Pentru a păcăli perspectiva asupra dimensiunilor mici ale grădinii, pavajul are o zonă circulară, iar în diagonală față de acest covor de pavaj pe rotund este situată bancheta, gândită în raza extinsă a cercului de la nivelul dalelor.

In Amenajari Gradina

Grădină mică la oraș cu multe flori

Oricine are un petic de curte, fie el și în oraș, își dorește să aibă parte de verdeață, flori și să se bucure de relaxare în aer liber. Însă câteodată spațiile sunt pur și simplu prea mici. Secretul este să știi să-ți temperezi preferințele pentru că dacă ai o curte mică, degeaba visezi la un chioșc de grădină sau pergolă pentru că ceea ce construiești la exterior îți ia din lumina naturală de la interiorul casei, practic îți umbrește fațada casei. Am ales să-ți prezint azi o curte mică, tare plăcut amenajată, unde proprietarii și-au dorit multe flori și un loc de destindere cu gazon. Grădina este amenajată în Londra, conform proiectul biroului de peisagistică Kate Eyre Garden Design, și a fost astfel concepută încât să nu știrbească cu nimic din lumina naturală de la interiorul casei, iar prezența florilor și plantelor să fie cât mai abundentă. Dar hai să vezi mai multe.

Amenjarea grădinii contează nu doar pentru confortul cotidian, ci și din perspectiva amenajării interiorului. O curte frumoasă face și interiorul să fie perceput luminos și proaspăt. În cazul grădinii de față, peisagiștii au prevăzut o zonă pavată în fața casei și abia apoi gazon pentru rezolvarea frenajului apei pluviale, care evident se strânge pe lângă construcție.

Amenjarea grădinii contează și din perspectiva ambientării interiorului. O curte frumoasă face și interiorul casei să fie perceput luminos și proaspăt. În cazul grădinii de față, peisagiștii au prevăzut o zonă pavată și abia apoi gazon pentru rezolvarea drenajului apei pluviale, care evident se strânge pe lângă construcție, unde se montează rigole îngropate.

Pentru a păcăli perspectiva asupra dimensiunilor mici ale grădinii, pavajul are o zonă circulară, iar în diagonală față de acest covor de pavaj pe rotund este situată bancheta, gândită în raza extinsă a cercului de la nivelul dalelor.

Pentru a păcăli perspectiva asupra dimensiunilor mici ale grădinii, pavajul are o zonă circulară, iar în diagonală față de acest covor de pavaj pe rotund este situată bancheta, gândită în raza extinsă a cercului de la nivelul dalelor. Pentru a sublinia forma de cerc, straturile de flori, preponderent hortensii, sunt prevăzute mai late către casă, ceea ce dă impresia de mult mai multă vegetație și culoare.

Foarte mulți oameni se gândesc să-și delimiteze grădina cu ziduri pline, înalte, dar o grădină sănătoasă este una care este ventilată. De aceea peisagiștii au prevăzut aici un gard din lemn de cedru, prin riflajele căruia vântul poate pătrunde și ventila solul.

Foarte mulți oameni se gândesc să-și delimiteze grădina cu ziduri pline, înalte, dar o grădină sănătoasă este una care este ventilată. De aceea peisagiștii au prevăzut aici un gard din lemn de cedru, prin riflajele căruia vântul poate pătrunde și ventila solul. De asemenea, riflajele din lemn oferă și suport pentru plantele cățărătoare, deci mai multe probleme rezolvate simplu și elegant cu un gard bine conceput și realizat.

Peisagiștii țin cont nu doar de amenajarea funcțională a unei grădini, ci și de cum se dezvoltă în timp vegetația. Astfel, aici hortensiile au fost propuse pentru că solul și orientarea grădinii față de soare a permis acest lucru, dar și pentru că hortensiile cresc înalte, florile lor fiind vizibile din poziția de ședere. La baza lor au fost plantate alte souri ierbacee care conferă volum și bogăție în grădina mică, fără a da un aer încărcat.

Peisagiștii țin cont nu doar de amenajarea funcțională a unei grădini, ci și de cum se dezvoltă în timp vegetația. Astfel, aici hortensiile au fost propuse pentru că solul și orientarea grădinii față de soare a permis acest lucru, dar și pentru că hortensiile cresc înalte, florile lor fiind vizibile din poziția de ședere. La baza lor au fost plantate alte soiuri ierbacee care conferă volum și bogăție în grădina mică, fără a da un aer încărcat.

Locul de ședere a fost conceput ca o jardinieră fixă de care sunt prinse în console lamele de lemn exotic. Important este ca sub bancă să existe o zonă de drenaj, aceasta fiind aici prevăzută cu un pavaj cu pietriș. Altfel, după ploaie solul poate fi ticsit de apă, iar în fața băncii s-ar face noroi.

Important este ca sub bancă să existe o zonă de drenaj, aceasta fiind aici prevăzută cu un pavaj cu pietriș. Altfel, după ploaie solul poate fi ticsit de apă, iar în fața băncii s-ar face noroi.

Locul de ședere a fost conceput ca o jardinieră fixă de care sunt prinse în console lamele de lemn exotic.

Locul de ședere a fost conceput ca o jardinieră fixă de care sunt prinse în console lamele de lemn exotic. Sunt lăsate spații între lamele pentru ca apa de ploaie să se scurgă ușor, să nu stagneze și să atace în timp lemnul.

Câteva perne decorative schimbă imediat nu doar imaginea, ci și confortul pe o bancă fixă.

Câteva perne decorative schimbă imediat nu doar imaginea, ci și confortul pe o bancă fixă. Gazonul apare aici ca un adevărat covor, dar adevărul este că atunci când situația nu o permite, cum ar fi solul argilos, cel mai indicat este ca în locul gazonului natural să fie montat unul artificial, iar drenajul să fie bine proiectat pentru colectarea apei.

Din toate unghiurile grădina se oferă privirii colțuri plăcute, cu plante frumoase.

Din toate unghiurile grădina se oferă privirii colțuri plăcute, cu plante frumoase, o adevărată cameră în aer liber. O curte mică, dar excelent exploatată ca spațiu și cu multă vegetație, preponderent flori, așa cum și-au dorit proprietarii. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Kate Eyre Design Garden

2 raspunsuri pentru Grădină mică la oraș cu multe flori

  1. Andreea spune:

    Ce flori s-au folosit la baza hortensiilor?

    De cat soare au nevoie hortensiile? O orientare spre sud este favorabila?

    Multumesc

  2. Mihaela spune:

    Ce frumos si simplu! Ma bucur sa vad ca „prind” si la noi hortensiile, le zaresc in din ce in ce mai multe curti. In schimb, toti isi fac ziduri, parca se pregatesc de asediul vecinului. 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *