adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (9)

In Case, Design Interior

Depozit transformat în locuință de 95 mp

Spațiile de lucru de tip hale, garaje, ateliere sau depozite sunt mutate, de regulă, către marginea orașelor. Așa că cele vechi, care rămân în aria urbană, sunt părăsite, dar ele pot fi transformate în locuințe spectaculoase, mai ales când există deja trase utilitățile. Ca să-ți exemplific, am ales să-ți prezint azi un depozit (circa 70 mp) dintr-un oraș francez, pe un lot de teren îngust, care avea în fața lui o clădire mică de circa 45 mp, ce a fost dărâmată. Transformarea depozitului în locuință s-a făcut pe baza autorizațiilor emise după realizarea proiectului de către designerul Marion Trixier, la care au apelat proprietarii. Înălțimea de patru metri a clădirii a fost exploatată pentru crearea unui mezanin, unde au fost grupate locul de birou și dormitorul. A rezultat, după șase luni de șantier, o locuință de tip loft cu o suprafață de circa 95 de metri pătrați și o terasă generoasă, în față, în zona de acces. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de a vedea cum arăta initial spațiul.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (18)

Accesul în locuință se face prin intermediul curții interioare, unde acum este amenajată o terasă, placată cu gresie de tip Terazzo. Tâmplăria este gândită pentru deschideri largi, astfel ca pe timp de vară legătura dintre interior și exterior să fie una deschisă. La interior, în plafon, la nivelul tâmplăriei, există o nișă pentru storuri retractabile, acționate automat.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (2)

Inițial, depozitul cu înălțimea de circa patru metri avea puțină lumină naturală, în fața lui fiind ridicată o altă construcție, acum demolată. Toată partea de tâmplărie, golul pentru ferestre, a fost lărgit pentru ca noul panou de tâmplărie să montat, iar geamurile mari să asigure lumină abundentă la interior. Designerul s-a folosit de înălțimea spațiului pentru a crea un etaj (mezanin), dar a prevăzut și săpăarea pardoselii pentru ca sub etaj să existe și alte spații cu înălțime confortabilă (cameră de oaspeți, băi și dressing). La final, a rezultat o locuință de 95 metri pătrați cu living și bucătărie de tip open-space, băi, debara, dressing, dormitor oaspeți, iar la mezanin loc de birou și dormitor matrimonial.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (1)

Pentru ca imaginea de loft să fie amplificată, tot ambientul a fost gândit în nuanțe luminoase, deschise, cu mici accente negre, care să lege decorul de tâmplăria ferestrelor. Cărămida aparentă este prezentă, ca în orice amenajare de tip loft, dar ea este albă pentru ca luminozitatea să fie amplificată. În spatele peretelui pe care este montat televizorul, deci aproape de intrarea în locuință, există o baie de serviciu.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (3)

La îndemână, imediat la intrarea în casă, există o baie de serviciu, prevăzută aici și pentru că instalațiile, au permis acest lucru. Totul adaptat pentru spațiu mic, inclusiv la nivel de obiecte sanitare.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (5)

Pentru coerența ambientului, designerul a prevăzut corpuri de mobilier pe toată înălțimea spațiului, cum e și cazul bibliotecii și a bucătăriei. Chiar dacă accesul la corpurile de mobilier superioare este dificil (se face numai prin folosirea unei scări), pentru ca spațiul să fie cât mai armonios și mai compact, s-a ales această variantă și nu cea de a coborî plafonul.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (6)

În spatele bibliotecii și cu acces din zona de bucătărie, este creat un spațiu de depozitare pentru mașina de spălat rufe și pentru obiectele de uz caznic necesare curățeniei. Astfel, imaginea băilor, dar și a bucătăriei este debarasată de prezența unor astfel de lucruri care nu arată bine, dar sunt necesare vieții cotidiene.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (7)

S-a dorit ca spațiul de lucru din bucătărie să fie mai generos, așa că designerul a gândit o masă de tip peninsulă cu un blat cu lungimea de 2,80 metri. Acest blat este dintr-un compozit (Dekton) ce imită aspectul marmurei și este disponibil în grosimi mici, deci totul este cât mai subțire și fin tratat.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (8)

