Când am postat pe blog casa bătrânească salvatată de Florentina Pop multe comentarii s-au legat de floarea prezentă în ambient. Era vorba despre o orhidee a cărei prezență într-un decor tradițional a fost blamată. Mie îmi plac toate florile, dar n-am putut să nu mă întreb de ce unele doamne spuneau că orhideea n-are ce căuta acolo. Am realizat că există o anumită percepție legată de tradiție și că florile nu sunt excluse din ea. Așa că am apelat la colegul meu de blog Carli Marian, care este inginer horticultor, dar și florist într-una din cele mai mari rețele de florării din București. Deci are și experiența interacțiunii cu publicul cumpărător, știe și despre obiceiurile vechi, dar și care sunt cererile de acum. L-am întrebat dacă există plante potrivite stilului tradițional românesc.
Mănăstirea Agapia Nouă, Sursa foto: povestiridesprebunuldumnezeu.blogspot.ro Mușcate (Perlagorium zonale), sursa foto: GeraniumsukÎnainte să citești textul lui Carli merită să punctez ceva clar: există o disctincție între soiuri autohtone și plante românești. Una sunt plantele care s-au dezvoltat doar la noi și alta cu plantele preferate de români de-a lungul anilor. Cele din urmă le putem numi tradiționale. Da, ele erau asociate imaginii caselor părinților și bunicilor noștri, dar și bisericilor și mănăstirilor, deci stilului tradițional românesc.
Mănăstirea Bârsana, Sursa foto: Adam JonesUn alt aspect ce merită punctat este cel a prieteniilor și socializării în jurul florilor. Înainte de revoluție florile erau subiecte de conversație și motiv de împrietenire între oameni. Aceștia își dăruiau butași, pui de flori cum li se zicea, și fiecare avea în casă plante obținute de la prieteni, rude sau vecini. Azi lucrurile s-au mai răcit între oameni și asta se simte și la capitolul plantelor. Eu am acasă o urzicuță mov pe care am obținut-o dintr-un butaș de la vecina mea doamna Apostol. A ajuns o imensitate de plantă! Îți pun poza mai jos. Și cred că s-a făcut atât de frumoasă pentru că mi-a fost dăruită cu drag. Dar cred că pasiunea pentru frumos va lega în continuare prietenii, așa cum face și Lucica Petcu care obține singură hibrizi Kohleria și pe care-i răspândește mai departe printre iubitorii de plante. Acum, hai să vezi despre ce plante îți scrie Carli că ar fi tradiționale.
Dacă odinioară îmbrăcau ferestrele și pereții caselor, astăzi unele flori tradiționale au fost date uitării. Deși sunt plante decorative care au trecut testul timpului la geamul bunicii fiind extreme de rezistente, ușor de îngrijit și de înmulțit, ele au dispărut încet, încet din casele românilor. Lucru explicabil prin faptul că acestea nu erau cumpărate din florăriile vremii, ci se procurau butași de la prieteni, rude, vecini din care se obțineau plante gata să ofere frumusețe oricărui loc din casă. Și astfel în momentul în care florile de apartament exotice au apărut pe piață, imediat acestea au înlocuit florile bunicii, transmise din generație în generație. Îmi amintesc, copil fiind, că erau mândria fiecarei case și nu lipseau din căminul nimănui.
Mușcate, Sursa foto: KantarheenaCea mai cunoscută și mai răspândită plantă cultivată la ghiveci, cel puțin în ultima sută de ani, rămâne mușcata – Pelargonium zonale. Datorită robusteții, gradului redus de îngrijire și abundența înfloririi, mușcata continuă și astăzi să fie printre cele mai vândute flori la ghiveci. Dar atenție, acum sunt alte soiuri față de cele vechi care existau la noi. La fel de cunoscută și de iubită era și Begonia lucernae sau popular cunoscută sub numele de plamânul. Era cultivată pentru aspectul pictural al frunzelor, dar și pentru ciorchinii cu flori pe care îi făcea mai tot timpul. Astăzi locul i-a fost furat de suratele ei mult mai bogate în flori variat colorate, dar și ușor mai pretențioase.
Cerceluși, begonii și mușcate la Mănăstirea Crișan-Vaca, Sursa foto: Stelu PoloȘi Tradescantia, plantă curgatoare cu frunzele violet catifelate, extrem de frumoase nu mai este atât de prezentă în casele noastre. Evident era ușor de îngrijit și iubitoare de spații mai umbroase. Dar se pare că nu a reușit să lupte cu invazia florilor de import și ca atare nu se mai găsește în florării.
Tradescantia, Sursa foto: ImagejuicyÎnsă există și flori la ghiveci care încă sunt cerute și ca atare ele se găsesc și în oferta florăriilor. Una de succes este planta cunoscută sub numele de Coroana lui Iisus (sau Spinul Domnului), care nu a cunoscut aceeași soartă ca a Tradescantiei. Datorită asocierii pe care românii o fac între această floare și obiceiurile din în tradiția noastră legate de creștinătate, astăzi o mai putem găsi în florării. De aceeași apreciere se bucură și cercelușul sau fuchsia cum este cunoscut acum, care se pare că a trecut testul de frumusețe al iubitorilor de plante și continuă să fie cumpărat și astăzi din magazinele de specialitate.
Planta Coroana lui Iisus, Sursa foto gabrieladsavitsky.wordpress.com Cerceluși, Sursa foto: BristolwoodCa și concluzie florile sunt toate frumoase și niciuna nu merită să dispară complet din casele noastre. Da, mușcatele, begoniile, tradescantia, Coroana lui Iisus, cercelușul sunt în topul plantelor la ghiveci asociate de către râmâni cu tradiția și stilul rustic românesc. Dar se pare că lupta pentru supraviețuire a unor specii sau soiuri sunt dictate direct de către cumpărătorul de frumos. Dacă vrei ca soiurile de Tradescantia, spre exemplu, să nu dispară pune o întrebare despre ele atunci când pășești în florării. Interesul tău contează! Ca în orice domeniu comercial, oferta este creată în jurul cererilor venite de la clientul cumpărător. Și nu uita să socialiezi cu alții și să cultivi butași de la prieteni, rude, colegi. În numele frumosului se pot descoperi oameni sensibili și se pot lega prietenii pe viață. Sper să te inspire informațiile acestea!
Mănăstirea Crișan-Vaca, sursa foto Stelu Polo Mușcate, sursa foto: Vanmeuwen Mușcată, sursa foto: Cheri Randolph Cerceluși, sursa foto: playingintheworldgame Cerceluș, sursa foto: wikimedia Cerceluși, sursa foto: vasi-gioni.blogspot.ro Begonii, sursa foto: aliceee-traveler.blogspot.roChilie la Mănăstire Crasna Sursa foto: madelin.wordpress.com
2
:))) deci vad ca toate aceste plante sunt de import.. doar ca au fost importate acum ceva vreme… Niciuna nu este endemica, si de fapt nici nu prea are rost sa ai in ghiveci o planta care iti creste bine merci in gradina! Asa ca nu vad de ce nu am putea adopta acum orhidee sau orice altceva ne place, avem acces acum la mult mai multe frumuseti din toata lumea…. Eu cred ca stilul romanesc poate sa evolueze si mai ales poate sa fie original! Oamenii sunt carcotasi :)))
Da, sunt carcotasi Ioana, dar intotdeauna exista un motiv, asa ca daca investigam motivele aflam mai multe si putem ajunge la concluzii precum a ta 🙂
:)) de criticat e intotdeauna cel mai usor.. Oricum, ma bucur sa vad ca lumea e interesata de subiect si oameni ca tine fac o munca extraordinara.. Numai bine!
Eu am o tradescantia, habar n-veam ca se numeste asa. Recunos ca, nu prea o iubesc, insa creste foarte repede. La mine la tara erau peste tot gura leului, ieseau printre pietre.
Buna dimineata. Florile din gradina sint zimbetul gospodinei pentru Dumnezeu (asa spunea mama mea) Dintre toate florile pamintului romanului i-a placut sa-si puna muscate mici pitice rosii in fereastra. Sanatate curata, culoare si sarm. Nimic nu-mi bucura sufletul mai mult cind nimeresc pe vreo straduta si macar doua trei case au muscate in ferestre, balcoane si gradina) Multe se vad cu ochiul liber ca sint -import- si cred ca acest fapt se datoreaza lipsei de spatiu pentru pastrarea florilor pe timpul iernii, In primavara gospodina se duce la piata si-si cumpara muscatele cu ghiveci cu tot. E mai comod asa, mai rapid, mai practic,sa nu ne suparam si sa le spunem multumesc tuturor celor care-si impodobesc casele si zilele cu flori si ne lasa si pe noi sa le admiram si sa ne spunem in sinea noastra: Da, domnule, da, se poate si ce bine da, am sa-mi pun si eu o floare la geam. Putem face un lucru mai bun, adica sa le propunem celor de la Universitatea de horticultura singuri sau in parteneriat sa cultive citi mai multi lastari de soiuri romanesti sa le scoata pe piata si o sa vedeti ce orefera sa cumpere romanul. Daca o sa le spunem gospodinelor ca pe lumea asta exista si MUSCATA-VANILIE soi romanesc a caror frunze au gust si miros de vanilie (mama mea le folosea cite 1-2 frunze pe fundul borcanului inainte sa toarne dulceata fierbinte,alt gust alt miros) si daca se incumeta careva sa le cultive sa vezi cozi la muscate. In ultimii 2-3 ani remarc o reintoarcere la traditii,la valorile autentic romanesti in toate domeniile, eco, turism, legume, fructe, case cu terase, prispe, cerdace, expresii lingvistice rar auzite in 50 de ani gradini cu alei din busteni ingropati in smoala, folosirea in constructiile caselor materiale naturale-piatra de riu si lemn sau mobilier de gradina, console, balcoane si garduri cu fier forjat, pina si acest blog este dovada vie ca -nimic din ce-i suflet romanesc nu moare – Sa aveti parte de flori si soare…
SPECIAL PENTRU DOMNUL CARLI MARIAN: Va multumesc pentru prezentare, interesante observatiile Dumneavoastra. Sa mai facem o lege. Nimeni sa nu vinda flori sau plante la ghiveci fara o eticheta de prezentare cu o descriere completa si a modului de intretinere (pamint, umbrire, udare) si nici o florarie sa vinda plante cu pamint usor. Omul cumpara sau primeste ce-i duci nu are atita timp sa se si intereseza ce sa faca. Pe paliere la blocuri vezi tot felul de plante uscate fara pic de apa sau fara pamint. De cind cu pamintul asta -usor- nimeni nu stie sa faca diferenta- nimeni nu schimba pamintul. Am daruit o Camelie vecinei melem scumpa rau,luata de la expozitie, stiam ca-si dorea de mult una, degeaba i-am spus ce sa faca, peste o luna planta aproape moarta trona pe scara, dupa inca doua zile i-am cerut voie vecinei sa o iau in casa mea. Dupa doua luni de chin planta si-a revenit, a crescut a inflorit spectaculos. Vine vecina in vizita o admira imi spune cit de mult si-a dorit una la fel, ofteaza, cind sa plece ii spun ca asta-i planta aruncata pe scara, nu-i vine sa creada, ofteaza, ofteaza, asa incit i-am dus-o inapoi in sufragerie, dar o ingrijesc eu. O sa mai curga apa pe Dimbovita destula pina iese poporul nostru din adormire dar, cu rabdare treci si marea…astept ca generatia Dumneavoastra sa mai faceti cite o imbunatatire pe ici pe colo fiecare unde munciti, unde traiti, unde va trage sufletul, la frumos, mai mult, mai bine…lBine sa va dea Dumnezeu.
sa va spun povestea mea cu muscatele. Nu le sufeream , erau acum pe toate drumurile cand eram eu tanara si inchipuita. Parca erau planta saracului ca prea le vedeai peste tot. Cu timpul am vazut de ce muscata este asa populara. Am incercat tot felul de plante care mai de care mai exotice si cu stupoare si dezamagita de mine insami am ajuns sa cultiv tot muscata cu pricina. si acum stiu de ce lumea o iubeste; este o planta nemaipomenit de buna, ca o mama care te iarta ca una si alta si tot timpul rasare frumos si sporeste si te face sa o iubesti fiindca este o planta buna, cumsecade, si atata de ingaduitoare ca un prieten bun. Ce sa mai spun / poate muscatele chiar sunt ca romanii, suntem putin plictisitori si tot timpul cam pusi pe cearta dar atunci cand nu te astepti tot un roman cumsecade gasesti sa te ajute la nevoie 😉
Ce frumos ai spus Monica! Multumesc tare mult pentru acest comenstariu <3