adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (1)

In Gradina, Gratare

5 idei pentru amenajarea locului de gratar in curte

Dacă locuiești la casă și ai curte, ar fi păcat să nu-ți faci un loc plăcut în aer liber, cum ar fi un grătar. Pe lângă faptul că-ți poți petrece timpul liber cu cei dragi la aer sau să socializezi cu prietenii tăi în jurul bunătăților pe care le preparați împreună, un grătar bine conceput poate înfrumuseța curtea casei sau poate deveni cea mai plăcută anexă, inclusiv în sezonul rece. De fapt, poți să-l numești șemineu-grătar, căci te poate încălzi în zilele mai răcoroase.

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (1)

Cum faci să-ți dai seama că ai avea un loc de grătar în curte? În primul rând, dacă ești la stadiul de proiectare al casei, cere arhitectului tău să prevadă în plan un astfel de loc. Fiind unul cu foc, există reglementări clare în privința siguranței în exploatare. Apoi, dacă ai casa deja construită, locul de grătar ar trebui amenajat într-o zonă cu o suprafață liberă de alte construcții sau vegetație de circa 10 metri pătrați. Mă refer la grătare pe care le construiești și pentru care te îndrum să apelezi la experți. Suprafața asta îți asigură loc suficient ca să nu te afumi :).

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (2)

Ideal este ca unde ai grătarul să prevezi și un loc acoperit, să fii la adăpost de intemperii, că doar merge să faci grătar și pe ploaie, nu? Dar orice tip de acoperiș pe care-l faci în jurul grătarului e bine să fie sigur, ca nicio scânteie să nu-și facă de cap. Pe lângă secțiunea hornului, care e bine să fie de 14 x 14 cm pentru un flux de aer suficient, e bine să ai și un capac pentru horn. Ăsta ține sub control scânteile și astfel ferești și vegetația din curte de pericolul unui incendiu.

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (3)

Cât de mare să fie vatra grătarului? Păi pentru o familie de patru persoane e suficient să ai o vatră lată de 70 cm și adâncă de 40 cm, lățime cât mai confortabilă. Înălțimea la care e așezată vatra e bine să fie de minimul 60-70 cm de la pavaj în sus, ca să nu te cocoșezi când faci grătarul. La fel, e important să poți ajusta înălțimea grilului de la interior, astfel încât să poți controla mai bine prepararea mâncărurilor. Uite, când bate vântul, e clar că flacăra se întețește, așa că decât să te lupți cu focul, mai bine muți grilul mai sus și ai carnea sau legumele rumenite atât cât trebuie.  Poți monta amortizor coș de fum. Aceasta ajută la reglarea fluxului de aer și la păstrarea focului sub control.

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (6)

Din ce materiale faci un loc de grătar? În niciun caz din materiale poroase cum e BCA, plăci ceramice sau cărămizi simple. Ele sunt absorbante și, după prima iarnă, o să-ți crape de la apa înghețată. Cel mai indicat este să folosești cărămida refractară și pietre naturale, iar pentru decor poți folosi și klinker, plăci ceramice întrebuințate de regulă pentru exterior, inclusiv pentru piscine. Și da, ca pentru orice construcție, și la grătar ai nevoie de fundație, care poate varia ca și dimensiuni, în funcție de tipul terenului. Dacă cumperi un grătar de-a gata și solul e stabil, ai nevoie doar de un suport cu dale, care să nu fie afectat de foc, respectiv scântei. După toate astea îți dai seama că un grătar adevărat, te costă pe puțin 1000 de euro, și asta fără construcția aferentă. Variantele cel mai ifetine, în jur de 500 lei sunt cele de grătare de-a gata pe care le poți cumpăra din hipermarketurile de bricolaj. Ți-am selectat câteva idei de spații cu grătar pentru curte, poate te inspiră și pe tine!

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (5)

adelaparvu.com despre loc de gratar in curte foto weranda country (4)

Sursa foto: Weranda Country

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *