
Carli Marian, designer florist si inginer horticol
O plantă mai cameleonică decât Crotonul eu nu am văzut! Spectacolul oferit de coloritul frunzelor sale este greu de descris în cuvinte, trebuie să-l vezi și să-l urmărești cum își exprimă frumusețea nu prin flori, ci prin frunze. Acest amestec de culori de galben, verde, portocaliu și roșu ține foarte mult de cantitatea de lumină pe care o primește planta. Deși ai crede că trebuie să stea în plin soare, Crotonul preferă doar amplasările luminoase, iar soare direct îl acceptă doar în perioada rece a anului. Această plantă poate atinge înălțimi de 3-4 metri, transformându-se dintr-o mică plantă, într-un arbust de talie redusă. Dacă vrei și tu să vezi cum se schimbă culoarea frunzelor de Croton (Codiaeum spp.) atunci hai să afli mai multe informații.
Cheia unei bune îngrijiri la Croton ține foarte mult de corelarea factorilor de mediu: temperatura, udare, lumină. Crotonul nu suportă bine nici temperaturile prea ridicate, nici cele prea scăzute și mai ales variațiile bruște de temperatură. Atunci când au loc fluctuații de temperatură sau când este prea frig, planta va pierde frunzele extrem de rapid fără ca acestea să se îngălbenească. Pe lângă temperatură, și umiditatea atmosferică joacă un rol important în dezvoltarea și colorarea frunzișului. Așadar, dacă observi că pierde frunzele de la bază sau că are culori palide, ori frunzele se usucă pe la vârfuri, atunci înseamnă că trebuie să intervi pentru a ridica nivelul de umiditate din cameră. În acest sens, fie pulverizezi zilnic cu apă frunzele, fie folosești un umidificator, fie plasezi ghiveciul pe o insulă de pietriș aranjat într-o tavă mai mare cu apă.
În ceea ce privește udarea, trebuie să știi că preferă udările regulate și substratul trebuie să fie reavăn în perioada de creștere vegetativă. În timpul iernii, poți lăsa pământul să se usuce, deoarece planta intră într-un ușor repaus. Dacă apar pete maronii pe frunze, atunci să știi că planta este udată prea mult, iar rădăcinile încep să putrezească. Pentru un drenaj foarte bun al apei îți recomand să folosești un substrat ce are în compoziție perlit.
Pe lângă aceste condiții de mediu, ce asigură o bună dezvoltare a plantei, și tăierile sunt obligatorii în cazul în care îți dorești un exemplar ramificat și cu frunziș abundent.
Trebuie să mai cunoști faptul, că atunci când tai crotonul, seva alba care se scurge este toxică și poate păta materialele textile sau poate provoca iritații ale pielii.
La final trebuie să-ți mai spun că nu necesită fertilizari bilunare ca în cazul altor plante, ba din contră o dată la două luni este mai mult decât suficient pentru a obține frunze extrem de colorate. Sper că te-am convins de frumusețea acestei plante iar informațiile mele sunt sigur că îți vor prinde bine!
Fii pe fază cu sfaturile pe care le găsești pe canalul meu de YouTube/CarliMarian