Casa Honka cu barne din lemn masiv dreptunghiulare si arhitectura contemporana

In Case, Constructii, Romania Mea, Shopping

Case din barne de lemn masiv – de locuit, de vacanta sau extinderi

Sunt unele dintre cele mai frumoase case din lemn masiv pe care le-am văzut. Este impresionant nu doar finisajul excepțional, ci tot procesul prin care sunt gândite și fabricate. Sunt case modulare, astfel încât, atunci când ajung să fie montate, totul e perfect coordonat ca într-un joc de lego uriaș. Au fost deja construite câteva și la noi în țară, iar proprietarii sunt tare încântați.

Casa Honka cu barne din lemn masiv dreptunghiulare si arhitectura contemporana

Casa Honka cu barne din lemn masiv dreptunghiulare si arhitectura contemporana

Este vorba despre casele finlandeze Honka, un brand care s-a născut în 1958, iar de atunci a devenit sinomin cu excelența în materie de case din lemn masiv, respectiv bârne masive. Finlandezii au produs peste 80.000 de case și construcții pe care le-au livrat în peste 50 de țări din întreaga lume. Unul dintre cele mai mari succes înregistrate de Honka este pe piața din Japonia, unde construcțiile finlandeze sunt foarte apreciate, datorită calității, dar și designului lor. Dar ce au ele atât de special?

Interior de casa Honka din barne dreptunghiulare ambientata modern

Interior de casa Honka din barne dreptunghiulare ambientata modern

În primul rând panourile din care sunt alcătuiți pereții sunt din bârne de lemn masiv de aceeași lungime. N-ai cum avea vreo îndoială asupra materialului. Bârnele pot fi rotunde sau finisate dreptunghiular în secțiune, deci cu suprafața netedă. Apoi, faptul că tot procesul de fabricare are în vedere eficiența folosirii materialului lemnos, dar și eficiența energetică a casei.

Toate casele Honka sunt realizate pe baza unui proiect, astfel încât se cunosc cu precizie în faza de producție câte bârne compun casa, cum vor fi ansamblate și montate, unde sunt dispuse instalațiile, care este cosumul energetic al casei, deci pot fi preconizate și cheltuielile pentru întreținere etc. Ca atare e bine, dacă îți faci o astfel de casă, să ai toată răbdarea ca proiectul să iasă impecabil, deci să acorzi timp acestei etape atât de importante.

Interior de casa Honka cu barne rotunde. De remarcat imbinarile lor.

Interior de casa Honka cu barne rotunde. De remarcat imbinarile lor.

E uimitor cât de frumos poate arăta o casă Honka atât la interior, cât și la exterior fără niciun fel de finisaj de tip tencuială. Bârnele la vedere sunt perfect îmbinate, astfel încât mirosul în casă este unul natural, de pin finlandez, excelent material datorită condițiilor climaterice în care crește (cu puțină umiditate și o fibră rigidă, dură și rezistentă din cauza frigului). Apoi, posibilitatea de a-l finisa prin baițuri sau vopsea este nelimitată, o opțiunea bună dacă-ți construiești locuința în mediul urban. Dar dacă este undeva la periferie sau e o casă de vacanță, poți alege să o păstrezi în nuanțe naturale, deschise, specifice pinului finalndez.

Constructie din lemn masiv Honka cu destinatie de pensiune

Constructie din lemn masiv Honka cu destinatie de pensiune

Grosimea bârnelor, ca și caracteristicile fibrei, asigură o izolare termică excelentă. Practic nu mai este nevoie de niciun tip de perete tip sandviș. Și gândiți-vă că în Finlanda e chiar frig, deci oamenii ăștia știu exact ce produc. Sistemele de încălzire necesare sunt bine gândite, conform tehnologiilor moderne, deci ele nu lipsesc, din contră sunt atât de bine gândite, încât consumul să fie minim, fie că e vorba de încălzire prin pardoseală, fie un sistem integrat cu panouri solare și folosirea inteligentă a căldurii șemineului din casă.

Interior de casa Honka cu barnele finisate in alb

Interior de casa Honka cu barnele finisate in alb

Desigur că lemnul este prelucrat și protejat împotriva intemperiilor, tratat ignifug, dar să fim serioși, dacă nici finlandezii nu știu să facă construcții din lemn, o țară cu o cultură bazată pe acest material natural, atunci cine? Trebuie să menționez  că din surse statistice clare, incendiile sunt provocate și întreținute de materialul obiectelor din locuințe. Gândește-te cum împiedici să ardă obiectele din plastic? Dar o perdea din voal? Greu! Deci problema nu e la nivelul materialului din care este realizată casa, și asta la nivel general indiferent de materialele de construcție utilizate, ci la cele care amplifică și întrețin arderea. În plus, tratamentele ignifuge, indiferent de materialul la care se aplică, nu se traduc ca fiind cele ce nu lasă materialul să ardă, ci cele care fac ca acest material să reziste la temperaturile înalte și să întârzie arderea de structură, astfel încât să acorde timp pompierilor să ajungă la timp. Casele Honka rezistă la 60 de minute expunere la foc, grație structurii lemnului și a tratamentelor aplicate pentru ignifugare.

Interior de casa Honka cu suprafete de geam generoase

Interior de casa Honka cu suprafete de geam generoase

Acum, ce fel de construcții pot ridica cu sistemele Honka? Ai nenumărate posibilități, de la case rezidențiale, locuințe colective (mini blocuri, dacă vrei), grădinițe, spitale, evident case de vacanță, pensiuni, dar foarte important și extinderi de casă. Chiar dacă ai o casă ridicată din alte materiale, poți să o extinzi cu sistemele modulare Honka. Desigur, vei avea nevoie de proiect, dar rezultatul final va fi unul excepțional. Și dacă te interesează construcțiile cu destinație publică, pe site-ul lor găsești inspirație pentru că au construit în diverse țări de la pensiuni și până la școli și spitale. În plus, sunt foarte luminoase, pentru că ferestrele au geamuri triple, conform standardului nordic, iar suprafețele vitrate pot fi foarte mari, perfecte mai ales pentru casele de vacanță, ca să poți admira panorama.

Ansamblu rezidential construit cu sisteme de barne din lemn masiv Honka

Ansamblu rezidential construit cu sisteme de barne din lemn masiv Honka

Acum o casă te costă mai ieftin dacă o alegi din portofoliul firmei, deci din modele deja existente. De ce? Pentru că au deja kitul făcut, experiență în privința construcției lor și poți afla și prețul din start. Dar, desigur, dacă îți dorești ceva special, poți beneficia de serviciile de proiectare ale arhitecților români de la firma Finn Land Business care reprezintă Honka în România sau poți veni tu cu arhitectul tău și proiectul pe care l-a conceput pentru tine și familia ta. Deci, nu ești constrâns în niciun fel.

Casa de vacanta Honka din barne rotunde

Casa de vacanta Honka din barne rotunde

Costurile? Îți spun din start că nu au cum să fie mici, vorbim despre calitate. Totuși firma specialiștii firmei românești ce reprezintă Honka în România, Finn Land Business, spun că există case mici în portofoliul firmei finlandeze care pot fi construite și cu 50.000 de euro. Dar un preț real poate fi dat numai după ce proiectul este măcar schițat. Oricum, merită să iei în calcul o cerere de ofertă și să te convingi singur.

Interior casa de vacanta Honka cu pereti din barne rotunde

Interior casa de vacanta Honka cu pereti din barne rotunde

După faza de proiectare, turnarea fundației și fabricarea casei, pe teren construcția se ridică în 30-45 de zile în funcție de complexitatea ei, deci un timp foarte redus. În plus, șantierul este curat, uscat, pentru că aceste case sunt modulare și asamblarea lor nu necesită nimic umed. Am scris la repezeală, am uitat multe detalii, dar am să mai prezint pe blog câteva case realizate de Honka și create de arhitecți nordici, ca să poți realiza de ce sunt atât de frumoase și excepționale ca și calitate. Fii pe fază! Și până atunci, cere oferta de la Finn Land Business.

Interior de casa Honka cu barne dreptunghiulare si ambientata clasic

Interior de casa Honka cu barne dreptunghiulare si ambientata clasic

Interior de casa Honka cu barne rotunde mixate cu unele dreptunghiulare

Interior de casa Honka cu barne rotunde mixate cu unele dreptunghiulare

Complex de locuinte rezidentiale construite cu sisteme din lemn masiv Honka

Complex de locuinte rezidentiale construite cu sisteme din lemn masiv Honka

Testul rezistentei la foc a unui perete Honka ce rezista sub actiunea flacarilor 60 de minute, timp suficient pentru interventia pompierilor.

Testul rezistentei la foc a unui perete Honka ce rezista sub actiunea flacarilor 60 de minute, timp suficient pentru interventia pompierilor.

13 raspunsuri pentru Case din barne de lemn masiv – de locuit, de vacanta sau extinderi

 1. floripacea spune:

  Arata cu adevarat foarte bine. Sincera sa fiu, cel mai bine le vad pe post de case de vacanta. Nu le-as alege pentru spatiul urban.

 2. […] asta îți dai seama că o familie nici n-ar avea nevoie de mai mult. Și îmi place că este o casă din lemn, iar la interior, lambriurile sunt alternate cu pereți finisați în alb cu vopsea eco. E […]

 3. […] dar merită să le iei în considerare. Și nu doar ca și case de vacanță, ci chiar și pentru locuințe sau sedii de firmă. Până atunci te las să te bucuri de căsuța din pădure […]

 4. […] avut alături un excelent tâmplar finlandez cu ajutorul căruia au măsurat și tăiat cei 150 de bușteni din pin care sunt înglobați în actuala construcție. Au fost necesari trei ani de zile pentru ca acest […]

 5. […] Visa să ridice una la Mănăstirea Humorului. S-a interesat de case din lemn la firme care ofereau case finlandeze, candiene, dar s-a speriat de prețuri, circa 80.000 de euro una. Așa că s-a sfătuit cu un […]

 6. […] folosindu-se tehnologii moderne, așa că nu te gândit la genul de căsuțe de vacanță. Zidurile din bârne de lemn rivalizează acum, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, cu cele din cărămidă. Uite, […]

 7. […] că am auzit de case modulare, de scări, dar nu m-aș fi gândit la balcoane! Ei bine, uite că există așa ceva și mi se par […]

 8. […] Ei spun că într-un spațiu mic trebuie să ai parte de un ambient sănătos. Construită din bârne de lemn, mai exact pin și ansamblată conform tehnicilor tradiționale norvegiene, cabana are ferestre […]

 9. […] și pentru abordarea interioarelor, căci te poți aștepta la un decor rustic judecând după bârnele masive din lemn. Dar aparențele pot înșela, deoarece casa a fost din stadiul de proiect modificată, astfel […]

 10. […] Iar semnătura arhitectului, pasionat de cercuri, se citește după câteva elemente, mai exact ferestrele rotunde (una ai s-o vezi în dormitorul galben), motivele decorative sculptate pe ușa de la intrare sau pe […]

 11. […] denumită Lokki, este realizată cu sisteme de bârne din lemn masiv de la Honka. Arhitecții au adaptat arhitectura ei, astfel încât materialele utilizate să fie perfect […]

 12. Alina Barna spune:

  Buna,
  imi puteti trimite va rog date de contact pentru o oferta de pret de la Honka – doresc o constructie speciala gen hambar, cu structura de rezistenta aparenta in interior, fara pereti.
  Multumesc,
  Alina Barna

 13. Ramona spune:

  Foarte frumos! Imi doresc o astfel de casa in care sa ma pot bucura permanent de natura! Mi-as dori sa stiu la cat ar ajunge pretul unei case cu supraf medie, estimativ.
  Multumesc frumos pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *