Când îți dorești o atmosferă mai relaxată în locuință, unde să ai suficient spațiu pentru socializare, o organizare deschisă a spațiilor poate fi de bun augur, mai ales când suprafața nu este foarte generoasă. În plus, tușele industriale își pot găsi mai ușor locul într-o clădire veche, unde poți lăsa la vedere parte din finisajele originale. Am ales să-ți prezint azi un apartament din Gdansk, Polonia, existent într-o clădire construită în 1932. Aceasta a avut de-a lungul anilor diferite funcțiuni, probabil chiar și fabrica, pentru ca ulterior să fie compartimentată pentru locuințe. Una dintre ele, cea de față, măsoară 50 de metri pătrați și a trebui reamenajată pentru un cuplu tânăr. Tinerii au apelat nu la un designer, ci la scenografa Kamila Kuboth-Schuchardt, prietena lor de familie, care le-a înțeles foarte bine așteptările. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta și planul actual al locuinței.
Atuurile apartamentului au fost din start poziția în oraș, iar la interior ferestrele generoase, zdurile din cărămidă și tâmplăria veche bine păstrată, mai exact ușa de la intrare și cea ce delimitează dormitorul. În schimb, ca orice clădire veche a avut mari probleme la capitolul instalații. Cu ocazia schimbării instalațiilor, designerul a descoperit și zidurile din cărămidă pe care nu a ezitat să le lase expuse în câteva zone din casă. Apoi, pentru a crea un spațiu cât mai larg, a prevăzut desființarea zidului dintre bucătărie și living precum și cel ce delimita un mic hol de legătură cu baia. Astfel, încă de la intrarea în casă se simte lumina naturală dn plin, care pătrunde doar de pe o singură latură a locuinței.
Totuși, pentru a nu lăsa la vedere frigiderul, designerul a creat o structură ce-l maschează atât dinspre holul de intrare, cât și dinspre living (unde există oglinda). Între bucătărie și living a gândit locul pentru masă (un model cu aspect industrial), iar canapeaua, de-a lungul ferestrei pentru a lăsa culoar liber de trecere înspre dormitor. Practic, în zona de zi centrul camerei este liber fiind principalul traseu de circulație în casă. S-a obținut astfel și o imagine aerisită, cu atât mai mult cu cât covoarele lipsesc, pardoseala fiind la vedere.
Tușele industriale imprimate în amenajare sunt la niveul finisajelor, de la podeaua din lemn recuperat la zidurile cu cărămidă, de la elementele din fier din cadrul mobilierului (piese mici, suport masă, feronerie vizibilă) la accentele prezente la nivelul corpurilor de iluminat. Totul cât mai funcțional tratat, nuanțe puține, dar contraste de efect și texturi patinate, care personalizează spațiul și vorbesc despre arhitectura și istoria lui. Un apartament plăcut, bine organizat pentru cuplul care locuiește aici. Sper să te inspire și pe tine!
Incredibil cat de frumos arata. As putea striga in gura mare, ca un asemenea apartament ar fi ideal pentru mine.
Unde s-ar putea comanda un dulap similar celui din dormitor? multumesc
Bună Alex! Poți comanda la următoarele firme (feroneria le-o arăți tu și ei ți-o pot atașa):
Transilvania production http://www.transilvaniaproduction.ro/
Maria Production http://mariaproduction.ro/
MT Fabrica https://www.facebook.com/mtfabrica/,
Szel Mob http://www.szelmob.ro,
Quadra http://www.by-quadra.ro/