Cu atâtea bucătării în stil rustic promovate peste tot, n-ai cum să nu visezi și la masa insulă, care e ca un leitmotiv în amenajările de acest tip. Dar cum faci să încapă într-o bucătărie de mici dimensiuni. Uite, am ales să-ți prezint o soluție aplicată de spaționlii de la Deulonder Arquitectura Domèstica într-un spațiu dificil de amenajat, o bucătărie amenajată pe un hol ce face legătura între două apartamente alipite. Dimensiunile spațiului sunt de 270 x 320 cm, iar suprafața vitrată, la fel ca și ușa de acces, care e o ușă culisantă, formează goluri mari. Practic sunt doi pereți pe care nu s-a putut poziționa mobilă și totuși bucătăria este organizată ca la carte. Dar hai să-ți spun mai multe.
Mie mi-a plăcut tare mult și amenajarea în ansamblu și chiar dacă mulți se feresc de bucătării albe, să știi că într-un spațiu mic mobila de acest tip aduce mult mai multă luminozitate. Aici, totul este și mai luminos grație blatuluid e lucru din Corian (mai ai si variante la asta cum sutn blaturi Kuma sau cele din Kerrock), deci tot alb ca și fronturile mobilierului. De asemenea, corpurile de mobilă sunt frumos organizate, cu o zonă simetrică în jurul plitei și hotei, care imprimă stilul de amenajare.
Dar cum e cu masa insulă? Ei bine, spațiu era prea mic pentru ca o astfel de masă să fie așezată pe centru. Când ai lățimea de 270 cm din care 60 cm sunt clar ocupați de mobilă, iar minimum 80 cm trebuie să ai în fața mobilierului, îți mai rămân 150 cm, adică foarte puțin pentru o masă insulă centrală. Așa că soluția găsită a fost de a poziționa masa insulă alipită de perete pe lățimea ei (80 cm). Astfel, există spațiu de trecere pe lângă masă, dar și loc de scaune, mai ales că blatul ei e puțin mai lat decât baza, cât să permită șederea în lateralul ei ca la o masă de tip bar, dacă vrei.
Merită să observi și cum sunt amplasate principalele zone ale bucătăriei, cu distanța optimă între plită și locul chiuvetei, dar și cum sunt organizate spațiile de depozitare. Sertarele sunt prevăzute în lateralul plitei, mașina de spălat vase este în stânga chiuvetei, iar deasupra acesteia, unde există o fereastră mică, în loc de corpuri suspendate s-a optat pentru un raft continuu care leagă zonele bucătăriei între ele (zona plitei de zona frigiderului încorporat). Ce mai? O bucătărie pe care o poți lua de model atunci când te confrunți cu un spațiu mic, similar ca acesta. Sper să te inspire și pe tine!
3
Îmi place. Nimic în plus. Nimic nu lipsește. Dacă fereastra este spre răsărit, e un loc perfect pentru mic dejun.
Superba bucataria. Mobilierul frumos executat cu atentie mare la detalii. Mi-ar placea sa ”bucataresc” in ea !
Exact pe gustul meu! Mobila este de la Ikea?
Frumoasa toata bucataria, si usa care mascheaza frigiderul…super! Nu e prima oara cind vad asa o solutie, dar aici arata echilibrat , curat, cald, modern. Multumesc pentru postare.
Buna. O intrebare: cele 2 geamuri de deasupra chiuvetei sunt reale ? Intreb pentru ca si noi vrem sa ne amenajam bucataria, care e parte din sufragerie si nu are geam separat. Si ma gandeam sa improvizez o solutie „falsa” de geam dar nu eram sigura ca ar arata ok.
Bucatria arata intradevar f fain si aerisita.
Multumesc.
Poti fara probleme sa faci geamuri false Mihaela, dar la fel de bine poti face 2 nise incadrate cu rame ca de fereastra, ca sa le si folosesti pentru depozitare 🙂
Super. Multumesc de idee. 🙂
Frumos, imi place mult.
Buna ziua! Un articol care m-a inspirat…imi renovez bucataria si ma gandisem deja la o insula, insa nu eram sigura daca s-ar potrivi intr-un spatiu mic. Am o rugaminte: mi-ati putea recomanda un producator local de mobila care ar putea sa produca o astfel de insula? Am cautat mult pe internet, insa nu am gasit niciun producator de mobila de bucatarie care sa propuna si mese tip insula. Multumesc!
Fulga, pai majoritatea producatorilor de la noi, mai exact a celor care fac mobila la comanda, pot sa-ti faca orice atata timp cat ai un proiect sau o cerere clar formulata. Mese insula de-a gata n-ai sa gasesti.
Ceeace am vazut se numeste peninsula si nu insula.
Da, poti sa-i spun si asa Silvia, dar crede-ma ca putini oameni stiu si termenul de insula. Sa le fi spus de peninsula ar fi fost deja confuzant pentru ei 🙂 Oricum, termenul de peninsula se foloseste mai des atunci cand corpul de mobilier deriva din altul. Cand este independent, chiar daca este alipit la perete, poate fi denumit insula.
Buna dimineata.Ce este aplicat pe perete in spatele plitei intre blat si corpul superior ?Multumesc☺