adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (9)

In apartamente, Design Interior

Mansardă în București. Din open-space a devenit cameră de tineret

Sunt mulți cei care au mansarde și visează să le transforme în spații utile, dar de regulă fie sunt poduri, fie devin un soi de camere de zi secundare. Azi am ales să-ți prezint un proiect frumos de transformare a unei mansarde din spațiul de relaxare în camera copilului, baie aferentă și dressing, un proiect semnat de către arh. Alina Vîlcu, colega mea la emisiunea Visuri la Cheie și care în privat are propriul ei birou de arhitectură Piano Terra. Mansarda în cauză avea 55 de metri pătrați, cu finisaje simple, albe, pardoseală albă din PVC și zugrăveală albă. Proprietarii și-au dorit ca aici să amenajeze camera copilului lor de 12 ani, o vârstă la granița dintre copilărie și adolescență. Asta i-a făcut să fie în dilemă pentru că ar fi vrut să amenajeze spațiul pentru a fi potrivit și pentru mai încolo fiului lor. Dar arhitecta Alina Vîlcu a venit cu soluții de reorganizare a spațiului și o abordare potrivită unui băiat. Hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta imagini cu mansarda înainte de renovare și în timpul șantierului.

Mansarda înainte de reamenajare era un al doilea living

Mansarda înainte de reamenajare era un al doilea living

Etapă din faza de șantier a reamenajării mansardei

Etapă din faza de șantier a reamenajării mansardei

Din cauza pantei acoperișului, mansardele, indiferent de suprafața lor, au anumite limitări. În cazul de față înălțimea cea mai joasă era de 120 cm, iar spre centrul de 3 metri. Astfel, Alina Vîlcu s-a folosit de această înălțimea perimetrală pentru a crea spații de depozitare, pentru a amplasa locul de pat, iar către centrul a poziționat locul de studiu. O parte a spațiului a fost delimitată pentru amenajării băii, fața-n față cu dressingul, ambele încăperi separate prin intemediul unor uși interioare. Arhitecta a luat în calcul poziția ferestrelor și a scării interioare pentru a organiza spațiul, astfel ca în fiecare dintre cele trei camere să existe practic ventilație naturală.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (10)

Sunt multe idei frumoase și soluții bune aplicate aici, începând de la modul cum e gândită balustrada scării cu panouri de sticlă și mobilier și până la finisajele folosite în baie. Dar hai să le iau pe rând. Balustrada nu obturează lumina, nu încarcă spațiul, iar în partea dinspre cameră ea este gândită ca un corp de depozitare. Nu are sens să te complici cu ușă de acces la mansardă pentru că oricum spațiul este delimitat de planșeu de restul casei. În plus, dacă ai vrea ușă, dimensiunile camerei s-ar schimba fiind nevoie de pereți pentru a încadra tocul ușii, de asemenea te-ar încurca ferestre de mansardă, mai ales dacă ele sunt deja prezente. Așa că soluția de față este una simplă, elegantă și practică. Pentru balustradă, ca totul să fie cât mai simplu și ordonat, panourile de sticlă sunt susținute de plinte metalice comandate la Supertech Materials din Timișoara.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (8)

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (11)

Pardoseala din PVC alb a fost schimbată, dar odată cu ea a trebuit refăcută și șapa pentru s-a dorit parchet. Acesta este un model laminat de 12 mm grosime achiziționat de la Leroy Merlin. Și ales într-o nuanță deschisă. Pentru a accentua ideea de mansardă și a conferi o atmosferă plăcută, arhitecta a prevzut folosirea unor vopseluri în tonuri relaxante de turzoaz, vopsea aleasă din paletarul Benjamin Moore.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (3)

Pentru mobilare, arhitecta a exploatat spațiile perimetrale, adică acolo unde panta este cea mai joasă. De la 120 cm înălțime a creat corpuri de 45 cm adâncime, venind la față cu ansamblul mobilierului până la 1,40 cm înălțime. Toată mobila este proiectată de către arhitectă și realizată la comandă la Martplast din Urziceni. Toată mobila este din PAL, iar majoritatea corpurilor, cu excepția sertarelor are sisteme push de acționare, deci nu au mânere. Și da, sunt importante sertarele, așa că atunci când vrei să-ți amenajezi singur casa, nu uita că pe lângă dulapuri și zone cu rafturi, ai mereu nevoie și de setare, iar aici sunt foarte practic gândite.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (7)

Patul este și el frumos configurat ca și cum ar ieși dintr-o nișă și încadrat simetric de alte nișe și sertare, ceea ce-i conferă o imagine ordonată întregii mansarde. Desigur, o priză la îndemnână este binevenită pentru lectura de seară în pat, chiar dacă în spațiul camerei este prevăzut și un fotoliu pentru această activitate.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (4)
Locul de studiu este situat înspre centrul camerei și orientat către una dintre ferestrele de mansardă prezente aici. Și pentru acest birou arhitecta a venit cu o idee practică: a refolosit masa de sufragerie a familiei, care și-a dorit să o schimbe cu alta nouă, și a transformat-o într-un birou generos. În lateral a prevăzut amplasarea unor accesorii de la Ikea pentru depozitarea diverselor accesorii din categoria rechizitelor.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (6)

La baie încălzirea este asigurată prin pardoseală cu un sistem electric, care este fin și eficient (arată ca un film). Și spun fin în sensul în care nu a fost necesară înălțarea șapei. Cu această soluție, de la Warmup Romania s-a asigurat înclzirea spațiului și practic eliminarea prezenței caloriferului, de altfel dificil de montat într-un spațiul atât de atipic.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (14)

Ceea ce este însă inedit e la nivelul finisajelor, respectiv vopseaua epoxidică care s-a folosit atât pentru pardoseală, cât și pentru finisajul pereților în zone umede, deci nu peste tot. Arhitecta s-a folosit de înălțimea la care era prezentă fereastra pentru a finisa până la ea cu vopsea expoxidică (vopsea și manoperă de la Epoxy Studio), iar mai departe a creat un mic desen realizat cu tonuri diferite de culoare, respectiv cu vopsea lavabilă.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (15)
În zona dușului, pentru a nu perfora stratul hidroizolant (obținut prin pensulare și ridicat la înălțimea de 180 cm) soluția de prindere a panourilor de sticlă a fost la nivel superior și lateral (cu profile de la Supertech Materials), iar în partea inferioară, la nivelul pardoselii sunt sigilate cu silicon. Obiectele sanitare sunt Kolo și au fost cumpărate de la Dedeman, iar în zona de lavoar piesele au fost achiziționate de la Ikea.

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (17)

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (16)

Reamenajarea a durat circa două luni de zile, iar pentru întreaga suprafață de 55 mp, de la finisaje, manoperă până la mobilare și decorare, costul total s-a ridicat la 14.500 de euro. Cert este că mansarda era deja echipată cu ferestre Velux și avea izolație, dar s-a intervenit și la nivelul plafonului pentru a îndepărta arcadele existente inițial și a retrasa tavanul. Un proiect frumos, care s-a soldat cu un spațiu câștigat pentru juniorul familiei și care cu siguranță va fi la fel de plăcut și pentru perioada studenției lui. Sper să te inspire și pe tine!

Dacă vrei să apelezi la serviciile arhitectei Alina Vîlcu vezi site-ul biroului ei pianoterra.ro sau contacteaz-o la telefon 0722.355.930

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (13)

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (9)

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (5)

adelaparvu.com despre reamenajare mansarda 55 mp, Bucuresti, design arh. Alina Vilcu, Pianoterra (12)Foto: arh. Dana Georgescu/ Pianoterra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *