Lumea se schimbă și odată cu ea și arhitectura. Sunt proiecte deosebite din care ne putem inspira și atunci când e vorba despre cum poate fi refolosită o clădire veche, cum ar fi o fabrică. Odată cu dezvoltarea urbană, orașele își lărgesc granițele, iar ceea ce exista inițial la marginea unei urbe, ajunge să fie înglobat în ansamblul ei. De această dată vreau să-ți prezint un proiect premiat la nivel internațional în 2018, respectiv o fabrică de cartușe din Istanbul renovată și transformată în centru comercial completat de un ansamblu de apartamente spațioase de tip loft, practic cu două niveluri. Și mă voi opri asupra unuia dintre apartamente, amenajat și mobilat de către dezvoltatorul proiectului pentru a le oferi oamenilor o imagine cât mai clară asupra modului de ambientare a unui spațiu care inițial servea altui scop. Ceea ce este deosebit este faptul că în această lucrare majoră de renovare, zidurile, dar și structura de lemn a acoperișului au fost recuperate pentru a păstra caracterul vechi al construcției. Dar hai să vezi cum arată un apartament de tip loft aici.
Clădirea în care sunt gândite apartamentele de tip loft este una foarte lungă, măsurând circa 180 metri. Astfel, echipa de arhitecți implicată în proiect a gândit locuințele astfel ca ele să beneficieze și o mică zonă verde în spatele ei, care se deschide dinspre living. Ferestrele ample asigură la interior lumină naturală din plin, acoperișul fiind refăcut pentru a îngloba și la acest nivel mai multe ferestre. Proiectul de arhitectură este semnat de biroul MTM.
Intrarea în locuință se face direct în spațiul nou conceput, fără hol, astfel că dintr-o dată totul este la vedere, ceva tipic pentru o locuință de tip loft. În dreapta ușii de intrare este organizată bucătăria. Arhitecții au prevăzut ca forma ferestrelor, dar și zidurile vechii fabrici să fie căt mai fidel refăcute.
Bucătăria este organizată în dreptul ferestrelor cu o masă pensinsulă, care maschează mare parte din caracterul tehnic utilitar al spațiului. Mobila a fost gândită în stil industrial pentru a fi integrată cât mai bine în decorul marcat de textura zidurilor de cărămidă. Pentru ca aceste ziduri să nu fie concurate de alte texturi, designerii de la Metex Studio Erk, care au gândit amenajarea, au prevăzut în locul faianței de pe peretele bucătăriei o placare uni, de nuanță antracit.
Dinspre bucătărie totul este la vedere, inclusiv structura metalică pentru etaj, unde este amenajat dormitorul. Sub această structură este amenajat un mic salon cu o canapea, dar în esență este și un spațiu de trecere către livingul generos din capăt și acces pe scara interioară către etaj.
Textura zidurilor marchează spațiul care are înălțimi diferite, de unde și jocul de lumini, dar și senzația specială a locuinței de tip loft. Pentru a păstra cât mai mult din personalitatea vechii clădiri, multe elementele sunt alese negre pentru un efect grafic, ca și cum ar fi desenate în spațiu și asta începând de la plinta neagră, balustrade, structura metalică, etajere, suporturilor piesele de mobilier, dar și corpurile de iluminat.
Spațiul livingului se ghicește prin golurile zidurilor de cărămidă, unde evident nu au mai fost montate uși interioare. Ca atare, lumina naturală pătrunde din mai multe unghiuri la interior, ceea ce conferă o stare de surpriză continuă. Totodată lumina naturală pune în evidență texturile, dar și structurile, cum ar fi ferma de la nivelul acoperișului sprijinită de stâlpii din metal. Unul dintre golurile către living, care este ăn dreptul scării interioare, este folosit ca prilej de decor prin montarea unui panou metalic ce filtrează lumina prin modelul său. Evident, are și rol funcțional delimitând golul scării interioare.
Livingul este impresionant prin structura de lemn la vedere și prin ferestre ample. În acest spațiu spectaculos, designerii au mizat pe simplitate în privința mobilierului, a finisajelor și a corpurilor de iluminat. Organizarea spațiului este logică în raport cu încăperea alăturată, respectiv locul de luat masa este așezat cât mai la îndemână față de bucătărie.
Dacă de o parte și de alta a spațiului livingului zidurile din cărămidă sunt prezente, designerii au ales ca fundalul pentru locul de masă, respectiv peretele din spatele ei să fie simplu finisat, doar cu vopsea lavabilă pentru a lăsa loc formelor și texturilor să respire.
Plafonul din lemn, zidurile din cărămidă pur și simplu captează atenția, grație luminii naturale prezentă și la nivelul acoperișului. În tot acest decor designerii au ales perdele simple din in, care completează gama de materiale naturale prezente în amenajarea interioară.
În a doua parte a spațiului destinat livingului este amenajată zona de canapele și de tv. Peretle finisat cu vopsea lavabilă într-o nuanță de gri, vine să ofere un contrast plăcut cu restul finisajelor, lemn la nivelul plafonului și cărămidă zidurilor. Mare parte din instalația electrică a fost gândită aparent, cu cabluri negre ce par la rândul lor desenate, dar și desprinse din plinta de aceeași nuanță ce marchează perimetrul camerelor.
Scara interioară face legătură către zona de noapte situată la etaj. Acest etaj este configurat similar unei supante, ca un spațiu suspendat în ansamblul interiorului existent. Astfel, mare parte din structura vechii clădiri este la vedere.
Dormitoarele sunt separate față de zona de acces de la etaj prin panouri metalice cu sticlă. Astfel, lumina naturală pătrunde în încăperile de aici din mai multe direcții, având în vedere că la etaj ferestrele sunt doar la nivelul acoperișului.
Baia de la etaj este amenajată în ton cu restul amebientului, mobila din lemn fiind completată cu accesorii metalice negre. În locul faianței s-a optat pentru placări cu piatră, pentru a continua seria materialelor naturale prezente la interior.
O a doua baie este amenajată la primul nivel, sub baia de la etaj, iar aici registrul cromatic este ușor diferit. Designerii au ales să personalizeze pardoseala cu plăci din ciment (hidraulice) prin care să aduc un plus de ritm și ornament.
Imaginea fotorealistă din faza de proiect (randarea) te poate lămuri asupra modului cum e conceput interiorul, mai exact cum este configurat spațiul de la etaj și cum arată de fapt acoperișul. Foto Buyukyali
Imagine de arhivă a fabricii de cartușe construită în 1881 și care măsura 180 metri în lungime. Foto IstanbulTahiri
Imagine comparativă între starea inițială a clădirii și cea din timpul procesului de renovare a clădirii vechi. Practic vechea clădire a fost decopertată de tencuiala degradată, iar în acest proces s-a descoperit zidăria veche cu piatră și cărămidă pe care arhitecții au hotărât să o lase la vedere și să fie cât mai fidel reparată. Sursa foto AICI.
Imagine comparativă între structura veche din lemn și cea refăcută acum, folosindu-se mare parte din lemnul vechi care mai era în stare bună. Au fost îndepărtate toate materialele și straturile de vopsea pentru a scoate la iveală lemnul cu texturile sale. Sursa foto AICI.
Unul din planurile acestui complex de clădiri a vechii fabricii, unde se vede în stânga partea de locuințe. Între corpurile vechii fabrici există acum o alee de acces către intrăile principale în apartamente, iar în spatele fiecărei locuințe este amenajată o bucăată de spațiu verde. Foto arhivă proiect Mimdap
După rreconversie se poate vedea aleea de acces către intrările în locuințe situată între corpurile de clădire. Sursa foto AICI.
Zona din spatele locuințelor de tip loft amenajate în clădire cu micul spațiu verde și gardul care le separă.
În concluzie, o transformare deosebită prin care terenul, dar și clădirile vechi a unei foste fabrici au căpătat o nouă destinație. Pe principiul că dacă ceva vechi a fost bine făcut merită păstrat și acest proiect ne exemplifică o modalitate prin care oamenii pot regândi și refolosi ingenios clădirile, conferindu-le un nou scop și totodată păstrând istoria locului. Materiale naturale din plin pentru interioare cu personalitate, dar și cu poveste. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Büyükyali Istanbul/ Metex Studio Erk
13