Sunt perioade din viață când timpul petrecut acasă este de mai lungă durată, cum ar fi după plecarea copiilor sau la pensie. Atunci părinții realizează că interiorul casei merită să fie amenajat și decorat conform gusturilor, dar și preocupărilor lor. Și ce-ți dorești atunci când cauți tihnă? Un ambient unde privirea să aibă pe ce se odihni, tușe clasice care imprimă senzația de confort, de siguranță, de protecție. Am ales să-ți prezint azi casa unei astfel de familii, a căror fiică s-a mutat deja de acasă. Mama, pasionată de fotografie culinară a visat să-și reamenajeze casa astfel încât să fie actuală, dar totodată plăcută, armonioasă în stilul caselor englezești. În orice caz caldă. Și a apelat la designerul Natalia Zubizarreta pe care a găsit-o pe Instagram. A contactat-o pentru revitalizarea ambientului, care nu a mai fost schimbat de circa 20 de ani. Rezultatul sigur îți va da idei și ție.
Reamenajarea casei a pornit încă din zona de hol, unde a fost schimbată scara interioară ca și aspect. Inițial totul era închis la culoare, dar designerul, conform dorințelor proprietarilor, a prevăzut culori deschise și vopsirea parțială în alb a balustradei și a contratreptelor.
Pentru mai multă lumină naturală în hol, ochiurile de geam inițial sablate, au fost schimbate cu unele transparente, iar ambele fețe ale ușii din lemn sunt acum vopsite în alb.
Prima încăpere care se deschide din hol este bucătăria. Spațiul de gătit are propria ușa de acces către exterior, așa că zona de circulație (dintre hol și ușa ce dă spre grădină) a fost debarasată de mobilă. În dreapta se ghicesc în spațiul bucătăriei corpurile înalte de mobilier în nuanță albastră, care adăpostesc electrocasnicele mari. Ușile interioare au fost schimbate peste tot din cele cu textură de lemn s-au ales unele albe, coordonate cu o plintă înaltă albă, care dă un aspect elegant.
Bucătăria este excelent organizată în două zone: prima alocată gătitului, a doua destinată locului de luat masa. În zona de gătit, designerul a prevăzut o amplasare în U a mobilierului pentru a mări suprafața blatului, dar și pentru a fi prezente mai multe spații de depozitare. Proprietara este fotograf culinar și a visat la o bucătărie albastră cu blat alb, care dă foarte bine în imagini, un contrast excelent cu diversele preparate. Pentru mai multă luminozitate, s-a renunțat la corpurile suspendate, dar cele inferioare oferă suficient spațiu de depozitare.
Evident că nu putea lipsi dintr-o bucătărie cu tușe englezești chiuveta din fața ferestrei. Dar nu e vorba numai de chiuvetă, ci și de modul de decorare al întregului spațiu, de la storul alb care încadrează fereastra cu șprosuri la designul mobilierului de bucătărie. Mult alb, care oferă mai multă luminozitate, dar și senzația de spațiu amplu și ordonat, curat. Chiar dacă designul este unul în stil cottage, electrocasnicele actuale, încorporabile nu lipsesc.
Zona locului de luat masa a fost regândită și ea. Dacă partea de jos a pereților este îmbrăcat în faianță, cu linia brâului albastru la același nivel peste tot în bucătărie, deasupra un tapet cu pene colorează ambientul și-l aduce mai aproape de stilul rustic englezesc. Contrastul de actul și clasic există prin prezența mobilierului vechi, care se citește frumos, clar pe fundalul faianței albe ce îmbracă partea de jos a pereților. Pardoseala a fost și ea schimbată cu plăci care imită desenul și textura parchetului din lemn.
Golul de ușă al camerei de zi a fost și el lărgit și a fost montată o ușă dublă, care să arate bine atât închisă, cât și deschisă. Nuanța folosită pentru zugrăvealăeste aceeași atât în hol, cât și în living, mai ales că după reamenajare, holul este mult mai la vedere din zona de zi.
În locul vechiului colțar au fost alese două canapele de câte două locuri cu brațe mai elaborate care să imprime tușele clasice dorite. Husele canapelelor au fost alese deschise la culoare pentur mai multă luminoitate. Dar pentru a nu încărca excesiv spațiul, măsuțele sunt zvelte, actuale cu picioare subțiri. Pentru senzația de căldură, confort, dar și pentru o pată de culoare, designerul a prevăzut un covor neutru peste care a suprapus unul mai mic, cu fundal alb, dar imprimeuri geometrice. Pernele decorative sunt cele prin care s-au adus culori mai tari, mai vivace.
Iluminatul cotează foarte mult într-o casă, nu doar pentru aspectul ei, ci pentru confortul celor care locuiesc aici. Să te așezi comod pe canapea ca să citești și să ai la îndemână o sursă de lumină este binevenit, mai ales când nu mai ești la fel de agil ca în tinerețe. În plus, pe timpul serii, cu veioze și lampadare obții un scenariu de lumină mult mai odihnitor comparativ cu a avea lumină direct din tavan.
În casă existau deja corpurile de bibliotecă vechi, din lemn, dar designerul a decis că ele să fie păstrate, mai ales că restul ambientului a fost creionat în nuanțe deschise. Acum, pe fundalul lor, canapele se citesc mai bine, fiind un contrast de umbră și lumină, dar și o alăturare de texturi care imprimă căldură – lemn și țesături.
Când vrei ca un spațiu mic să se simtă mai aerisit, zona ferestrelor merită tratată cât mai lejer, cu suprafața de geam cât mai liberă. Aici , combinația de rolete simple albe cu draperii deschise în lateral rezolvă atât problema intimității, umbririi, cât și pe cea estetică de coordonare cu linia clasică urmărită.
Locul sufrageriei este amenajat în spatele celui alocat livingului. Prin poziționarea mobilierului s-au delimitat funcțiunile. Și în sufragerie, designerul a decis să fie păstrat dulapul vechi poziționat pe centrul peretelui. În fața lui însă a prevăzut un corp de iluminat, care se proiectează frumos, în contrast ca și nuanță, dar și ca design cu piesa veche.
Pentru a conferi o notă lejeră, familiară și totodată actuală, designerul a prevăzut ca scaunele mesei de sufragerie să fie unele din gama mobilierului de grădină. Mai multe texturi din lemn, dar și o textură nouă, aceea a împletiturii în alb și negru. Masa veche, din același set cu dulapul este mai tot timpul îmbrăcată cu fețe lungi de masă. Astfel, suprafețele textile deschise la culoare asigură o imagine mai luminoasă, dar și un contrast cu dulapul, pe care-l pun în evidență. Altfel, masa veche și dulapul împreună dau senzația de spațiu aglomerat, încărcat.
La etaj sunt dormitoarele, unde atmosfera este conferită de țesături, de la cele care îmbracă paturile la cele pentru ferestre. Mobilierul de grădină se regăsește și aici prin fotolii și o mică bancă pusă la capătul patului. De remarcat suprafețele mari de țesături deschise la culoare, care dau senzația de spațiu aerisit, deși camera e mică.
Pentru a-i da dormitorului matrimonial un aer ușor clasic, designerul a prevăzut montarea de profile decorative pe perete vopsite în aceeași nuanță cu cea a pereților. Astfel, s-a creat impresia de placări cu lambriuri.
Pentru spațiu mai bine organizat, holul de la etaj a fost folosit la maximum pentru depozitare și este la fix acest dressing în zona de circulație dintre dormitor și baie.
Baie în stil englezesc, la asta a visat proprietara, iar designerul a avut grijă ca acest lucru să se întâmple. Zona de lavoar este și pentru înfrumusețare, așa că mobilierul a fost gândit cu multe zone de depozitare, în special sertare.
Peste tot la nivelul finisajelor mult alb, dar deasupra lavoarului pereții sunt îmbrăcați cu tapet care au un model simplu, grafic, dar de mare efect. Oglinda mare, amplifică luminozitatea camerei de baie, dar oferă și un spațiu curat ordonat între mobila foarte fragmentată (dar simetric realizată) și tapet.
Baia a fost complet renovată, deci inclusiv zona de duș unde panourile din sticlă sunt încadrate de profile negre. Tapetul este folosit și aici, dar nu în zona sensibilă, ci în jurul ferestrei. Partea inferioară, sub fereastră este placată cu plăci din MDF frezat și vopsit alb.
A doua baie nu este nici ea mai prejos. O piesă veche de mobilier a fost adaptată pentru a deveni loc pentru lavoar, iar în partea de sus a băii s-a montat un tapet deschis la culoare cu imprimeu clasic, dar grafic. Pardoseala aici este îmbrăcată cu linoleum a cărui textură dă impresia de covor. O casă într-adevăr caldă și plăcută, un stil clasic, dar lejer, suprafețe din lemn frumos combinate cu zugrăveli curate, în nuanțe deschise, ferestre libere de perdele, dar frumos încadrate de storuri și draperii, tapițerii și huse confortabile, dar majoritatea în tonuri luminoase. O casă unde noul a fost armonios combinat cu elemente vechi, cu forme și detalii pe care să-ți odihnești privirea. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Felipe Scheffel
35
Ce tip de tapet e in baie? La noi unde poate fi gasit un tapet similar?
In bucatarie e gresie (care imita parchetul) sau parchet?
Bună Mirela! Tapetul este vinilic și găsești peste tot astfel de tapet, inclusiv la magazinele de bricolaj.În bucătărie, așa cum am scris în articol, este gresie care imită parchetul.
Buna ziua! Schita casei o aveti? Imi place foarte mult acest model al casei si sunt interesata de schita casei pentru a consturi una similara. Multumesc!
Maria, și dacă ai avea schița casei tot ar trebui să apelezi la un arhitect. Așa că mai bine apelează la un arhitect și el o să-ți poată face ceva similar. Oricum, planul casei tale ar merita îmbunătățit pentru că zona de hol nu este generoasă, iar noi românii avem nevoie de hol mare în care să fie loc pentru pantofi și haine 🙂
Buna ziua! Cele 2 canapele din living, de unde se pot achiziționa? Multumesc frumos!
Buna Adela de ce nu te mai văd la Visuri la cheie?
Bună Veronica! Pentru că am obosit, pentru că în ultimii 5 ani de zile toată energia mea a fost concentrată pentru emisiune, care înseamnă circa 9 luni de muncă la foc continuu într-un an. Mi-am dorit o pauză în care să mă pot ocupa și eu de proiectele pe care le am în privat. Plus că am și evenimente în viața mea personală de la care nu vreau să lipsesc din cauza emisiunii 🙂
Am admirat enorm stilul d.voastra.Imi pare rau.Succese depline!
Mulțumesc Veronica!
Tapetul si fototapetul se pot monta peste vopsea lavabila ?
Bună Ioana! Ideal este ca tapetul să se monteze pe suprafață gletuită și amorsată, așa cum mi-a confirmat și Corina Ardeleanu montator profesonist de tapet (corinaardeleanu@yahoo.com). În general, nu este recomandat ca tapetul să fie pus peste vopseaua lavabilă pentru că ea este la rândul ei un strat care se poate desprinde în contact cu alte substanțe (adevizul de tapet). Însă, dacă te muți într-o casă unde vrei tapet doar pe un singur perete și acest perete are strat de amorsă sunt cel de vopsea lavabilă se poate face un compromis. Depinde foarte mult de fiecare situație în parte.
Buna Adela,
Am achiztionat de curand un apartament cu 2 camere, intr-un bloc nou. Avand in vedere ca este in faza de constructie, avem posibilitatea sa personalizam interiorul.
As avea mare nevoie de sfatul tau referitor la amenajarea spatiului dintre bucatarie si living. Nu stiu daca sa las open space sau sa inchid bucataria.
Mentionez faptul ca sunt genul de persoana care gateste ciorbe, fripturi, chestii la cuptor.
Ar fi ideal daca as gasi o modalitate de inchidere doar pe perioada cand gatesc iar in rest sa fie open space. Daca poti sa imi dai ceva idei, ti-as ramane profund recunoscatoare.
Iti trimit atasat schita apartamentului si iti multumesc frumos pentru sprijin.
Gabriela Plesa
Buna ziua,
imi place cum e rezolvata problema intimitatii (stam la bloc)cu rolete simple albe cu draperii deschise în lateral. Are sens sa fie rolete simple pe post de blackout/ draperie si perdea deasupra? Ambele scurte pana la calorifer, pentru a nu lua din dimensiuna mica a camerei?
Multumesc
Bună Simona! Nu are sens să pui și perdele, dacă ai rolete. Eu aș alege roletele sau storuri cu un material mai transparent, iar draperiile le-aș alege cu blackout.
absolut superba si suficienta ca dimensiuni. Cand o sa imi fac eu casuta de pensie, si o sa apelez la tine pentru asta, asa vreau sa arate.