adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (6)

In Amenajari Gradina, Balcoane, Gradina

La curte și la bloc idei pentru a-ți face o oază de verdeață

Că tot e sezonul amenajărilor spațiilor verzi, merită să afli despre cele mai recente propuneri ale specialiștilor occidentali. Știi că Anglia este supra numită țara grădinilor, deși dacă stai să te gândești vremea la ei nu e grozavă, dar englezii se bucură de fiecare zi însorită și pentru asta își aranjează frumos grădinile. Până la urmă și când plouă, dar pe ferestre vezi un colț frumos de natură, la care știi că ai contribuit din plin, ai parte de mari satisfacții. Pe lângă soluții oferite de către peisagiștii englezi ai să vezi și alte variante unele mai moderne, altele rustice de inspirație germană sau franceză depistate de AD. Cert este că ideile în privința teraselor și balcoanelor nu țin cont de granițele țării decât în cazul plantelor pe care le alegi. Dar hai să vezi despre ce propuneri găsești mai jos.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (1)

Peisagista britanică Tricia Petri Clark este foarte atentă la texturi și la zonele funcționale din grădină. Oricât de modestă ar fi ca spațiu un pavaj bine conceput, prezența unui loc de refugiu ca și a unui ochi de apă transformă curtea plină de vegetație într-o grădină plăcută.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (2)

Chiar dacă e o prezentare dintr-un salon de peisagistică, și nu orice fel de salon ci unul dintre cele mai importante Chelsea Flower Show, peisagiștii James Wong și David Cubero au propus o soluție de amenajare modernă de inspirație asiatică. Cu platforme simple, la diferite înălțimi de pe care se scurge frumos și eficent apa de ploaie, locul de refugiu apare ca un adevărat sanctuar al meditației.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (3)

Pentru o casă veche sau o casă de la țară și amenajarea de grădină trebuie să fie în ton. Aici un pavaj ce pare antichizat asorat cu fața casei este frumos acoperit din loc în loc cu plante. S-a creat astfel un ambient funcțional, ușor de întreținut, dar și perfect pentru amplasarea unei mese în grădină. Plantele la ghiveci fac trecerea către spațiul delimitat al grădinii unde se află alături de flori și legume.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (4)

Vegetația existentă în curte trebuie protejată, dar mai mult merită pusă în valoare. Când ai copaci în grădină, unul dintre ei poate fi elementul în jurul căruia este gândit locul de terasă. La umbra unui copac este mai plăcut să iei masa în aer liber, dar și locul de unde poți admira în voie grădina ta, bucurându-te de compania păsărilor care își pot face cuibul printre ramurile lui.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (5)

Când gardurile sunt unele neprietenoase și nearătoase, adică structuri masive precum niște calcane, ele pot fi locul perfect pentru amenajare unui colț verde. De asemenea, într-un astfel de caz și grătarul poate fi amplasat pe fundalul zidului. Acesta poate servi ca parapet de protecție, dar și de ancorare a structurii pentru plante cățărătoare. Astfel, gardul nici nu se mai vede, iar o adevărată cameră în aer liber îți face apariția în grădina ta.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (6)

Când casa ta nu are verandă, deși ți-ai fi dorit una, nu e niciodată prea târziu să amenajezi o terasă. Este spațiul perfect de legătură dintre interior și exterior, dar și unul pe care îți vei petrece o mare parte din timpul liber. Materialele pentru pavajul terasei merită alese în concordanță cu fațada casei sau dacă ai ferestre largi, până jos, poți alege pavajul în ton cu padoseala interioară (aceeași culoare spre exemplu). Astfel din casă vei avea impresia că ambientul se prelungește și la exterior.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (7)

Când ai verandă, prispă sau terasă acoperită, decorul este mult mai ușor de făcut. Spațiul de aici este din start funcțional, căci beneficiază de protecție și finisaje în ton cu cele ale casei. Cum faci legătură către grădină? Cu ghivece suspendate. Adaugi culoare, dar astfel obții și un soi de intimitate, mai ales dacă pe lângă ghivece suspendate creezi paravane cu plante agățătoare.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (8)

Terasa de la bloc care-ți oferă o privelite asupra orașului merită transformată într-o oază de liniște. Pentru intimitate față de vecini o rogojină simplă este suficientă. În rest, plante verzi la ghiveci și un mobilier confortabil îți va asigura tot ce ai nevoie ca să te simți bine. Și dacă-ți dorești o atmosferă romatică, cel mai sigur este să folosești suporturi închise pentru lumânări.

adelaparvu.com despre idei amenajare terase in gradina si idei amenajare balcoane (9)

Un balcon funcțional este cel care are și protecție solară. E bine nu doar pentru tine, căci soarele nu mai pătrunde la interiro, dar și pentru plante. Ca să arate ca o oază de verdeață pune pe balcon plante de diferite înălțimi, folosește și zidurile pentru a le îmbrăca cu plante, iar pentru mai mult loc așază jardinierele în afara balconului. Sper că ți-au prins bine ideile acestea!

20 Responses to La curte și la bloc idei pentru a-ți face o oază de verdeață

 1. Magda spune:

  Exact ce mi-am dorit sa vad astazi (am o terasa mare care asteapta nerabdatoare sa o impodobesc cu plante, mobilier si obiecte decorative.). Ma bucur pentru orice idee, si imagine ( in materie de jardiniere suntem cam saracuti, dar sper sa le personalizez pe cele existente.) Primesc foarte multe scrisori si PPS-uri de la prieteni/e dar cand deschid calculatorul, primul este acest blog pe care intru ca sa incep ziua cu ceva frumos( imi pare rau doar pentru ca nu am stiut de el de la bun inceput.). Blogule imi pare bine ca existi!

 2. Juli spune:

  gradinile sunt rupte din rai. ce poate fi mai frumos…..

 3. Liana spune:

  Adela sunt impresionata de multe idei si locuri pe care le prezinți, ca nu stiu cum as mai modifica si ce, la casuta mea de la tara. Unde găsesc suporturile acelea cronat inchis(alamita) de lumânări?? Acelea de terasa( vezi poza cu terasa seara!).
  Liana

 4. Claudia spune:

  Foarte frumos Adela! Felicitari pentru tot ce faci! Ne arati zi de zi ca frumosul exista si fiecare articol este pentru mine o incantare!

 5. Cris spune:

  Superb intreg blog-ul. Toate sunt minunate. Nu ma mai satur. Ar fi grozav sa gasesc la un moment dat si idei pt decoratul balconului partial deschis, care este direct in soare o mare parte a zilei. Deci plante rezistente la caldura. Multumiri din suflet

 6. Alexandra Lazar spune:

  Multumesc pentru ideile care m-au inspirat!
  Cum as putea găsi in Cluj un peisagist care sa-mi facă designul pentru o Gradina de dimensiuni mici?
  Multumesc , Alexandra

 7. cristina spune:

  Draga Adela,

  in primul rand multumim mult pentru ideile tale minunate. Te rog ajuta-ma cu o idee. am o terasa lunga de 8 metri, nu vreau sa-i pun perila si as vrea sa-i pun niste copacei decorativi. E ok sa plantez de diferite tipuri impreuna cu flori sau sa pun de un singul fel in rad ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *