adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (20)

In Case, Design Interior

Casa pentru mama pe același teren. Are doar 40 mp și o grădină de vis

E tare faină povestea acestui loc și poate o să-ți dea și ție idei dacă te regăsești în aceeași situație. Despre ce situație e vorba? Ei bine, familia care are o casă pe terenul generos din imagini a locuit ceva timp în afara țării. Întorși acasă din străinătate și având trei copii s-au trezit că n-are cine să stea cu cei mici pentru că munceau toată ziua. Au vorbit cu mama lui, care s-a oferit să stea cu copiii, dar care și-a dorit o casă a ei, mai ales că vroia să se mute din locuința pe care o avea deja și pe care o considera prea mare și prea greu de întreținut. Soluția? I-au construit propria ei căsuță pe terenul lor. Practic, sunt vecini, sunt aproape, dar fiecare are locul său. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (1)

Trebuie să fii deschis și flexibil să începi o nouă etapa în viața ta, așa cum a făcut Ethel mamă și bunică, o suedeză acum aflată la pensie. Cu siguranță că a avut și norocul ca această căsuță să-i fie proiectată de propriul fiu, arhitect de profesie, iar grădina să-i fie concepută de fiica ei, peisagist. Ce și-a dorit Ethel? Ceva intim, neapărat luminos și musai cu grădină. Ba a mai precizat că-și dorește și balcon. Fiul ei, arhitectul Buster Delin, a venit însă cu o soluție și mai ingenioasă. A proiectat o casă în pantă, astfel încât de la mansardă să existe ieșire directă în grădină, pe lângă cea de la parter. Fiecare centimetru pătrat a fost la maximum exploatat pentru ca mama lui să aibă exact ceea ce-și dorește și are nevoie. Casa este înaltă de circa 5 metri și asta a permis configurarea unui spațiu de lucru la etaj cu înălțimea de 2,10 metri. În rest, toate se află la parter, respectiv o bucătărie deschisă către living, dormitorul și baia (vezi planul la final). În total 40 de metri pătrați.

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (22)

Pentru că doamna și-a dorit o locuință luminoasă, fiul ei a prevăzut două ferestre generoase în zona de zi dintre care una include și ușa de acces către terasă. Și da, toată casa este încojurată de spațiu verde, cu flori, plante aromatice, arbuști și pomi plantați și aranjați conform planului fiicei ei peisagista Marika Delin. Ai să vezi imagini și din timpul șantierului și după ce grădina s-a dezvoltat și ai să-ți faci o idee asupra importanței amenajării spațiului din jurul casei. Aceasta are intenționat fațadele finisate într-o nuanță neutră tocmai pentru a nu ieși în evidență și a se armoniza cu peisajul frumos din jur. Pare că răsare din panta terenului. Acoperișul este simplu, din tablă. Mi-a plăcut ideea cu încăperea de la mansardă, care are acces separat. Dacă-i este greu să urce pe scara interioară, Ethel nu ezită să intre în camera ei de lucru din exterior. Desigur că aici le place și nepoților ei să stea mai mult, mai ales când nu e frumos afară.

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (21)

Casa este poziționată pe teren astfel încât să fie cu spatele la drumul din zonă și să aibă deschidere către terasă, iar mai sus de aceasta să fie accesul către casa fiului ei. Contează mult cum e așezată casa în pantă pentru că așa are lumină, dar și o priveliște frumoasă, departe de zgomotul străzii (care fie vorba între noi nu se compară cu o zonă urbană). Pentru ca interiorul să pară mai mare arhitectul a folosit alb pe suprafețe mari, atât pentru plafon, cât și pentru mobilă. De asemenea, pardoseala seamănă la nuanță cu cea de pe terasă, astfel dă impresia că interiorul se prelungește și la exterior, de unde senzația de spațiu mai amplu.

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (14)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mi-a plăcut tare mult căsuța, dar și atitudinea lui Ethel. Foarte rar întâlnești pensionari, ajunși bunici, care să fie deschiși pentru un asemenea proiect doar ca să-și ajute copiii și nepoții. Dar Ethel spune că soluția asta pentru ea e ideală, o costă și mai puțin întreținerea, iar satisfacția de-a fi aproape de fiul și nepoții ei este de neegalat. În plus, faptul că nu locuiește în aceeași casă cu fiul și familia acestuia le oferă tuturor confort și respect reciproc, căci fiecare poate să-și vadă de viață lui fără să se sâcăie. Se simte și în siguranță, dar și independentă și soluția asta o găsește foarte potrivită pentru situația dată. Tare mi-a plăcut și casa și povestea. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (20)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (19)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (18)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (8)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (4)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (2)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (5)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (3)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (7)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (16)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (17)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (12)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (10)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (11)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (9)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (15)

adelaparvu.com despre casa mica 40 mp, arhitect Buster Delin, casa suedeza (6)
Surse foto: Björn Nordström pentru Hus&Hem/ arhitect Buster Delin/ peisagist Marika Delin

27 Responses to Casa pentru mama pe același teren. Are doar 40 mp și o grădină de vis

 1. Stefania Popescu spune:

  Multumesc, Adela, pentru imaginile pe care le publici, sunt minunate. Imi incep dimineata cu tine la o cafeluta 🙂

 2. cosmin spune:

  Adela ne-o arati si pe cea rosie? 😀

 3. Dana spune:

  Casa este modesta, dar la varsta lor batranii nu mai pot urca nici scarile. Gradina este frumos amenajata si cred ca este multa liniste acolo,

  • Adela Parvu spune:

   Dana, de aceea are totul la parter. La mansarda e un loc de lucru pe care doamna si l-a dorit. Sunt de acord cu tine ca e greu sa urci pe scari, dar daca te uiti in plan toate camerele sunt la parter.

   • Dana spune:

    Da Adela, am observat numai primul nivel al casutei, nu vazusem mansarda, si mi-am amintit o discutie avuta cu o persoana mai in varsta.

    Aceasta doamna locuieste cu copiii intr-o casa cu etaj si ,la o intalnire, s-a plans ca nu mai poate urca scarile. Isi chema copiii la masa pur si simplu aruncand cu o mingie de plus de la parterul casei in usa copiilor de la etaj. Abia atunci am inteles de ce unele case au elevator.

    • Adela Parvu spune:

     Dana, eu am mai scris in articole despre acest lucru. Este foarte important sa te gandesti la viitor. Daca iti faci casa la 50 ani, trebuie sa ai in vedere ca peste zece ani conditia ta fizica s-ar putea inrautati. De aceea in Occident sunt promovate casele de tip bungalou, adica toate incaperile situate pe un singur nivel – parter. Este gresit sa te gandesti ca intr-o casa mare vor locui alaturi de tine si copiii si nepotii pentru ca viata e cum e si fiecare isi doreste altceva. Asa ca da, observatia ta e binevenita si ai mare dreptate. De aceea am si subliniat acest aspect. Proiectul de fata poate fi foarte bine adaptat pentur oricine doar cu parterul. Nu e musai sa aiba podul mansardat 🙂

 4. […] baia, bucătăria şi dormitorul la parter şi un mic spaţiu de lucru la mansardă, arată blogul adelaparvu.com. Interesant este că uşa de la mansardă nu dă spre un balcon, ci spre o terasă. Şi asta pentru […]

 5. Emil spune:

  Nu prea inteleg cum se incalzeste casa de la godinelul acela ??Inteleg ca prin suedia mai exista influenta Curentului Golfului, dar parca totusi atatea geamuri mari, mansarda ?? Casa arata de parca ar fi in Grecia ! Chiar asa izolatie minune sa foloseasca ??

 6. tvt spune:

  din fotografii ,daca le observati cu atentie,reiese ca de fapt sint doua case.
  ar fi cazul sa ne dai informatiile corecte.

 7. Marian spune:

  FOARTE REUSITA !!! <3

 8. Planuri similare sau chiar mai indraznete avem si noi, dar noi traim in alta tara, daca ai planul nu ai materialele de calitatea celor folosite de arhitect, daca ai si materialele nu ai meseriasii care sa o construiasca la acel standard de calitate, caci meseriasi nostri buni sunt prin Suedia, Italia, Spania etc, sa le construiasca alora case, iar cel mai grav lucru chiar daca le-ai avea pe toate nu ai veniturile din Suedia care sa-ti permita sa faci asa ceva chiar si pentru mama. Este frumos de admirat, dar greu in 99% din cazuri de realizat in ROMANIA!!
  E.T.C.

 9. ruxi spune:

  Mai mult ca sigur godinul e pentru efect, decor. Incalzirea se face la nivelul pardoselei, probabil. Nu scrie, dar in tarile nordice se practica. Am „simtit” asta in Finlanda, vara trecuta, in baie. E o placere sa mergi descult pe gresie!

 10. Mella spune:

  Foarte frumoasa. Simpla, cocheta si ideala pentru bunici.

 11. arakelian spune:

  mie imi pare a casa temporara, nu facuta sa reziste 100ani/3 generatii. Se poate face in Romania f. simplu, casa din lemn. Supr. de 40mp2 o face ieftina (din ce stiu, o casa de lemn, finalizata, costa cam 400euro mp2). La incalzire nu ma pronunt, o vad prost izolata, dar si nordicii care ii cunosc nu ii deranjeaza 16-18 gr in casa iarna. Totusi, cum e Suedia, unde iernile sunt lungi si functie de zona f. friguroase, banui ca are incalzire electrica in pardoseala. Godin-ul ramane doar de imagine in living. Cred ca dormitorul e cel acoperit de un perete – pamant, tavan: mansarda, peretele in fata livingul cu bucatarie incorporat, perete lateral : baie, si un geam mic, deci e mic si bine izolat!!, casa nu pare inalta (pt o persoana in varsta, cand inaltimea ne scade cu ceva cm, o camera de 2m inaltime e perfect).

  Cat despre problemele de urcat pe scari, vecina mea are 80 ani, si umbla cu bicicleta. Miscarea constanta face mult bine. Am vecini de de 70-80 ani si umbla cu bicicleta, deci scarile sunt pt ei un mizilic. Intradevar,

  Eu o vad realizabila la 55 ani, cand visez sa ma pensionez. pamant o sa imi cumpar din timp (sper 😀 ), pretul casei estimez ca fiind sub 20 mii euro. Iar in mansarda pot veni si dormi copiii/prietenii in vizita in weekend. Casa se va deteriora in 20-30 ani, si eu.

 12. […] copleșească dimensiunea casei, să-și dorească ceva mai intim. Acesta este și cazul Karinei, o suedeză care și-a schimbat complet stilul de viață. Și asta după ce a dat peste un loc frumos unde exista o căsuță de vacanță din […]

 13. […] baia, bucătăria şi dormitorul la parter şi un mic spaţiu de lucru la mansardă, arată blogul adelaparvu.com. Interesant este că uşa de la mansardă nu dă spre un balcon, ci spre o terasă. Şi asta pentru […]

 14. […] Pentru că astfel a putut organiza toate funcțiunile lăsând centrul locuinței liber. Practic casa nu are decât un spațiu generos cu toate funcțiunile la vedere, mai puțin baia, care este separată. Acoperișul este însă […]

 15. […] baia, bucătăria şi dormitorul la parter şi un mic spaţiu de lucru la mansardă, arată blogul adelaparvu.com. Interesant este că uşa de la mansardă nu dă spre un balcon, ci spre o terasă. Şi asta pentru […]

 16. […] doar cei 40 de metri pătrați căsuța are două dormitoare, un living și o bucătărie, exact cât trebuie pentru o familie. […]

 17. […] fiecare dată când dau peste o căsuță ca aceasta, aflată undeva într-o zonă rurală, mă întreb de ce s-or chinui atâția oameni la pensie să […]

 18. […] urma unirii celor două remorci, interiorul rezultat este unul de 35 de metri pătrați, iar împărțirea este clară: zona de zi într-o remorcă, zona de noapte în alta. Frumusețea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *