Tu cum îți reîncarci bateriile? Pentru mulți relaxarea înseamnă evadarea de acasă într-un loc unde peisajul din jur te invită la meditație, te face să te minunezi de grandoarea naturii și de frumusețea ei imbatabilă. Da, o casă de vacanță la munte este visul multora, dar azi am ales să-ți prezint o casă din Pirinei cumpărată de un cuplu al cărui copii sunt deja la facultate. Abia după ce viața de familie a ajuns într-un punct în care părinții ar simți din plin sindromul cuibului părăsit, Sofia și Manuel, proprietarii acestui refugiu minunat, au decis să-și împlinească visul de a avea propriul cuib la munte, un loc unde să se odihnească, dar și unde să-i atragă pe copiii lor să petreacă timp de calitate cu familia. Au găsit o casă din lemn vopsită la interior în nuanțe închise de baiț și cu ferestre mici, dar au apelat la decoratoarea Carmen Caubet care i-a ajutat să obțină ceea ce au visat: o casă de poveste la munte. Dar hai să-ți spun mai multe.
Contează mult locul unde ai casa de vacanță pentru ca indiferent de sezon să te bucuri de ceea ce nu aîn oraș: peisaje minunate. Pe timpul ierii, casa acestor proprietari arată ca imaginea de pe o carte poștală. Construcția este integral din piatră și lemn, iar terenul este în pantă, așa că din exterior te poate păcăli asupra dimeniunilor ei, dar de fapt este o casă de vacanță de dimeniuni modeste, perfectă pentru o familie. Atât zona de zi, cât și dormitoarele sunt la etaj, de unde și panoramele asupra Văii Aran se văd mai bine.
Din holul de la parter se accede pe o scară către zona de zi aflată la mansardă. Aici, tot lemnul a fost curățat pentru a se ajunge la culoarea inițială, autentică, pentru că înainte de a fi cumpărată, casa era mult mai închisă datorită baițurilor folosite. În zona de zi decoratoarea a deschis toate camerele unele către celelalte, ceea ce a permis ca spațiul să fie mai bine organizat. Barul, placat cu gresie ce imită piatra, ascunde o parte din blaturile de lucru ale bucătăriei, fie practic zona de trecere dintre bucătărie și living.
Blaturile de lucru din spatele barului sunt în formă de U, fiind folosite și spațiile de sub panta acoperișului.
Pentru zona de gătit, dar și pentru locul combinei frigorifice, decoratoarea a avut în vedere spațiul mai înalt din mansardă. Ferestrele Velux asigură lumină naturală în zonele importante, dar și ventilație naturală. De remarcat soluția ingenioasă pentru hotă, un obiect metalic realizat pe comandă, care închide frumos golul de sub pantă și în care a fost integrată o hotă lungă și îngustă. Pentru evitarea accidentelor prin prezența flăcării deschise, aici a fost montată o plită electrică. Casa beneficiază de încălzire prin pardoseală, iar parchetul ales este unul laminat.
În continuarea zonei de bar este livingul, separat prin prezența șemineului. Acesta a fost păstrat, el fiind deja instalat în casă, dar după desființarea pereților el a ajuns să delimiteze livingul în două, însă nu este deloc deranjant, mai ales că această piesă poate fi văzută de peste tot din zona de zi.
În jurul șemineului sunt așezate locurile de ședere din living, orientate toate către ferestrele generoase. Da, și ferestrele au fost mărite astfel ca peisajul de afară să poată fi admirat din confortul interiorului.
Pe lângă culorile de la interior, contează enorm cantitatea de lumină naturală, suprafețele mari vitrate. Și da, mai ales într-o casă de vacanță ferestrele devin elementele în jurul cărora merită organizate locurile de ședere din living.
Când lemnul predomină în spațiul unei mansarde, restul obiectelor de mobilier masive, cum ar fi cele tapițate și decorațiunile textile care ocupă suprafețe mari (draperii, perdele) merită să fie deschise la culoare pentru un plus de luminozitate. De asemenea, lampadarele cu abajururi sunt mult mai prezente într-un astfel de spațiu, iar contrastul dintre finisajele rustice și aspectul actual al corpurilor de iluminat dă foarte bine. Accentele de culoare pot fi prin decorațiuni textile.
Locul de luat masa, sufrageria, este la vedere în spațiul zonei de zi, situată opus față de bucătărie. Decoratoarea a folosit aici corpuri de iluminat cu abajur negru pentru a crea și în altă zonă a mansardei același contrast care există în zona șemineului. Astfel, șemineul nu pare prea agresiv în acest ambient, legându-se frumos din punct de vedere vizual cu alte elemente prezente în ambient.
Dormitoarele au fost și ele modificate ca finisaje, dar și ca spații prin montarea unor ferestre mari. Atmosfera într-o astfel de încăpere este completată prin decorațiunile textile inspirat alese.
Ferestrele de mansardă Velux bine poziționate în spațiu aduc un plus de lumină naturală, dar ajută și la obținerea unei ambient curat, putând fi ușor aerisit, reîmprospăt. Decoratoarea s-a folosit de zonele mai înalte ale mansardei pentru a poziționa dulapurile realizate pe comandă cu ajutorul unor tâmplari pricepuți.
În dormitorul matrimonial baia nu este separată cu ușă, ci printr-un perete parțial, o soluție interesantă care dă aspectul de loft acestui spațiu de odihnă, dar fără a prejudicia intimitatea necesară din baie. Soluția a fost gândită pentru a se putea amplasa mai bine, către centrul spațiului, unde înălțimea este mai mare, a cabinei de duș. O casă de poveste, unde soluțiile de construcție au fost adaptate structurii din lemn. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Stella Rotger
26
Casa din vis
Mult noroc și sărbători fericite!
Superb… te lasa fara respiratie… de unde cuvinte!!!
Ceva de vacanta, dar extrem de modest am avut si noi in apropiere de Sighisoara.
Este dificil, totusi la noi, in sensul ca am fost nevoiti sa micsoram la maximum ferestrele, initial mari, sa retregem unele obiecte, sa ne limitam in decorat…
Pe scurt, Imi pare rau sa spun, dar din cauza infractorilor, am ajuns sa vindem cabana!
Dar e bine totusi…ca se mai pot implini vise.
Va imbratisez cu drag,
Aveti mare dreptate,…pacat…da, se mai pot implini vise, dar in Spania, in Pirinei (acolo se afla cabana)…cu bine,
Mi-ar fi placut mult, sa vad … si cateva dintre peisajele despre care se face vorbire ! Multumesc !
Poți vedea aici http://www.visitvaldaran.com/en/nieve-val-daran/
Buna,
Am observat ca ferestrele din dormitoare sunt mult mai late si mai putin lungi. Aceste dimensiuni nu exista in catalogul Velux si nici nu se puteau monta invers. Asa ca intreb si eu ,ce tip de ferestre pentru mansarda sunt?
Spre rusinea mea încă nu am ajuns iarna la o cabană pentru oaspeți! Dar aceasta este tipic rustica,cu o priveliște ce te imbie la visare,dar si la o sesiune fotografică,chiar dacă nu ești pprofesionist!