate în creșterea orhideelor Phalaenopsis.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (6)

Orhideea Phalaenopsis poate fi plantată în orice ghiveci, nu numai din plastic transparent, atâta timp cât se oferă un drenaj foarte bun și o ventilație adecvată la nivelul rădăcinilor. Cei mai mulți iubitori de orhidee preferă să planteze în ghivece transparente din plastic, pentru a inspecta cu ușurință rădăcinile fără să le disturbe prea mult și acest ghiveci să fie mascat de un portghiveci decorativ. Este important ca această mască să fie special creată pentru orhidee, astfel încât apa care se scurge de la udare să nu se mențină la nivelul rădăcinilor.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (9)Vasele pentru orhidee să știi că au un opritor, adică vasul prezintă la interior, pe fundul său o zonă mai înaltă, care ține ghiveciul mai sus pentru a asigura ventilația rădăcinilor.

Revenind la ghivece trebuie să afli că cele mai folosite modele pentru Phalaenopsis sunt din plastic sau lut. Cele din plastic transparent sunt ieftine, disponibile în multe mărimi și culori. Mulți preferă plasticul pentru că permite o retenție mai mare de apă în substratul de plantare și pentru mai mult timp comparativ cu cele din lut. De asemenea, pe pereții ghiveciului nu apar săruri și nici rădăcinile nu vor adera la nivelul acestora. Evident că vor permite și pătrunderea luminii pentru fotosinteza rădacinilor. Singura problemă a ghivecelor din plastic ține de instabilitatea plantei atunci când crește foarte mult. Însă acest inconvenient poate fi eliminat cu ajutorul unui portghiveci.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (10)

Ghivecele din lut oferă o bună stabilitate, dar porozitatea poate fi un avantaj și un dezavantaj în acelaș timp. În aceste ghivece substratul se usucă rapid permițând astfel rădăcinilor să se usuce numaidecât. Această situație de cele mai multe ori dă naștere la supraudare și astfel apare riscul de putrezire a rădăcinilor. Așadar, Phalaenopsisul plantat în ghivece de lut trebuie atent monitorizat, deoarece reclamă udări frecvente. Un alt dezavantaj este faptul că rădăcinile aderă ușor la pereții vasului, iar la o eventuală schimbare a ghiveciului va fi nevoie ca acesta să fie spart pentru a putea scoate balotul de rădăcini.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (2)

Din propria experiență pledez pentru ghivecele transparente pentru că îți vor permite să verifici cu ușurință starea rădăcinilor. Ghiveciul din plastic îți va permite să alegi momentul optim de udare a plantei. Sunt ușor de curățat și pot fi reutilizate pentru alte orhidee. Pentru refolosire îți recomand să faci dezinfecția cu Physan 20, pe care îl poți cumpăra de la o farmacia fitosanitară. Apoi, nu este nicio problemă dacă vei plasa ghiveciul din plastic într-o mască decorativă.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (4)

Folosirea portghivecelor nu sunt o problemă pentru sănătatea orhideei Phalaenopsis, deoarece vei observa în timp o aglomerare mai mare de rădăcini la suprafața ghiveciului, rădăcini suficiente pentru fotosinteza suplimentară. Este important în schimb să nu le îndepărtezi, deoarece ai interveni asupra integrității plantei.

Așadar dacă vrei ghivece puse într-o mască decorativă, atunci trebuie să lași rădăcinile să crească liber deasupra vasului! Pentru rădăcinile aeriene îți recomand să pulverizezi fin apa din când în când pentru a le hidrata. Iar dacă ai și un fertilizant foliar (sub formă de spray) atunci este perfect să-l aplici prin pulverizare pe toată zona supraterană exceptând tija florală, dacă există.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (7)

În mod special dacă vei căuta online vei găsi și ghivece ceramice din porțelan ale căror design permit pătrunderea luminii la nivelul rădăcinilor. Sunt mai scumpe, dar efectul va fi unul spectaculos și datorită rădăcinilor care vor ieși prin orificiile existente în peretele vasului.

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (5)

Pentru a întelege exact de ce orhideea Phalaenopsis nu trebuie să stea cu ghiveciul transparent vizibil pentru lumină este musai să-ți povestesc că orhideele în mediul lor natural au rădăcinile prinse de scoarța arborilor, iar o parte dintre ele sunt expuse luminii, pe când o altă parte sunt mascate de frunzele altor orhidee ce se găsesc în preajmă. Așadar, nu te sfiii în a folosi măștile decorative pentru toate orhideele tale. Completează eleganța acestor minunate flori cu niște portghivece pe măsură! Sper ca informațiile mele să-ți fie de folos!

adelaparvu.com despre ghivece potrivite orhideelor, Text Carli Marian (8)

11 raspunsuri pentru Ghiveciul transparent nu este obligatoriu pentru orhideea Phalaenopsis

 1. otilia spune:

  Buna, am cateva orhidee.Le tin in vas transparent de plastic, pe pervaz cu storul la jumatate (sunt orientata pe SE). Le ud corect odata pe saptamana. Dar, tot mi se ingalbenesc frunzele. Unde gresesc sau ce ar trebui sa fac in plus?

 2. Ilinca spune:

  Buna. Ma induce putin in eroare articolul privind urmatorul aspect:

  — Este important ca această mască să fie special creată pentru orhidee, astfel încât apa care se scurge de la udare să nu se mențină la nivelul rădăcinilor

  Avand un vas din acela de plastic cu suport special, eu le ud si apa ramane cam de 1-2 cm la nivelului ghiveciului cu orhideea in sine. E gresit? Ar trebui sa arunc apa dupa ce ud?

  Multumesc!

  • carli spune:

   Da, cu siguranta! Pe termen lung radacinile care stagneaza in apa vor putrezi si riscul de raspandire a ag. Patogeni pentru restul radacinilor este foarte mare!

 3. Be Nice spune:

  Cele transparente le prefer si eu. Mult mai sigur si mai simplu. Plus ca ‘masca’ pentru ghiveci o schimb in functie de ‘toane’ . Pentru mine e un avantaj

 4. Roxana spune:

  Buna ziua. Frunzele orhideelor care din neatentie au fost rupte sau crapate, se pot taia de la baza? Multumesc

 5. Anna spune:

  Buna ziua,
  Am transplantat orhideele de aprox. 2 luni; arata f bine dar substratul a dat iveala la niste musculite mici.
  Aveti idee cum as putea sa scap de ele ?

 6. Oana Nadina Nedeianu spune:

  Buna, as vrea sa cumpar niste ghivece mai speciale pentru orhidee, din acelea de portelan care permit patrunderea luminii.
  vreo idee unde gasesc? de asemenea radacinile orhideelor mele au stat in apa, cand le transbordez in noul vas mai trebuie sa le tratez cu ceva? Multumesc

 7. Alina spune:

  Buna ziua! Am si eu cateva orhidee(30 la nr)😉 pe unele le-am schimbat in alte ghivece mai mari si au inflorit ….iar dupa caderea florilor au facut langa tulpina un fel de pui😆ce fac in continuare? Il las sau il despart de mama si cum fac ca e lipit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *