Mi-a plăcut la nebunie cum e amenajată această locuință de 62 de metri pătrați. De ce? Pentru că designerul care a conceput decorul casei a pus în practică niște soluții absolut ingenioase care transformă atât atmosfera, cât și percepția asupra spațiilor. Cu greu îți vine să crezi că ești la bloc. Da, arată ca ambientul unei locuințe moderne de la țară. În plus, designerul a combinat obiectele și piesele de mobilier astfel încât confortul de secol XXI să se simtă din plin, dar elementele rustice să iasă în evidență. Ai să vezi obiecte manufacturate alături de soluții de ultimă oră, dar ceea ce n-ai să vezi sunt covoarele. Lipsa lor te face să crezi că apartamentul este mai mare. Când faci însă combinații între obiecte, dotări și mobilier de diferite categorii, de la cele modern la cele bricolate obții o amenajare cu adevărat personalizată. E ceea ce-ți spuneam într-un alt articol că merită să faci și tu cu bugetul pentru casa ta – să cheltui pe ceea ce merită. Dar hai să-ți spun mai multe despre apartamentul gândit de designerița poloneză Ula Kołodziejek-Herman.
Intrarea în casă se face pe un mic hol deschis către spațiul camerei de zi. Și încă din hol amenajarea suprinde. Aici, e un dulap încăpător de haine ale cărui fețe sunt îmbrăcate cu oglinzi pentru a mări iluzoric spațiul. Dar soluția care atrage atenția este fototapetul care îmbracă ușa și peretele din zonă. Contează însă și imaginea imprimată, o stradă din Barcelona care le amintește proprietarilor de momente fericite din vancațe. În plus, perspectiva dată de imagine te face să crezi că spațiul de aici e mult mai mare, e ca și cum s-a întinde către strada din fototapet. Și cărămida aparentă completează excelent fototpetul, în plus e practică aici pentru că peretele nu se murădărește sau cel puțin nu se vede asta pe el. Dar suprizele de abia încep pentru că urmează bucătăria.
Într-un singur spațiu sunt prezente bucătăria și livingul. Aici nota rustică este imprimată de mobilierul din lemn al bucătăriei combinat haios cu un fototapet personalizat și rezistent aplicat în loc de faianță. Electrocasnicele sunt negre, iar negrul se regăsește și în plăcile de gresie de la nivelul pardoselii, dar și în finisajul lămpii cu design industrial. Și designul industrial este continuat cu modelele de scaune Eames Plastic și Eames Wire, iar accentul de culoare cu bancheta roșie de la Ikea este excelent aici. Parcă pune în valoare tot restul decorului. Mai departe, în living, atenția îți este atrasă de măsuță din euro paleți fixată pe roți și de balansoarul atârnatd e plafon. Pentru că zidul ce include ferestrele este îmbrăcat cu cărămidă aparentă, desigerul a ales în rest suprafețe albe pentru pereți și pentru mobila joasă din zonă care maschează și caloriferele. În plus, în fața canapelei peretele este alb fiind folosit ca ecran pentru videoproiectorul montat pe tavan. Mobilele pentru ședere sunt gri, adică cuminți și neutre, dar cu design actual, ce mergela fix și cu zona de șemineu aflată la granița dintre living și bucătărie.
Dormitorul te surprinde prin forma și aspectul patului. A fost confecționat din patru euro paleți prinși între ei peste care s-a pus o saltea confortabilă, iar tăblia este din trunchiuri de copac, ce emană un miros tare plăcut de lemn. Pe unul dintre pereți designerul a creat, cu ajutorul unui fototapet, o fereastră falsă cu obloane prin care o văcuță simpatică îi întâmpină pe proprietari în fiecare dimineață, iar peretele din zonă este placat cu o cărămidă aparentă, dar mult mai deschisă la culoare. De ce? Pentru a aduce un plus de luminozitate camerei, care este mică. Tot pentru luminozitate și senzația de spațiu mai amplu designerul a prevăzut o pardoseală modernă, o gresie verde glazurată care se continuă în baia matrimonială. Când ușa băii rămâne deschisă și dormitorul pare mai spațios. E ca și cum s-ar continua înspre baie. Contrastul acesta de modern și rustic e binevenit. Dacă pardoseala ar fi fost din lemn totul ar fi devenit prea încărcat. Așa există un echilibru excelent materializat.
Iar baia mare, pentru că mai este un wc de serviciu, este și ea de senzație. Cabina de duș are ușile mobile și de asemenea e lipsită de o cădiță. Scurgerea apei se face direct prin pardoseală, o soluție elegantă, dar pentru care ai nevoie de meșteri adevărați ca să ți-o pună în practică. Zone viu colorate cu faianță roșie separă vizual spațiul dedicat dușului de cel al lavoarului, dominat de alb pentru ca să fie cât mai puțin vizibil din dormitor. Multe sertare pentru depozitare (dar fără mânere) și o oglindă generoasă vin să oferă confort și iluzia unui spațiu mai amplu, grație liniilor simple și finisajelor în tonuri deschise. Cealaltă baie, de fapt un wc de serviciu are un model interesant de plăci ceramice combinat cu bucăți de mozaic de sticlă cu forme rotunde. Pe ansamblu e un apartament cu adevărat original decorat, iar senzația de evadare la fermă se simte din plin. Dar merită să observi armonia dintre soluțiile actuale și obiectele, finisajele cu aspect rustic. Absolut ingenios e rezolvat totul. Sper să te inspire și pe tine!
cel mai impresionant este fototapetul cu strada; un effect visual nemaipomenit 😉
Da, si mie mi-a placut la nebunie Mona!
Minunat!
Ma bucur daca te inspira Ioana!
Daaaaa! Imi place foarte mult! E un apartament cu suprafata mare, nu unul obisnuit, de cel mult ,60mp
pentru doua camere.
Pai am scris ce suprafata are Mariana 🙂
Imi place mult ! E pe gustul meu .
Ma bucur daca te inspira Adela!
design-ul bucatariei lasa mult de dorit. e din alt film. in plus, e de nepermis ca scaunele sa iasa in afara ariei acoperite cu gresie.
asa, nu.
Cata imaginatie!
Foarte frumos!
Foarte buna ideea cu fototapetul, stiu cumva unde au gasit?
Imi place mult de tot, oare ce este in penultima poza/ pe peretele de langa chiuveta? in afara de faianta…ce anume este acel „material” cu bulinute..multumesc Adela pt o continua inspiratie !!! 🙂
Eli, sunt bucăți dintr-un mozaic de sticlă 🙂