Pentru ca imaginea bucătăriei să se citească frumos în spațiul deschis, designerul a gândit blatul din zona de lucru în relație cu fronturile interioare din același material. Practic, în ansamblul de corpuri albe ale bucătăriei, blatul pare să fie parte a unei rame, care în zona superioară include și spoturi pentru iluminat. Locul combinei frigorifice este marscat de un corp a cărui față este tratatp similar unor riflaje.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (10)

După golul ferestrelor, designerul s-a folosit de zidurile existente pentru a gândi în spațiul flancat de pereți un mezanin, practic un etaj intermediar. Accesul se face printr-o scară metalică cu trepte din lemn de stejar, toate realizate pe comandă. Sub plattforma etajului există alte spații: baie, cameră de oaspeți și dressing.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (4)

Pentru ca spațiile de sub mezaninul creat să nu fie claustrofobe, designerul a prevăzut ca pardoseala fostului depozit să fie săpată pentru a obține încă 40 de centimetri în adâncime, astfel ca înălțimea finală a camerelor să fie în jur de 2,35 metri.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (17)

Fiind o cameră separată, dressingul a fost mobilat cu ajutorul unor corpuri deschise, fără uși.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (11)

Baia, situată tot la parter, în relație cu dressingul, este actual amenajată, dar în aceeași linie de design cu restul locuinței. Plăcile ceramice de tip marmură îmbrăcă până la același nivel baia, trasându-se astfel o linie fină, care ordonează spațiul, în ciuda amplasării la niveluri diferite a celorlalte obiecte.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (12)

La supantă, locul de birou beneficiază de o perspectivă plăcută asupra spațiului, dar și de lumină naturală din plin.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (16)

Mobilierul pentru birou nu este gândit a fi poziționat lângă un perete sau balustradă, ci pe mijlocului spațiului, astfel ca ansamblul să fie armonios vizual și de la nivelul parterului. În aceeași idee, comoda este una joasă pentru a fi cât mai discretă.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (13)

Peretele din dreptul scării interioare este liber de decorațiuni, dar tablouri sunt fixate în dreptul biroului. Practic, decorațiunile nu sunt puse ca să umple o suprafață, ci să creioneze atmosfera din dreptul unei funcțiuni.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (15)

Dormitorul matrimonial are doar 2,10 metri înălțime, dar prin modul de ambientare, acest lucru nu se simte. Suprafața pardoselii îmbrăcată în mochetă albă, nuanță care se regăsește și la nivelul pereților, schimbă percepția spațiului, mai ales în relație cu tapetul grafic.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (14)

Ambientul locuinței nu mai amintește cu nimic de ceea ce exista înainte. Spațiul inundat de lumină naturală este aerisit, piesele de mobilier și finisajele în armonie unele cu altele, mult alb încălzit de suprafețele din lemn și petele de culoare cele mai prezente prin aduse prin plante. Ideea generală a fost de transparență și luminozitate, ca atare, inclusiv piesele mici de mobilier sunt unele cu alură grafică, deci nu pline, solide, ci par a fi desenate, lăsând lumina să circule.

adelaparvu.com despre depozit transformat in loft 95 mp, designer Marion Tixier, Foto Eddy Boulares (9)

Lucrările de renovare au durat circa șase luni de zile, la finalul cărora s-a obținut o locuință spațioasă, luminoasă și bine organizată. Partea cea mai dificilă a fost legată de instalații pentru că aceastea au trebuit reconfigurate pentru cosum casnic, dar și pentru a servi noii organizări și compartimentări. Costul total al renovării, de la proiectare, manoperă, materiale la ultima decorațiune a fost de circa 120.000 de euro din care costurile pentru partea de instalații, finisaje și tâmplărie au fost seminifcative. Un buget realist inclusiv pentru o amenajare similară la noi. Cert este că rezultatul final este unul armonios și de-a dreptul spectaculos comparativ cu ce exista înainte. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Eddy Boulares

 

 

2 raspunsuri pentru Depozit transformat în locuință de 95 mp

  1. Raluca spune:

    Buna ziua!

    Ati putea sa imi spuneti de unde a fost achizitionata scara?

    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *