adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (3)

In Romania Mea

Avem nevoie de școli frumoase!

În fiecare dimineață când mă trezesc și încep să citesc mailurile primite de la voi, cei care mă citiți, mă copleșește un val de emoție. De multe ori plâng. E și de fericire pentru că văd preocuparea oamenilor pentru frumos, dar și de neputință pentru că sunt un singur om și n-am puterea să fac câte mi-aș dori pentru alții. Dar ceea ce m-a făcut să-mi dea lacrimile în ultima perioadă au fost nenumărate mailuri de la învățători și profesori care îmi cer ajutorul pentru a înfrumuseța sălile de clasă sau curțile școlilor. Îți spun clar: România este în schimbare! Când învățătorii și profesorii se zbat să le creeze copiilor un cadru plăcut de studiu înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Da, îi pot ajuta cu idei, cu proiecte, dar sunt conștientă că, oricâte idei le-aș da, ei nu pot implementa de unii singuri. Așa că hai să ne strângem mai mulți și să facem o reală schimbare împreună. Ajutorul de care e nevoie constă atât în forță de muncă, cât și în materiale. Nu mă gândesc la lucruri complicate, dar oricât de simple ar fi ele cer timp și efortul mai multor oameni. Uite, am făcut în 2018 un proiect de sală de clasă, sponsorizat de compania P&G în cadrul campaniei „O sală de clasă ca acasă„, susținută și de Crucea Roșie. Ai poze mai jos ca să vezi că a ieșit tare frumos. Dar eu am făcut doar proiectul, nu m-am ocupat de implementarea lui. Mi-aș dori o baghetă magică prin care ideile să fie materializate, dar știu din experiență că orice magie devine realitate prin intermediul oamenilor. Ajută-mă ca să ajut. Și ca să vezi despre ce este vorba, îți redau mai jos o parte din mailurile primite, dar și contactul celor care mi-au scris. Sunt sigură că și tu vei simți acel val de emoție care m-a năpădit și pe mine.

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (2)

Cum am procedat la Școala din Rași? M-am gândit să schimb, în primul rând, locul tablei. Înainte de renovare tabla era chiar lângă ușa de intrare în clasă, așa că cei mici se uitau mereu la ușă, cu gândul la pauze. După renovare, am prevăzut dulapuri pentru depozitare, astfel ca hăinuțele să nu fie la vedere, dar să aibă la îndemână ghiozdanele, iar dedesubt alt spațiu de depozitare. Totul deschis, pe alb, ca să fie cât mai curat și ordonat.

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (1)

Locul de tablă l-am prevăzut opus față de ușa de intrare. În jurul tablei m-am gândit la un ansamblu de mobilier de care să poată suspendat un ecran tv, dar la nevoie să poată fi montată o draperie, astfel ca la serbări, zona de tablă să devină o mică scenă. Am ales nuanțe de alb și albastru care dau un aer proaspăt, curat, dar și lasă loc pentru expunerea materialelor didactice sau desene ale copiilor, care sunt colorate.

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (6)

Am păstrat ideea de așezare a în cerc a meselor, dar a fost realizată pe comandă o singură masă pentru grupa pregătitoare. Astfel, copiii se pot vedea între ei și înțeleg că sunt o echipă. În centrul spațiului de masă m-am gândit la o zonă mai confortabilă cu pufuri colorate și un covor rotund.

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (4)

Pardoseala sălii de clasă, ca și pereții au fost refinisați. Parchet laminat pentru trafic intens, deschis la culoare pentru pardoseală, lambriuri și placări albe pe pereți astfel ca tot ce este colorat să iasă frumos în evidență. Și da, am colorat plafonul care dă senzația de cer, iar jaluzelele verticale le-am prevăzut înlocuite cu storuri simple, într-o nuanță de gri colorat în tente de albastru. Cât mai simplu, cât mai luminos și cu spații de depozitare închise, astfel ca atenția copiilor să fie către tablă, către ecranul suspendat și evident către învățător. Toate materialele, manopera, mobila și dotările au costat circa 5000 de euro, sumă sponsorizată de către P&G.

MAI JOS SCRISORILE PROFESORILOR.

Bună ziua. Numele meu este Cristian Urdea și în primul rând vreau să vă spun că vă apreciez foarte mult, vă urmăresc blogul și m-am gândit că sunteți persoana potrivită pentru câteva sfaturi sau îndrumări. Sunt profesor la o școală din Pitești și din anul școlar următor voi fi dirigintele unor elevi de clasa a-5-a, și de aici începe „distracția”. Trebuie să le amenajez o sală de clasă cât mai plăcută și primitoare pentru că doamna învățătoare de la care preiau ștafeta s-a străduit foarte mult și au avut o sală de clasă foarte frumoasă și nu vreau să-i dezamăgesc. Plus că o clasă frumos amenajată, conform studiilor, crește randamentul școlar cu 15-20 %. De aceea vă rog să mă îndrumați cu câteva sfaturi pentru culoarea pereților, decorarea acestora, așezarea băncilor etc. Am atașat și câteva fotografii cu sala de clasă. Dna Adela Pârvu vă rog din suflet să mă ajutați”.

adelaparvu.com despre voluntariat scoli frumoase, scoala din Pitesti (1)

Sala de clasă din Pitești pentru care mi-a scris domnul profesor Cristian Udrea.

adelaparvu.com despre voluntariat scoli frumoase, scoala din Pitesti (2)

Ce aș face aici pentru clasa a 5 a? Din prima m-am gândit la nuanțe neutre peste care aș veni cu niște desene foarte grafice, schematice mai de grabă către gustul adolescenților, care să-i inspire chiar și atunci când mintea le fuge de la ore. Cu siguranță aș schimba culoarea mobilierului, jaluzelele verticale și aș pune mai mult în evidență zona de tablă. Cine vrea să fie alături de mine la acest proiect îmi poate scrie la comentarii sau îl poate contacta direct pe domnul diringinte la adresa de mail urdea.cristian44@gmail.com

sala de clasa din Judetul Neamt pentru care mi-a scris

Sala de clasa din Judetul Neamt pentru care mi-a scris doamna profesor Raluca Mircea Mînzățanu.

Bună ziua! Mă numesc Raluca Mircea Mînzățanu, sunt profesor învățământ primar la o școală din mediul rural din județul Neamț. Vă urmăresc de foarte mult timp și îmi plac mult ideile dvs de renovare și modificare a spațiilor. Voi prelua din septembrie copiii de la clasa pregătitoare, în număr de 26. Doresc să mai realizez un spațiu de joacă în clasă pentru ei, să adaug un covor și câteva spații de pus jocuri, jucării și materiale necesare activităților. Aș dori clasa să fie veselă, colorată și primitoare, deosebită și mai ales plăcută copiilor. Dacă mă puteți ajuta/sprijini cu câteva idei, v-aș fi recunoscătoare. Spațiul are dimensiunile 5.5/7.5 m aproximativ. Am adăugat câteva fotografii pentru a observa ceea este deja acolo. Vă mulțumesc frumos! O zi bună!”

adelaparvu.com despre voluntariat scoli frumoase, scoala din jud Neamt (2)

La ce mă gândesc pentru sala aceasta de clasă? În primul rând la spații de depozitare închise, apoi la a colora scaunele, a zugrăvi în alte nuanțe pereții și la alte corpuri de iluminat. Aș face locul de joacă cu taburete tapițate care să aibă și spații de depozitare la interior. Dacă vrei să colaborezi cu mine la acest proiect, scrie-mi la comentarii sau o poți contacta direct pe doamna profesoară la adresa de e-mail isabela_ral@yahoo.com

adelaparvu.com despre voluntariat scoli frumoase, scoala din Budesti

Bună ziua. Mă numesc Mirela Chereji și reprezint în calitate de director Școala Gimnazială Budești, județul Bistrița-Năsăud. De ce va scriu astăzi? Am văzut că iubiți copiii și, în general, să faceți binele. Mi-am propus să le fac copiilor o surpriză odată cu începerea anului școlar și să amenajez spațiul verde din jurul școlii, dar nu am idee cum să o fac, de aceea, vă rog, dacă vă face plăcere, să îmi dați o mână de ajutor. Aș dori să construim în august sau septembrie (îmi doresc cât de repede) și un solar pentru flori poate îi găsești locul potrivit. Nu mai vreau să văd bălării în jurul scolii, ci multe flori și mulți arbori. Chiar dacă nu voi reuși anul acesta să finalizez, dacă am o schiță, un plan voi continua să amenajez în anii următori. Mulțumesc pentru înțelegere și ajutor. Copiii vor fi încântați să descopere o școală primitoare și sper să învețe și din exemplul nostru. Numai bine vă doresc. Cu deosebit respect pentru tot ceea ce faceți pentru semenii dumneavoastră, Mirela Chereji”.

adelaparvu.com despre voluntariat scoli frumoase, curte scoala din Budesti

Ce are nevoie Mirela? În primul rând de un peisagist din zonă. Apoi, în afară de plante, sigur îi vor fi de ajutor o firmă de tâmplărie, un electrician și un instalator. Sigur ar avea nevoie și de dale pentru alei. Un plan de peisagistică presupune și infrastructură. Primul lucru la care m-am gândit a fost un spațiu protejat pentru ore în aer liber, dar și solarul de care spunea Mirela pentru ca cei mici să învețe mai multe despre partea mai aplicată, despre legume. Și da, loc pentru ca elevii să dezvolte ei înșiși spațiul verde din jurul școlii. Dacă vrei să colaborăm la acest proiect poți să-mi scrii la comentarii. Desigur, o poți contacta pe Mirela direct la următoarea adresă de e-mail: mirela.chereji13@gmail.com

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (5)

Sunt învățătoare la o școală gimnazială din Galați. Acum am încheiat clasa pregătitoare și, din toamnă, ne vom muta într-o sală de clasă care trebuie recondiționată. Aș dori pentru copiii mei o sală luminoasă, cu nuanțe relaxante, care să încurajeze creativitatea, dar mi-ar plăcea și o „rupere” de obișnuit, de clasicul unei săli de clasă, mergând chiar spre ceva îndrăzneț! Mobilierul vechi este în majoritate roșu închis, iar sala pare întunecată, obositoare, apăsătoare. Îmi puteți face o recomandare referitoare la combinatii potrivite de culori, vă rog? Multumesc! prof. Nicoleta Mihai”.

Clar aș putea să o ajut cu idei pe Nicoleta, dar între timp mi-a scris că nu toată lumea este de acord cu propunerea ei. Însă sunt sigură că amenajarea Școlii din Rași o va inspira. Uite îi poți scrie direct pe adresa de mail ca să afli cum i-ai putea fi de ajutor ncltsbptrc@yahoo.com

adelaparvu.com despre scoli frumoase in Romania, scoala Rasi proiect Adela Parvu, sponsor Procter and Gamble (3)

Ca și concluzie, dacă poți ajuta cu ceva, scrie-mi la comentarii ori scrie-le direct profesorilor și învățătorilor. Eu mă bag să ofer idei, să fac proiecte, dar mi-aș dori ca ele să poată fi materializate. Și știu că dacă ne strângem mai mulți, chiar putem face noul an școlar mai vesel. Cine e cu mine, rog să-mi scrie la comentarii ca să-mi fie mai ușor pentru identificare. Mulțumesc în avans!

14 raspunsuri pentru Avem nevoie de școli frumoase!

 1. micheline spune:

  De vreo treizeci si ceva de ani, de cand sunt profesor, am aceeasi preocupare, aceea de a infrumuseta clasa si de a o face mai primitoare pentru elevii mei. Toate elementele, planse, aranjamente speciale, fotografii ale scriitorilor francezi, florile din ghivece, totul, absolut totul, a fost cumparat exclusiv din banii personali. La liceul la care predau niciodata aproape nu s-au gasit bani pentru amenajarea clasei. Ca sa nu mai vorbesc de distrugerile de materiale facute de elevii claselor din tura a II-a… Asta este…. Ma bucur pentru entuziasmul colegilor care doresc sa faca acest lucru, insa la liceu nu prea tine chestia asta. Si vorbesc de un liceu din Bucuresti…

 2. Mezei Malica spune:

  Buna ziua, ma numesc Mezei Malica si va urmaresc de multa vreme,va admir foarte mult pentru cea ce faceti. Avem nevoie de scoli frumoase, dar avem nevoie si de biblioteci frumoase. Imi place ideea dumneavoastra si cred ca s-ar potrivi si la biblioteca. Lucrez la o biblioteca comunala si tare ar fi frumos daca am putea amenaja un asemenea spatiu si la biblioteca unde cei mici vin cu tare mare drag, se intampla lucruri frumoase si la bibliotecile din mediul rural.Din pacate resurse financiare pentru biblioteci nu exista, intotdeauna sunt alte lucruri mai importante de facut in primarii (noi suntem subordinea primariilor). Copiii ( si nu numai ei) din mediul rural au nevoie de un loc unde sa-si petreaca timpul liber. Va rog un sfat, o idee.
  Va multumesc, o zi frumoasa.

 3. ioana spune:

  din pacate scoalile de stat nu le ofera conditii foarte bune elevilor dar din pacate copiii nu intretin nimic, vai ce lasa in urma lor… (si vina nu e doar a profesorilor, de vina sunt si parintii…) noi la o scoala renumita din cluj avem un dezastru sanitar la baie. Si nu ma refer doar la curatenie (ca de bine de rau se face zilnic desi nu se intretine) si gresia si faianta sunt de toata mila… eu cred ca de la baie si bucatarie/loc de luat masa trebuie inceputa renovarea oricarei scoli!

 4. Dediu Anca spune:

  Caut o variantă ieftină pentru a înlocui lambriul din clasă. Tot l-am acoperit cu autocolant dar copiii reușesc să-l gaureasca… Anul trecut am reușit sa fac rost de ceva bani pentru amenajare dar acum nu cred ca mai am șanse…

  dav

  • Ruxandra avramescu spune:

   Lambriuri convenabile se gasesc in magazinele de genul Dedeman, Bricodepot, Hornbach. Dar am o rugaminte!! Nu il mai puneti maro ! E ca nuca in perete, face camera intunecoasa, batrana, terna, si nu se poate combina frumos cu vreo culoare vie si plina de energie. Luati alb !!

 5. mihai spune:

  Pentru loc. Budesti, județ Bistrita Nasaud va putem ajuta. Noi de ocupam de proiectare amenajare intretinere spații verzi,
  ne găsit pe fb la peisagist bistrita.
  Cu stima, Mihai Boamfa sau la tel 0784707672

 6. Gabriela spune:

  Câteva sugestii:
  pentru a găsi o paletă coloristică adecvată se poate folosi gratis programul de mai jos
  https://www.canva.com/colors/color-palette-generator/
  pentru a regândi spațiul clasei câteva sugestii se pot găsi aici:
  https://www.cultofpedagogy.com/upgrade-classroom-design/
  pentru soluții de depozitare închise:
  https://www.cfclassroom.com/2014/01/ClassroomStorageTips.html
  pentru organizare aici:
  https://teach4theheart.com/classroom-organization-ideas/

 7. Claudia Hartie spune:

  Buna ziua tuturor! Sunt profesor in Botosani și anul trecut am câștigat un proiect prin “Țara lui Andrei”, sponsorizat de OMV PETROM, in valoare de 40000 de euro. Proiectul a fost finalist pentru o idee Smart și anume o sala de clasa a viitorului, un spațiu amplu și deschis care îmbina studiul cu relaxarea. Clasa va fi dotata cu echipamente de ultima generație. In august terminam lucrările și voi reveni cu poze, poate folosește cuiva ca model de inspirație. Spor in toate!

 8. Rocs spune:

  Adela draga si buna, om minunat ca tine rar intalnesti. Si ma bucur ENORM ca te-am cunoscut 🙂
  Pentru aceasta initiativa a ta ma ofer si eu voluntar pentru zona Bucurestiului – cu orice pot ajuta, garanteaza pe sprijinul meu. Deci, sper si abia astept sa gasesti sustinere financiara si sa initiezi un astfel de proiect serios.

  Big hug

 9. Olga spune:

  Buna Adela. Ma bucur nespus ca de cate ori intru pe blog (recunosc ca mai rar) gasesc articole scrise cu atata blandete si daruire cum rar intalnesti. Ce ma incanta este ca acest blog este despre lucruri si fapte pozitive, despre oameni minunati care se straduiesc sa schimbe cate ceva pe masura puterii fiecaruia. Cred intr-adevar ca este necesara multa munca in sistemul educativ, pe multe planuri. De multe ori ma gandesc (chiar daca nu mai am copii la scoala ci doar nepoti)ca nu ar fi rau sa se implice si parintii in amenajarea si curatenia claselor. Doar in acele spatii stau copiii lor o mare parte din zi. Sunt sigura ca exista parinti cu posibilitati financiare care ar putea sa se implice si sa nu mai astepte totul de la minister sau primarie. Chiar si in mediul rural, n-ai fonduri la primarie, gasesti un tamplar care nu are de lucru (in schimb primeste ajutorul social) si il cooptezi la amenajarea scolii. Sunt multe de spus si mai multe de facut. Imi place totusi ca sunt oameni care se implica. Doamne ajuta sa fie bine. Multumesc Adela si iarta-ma pentru aceste randuri mult prea lungi pentru timpul tau limitat. Sa auzim numai de bine.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Olga! Mulțumesc pentru comentariul tău. Da, ai dreptate. Până la urmă țara suntem noi, cei care trăim în ea. Și mai cred că atuni când oamenii acționează împreună pentru un bine comun, indiferent de veniturile lor, lucrurile pot fi mult îmbunătățite, mai ales pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *