adelaparvu.com despre cevacudichis 4

In Artisti, artizani, handmade, Decoratiuni, Oameni talentati, Romania Mea, Shopping

Textile imprimate manual, de la lenjerii de pat la perdele și ce mai vrei tu

Există și oameni care se grăbesc încet, ca să spun așa. Își iau răgazul să facă lucruri frumoase, care cer timp și pasiune, atenție și grijă. Oana Sofron este un astfel de om, care din pasiune pentru culoare, textile și o tehnică veche de imprimat manual a creat mai multe obiecte minunat decorate. Dar hai să-ți spun mai multe despre ceea ce face și cum i-a venit ideea și până citești rândurile de mai jos reține următorul lucru: dacă îți dorești un model anume imprimat pe textile, Oana te poate ajuta.

textile imprimate de la cevacudichis

A studiat design vestimentar la o școală privată din București. Se numește Bria Design School of art & style și a avut -o ca profesoară pe designerului român Gabriela Tilica. Dar după doi ani de studii, a fost mult mai atrasă de designul interior. S-a întors acasă la Bacău, orașul ei natal, și a rumegat bine ceea ce-și dorește să facă pe viitor. Avea o slăbiciune pentru India și cultura ei fabuloasă și citind, informându-se mai mult a descoperit tehnica de imprimat manual, block printing, de care s-a îndrăgostit.

adelaparvu.com despre cevacudichis

Keep calm and grow a moustache perne de la cevacudichis

Și lucrurile se leagă pentru că încă din copilărie Oanei îi plăceau lenjerii de pat albe. Știi și tu cum era mai de mult la părinți sau bunici, acele lenjerii imaculate, țepene, cu miros de vânt și cu o dantelă discretă pe marginea cearșafurilor. Pentru unii dintre noi lenjeriile de pat albe au mirosul și atingerea copilăriei. Și da, spuneam că lucrurile se leagă pentru că pe lenjeriile de pat albe poți să imprimi foarte frumos tot soiul de modele. Practic, se fac niște matrițe, un fel de ștampile sculptate în lemn pe care le înmoi în culori obține natural și le aplici pe textile. Sunt excelente, ecologice și au acea energie, vibrație care se transmite subtil când cineva cu mâna lui face asta cu drag.

adelaparvu.com despre cevacudichis 8

Dar ce este block printingul? Uite Oana mi-a scris pe larg despre asta: “Block printing este o tehnică indiană veche, de peste 3000  de ani, în care modelul este desenat pe hârtie ca mai apoi să fie transferat pe lemn în vederea sculptării acestuia. Arta gravării în lemn mai este cunoscută la noi, si este denumită xilogravură. După ce matrița este sculptată se folosește pentru a imprima manual materialul textil prin repetarea ștampilei, utilizându-se culori speciale. Fiecare matriță de lemn necesită câteva zile pentru a fi realizată, iar pentru unele modele, în care folosesc mai multe culori, se utilizează mai multe matrițe diferite.”

adelaparvu.com despre tehnica block printing aplicata de cevacudichis

adelaparvu.com despre cevacudichis 3

Oana a cercetat mult tehnica asta și așa a ajuns să facă block printing pentru colecțiile ei denumite Ceva Cu Dichis. L-a cooptat și pe tatăl ei în noua ei pasiune și din 2012 a început să facă primele lenjerii de pat imprimate manual. Practic, tatăl ei, Cornel Sofron, face ștampilele din lemn, le sculptează pe baza desenelor ei, iar ea le folosește pentru a crea modelele pe suprafața textilelor. Așa au ieșit de sub mâna ei lenjerii de pat minunate, dar și fețe de masă, fețe de pernă, perdele, iar mai nou lenjerii de pat și hăinuțe pentru bebeluși. De ce? Pentru că în curând va fi mămică și evident că a devenit sensibilă și este cu gândul la bebelușul ei.

Hainute de bebelusi imprimate de cevacudischis

Am mare noroc de tatăl meu pentru că m-a susținut în proiectul meu și m-a ajutat cu sculptarea primelor ștampile din lemn. Datorită lui aceasta idee a prins viață. Acum însă voi începe să colaborez și cu sculptori români, dar și cu artiști din India. Deja sunt pe drum primele stampile de acolo 🙂

adelaparvu.com despre cevacudichis 5

Oana poate imprima orice material, dar a ales să lucreze cu cele naturale. Cel mai mult imprimă pe bumbac, dar a lucrat și cu mătase. Mai nou s-a orientat și către in și cânepă. Și în privința culorilor are nenumărate posibilități. Poate imprima în câte culori dorește ea sau clientul. Pentru modelele foarte mari, spre exemplu floarea vietii de 1m x 1m apelează și la alte tehnici manuale cum este screenprinting. Iar legat de desene, îi plac simbolurile. De ce? “Pentru că vreau ca energia benefică să fie împărtășită și pentru că îmi doresc ca produsele pe care le creez să-și aducă aportul maxim, să transmită ceva mai mult decât aspectul frumos. ”

adelaparvu.com despre cevacudichis 2

Perna pentru sezut Paris de la cevacudichis

Dar cu atâta muncă, cât durează onorarea unei comenzi? Oana spune că pentru o lenjerie de pat dublă durează în jur de 3 zile. Aici vorbim despre modelele de ștampilă deja existente. În cazul în care cineva dorește un model personalizat este inclus și timpul de execuție al ștampilei care poate varia în funcție de complexitatea desenului care se dorește a fi imprimat (și de realizarea ștampilei). Poate dura o săptămână sau chiar și o lună.

adelaparvu.com despre cevacudichis 1

Perne si fete de perna de la cevacudichis

Prețurile? Mie mi se par absolut decente, având în vedere câtă muncă e la mijloc. Lenjeriile de pat duble sunt în jur de 200 lei, iar pernele și accesoriile mai mici de la 50 lei în sus. Dar cel mai bine uită-te pe blogul Oanei pe www.cevacudichis.blogspot.com sau pe pagina ei de Facebook www.facebook.com/Cevacudichis. Și dacă vrei să vorbești direct cu ea, sun-o, pentru că pe blog are și telefonul afișat. Mie mi-au plcut tare mult obiectele pe care le face, dar și mai mult faptul că a găsit să facă o muncă frumoasă acasă, în orașul ei natal, unde și-a găsit tihna și ajutorul alături de cei dragi.

adelaparvu.com despre cevacudichis 7

5 raspunsuri pentru Textile imprimate manual, de la lenjerii de pat la perdele și ce mai vrei tu

 1. nana spune:

  nu stii draga Adela, cata bucurie ne aduci cu aceste informatii

 2. Ana spune:

  Buna ziua,

  Este foarte interesanta ideea de ati putea imprima o lenjerie de pat, tocmai de aceea doresc sa intreb daca este posibil imprimarea pe oblic a doua initiale pe cearceaful normal si cel de pilota, plus cate o initiala pe fiecare fata de perna, astept un raspuns. Multumesc frumos

 3. Alina spune:

  Oana Sofron e un copil minunat și talentat… din păcate, tatăl ei nu mai e 😢… au făcut o echipă pe cinste… Și, ce e și mai frumos… Oana are 2 ștrengari frumoși și veseli…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *