adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (7)

In Case, Design Interior

I-a luat 25 de ani să o termine, dar a creat o senzațională casă în formă de diamant

Sunt unele construcții care te surprind prin conceptul lor inovator, prin volumele care sunt perfect integrate în peisaj și cu forme la care pare că te-ai fi gândit și tu. Ei bine, arhitecta Nancy Copley (1927-2013) a avut șansa să-și pună în operă casa visurilor ei înainte de-a se stinge la vârsta de optzeci și cinci de ani. Născută în 1927, a început să studieze arhitectura într-o vreme când acest domeniu era rezervat exclusiv bărbaților. Dar nu s-a lăsat pradă preconcepților. S-a căsătorit cu un inginer și a activat ca arhitect mulți ani. În 1970 a dat peste terenul împădurit din mica localitate Accord, New York și a simțit cum îi dictează forma casei la care visa, una în formă de diamant, două piramide suprapuse. A achiziționat proprietatea și împreună cu soțul ei s-a apucat de construit o casă cu trei niveluri realizată din piatră, metal (tâmplărie de oțel și acoperiș din cupru) și lemn, mult lemn reciclat.

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (20)

Poate că nu s-ar fi așteptat să-i ia 25 de ani pentru a o finaliza, cert este însă că a fost fidelă proiectului ei original. A întrerupt deseori lucrările casei pentru a fi alături de clienții ei, dar de fiecare dată când era pe alt șantier învăța mai multe și pentru proiectul lor. Construcția a început cu structura masivă din piatră care susține întreaga casa. În jurul acesteia două piramide unite la bază formează volumul casei, iar la interior cele trei niveluri sunt împărțite în patru cadrane. Da, arhitecta Nancy Copley a conceput totul în acord cu punctele cardinale și prin forma de diamant a casei a mărit considerabil suprafața virtrată, ferestre uriașe care asigură lumina naturală ce ajunge timid aici printre ramurile copacilor. Înainte de finalizarea turnului de piatră, adică în 1984, soțul ei a murit, dar ea a continuat singură lucrările cu ajutorul unor tâmplari pricepuți. Turnul măsoară 13 metri lungime și circa 2,5 metri lățime și ancorează totul în terenul înclinat.

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (21)

Este remarcabil modul în care arată și exteriorul casei, de la acoperișul prevăzut cu un sistem de colectare a apei pluviale ce se adună într-un iaz continuat și la interior și până la ferestrele generoase în unghiuri îndrăznețe. Deși formele geometrice sunt evidente, construcția apare ca una organică parte din contextul pădurii. Interiorul? Fascinant! Se accede prin mai multe părți, dar intrarea principală este acționată prin intermediul unor scripeți, căci ușa e în plan înclinat și este practic ridicată ca porțile unei cetăți medievale. Apoi descoperi livingul cu o scară interioară impresionantă, grație simplității ei și a iluminatorului ce o pune în evidență. De sub scară se ițesc plantele din grădina interioară, iar în continuarea cablurilor ce marchează scara ajungi să vezi orga montată la supantă, un fel de balcon interior de unde ai ocazia să vezi desfășurarea zonei de zi. Lemnul și piatra domină interiorul, bârnele traversează spațiul, iar piesele de mobilă din lemn create de celebrul Nakashima pur și simplu parcă ar fi la ele acasă. Absolut magnific!

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (15)Macheta casei concepută de arhitecta Nancy Copley

Locuința măsoară circa 287 de metri pătrați desfășurați pe cele trei niveluri. Nancy Copley s-a mutat aici în 1987 pentru a termina lucrările și tot aici și-a creat și locul de birou la primul nivel, la baza grădinii interioare dacă vrei (primul nivel ar fi subsolul unde e și un atelier de tâmplărie). Apoi mai sunt două dormitoare, ca la al doilea nivel, cel mai generos de altfel, cele patru cadrane să fie împărțite între living, bucătărie și dormitor cu baie. Multe dintre materialele folosite aici sunt unele recuperate. La exterior a folosit lambriuri realizate din lemn de butoaie, iar la interior podele sunt din lemn de stejar și lemn castan, foste bârne și uși de hambar. Fiind construită în spirit eco, această casă beneficiază de un sistem de încălzire geotermală montat în pivniță. Pe proprietate a fost ridicat și o anexă pentru animale care reproduce forma casei. La finalul anilor 90 a terminat totul, dar a ieșit senzațional. Și dacă te gândești proiectul a fost conceput cu mai bine de jumătate de secol în urmă îți dai seama că e este unul inovator pentru că uimește și acum prin ingeniozitate și contemporaneitate. Te las să te bucuri de imagini, dar și de un mic interviu cu arhitecta Nancy Copley în care ai ocazia să vezi filmate spațiile casei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (11)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (8)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (1)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (7)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (14)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (4)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (3)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (6)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (12)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (9)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (18)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (19)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (10)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (13)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (2)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (16)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (17)

adelaparvu.com despre casa in forma de diamant, casa SUA, arhitect Nancy Copley (5)Surse foto: Bruce Buck pentru AD/ Interior Design

8 raspunsuri pentru I-a luat 25 de ani să o termine, dar a creat o senzațională casă în formă de diamant

 1. Paula spune:

  MUltumesc pentru tot ce imi timiti. Casa asta are dupa parerea mea, forma de piramida…oare podeau este situata corect la 1/3 din baza???
  Sa auzim numai de bine
  Doamne ajuta!

 2. Magda spune:

  A meritat sa o construiasca timp de 25 de ani, imi vin in munte tot felul de adjective, dar nu sunt destule pentru a o caracteriza, cel mai potrivit este : o casa perfecta din toate punctele de vedere, Mi-a facut o deosebita placere, multumesc, Magda

 3. Mariana Oancea spune:

  Casa asta nu poate fi decat UNICA! Proiectul ei este irepetabil! Imi place foarte mult!

 4. […] Iar Adela Pârvu prezintă o casă în formă de diamant, construită în 25 de ani. […]

 5. Cristina spune:

  O minunatie de casa! Arhitectii din afara tarisoarei noastre au dezvoltat cultul integrarii casei in natura. La noi in tara se promoveaza niste case manelistice le zic eu. Niste oribilitatii la scara mare.
  Nu e neaparat vina arhitectilor, ei fac ce se vinde. Dar totusi.. nu iti canta sufletul cand privesti asa minunatie?

 6. Andra spune:

  ADELA draga mea, esti medicamentul care-mi hraneste sufletul !
  Iti multumesc, ceea ce reprezinti cu OAMENI si ptr. oameni, readuce VALORILE UMANE la suprafata. Sarut-mana !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *