În 1962 Nick Holonyak, pe când lucra ca şi consultant ştiinţific pentru General Electric, a inventat LEDul (light-emitting diode sau diode luminescente) aşa cum îl ştim astăzi. Deşi există o gamă largă de becuri ecologice, LEDurile sunt clar tehnologia viitorului. De ce? Pentru că sunt foarte economice, au o durată de viaţă de 20 de ani, emit o lumină caldă şi plăcută, dar foarte important se potrivesc tuturor tipurilor de corpuri de iluminat şi se aprind imediat!
E adevărat că un LED cu forma clasică de bulb (cum erau fostele becuri) costă de la 60 lei în sus bucata, dar pe bune că merită. Eu mi-am cumpărat acasă, rând pe rând, câte un bec nou LED şi n-am simţit ca fiind o cheltuială, dar crede-mă că se simte la factura de energie electrică. Plus că au un mare avantaj: nu se încing. La bucătărie am o lampă din metal şi mereu se spărgeau becurile clasice din cauza temperaturii înalte. Mai era şi periculos pentru că fasungul rămânea lipit la interior. Acum nu mai am această problemă şi chiar glumesc cu soţul meu că o să ajungem să lăsăm LEDurile moştenire gemenilor noştri.
M-am bucurat să constat că IKEA a luat în serios problema LEDurilor. De ce? Pentru că încă foarte mulţi oameni, când aleg să cumpere corpuri de iluminat, nu plătesc atenţie cu ce fel de becuri sunt prezentate în showroom. Dacă alegi un candelabru preţios, dar el are becuri vechi, când ajungi acasă şi vrei să montezi becuri eco constanţi că designul are de suferit. Aşa cu noile LEDuri depăşeşti problema, iar la IKEA găseşti pe lângă gama LEDARE ce include becuri LED cu diferite forme, şi o mulţime de corpuri de iluminat create a avea încorporate LEDuri sub o altă formă decât cele tip bulb.
LEDurile le ştim cu toţii de la electrocasnice, dar acum ele sunt disponibile şi pentru iluminatul casei, chiar în locuri la care nu te gândeai cum ar fi interiorul dulapurilor, setarelor. IKEA şi-a propus ca până în 2016 să vândă exclusiv corpuri de iluminat şi surse LED, renunţând la cele eco. Bravo lor! Acum găseşti la IKEA 72 de lămpi LED şi 12 tipuri de becuri LEDARE.
De ce a luat această decizie gigantul suedez? Pentru că LEDurile: emit aceeaşi culoare ca becurile incandescente tradiţionale; consumă cu până la 85% mai puţină energie decât becurile tradiţionale incandescente; răspândesc o lumină albă bună, uniformă, caldă; se aprind imediat; nu se încălzesc; nu conţin mercur sau alte substanţe toxice; au o durată de viaţă de până la 20 000 de ore (aproximativ 20 de ani) şi sunt reciclabile ca deşeuri electrice.
Indiferent că le cumpăraţi de la IKEA sau nu, căutaţi becurile LED şi aveţi grijă ca atunci când vă cumpăraţi un corp de iluminat, fie el candelabru, lustră, lampă să nu vă lăsaţi păcăliţi de vechile becuri montate în ele. Calculaţi întotdeauna preţul unui corp de iluminat cu fasunguri adăugând şi preţul LEDurilor. Şi dacă nu vreţi să vă complicaţi cu becuri tip bulbi consultaţi şi ofertele de corpuri de iluminat care au alte tipuri de LED deja incluse.
Like
Foarte bun articolul, felicitari
Oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca pot salva planeta prin lucruri aparent minore
Multumesc Razvan! Da, asa este, ai dreptate ca gesturile mici conteaza enorm!
Un mic ghid:
Puterea luminoasa se masoara in Lumeni-abreviat Lm. Un bec clasic are in jur de 13Lm astfel ca un bec clasic, cu incadescenta, de 100w, are 1300Lm.
Inainte de a cumpara un bec Led trebuie sa vedem ce putere in lumeni are acel bec si cati watti consuma.
In acest moment pe piata sunt becuri Led de 60Lm/watt pana la 120 Lm/watt. Spun acest lucru deoarece, atunci cand o sa avem de ales intre becurile cu led, sa putem face comparatia corecta intre ele.
Nu trebuie sa neglijam garantia becului care poate fi intre 2 si 3 ani. Cele ce au garantie mai mica de 2 ani nu ar trebui cumparate.
Durata de viata a becului se masoara in ore – 15.000 -becuri slabe calitativ, pana la 50.000 de ore-becuri in care merita sa bagi banii.
Lumina rece sau calda – trebuie sa fie codificata pe bec in grade Kelvin – Alegeţi 2700K sau „lumină caldă” pentru relaxare şi peste 4000K sau „lumină rece” atunci când lucraţi.
Atentie: Daca aveti variatoare de tensiune intrebati daca Led-urile sint DIMABILE. Daca nu sunt atunci nu o sa le puteti folosi.
Sper ca informatiile mele sa va fie de folos.
V-as sugera magazinul pe care tocmai l-am deschis, in acelasi asentiment cu Razvan, si anume ca incetul cu incetul putem avea grija de planeta unde coabitam cu toti.
Acum nu stiu daca este ok sa postez si linkul.
Bogdan, poti pune linkul 🙂
Va Multumesc pentru aceasta oportunitate !
Magazinul online cu sisteme de iluminare cu led si corpuri de iluminare cu led poate fii accesat pe http://www.stmag.ro
Mai multe detalii despre becurile cu led gasiti si aici ledenergy.ro/blog/
Becuri LED VTAC garantie 3 ani se gasesc pe monmag.ro
Aceste sisteme de iluminat au intr-adevar multe avantaje. Problema este ca in majoritatea supermarketurilor se gasesc produse contrafacute. Cel putin asta cred. Fiindca s-a intamplat sa cumpar si sa nu mai lumineze dupa 2 luni. Ideea este sa cumparam de la magazine specializate, caci acolo cu siguranta vor fi produse originale.
Principala caracteristica a tehnologiei led: eco friendly