adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (4)

In Case, Design Interior

Și-a dorit o casă cu aer englezesc

De ce anumite stiluri de amenajare cuceresc inimile oamenilor? Pentru că dincolo de imagine, oamenii întrevăd un stil de viață exprimat prin modul de aranjare al interioarelor. Când vezi case în stil rustic englezesc, așa numitele cottage houses, ele îți dau impresia unui trai tihnit, lipsit de griji, cu preocupări precum grădinăritul sau aranjamentele florale. Sunt case care inspiră intimitate și lipsă de formalism, case în care te simți bine fără teama că ai deranja sau strica ceva. Apoi, pentru că acest tip de case au mereu materiale naturale prezente în finisaje și mobilier, ceea ce conferă un aer de siguranță, protecție, sănătate. Ei bine, și proprietara casei de față a visat la așa ceva, dar a reinterpretat în manieră proprie stilul englezesc, adaptându-l cu ajutorul unei arhitecte la tipicul casei ei din cărămidă. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (12)

Proprietarii sunt tineri, părinți a doi copii, care visau la o casă cu grădină într-o zonă liniștită. Și da, ea își dorea neapărat o bucătărie cu totul specială, unde să aibă o masă insulă, ferestre către grădina din spatele casei, loc de masă și un colț la fereastră unde să-și savureze cafeaua de dimineață. Când au găsit casa din cărămidă construită în 1927, multe lucruri nu se potriveau cu planurile lor, însă a contat zona liniștită și vecinii binevoitori, plus spațiul verde de lângă casă. Pentru interior știau că pot face modificări și le-au făcut pe baza proiectului arhitectei Marta Sikorska. Parterul casei a suferit cele mai mari transformări, iar acestea au vizat configurarea mai multor ferestre, lărgirea spațiului destinat bucătăriei, chiar dacă acest lucru s-a făcut în detrimentul spațiului alocat livingului. Spațiile sunt delimitate între ele, dar comunică liber prin goluri ce lasă parțial la vedere cărămida veche a zidurilor casei.

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (3)

Dar cum a reintepretat stilul englezesc? Cel mai elocvent se vede în spațiul bucătăriei ce include și locul de luat masa. Dacă mobila este una cu linii clasice, accentele florale sunt la nivelul decorațiunilor. Tâmplăria contează mult în imaginea finală, ferestrele având șprosuri și în loc de perdele s-au folosit storuri romane. Dar în loc ca totul să fie rustic, unele accente sunt clar actuale, cum ar fi scaunele Eames precum și corpurile de iluminat. Electrocasnicele sunt și ele contemporane și este interesant faptul că masa insulă care include plita nu are deasupra o hotă. Înălțimea fiind mai mare, de circa 2,70 m, iar suprafața vitrată generoasă, proprietarii nu și-au făcut griji asupra acestui aspect cu gătitul, chiar dacă spațiul bucătăriei comunică cu cel al livingului. De asemenea, în locul placărilor ceramice în zona chiuvetei proprietara a apelat la studenți la arte vizuale ca să-i facă plăci decorative din sticlă albă.

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (2)

Peste tot predomină pardoselile din lemn, inclusiv în baie, și peste tot sunt plinte albe care conturează frumos spațiile. Ușile interioare sunt de asemenea albe și deseori sunt placate cu oglinzi pentru ca pe holurile mici să inducă senzația de adâncime a spațiului. Mobila de depozitare este și ea albă, cu o linie clasică, ce se leagă frumos cu plinta, iar la nivel superior are cornișe, care subliniază linia clasică. O casă caldă, unde piese mici de mobilă cu detalii în relief aduc un plus de textură și șarm. Lumină naturală din plin, care dă senzația de spațiu mai amplu, covoare puține puține, tocmai pentru a lăsa vederii pardoselile din lemn bine lustruite și detalii rustice la nivelul încadramentelor golurilor. Până și scara interioară a fost recondiționată. Proprietara singură a șmirgheluit la ea șase săptâmâni pentru a ajunge la nuanța lemnului natur, vopsită peste timp cu multe straturi. Deci, texturi naturale la nivelul finisajelor, mobila mai masivă albă, nuanțele pe suprafețe mai mari din zona griurilor colorate, iar accentele decorative, mai ales textile, în nuanțe vesele. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (1)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (9)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (4)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (5)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (6)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (11)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (10)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (7)

adelaparvu.com despre casa cu interior in stil englezesc, casa Polonia, design Marta Sikorska, Foto Michal Zalewski (8)
Foto: Michal Zalewski

3 raspunsuri pentru Și-a dorit o casă cu aer englezesc

  1. Igor spune:

    Foarte frumos! Câinele este un element esențial. Ce casa englezeasca fără caine?!

  2. Be Nice spune:

    Baia este minunata. Si stilul in sine are un bun gust greu de gasit.

  3. Ana spune:

    Dna Adela îmi puteți spune cumva de unde sunt procurate rulourile de la geamuri?? Sunt superbe!! Foarte frumoas amenajat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *