adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (30)

In Gradina, Sfaturi plante

Pot să cresc plante citrice în ghiveci? Da! Hai să afli cum

ing. horticultor Carli Marian si designer florist

ing. horticultor Carli Marian si designer florist

Nimic nu se compară cu gustul fructelor de citrice proaspete culese de tine direct din pomii cultivați la ghiveci. Asta pentru că te poți bucura de flori parfumate și de fructe zemoase chiar acasă la tine. Pentru că nu toți locuim în zone calde propice cultivării citricilor afară, în grădină, iată că poți recurge la un mod facil și familiar de cultivare și anume creșterea în ghiveci. Să știi că în acest fel, pomii, care în mod normal cresc foarte mari, se vor păstra pitici și cu o formă compactă, mult mai ușor de gestionat. Astăzi producătorii comercializează din ce în ce mai mult, soiuri auto-fertile (care se polenizează singure), bine adaptate la cultura în container.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (27)

Dar hai să afli cum trebuie să te comporții cu plantele citrice pentru a te bucura cât mai mult timp de farmecul lor mediteranean. În primul rând te învăț ce anume trebuie să alegi pentru ca procesul de cultivare în ghiveci să fie cât mai ușor. Deși orice citric poate crește într-un container, totuși grapefruitul și portocalul sunt pomi de dimensiuni mari, care vor supraviețui cu greu chiar dacă îi vei crește într-un recipient generos. Este bine, atunci când cumperi, să te interesezi doar de soiurile pitice de citrice, cum ar fi lămâiul varietatea Bearss, varietatea Kaffir, kumquatul, calamondinul sau mâna lui Buddha. Aceste specii tind să rămână între 6 și 12 metri la maturitate în mediul natural și astfel pot fi păstrate fără probleme în ghivece de dimensiuni mai mici.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (15)

Imediat ce ai achiziționat un arbore citric din magazin îți recomand să-l transplantezi, deoarece ei se găsesc în vase mult prea mici pentru nevoile lor (nu e valabil pentru toate plantele acest sfat cu transplantarea). Aceste ghivece mici sunt doar pentru transport, adică au menirea de a ocupa un spațiu cât mai redus în timpul transportului de la furnizor la comerciant. Trebuie să alegi întotdeauna un ghiveci corespunzător, adică să fie bine proporționat cu planta. În cazul în care folosești un recipient prea mare, solul va rămâne umed prea mult timp, iar sistemul radicular (rădăcinile) poate putrezi, determinând astfel moartea plantei.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (17)

Pomișorii de doi-trei ani au nevoie de un ghiveci cu un diametru de circa 25-30 cm, urmând ca pe măsura ce cresc să folosești vase din ce în ce mai mari. Ca și material pentru container, pentru ghiveci poți alege plasticul deschis la culoare, teracota sau lemnul. Asigură-te întotdeauna că sunt prevăzute cu orificii adecvate unui drenaj bun. Dacă nu știi ce să alegi îți pot spune că recipientele din plastic sunt mai ușoare și îți permit să le muți cu lejeritate în funcție de anotimp. Însă cu toate aceste avantaje să știi că un citric plantat într-un container din teracotă arată mult mai atractiv atât în interior cât și pe terasă.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (16)

Pentru transplantare vei avea nevoie și de un substrat cu un drenaj bun, de aceea îți recomand să cauți un amestec de pământ special creat pentru citrice. Dacă nu găsești unul, atunci îl poți prepara acasa. Ai nevoie de un substrat pe bază de turbă, perlit, vermiculit și compost bine fermentat. Este nevoie ca solul să fie ușor pentru a se drena bine apa. Dacă ți se pare că solul este încă prea greu poți adăuga și scoarță din lemn de esență tare pentru a spori gradul de afânare al solului. În timpul transplantării este bine să inspectezi și să elimini eventualele rădăcini putrezite. Iar după efectuarea completă a transvazării este bine să aplici o udare fermă până când vei vedea că apa se va scurge prin orificiile ghiveciului.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (13)

În general, citricii preferă udările zdravene, dar rare în detrimentul udărilor superficiale și frecvente. Între două udari este bine să lași solul să se usuce pe o adâncime de circa 3- 6 cm în funcție de volumul ghiveciului. Dacă frunzele sunt deshidratate și se ridică după udare, atunci ai așteptat prea mult timp pentru a aplica o udare. Iar dacă frunzele sunt îngălbenite și sub formă de cupă și nu se ridică după udare, atunci ai udat prea mult. De obicei, o dată sau de două ori pe săptămână este o frecvență bună de udare a citricelor, dar care întotdeauna trebuie corelată cu vremea de afară și cu anotimpul anului.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (12)

Să știi că pe lângă udare și fertilizarea joacă un rol determinant în formarea florilor și respectiv a fructelor. De aceea îți recomand ca primăvara să aplici bilunar un îngrășământ special pentru citrice, pentru că ei au nevoie de azot suplimentar. Te sfătuiesc ca atunci când cumperi un fertilizant să verifici ca pe etichetă să aibă marcat un dozaj dublu de azot comparativ cu fosforul și potasiul și un adaos de fier. Aceste fertilizări vor stimula foliajul iar creșterile vor fi armonioase și pline cu flori.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (9)

Dacă ți se pare ca la un moment dat își pierde forma să știi că-i poți aplica și ceva tăieri. În primul rând trebuie să ai în vedere lăstarii care pornesc din portaltoi, ei trebuie eliminați imediat ce apar, deoarece pot omorî altoiul. Vei vedea că citricii sunt singurii pomi fructiferi care au în acelaș timp și flori și fructe în diferite stadii de dezvoltare. Astfel vei avea fructe și vara și toamna târziu când va trebui să-i aduci în interior. În casă citricii trebuie așezați în fața unei ferestre cu expoziție sudică pentru a beneficia de cât mai multă lumină și într-o încăpere cu temperatura de circa 10-15 grade C. Te sfătuiesc ca în preajma lor să mai așezi și alte plante (leandru, bougainvillea, palmieri) pentru a spori umiditatea aerului în timpul iernii, iar udările să fie cât mai rare.

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (5)

Despre dăunători ce pot să-ți spun este că îi cam atrage pe toți de la păduchele lânos, țestos, afide până la păianjenul roșu. Tot ce îți pot recomanda este să acorzi o atenție sporită acestui aspect și la orice semn de infestare să intervii cu un insecticid. Și înainte să termin cu sfaturile îți spun că fructele de Kumkuat sunt singurele din familia citricilor care se consumă cu tot cu coajă. Sper să-ți prindă bine aceste sfaturi!

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (7)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (14)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (11)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (16)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (18)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (19)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (21)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (22)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (20)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (23)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (24)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (26)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (28)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (31)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (2)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre citrice la ghiveci, text Carli Marian (29)

21 Responses to Pot să cresc plante citrice în ghiveci? Da! Hai să afli cum

 1. Aurora spune:

  EU AM UN LAMII SI ANUL ACESTA A INFLORIT PENTRU PRIMA OARA, DUPA 3 ANI.
  PE TIMPUL IERNARII IN SPECIAL, PE FRUNZE APAR PETE. CUM LE POT PREVENI?

 2. Aurora spune:

  Am un lamai pe care acum l-am adus in casa si a inceput sa ii cada frunzele. e asemenea, am observat ca frunzele, desi le-am spalat cind inca mai era cald, au pe ele un fel de lipici. Care ar fi cauzele si remediile?

  • Csaba spune:

   Salut. Probabil nu are lumina suficienta. Lumina este esentiala la citrice. Pune-l aproape de geam, ideal ar fi pe balcon inchis cu termopan.

   • Aurora Gheorghita spune:

    Am un lamai care are un parazit a carui prezenta se manifesta prin a ;asa niste urme lipicioase pe fata frunzelor, iar pe spatele acestora are aspectul unei insecte plate, rotunde. Pina acum singura metoda folosita a fost sa ii curat cu apa fiecare frunza afectata. Ar exista si un alt remediu?

 3. alina spune:

  va rog mult de tot sa ne spuneti aici denumirile botanice la mandarin,clementin,portocal,lamai,grepfruit,calamondin.tot cautand aiurea nu prea ne lamurim. eu am cumparat de la un magazin on-line multi hibiscusi care se dezvolta frumos si pe care nu i-am pierdut ca pe alte flori luate din alta parte. vazand ca de aici nu am pierdut nimic,am comandat un clementin. plantuta,viguroasa si mare,cu cateva fructe micute,a venit cu eticheta pe care scrie citrus fortunella.in zona mea nu se gasesc citrici la ghiveci in case,cel mult cate un lamai altoit sau un portocal veteran,dar nealtoit,care face flori si cate 2-3 portocale pe an.astfel am avut ceva curiosi vizitatori çare se mai ”pricep”,asa ca mine,si mi-au spus ca ar fi mandarin[unii],altii-kumquat. stiu ca am un citric ,dar de care oare? astept cu nerabdare sa ma lamuresc.multumesc frumos

  • Csaba spune:

   Lamai=citrus limon, portocal=citrus sinensis, mandarin=citrus reticulata, grapefruit=citrus paradisi, kumquat=citrus fortunella

 4. Anamaria spune:

  De unde pot achiziționa un lamai Kumkuat din Bucureşti?
  Mulțumesc

 5. Csaba spune:

  Sunt superbe plantele, sunt ale Dumneavoastra?

 6. Bubu spune:

  Nu folositi pamant special pentru citrice de la AGRO…..are in compozitia sa un nisip mult prea fin (nisip de cuart) care compacteaza solul prea mult…..

 7. davis spune:

  asa s de frumosi ca parca sunt din povesti 🙂

 8. adriana spune:

  Buna seara. Ce pamant recomandati pentru citrice? O firma sau un magazin de unde l-as putea cumpara m-ar ajuta. Nu stiu ce sa aleg. Multumesc.

 9. Anca spune:

  Eu mi-am cumparat un citrus oriana.Acesta ce e?mandarin sau portocal?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *