adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(19)

In Case, Design Interior

A renunțat să mai fie bancher pentru a se bucura de viață. Dar ce viață, ce casă, ce loc…

Gianfranco Brignore

Gianfranco Brignore

E ciudat, dar puțini oameni care cunosc succesul financiar se bucură cu adevărat și de viață. Cine face bani este cuprins de febra de a face și mai mulți. Unii îi spun lăcomie, eu i-aș zice spălare de creier. Dar sunt și excepțiile care confirmă regula, iar una dintre ele este întruchipată de Gianfranco Brignore. Când îl vezi acum în imagini, la vârsta de 85 de ani, ai impresia că este un soi de guru, dar acest senior italian a știut să aleagă. Și a ales să-și trăiască viața într-un mod în care mulți visează. Povestea lui începe în anii 1946, imediat după Al Doilea Război Mondial, când la vârsta de numai 22 de ani cumpără o bancă din Spania, devenind un apreciat om de afaceri. Dar hai să-ți spun cum a ajuns nu doar să-și facă această casă cu adevărat unică, ci cum a transformat o coastă a Mexicului într-o adevărată oază a vacanțelor de lux.

adelaparvu.com despre Costa Careyes Gianfranco Brignore

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(16)

Viața în domeniul financiar nu este ușoară, deși pentru mulți ar părea idealul. Dar când ai mulți bani n-ai cum să dormi liniștit de grija lor. Extremele nu sunt niciodată benefice, nici când ai prea puțin, dar nici când deții prea multe. După 20 de ani ca bancher, italianul din Torino spune adio acestei vieți și merge în căutarea unui loc unde să-și materializeze visul: o casă într-un colț de rai, unde să reflecteze la ceea ce a trăit și unde să se bucure de familia sa, de copii. A ajuns pe coastele Mexicului, unde, de la ferestrele unui avion mic, între Manzanillo și Puerta Vallarta a dat cu ochii de ceea ce și-a imaginat că este raiul pe pământ. Aici, la Costa Careyes, a cumpărat 12 kilometri de coastă, ce include și 1500 de hectare de păduri de mangrove, un loc cu plaje fine, unde broaștele țestoase vin să-și depună ouăle. Brignore spune că nicio femeie nu l-a cucerit așa cum a făcut-o Costa Careyes. A fost dragoste nu doar la prima vedere, ci pe viață.

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(18)

La începutul anilor 1970 în această zonă existau câteva bungalouri, unde arhitecți de renume mondial, printre care și Luis Barragan, câștigător al râvnitului premiu Pritzer, veneau aici cu prietenii pentru a se relaxa. Brignore l-a cunoscut pe Barragan și așa a dat și de studentul acestuia Jean-Claude Galibert. Fostul bancher, mare iubitor de artă și de natură, și-a dorit o casă care să înglobeze culorile vibrante ale Mexicului și spațiile largi, deschise tipice caselor de pe Mediterana. Pe terenul vast pe care l-a achiționat a ridicat în 1971 o adevărată fortăreață, una care se pierde pe fundalul cerului albastru. Pe atunci, tânăr student la arhitectură, Jean-Claude Careyes a conceput construcțiile, acum fiind unul din arhitecții renumiți pentru definirea stilului denumit în engleză coastal mexican. Și arhitectura e o combinație a ceea ce și-a dorit fostul bancher, plus o doză de imaginație copilărească, un soi de castel la care băieții visează. Gianfranco Brignore și-a denumit casa Tigre del Mar, da – tigru marin.

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(40)

N-ai să vezi muchii drepte, iar Brignore glumește spunând că motivul ar fi lipsa apelului la ingineri. Îi plac formele organice, faptul că nimic nu e drept, ci mai degrabă fluid. Din respect pentru natură n-au folosit buldozere pe timpul șantierului. Când au dat de vreo strâncă au construit pur și simplu în jurul ei. De aici și formele și volumele ciudate ale clădirilor. Și spun la plurar – clădiri – pentru că pe lângă casă mai există un foișor imens ca, o construcție cu destinație de bibliotecă și o casă de oaspeți. Dar tot ce vezi aici a fost doar începutul. De-a lungul anilor Brignore a reușit să transforme coasta sălbatică într-un adevărat refugiu exclusivist. Nume precum Giorgio Armani, Bill și Melida Gates sau Seal și Heidi Klum (care s-au căsătorit aici) sunt doar câteva dintre celebrități, oameni care i-au pășit pragul casei și s-au plimbat prin grădina sa. Pe proprietatea generoasă pe care o deține, acum există multe construcții, dar toate în același stil și toate cu panorame de vis.

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(38)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(36)

Da, fostul bancher a devenit om de afaceri în turism, dar la cârma companiei sale se află acum fiul său. Deși zona s-a dezvoltat considerabil din 1970 până acum, spiritul locului a rămas același. Brignore n-a vândut și n-a închiriat oricui. Fixația lui era ca potențiali clienți să dea declarații scrise și semnate cum că iubesc muzica cerului, a pământului și a mării. Din dragoste față de acest loc cu adevărat uimitor a sprijinit și sprijină programe de protecție a mediului, în principal cele ce țin de înmulțirea broaștelor țestoase, care vin pe plajele sale să-și depună ouăle. Fiind pasionat de artă, a dezvoltat un concept dedicat artiștilor din întreaga lume, un loc unde aceștia să vină și să creeze, contribuind și la educația comunității de aici.

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(35)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(7)

Casa lui este cu adevărat uimitoare. Te surprind nu doar culorile și formele, dar și încadrarea în peisaj, modul cum e concepută piscina. Dacă ți-ar fi povestit cineva despre cum arată, n-ai fi putut să ți-o imaginezi, căci este bizară, este unică. La interior designerul și artistul Marco Adalco și-a pus amprenta modelând spațiile – de la mobilierul fix la obiecte decorative. Și da, finisajele chiar sunt incredibile. Când te gândești că această casă e construită în urmă cu peste 40 de ani, dar arată atât de excentrică și acum, realizezi că nu întâmplător atrage atenția specialiștilor și că e publicată în albume de arhitectură cum e și Living in Mexico de la prestigioasa editură Tachen.

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(26)

Cert este că seniorul Brignore a visat la o viață dusă în tihnă, într-un loc de vis, înconjurat de oameni frumoși, artă și natură. Este foarte recunoscător pentru viața pe care o duce și prin sprijinirea artiștilor spune că-și dorește să întoarcă cumva comunității măcar o parte din bucuria pe care a trăit-o pe Costa Careyes. Este foarte împăcat cu sine și asta se vede din chipul lui relaxat și bronzat. Toate refugiile de vacanță pe care le-a ridicat aici sunt reunite sunt sigla companie sale, care n-ai să crezi, dar este compusă din două semne de punctuație – semnul întrebării și semnul exclamării. Brignore spune că acestea reflectă spiritul locului – te întrebi ce este aici, ca apoi să descoperi că asta e viața adevărată. Omul a avut bani și îi are, dar măcar a avut înțelepciunea să se bucure de ei și să lase în urma lui niște clădiri cu adevărat uimitoare. Pe site-ul careyes.com.mx le poți vedea toate. Până atunci te las să te minunezi de fortăreața lui albastră surprinsă în imagini de talentatul fotograf englez James Silverman. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(41)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(4)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(34)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(10)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(23)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(14)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(19)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert (2)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(22)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(21)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(20)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(15)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(13)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(25)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(27)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(42)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(6)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(30)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(33)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(24)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(43)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(5)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(37)

adelaparvu.com despre casa in Mexic, Tigre del Mar, Casa Tigre, arh Jean Claude Galibert, Foto James Silverman(8)

16 raspunsuri pentru A renunțat să mai fie bancher pentru a se bucura de viață. Dar ce viață, ce casă, ce loc…

 1. […] A renunțat să mai fie bancher pentru a se bucura de viață. Dar ce viață, ce casă, ce loc… […]

 2. Mrs. Mona spune:

  O nebunieeeeeee ♡♥♡♥♡

 3. Dana spune:

  Am fost in Puerto Vallarta, pe coasta Pacificului, este de vis acolo. Desi populatia bastinasa este foarte saraca si nu este safe sa va aventurati singuri prin oras, resorturile sunt sigure si confortabile.
  Acolo afaceristii si-au ridicat aceste resorturi de toata frumusetea. Majoritatea turistilor sunt americani si canadieni, deci cam de acolo vin fondurile si va puteti imagina aceasta mana subtire de afaceristi care s-a imbogatit numai din turism. Ei sunt insa buni manageri deoarece totul este bine organizat.

  Clima este excelenta cu temperaturi de 28-30 grade cu cer senin, uitati-va la cerul acela albastru – nu am vazut un nor timp de o saptamana, iar pelicanii ne-au incantat privirile in fiecare zi.

 4. Gabriela P. spune:

  Iata cum inteleg eu ideea de perfectiune si rai pe pamant (cu un citat din comentariul lui Dana):”Desi populatia bastinasa este foarte saraca si nu este safe sa va aventurati singuri prin oras, resorturile sunt sigure si confortabile.”
  Cum si-ar putea imagina cineva altfel „raiul pe pamant”, decat o mana de imbogatiti din lume, printre autohtonii saraciti si disperati??? Dar se vede treaba ca „arta cere sacrificii”…

 5. Dana spune:

  Gabriela, poti sa-i numesti si investitori deoarece ei si-au dat seama de potentialul turistic al zonei si prin investitia lor au creat niste locuri de munca pt ca acolo robotesc sute de angajati mexicani care altfel nu stiu din ce ar trai. Sa stii ca se poate si mai rau, vezi speculantii care cumpara pamant si case la o valoare modesta pt ca apoi sa le vand la suprapret. Inteleg insa tristetea ta, asa este , lumea este inegala.

 6. solaria spune:

  Adela, esti drogul meu! Daca nu primesc mail de la tine, intru in sevraj!:)) (gluma)
  Faci tu ce faci si ne obligi sa visam cu ochii deschisi…Marturisesc ca am o casa noua pe pamant , frumusica , deci nu sufar in privinta asta , dar cu toate astea sorb din priviri toate aceste frumuseti prezentate de tine .Si fiindca traiesc cu intensitate acest moment , zilnic virtualul se transforma in realitate … eu cobor pret de cateva minute in peisajul mirific din pozele tale, ma incarc cu energie pozitiva si…revin in forta la treburile mele zilnice. :))
  Iti multumesc pentru ceea ce faci si mai ales pentru ca ne daruiesti si noua !

  • Adela Parvu spune:

   Si eu iti multumesc Solaria pentru ca esti alaturi de mine si pentru ca faci efortul sa postezi un comentariu. Si pe mine ma incarca cu energie pozitiva mesajele primite. Multumesc din suflet ♡

 7. Juli spune:

  O capodopera!!! O casa extraordinara, tare mult mi-a placut. Uimitoare!

 8. […] loc unde pasiunea se îmbină cu plăcerea. Prințesa a avut și are șansa să călătorească în locuri extraordinare și să vadă case superbe. Și când te învârți în acest mediu n-are cum să nu te prindă […]

 9. Doina Filciu spune:

  Stau si ma intreb daca imginile reflecta realitatea!!??
  Pe mine aceasta proprietate cu toate constructiile ei fluide ma duce cu gandul la Dali! La cum se scurge timpul in picturile lui Dali, la culorile lui… Tot ma uitam la aceste imagini si cautam sa regasesc din personajele mintii lui Dali pe acolo prin casa,,, Suprarealist mi se pare totul….Splendid!

 10. […] Am ales să-ți prezint casa asta pentru că proprietarii ei au pornit de la ideea de a-și face un refugiu din propriul lor cămin. Și zău că le-a ieșit tare […]

 11. […] lucra în domeniul bancar și a ajuns în acel punct în care s-a căsătorit și își dorea o familie, un copil. Și-a dat […]

 12. […] realizezi, la un moment dat, că mai sus de o anumită funcție n-ai cum să urci, iar viața înseamnă mult mai mult decât muncă. Sioned și Gavin s-au cunoscut tot în cadrul profesional, doi corporatiști ambițioși, ea […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *