adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (60)

In Gradina, Sfaturi plante

Cyclamenul trebuie atent îngrijit și udat ca să-ți facă flori frumoase

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Oferă multe flori multicolore, care sunt rezistente la frig și înfloresc abundent pe tot parcursul sezonului rece. Dacă toate aceste aspectete încântă, atunci Violeta de Alpi sau Cyclamenul, cum e cunoscută, nu trebuie să-ți lipsească din balcon sau din grădină. Încă de la început trebuie să-ți spun că sunt specii de Cyclamen care pot ierna afară în grădină și specii de violete de Alpi care sunt strict pentru îngrijirea în cameră. Știu că foarte mulți iubitorii de flori consideră Cyclamenul o plantă greu de îngrijit și că de cele mai multe ori planta piere foarte ușor. Însă, dacă îți dorești violete de Alpi frumoase și bogate în flori trebuie să cunoști modul corect de îngrijire al acestora. Acum este momentul să afli cum trebuie îngrijit Cyclamenul astfel încât totul să pară floare la ureche!

adelaparvu.com despre Cyclamen, Text Carli Mrian, Foto High Beeches Garden BlogViolete de Alpi sau Cyclamen de grădină. Foto High Beeches Gardens

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (8)

În primul rând trebuie să-ți spun că pentru a iniția înflorirea este important ca planta să surprindă perioade de timp cu temperaturi cuprinse între 10-15 ° Celsius. În general, înflorirea debutează undeva la începutul lunii noiembrie și durează până în luna martie. Un alt aspect important pentru înflorire este lumina, Cyclamenul preferând o amplasare luminoasă, dar ferită de razele directe ale soarelui din timpul verii.

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (12)

Cel mai important aspect legat de faza înfloririi și starea de sănătate a plantei este modul în care sunt eliminate tijele florilor uscate. Pentru a evita orice apariție a putregaiului îți recomand ca florile ofilite să fie îndepărtate întotdeauna împreună cu tija florală prin răsucire, astfel încât ruperea să se producă de la nivelul tuberculului. Orice rămășiță de tijă florală să știi că va putrezi și astfel infecția va ajunge până la nivelul tuberculului, punând în pericol starea de sănătate a plantei.

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (5)

Însă atunci când discutăm despre starea de sănătate a plantei problemele cele mai mari apar din cauza unui mod greșit de udare. În general, Cyclamenul trebuie să beneficieze de un sol ușor acid și cu un drenaj foarte bun, pentru a evita orice stagnare a apei. Pentru a evita pe cât posibil putrezirea tuberculului îți recomand să aplici o udare prin absorbție, adică prin farfurioară, ori de câte ori pământul se usucă la suprafață. Iar pentru o înflorire abundentă te sfătuiesc să aplici un îngrășământ specific plantelor decorative prin flori în mod sistematic de două ori pe lună.

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (13)

Foarte important pentru Cyclamen este să-i oferi imediat ce termină faza de înflorire o bine meritată perioadă de repaus, timp în care vei elimina complet udarea, fertilizarea și expunerea la lumină. Din toamnă vei putea readuce la viață planta prin reluarea programului obișnuit de udare, fertilizare, lumină etc. Dacă toate aceste aspecte sunt înțelese și puse cap la cap sunt sigur că de azi înainte violetele de Alpi nu vor mai fi considerate plante anuale și cele mai multe vor avea parte de grija și tandrețea noastră în loc să-și găsească sfârșitul la gunoi. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (11)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (14)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (9)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (1)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (10)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (7)

adelaparvu.com despre Cyclamen sau violeta de Alpi, Text Carli Marian, Foto Floradania (6)Foto: Floradania

29 Responses to Cyclamenul trebuie atent îngrijit și udat ca să-ți facă flori frumoase

  1. munteanu elena spune:

    Imi pare bine ca ai revenit Adela,ti-am dus dorul!

  2. rodica spune:

    Si eu ma bucur ca ai revenit! 🙂 Mi-aduc aminte ca am citit undeva intr-o enciclopedie a plantelor de apartament ca ciclamenul este o planta bianuala cel mult…inteleg ca nu este char asa?!

  3. estera spune:

    mi-ai lipsit,ma bucur ca esti din nou cu noi

  4. raluca spune:

    Am si eu un cyclamen. Cred ca e pe moarte. Din luna decembrie i s au îngălbenit rand pe rand frunzele, iar bobocii s au înmuiat. Acum mai are 4 frunze. Sta la lumina si la temperatura de vreo 18 grade. Ii pun apa in farfurie si pământul este bun

  5. alexandra spune:

    Nu o sa mai cumpar niciodata Cyclama,sint f.f.pretentioase si oricita grija ai de ele,cum trec 10-15zile de la cumparare mor,am cumlarat 7ghivece odata din toate culorile,am citit pe internet cum sa le i ingrijesc, am respectat infocmai infotmatiile dar tot au murit,cred ca sint de unica folosinta,nu-mi expli altfel fenomenul,sint o inraita cu florile dar cyclama mi-s pus capac,nimic nu-i convine,nu le mai importati ca dam banii degeaba pe ele,sint tare deja agita ce ele,nici nu vreu sa mai aud de ele.

    • Mery-Iasi spune:

      eu am primit o floare acum patru ani.Nu i-am prea dat atentie,o udam cand se nimerea ,o plimbam de colo colo! M-am purtat cu ea foarte urat un timp,apoi vazand ca ea mititica nu s-a suparat pe mine,si-mi inflorea aproape in permanenta,mi-am schimbat atitudinea,am inceput chiar s-o iubesc si sa vorbesc cu ea.De curand ,amaflat ca are o perioada de repaus,drept care i-am cerut iertare,lasand-o sa-si faca somnul linistit ,pana la toamna,cand reluam dragostea !Nu renuntati la ea,va asigur ca poate iubi neconditionatsi poate fi o prietena de nadejde.

  6. negrea spune:

    Am primit si eu si pe rand sau ingalbenit frunzele .. acum astept

  7. mel spune:

    buna seara.

  8. mel spune:

    buna seara. am un cyclamen si nu stiu cum sa o salvez. are frunzele floscaite . ma poate ajuta cineva va rog tare mult

  9. Marinela spune:

    Pt ca deja e luna martie eu zic sa le punem la somnic ca au obosit toata iarna prin florarii pana sa ajunga la noi ..eu la a mea vad deja semne de oboseala pe frunze si flori …nu o mai ud o las sa-i cada tot apoi o curat si pun la somnic pana la jum lui octombrie cand am sa incep sa o ud iar

  10. sunt foarte pretentioase….cu canicula de la noi ….au murit la 2…3 zile…frunze galbene…si bobosi si flori ofilite….e prea cald ptr ele la noi in tara….doar la frigider sa mai reziste ca pe terasa la umbra nicidecum….nu mai cumpar in veci flori din astea….

  11. Micu Patricia spune:

    Buna ziua .Am si eu o floare cyclamen dar se ofileste pe zi ce trece.Nu stiu ce sa fac cu ea.Am udat-o in fiecare zi si am incercat sa o ingrijesc cum se cuvine dar fara nici un rezultat.

    • carlimarian spune:

      Buna Patricia! Pai cum ai udat-o in fiecare zi? In articol am spus ca se lasa pamantul sa se usuce intre 2 udari iar udarea se face prin absorbtie. Sper ca nu sta in soare? Problemele la cyclamen apar din cauza udatului excesiv. Se permite ca dupa cumparare sa se mai ingalbeneasca frunze din cauza perioadei de adaptabilitate dar daca este ingrijita corespunzator nu trebuie sa existe probleme!

      • Maria spune:

        pai am cumparat-o acuma 2 zile, si pot spune ca am tinut-o in ger aproape o ora si a doua zi avea frunzele galbene , am udat-o si mi s-a ofilit toata :))

  12. Maria spune:

    Cum pot trata cyclamen ul daca a digerat?

  13. Lari spune:

    Bună, am și eu 4 ghivece cu cyclame după cumpărare sau ofilit dar le-am scos afară deoarece în Marsilia( coasta de azur ) nu este frig sunt pana la 5-6 grade noapte și ziua și 22 . Pot pune plantele la lumina directa a soarelui ?

  14. porneala fanica spune:

    Buna ADELA am primiy 2 flori cyclame au un ghiveci foarte mic sant prea multe pot sa le schimb in alt chiveci sant inflorite au inceput sa se ingalbeneasca multumesc

  15. Irina spune:

    Am si eu un cyclamen.toata iarna a inflorit frumos si nu au fost probleme.il udam o data p saptamana,la fel si acum,dar d ceva timp au inceput sa se usuce cate o frunza,iar acum vad k toate frunzele sumt fleoscaite,altele-s verzi,altele s-au ofilit.ce sa fac?un sfat va rog

  16. Letitia spune:

    Am citit multe comentarii de pe aici si am vazut ca nu va traiesc ciclamele.Si eu eram foarte suparata ca imi mureau imediat ce le cumparam, in doua saptamani erau gata.Tot citeam cum se ingrijesc si nimic nu functiona.Eu locuiesc in Italia, si vazand la vecinele mele ca au balcoanele si pervazurile la geamuri pline cu ciclame toata iarna, am incercat si eu. Am cumparat si le-am pus pe pervaz la geam.Din octombrie sunt la geam afara.Le-am bagat in casa numai o data cand au fost temperaturi sub -3 grade.In rest, acolo vor sta pana in aprilie cand incep sa se urateasca de la caldura si le duc la racoare.Sper sa le pot salva si sa le am si la toamna din nou, la fel de frumoase.

  17. AlexandraV spune:

    „Foarte important pentru Cyclamen este să-i oferi imediat ce termină faza de înflorire o bine meritată perioadă de repaus, timp în care vei elimina complet udarea, fertilizarea și expunerea la lumină. Din toamnă vei putea readuce la viață planta prin reluarea programului obișnuit de udare, fertilizare, lumină etc.”

    Adica nu se mai uda deloc pana in toamna? Nu moare?

    Am un cyclamen de un an, il ud o data la cateva zile, dar nu mi-a mai inflorit deloc, are doar frunze. Ce-i drept, nici nu am avut grija de el cum este specificat in articol.

  18. Virginia Angheli spune:

    Bună seara, și eu sunt posesoara a trei astfel de flori frumoase. De când le am,înfloresc tot timpul și de aceea încerc sa fiu foarte atenta cu ele. Trebuiesc udate la timp și nu le place caldura și lumina puternica a soarelui. De la un timp însă, pe spatele frunzelor au apărut niște puricei mici care lasă în jurul plantei ceva lipicios. Va rog cum pot scăpa de ăsta. Mulțumesc anticipat pentru răspuns! 😊

  19. Anca spune:

    Buna ziua, de cateva zile Cyclamenul pe care o am s-a uscat, frunzele desi sunt verzi sunt uscate, este pozitionat pe pervaz deasupra caloriferului o ud rar si i-am pis si ingrasamant de flori, imi puteti va rog da o solutie ca sa isi revina. Va multumesc

    15473673030411317477505

  20. carli spune:

    Buna ziua! Trebuie sa-mi spuneti daca tuberculul este ferm la atingere? Atentie, ghiveciul este prea mare si poate retine prea multa apa, iar riscul de putrezire este major! Cyclamenul prefera si temp mai scazute 15-18 grade C, sper sa nu fi stat langa calorifer!

  21. Mirela spune:

    Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si daca mai pot recupera cyclamenul. de curand am vazut ca ceva insecte bantuie floarea.Florile se ofileau rand pe rand si frunzele se inmuiasera. Am decis sa-i schimb ghiveciul si pamantul. Cand am scos-o din ghiveci, avea viermi care sapasera santuri in tubercul. tuberculul nu mai are forma sferica si nu mai are invelis. Am indepartat toti viermii dar odata cu ei tot mucusul care l-au lasat in urma. Am plantat cyclamenul inapoi asa cum v-am descris conditia lui si se pare ca mai traieste. toti bobocii s-au inmuiat, florile au cazut, si frunzele la fel. Am scos-o iar din pamant si tuberculul care mai ramasese era acoperit de putregai, mucilagiu, ca o gelatina si mirosea urat. Am spalat si indepartat tot si a mai ramas doar un pic de tubercul. L-am pus intr-o cutie de plastic fara pamant acum ca nu mai stiu ce sa fac. Spune-ti-mi va rog, mai pot recupera cumva floarea asta?

  22. Mara spune:

    Floarea mea nu intrat niciodata in perioada de adormire .A fost verde toata prioada anului si in febroarie a inceput sa faca flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *