Astăzi vreau să îți povestesc despre un proiect drag mie: reamenajarea unei case tip vagon, gândită pentru viața de familie. Este vorba despre parterul unei case construite în 1934, renovată în 2015 și reamenajată în 2021 pentru o familie care și-a dorit un spațiu mai bine organizat, mai cald și mai aproape de cei dragi. M-a impresionat mult motivația acestei reamenajări: un cuplu de bunici activi, care așteptau al doilea nepot, a ales să se mute mai aproape de fiica lor, chiar în centrul Bucureștiului, pentru a fi prezenți în viața nepoților. Fiind încă activi profesional, timpul lor era limitat la programul de după-amiază, așa că au gândit totul în funcție de acest echilibru: aproape de familie, dar și de ritmul lor zilnic. Iar casa a trebuit să reflecte exact acest stil de viață.

Am povestit despre acest proiect și pe canalul meu de YouTube/AdelaParvu vezi AICI.

HOLUL DE LA INTRARE. Inițial casa avea un hol mic (circa 1,80 mp), care dădea direct într-o bucătărie destul de aglomerată. Existau un grup sanitare de serviciu și practic fără loc pentru cuier.

Cum bunicii doreau o intrare mai aeristiă și mai organizată, am desființat grupul sanitare și am creat un spațiu mai generos pentru depozitare. Pentru a asigura confortul termic, să nu fie rece în hol, am ales un calorifer compact, dar eficient pe care l-am montat într-un spațiu mic, dar care să nu incomodeze. Caloriferul l-am ales de la Essenzio.

BUCĂTĂRIA: ORDINE ȘI ASPECT MODERN. Una dintre cele mai mari provocări a fost repoziționarea centralei termice, care era amplasată pe peretele cu fereastra., reducând mult din spațiul util. Am mutat centrala la 90 de grade, pe peretele comun cu baia, mascând-po în mobilierul realizat pe comandă de către firma Umbrella Woodwork.

Tot în bucătărie, am optat pentru un design care să maximizeze depozitarea, ascunzând tubulatura hotei și oferind mai mult spațiu pentru electrocasnice încorporabile. Pentru pardoseală, am ales un parchet laminat rezistent la apă de la Egger vezi AICI pentru că este mai călduros și mai plăcut la atingere decât gresia. Asta și cu gândul la nepoții bebeluși 🙂

BAIA: UN DESIGN MODERN ȘI FUNCȚIONAL. Baia inițială avea o combinație de faianță albă cu gresie roșie și o cadă masivă, care reducea mult spațiul util. Am optat pentru un duș walk-in și am mutat vasul de toaletă pentru a crea mai mult loc de trecere către duș. Zona de duș a fost finisată cu microciment San Marco, cod culoare 616, iar pe pardoseală a fost instalată o cădiță slim realizată pe comandă la Imperma.

LIVINGUL: DE LA COMPARTIMENTARE LA FLUID. Fiind casă tip vagon, după living era un al doilea hol delimitat de uși glasvand. Am elimitat aceste uși și am extins livingul pentru a crea un spațiu primitor. Pentru a marca și direcționa traseul de circulație, dar și pentru a proteja pereții, am gândit un nasamblu de rafturi și arcade decorative, realizate pe comandă. Pereții sunt vopsiți parțial în nuanța Cozy Cream PPG 1112-2 de la Oskar, aducând o atmosferă caldă și relaxantă. Totodată, vopseaua este aplicată pe doi pereți, unde sunt și arcadele pentru a crea senzația de spațiu mai mare.
În spațiului fostului hol, a prevăzut o structură din MDF care să includă locul de tv și șemineul. Această piesă este realizată pe comandă de către firma care a făcut mobila în toată casa – Umbrella Woodwork din București. Șemineul de aici este electric, are o lungime de 106 cm și a fost achiziționat de la Hombee vezi AICI. Flăcările dau o senzație de căldură, mai ales în sezonul rece, dar fiind electric este sigur de folosit, mai ales când sunt copii mici în locuință.

DORMITORUL: UN COLȚ CALD ȘI INTIM. Inițial patul era amplasat opus ferestrei, dar am ales să-l repoziționez astfel încât să beneficieze de lumină naturală atât dinspre curte, cât și dinspre stradă. Pe peretele liber de ferestre am creat un dulap generos pentru depozitare. Pentru a aduce un plus de initimitate, am încadrat patul cu un tapet model Burgeon Fesco de la Vladila și am prevăzut vopsirea tavanului în aceeași nuanță cu pereții Oskar cod culoare Juturna paletar PPG 1145-4.

M-ați rugat să pun și planul casei și să dau câteva dimensiuni. Deci, da, puteți vedea parterul aici. Situația modificată a vizat ca spațiul să devină mai aerisit, luminos și ușor de întreținut. Pentru a obține aceste lucruri, am recomandat desființarea toaletei de serviciu din hol, reorganizare bucătăriei posibilă prin mutarea centralei termice pe peretele comun cu baia, extinderea spațiului livingului către al doilea hol, unde am prevăzut o structură pentru tv și șemineu și reorganizarea dormitorului din capăt. Spațiile au fost păstrate în mare parte așa cum erau, dar fluidizate prin regândirea ușilor interioare și a pereților din dreptul ușilor interioare. În ambianța casei, modul cum se deschid ușile interioare contează foarte mult.

Înainte de amenajare, frigiderul era în colțul din stânga pentru că după ușă nu era loc pentru el. După reamenajare am vizat regândirea golului de ușă de acces în bucătărie, astfel încât să mărim peretele pentru a amplasa frigiderul încorporat acolo.

Ca să fie un traseu de circulație lejer între cele două uși ale bucătăriei, am prevăzut amplasarea locului de luat masa cât mai optim, cu o bancă lângă perete în loc de scaune pentru că aceasta ocupă puțin spațiu (nu mai trebuie loc pentru tragerea scaunelor). Peretele este protejat în zonă cu un riflaj realizat pe comandă de către firma care a executat mobilierul. În zona locului de luat masa a fost amplasat un calorifer mai estetic, ales în nuanță apropiată de perete. Caloriferul este de la Essenzio. Nuanța de pe perete este Oskar cod culoare Cozy Cream PPG 1112-2. Masa și scaunele sunt de la IKEA model Lisabo.

Mobila de bucătărie este realizată pe comandă din PAL nuanță Verde Fistic, are blat din laminat compact de la Egger și mânere ascunse model profil Gola. Chiuveta și bateria sunt de la Pyramis, hota telescopică de la Whirlpool, cuptorul și espressorul de la Hotpoint. Ușile interioare din toată locuința sunt de la Porta Doors model Focus Premium 4C. Storul roman a fost realizat pe comandă de către decoratoarea Alina Emilia Design.

Pereții din jurul ușii și a din zona locului de luat masa sunt cu nuanța Oskar cod culoare Cucumber Ice PPG 1133-3. Corpul de iluminat este de la The Home (dar nu mai este disponibil).

Baia a fost finisată cu microciment de la San Marco cod culoare C 616, cădița de la duș slim este realizată pe comandă pe dimensiunile existente aici de la Imperma. Oglinda de baie a fost comandată la The Home (dar nu o mai au pe site Era de la Kave Home model Zada). Lavoarul și mobila de sub lavoar sunt de la BricoDepot – Vezi AICI. Tot de la BricoDepot sunt și bateriile de la lavoar și de la duș.

La living am prevăzut eliminarea ușii interioare, dar am încadrat golul cu elemente decorative realizate pe comandă care să îndulcească acest colț și să facă legătura cu locul de luat masa mai generos. Pereții au fost finisați cu vopsea lavabilă Oskar cod culoare Cozy Cream PPG 1112-2.

Canapeaua este de la Feydom model Diagon – Vezi AICI. Perdelele și draperiile au fost făcute pe comandă de către decoratoarea Alina Emilia Design. Covorul a fost comandat de la Rugvista model Art Deco.

Locul de luat masa este gândit cu o banchetă care are sertare pentru depozitare și aici bunicii țin serviciile pentru masă. Ca să nu fie tentant pentru nepoții mici, am eliminat mânerele de la sertare, dar ele se acționează comod dacă le apuci de dedesubt. Am gândit fața sertarelor puțin mai lungă decăt corpul sertarelor, astfel ca să existe un soi de mânere ascuns. În capătul banchetei este un ansamblu de rafturi care maschează aerul condiționat. Masa este un model extensibil pe care l-am comandat de la The Home, dar nu l-am găsit la ei pe site acum, în schimb am găsit pe alt site modelul mesei Domingo Signal 2 – Vezi AICI.

Golul fostelor panouri glasvand a fost păstrat, pentru că e o casă veche și nu am vrut să riscăm să intervenim în structura ei, dar e îmbrăcat cu o placare similară elementelor decorative din living. Astfel devine ceva mai plăcut, dar zona este și protejată. Corpurile de iluminat au fost alese toate de la Eglo, dar nu se mai găsește această colecție pentru că o dată la 3 ani acestea colecții se schimbă.

Locul de tv l-am gândit în spațiu fostului hol ca pe o structură de centrală, care să includă ecranul și șemineul. Ambele se văd bine atât de la locul de luat masa, cât și de pe canapea.

Dormitorul a beneficiat de mobilă pe comandă, iar locul patului este marcat cu un tapet de la Vladila model Burgeon Fresco suport canvas. Noptiera este de fapt o măsuță cu diametrul potrivit de la H&M Home -vezi AICI.

Pentru o ambianță mai intimă, în dormitor a fost vopsit și plafonul în aceeași nuanță ca și în restul camerei cu vopsea Oskar cod culoare Juturna PPG 1145-4.
COSTUL TOTAL AL AMENAJĂRII PARTERULUI: Proprietarii au estimat undeva la 25.000 -30.000 de euro amenajarea de la parter. În total au cheltuit pentru renovarea casei 50.000 de euro, sumă care a inclus reamenajarea curții – pavajrefăcut, gard, mică terasă; renovarea subsolului cu inflitrații de apă; amenajarea mansardei cu mochetarea integrală și mobilare parțială.
LISTA CU MATERIALE ȘI PRODUSE PE CAMERE:
Holul de intrare
- Calorifer compact de la Essenzio și mobilă pe comandă Umbrella Woodwork
Bucătăria
- Mobilier pe comandă realizat din PAL Egger nuanță Verde Fistic și mânere profil Gola, mobilă realizată de firma din București Umbrella Woodwork
- Masa, scaune și banchetă: IKEA masă model Lisabo, scaun model Lisabo, bancă model NORRÅKER (dar nu mai este disponibilă în România).
- Parchet laminat rezistent la apă Egger din colecția pentru casă, bucătărie și baie
- Chiuvetă și baterie de la Pyramis
- Hota telescopică Whirlpool
- Cuptor și espressor Hotpoint
- Nuanța pereților: Cucumber Ice PPG 1133-3 (Oskar) și Cozy Cream PPG 1112-2 (Oskar)
- Calorifer estetic de la Essenzio
Livingul
- Rafturi și arcade decorative realizate pe comandă
- Vopsea lavabilă: Cozy Cream PPG 1112-2 (Oskar)
- Masa ovală extensibilă model Domino Signal 2.
- Canapea Feydom, model Diagon.
- Covor Rugvista model Art Deco
- Perdele și draperii realizate pe comandă de Alina Emilia Design
- Structură MDF pentru TV și șemineu realizată de Umbrella Woodwork
- Șemineu electric 106 cm de la Hombee model Aflamo Royal cu sunet
- Uși interioare Porta Doors, model Focus Premium 4C
Baia
- Microciment San Marco, cod culoare C616
- Cădiță de duș slim realizată pe comandă de Imperma
- Mobilier lavoar de la BricoDepot.
- Baterii pentru lavoar BricoDepot și baterie duș de la BricoDepot
Dormitorul
- Mobilier pe comandă realizat de Umbrella Woodwork
- Tapet Burgeon Fresco de la Vladila
- Vopsea pereți și tavan: Juturna PPG 1145-4 (Oskar)
Puteți să vedeți reportajul video aici:
Această casă nu este doar despre o reamenajare, ci despre crearea unui cămin în care trei generații se pot bucura de timp prețios împreună. Spațiile au fost regândite pentru a fi mai primitoare, mai organizate și mai practice, fără a pierde din farmecul lor inițial. Sper ca această poveste să vă inspire și să vă ofere idei pentru propriile locuințe! Aștept cu drag părerile voastre în comentarii. ♥
6
Superba amenajarea, totul impecabil si ales cu stil. Ador sa te urmăresc, mai ales ca sunt fun Feydom :). La cât mai multe proiecte de acest fel!
Mă bucur că te-a inspirat!
Complimenti! Foarte frumos!Cel mai mult imi place modul de a explica, simplu, pentru a intelege bine de ce si cum au fost facute toate lucrarile.O transparenta totala!Brava!Brava!Brava!