Mi-a plăcut tare mult cum este proiectată această construcție. Și am să-ți spun și de ce. În primul rând forma este este excelent încadrată în peisajul zonei, în al doilea rând conceptul ei este foarte simplu, curat, mai pe scurt ingenios și în al treilea rând, interiorul este inspirat de casele tradiționale norvegiene, care aveau vatra în centrul lor. Da, arhitecții biroului de arhitectură norvegiano-american Snohetta, cu sedii atât în Norvegia, cât și în SUA și-au demonstrat măiestria și în ceea ce privește o construcție mică. După proiecte de anvergură pe care le-au semnat și care le-au adus recunoașterea internațională, cum ar fi Biblioteca din Alexandria (Egipt), Casa Operei și Baletului din Olso (Norvegia) sau Pavilionul Memorial 11 Septembrie din New York (SUA), cei de la Snohetta, în fruntea cărora se află arhitecții fondatori Craig Dykers și Kjetil Trædal Thorsen, ne surprind și atunci când vine vorba despre proiecte mici.
Casa de față este de fapt o cabană de vânătoare situată în Norvegia. Accesul la ea se face exclusiv pe jos sau călare, deci adio motociclete sau automobile care să sperie vânatul. Proprietarul și-a dorit ca această cabană să fie foarte discretă în peisajul dominat de stânci, acoperite cu iarbă pe timp de vară și zăpadă iarna. Dar adevărata provocare lansată către arhitecți a fost ca această construcție mică, de doar 35 de metri pătrați să poată găzdui 21 de persoane. Ei bine, ai să vezi din schița proiectului cât de inteligent au gândit arhitecții cabana pornind de la șemineul central și adaptând nevoile de cazare pe mai multe niveluri. Evident, fiind o cabană de vânătoare s-au gândit la strictul necesar, dar tocmai în acuratețea asta constă și frumusețea proiectului.
Structura cabanei include două grinzi curbate din oțel care se continuă cu bușteni masivi din lemn tăiați manual. Este o alăturare de materiale care exprimă și legătura dintre actual și tradițional. Acoperișul pare că se desprinde din covorul de iarbă verde, căci are și vegetație deasupra lui ceea ce contribuie la camuflarea construției în peisaj. Fereastra generoasă face ca interiorul să pară mai mare, dar ajută enorm pentru observare, având în vedere funcțiunea cabanei și anume pentru vânătoare. Fereastra este încadrată frumos în fațada din piatră și lemn, ambele materiale locale ce contribuie la integrarea cabanei în ambientul natural. De remarcat protecția antizăpadă realizată din lemn în jurul ferestrei, care împiedică acoperirea ei și implicit transferul de rece către interior.
Interiorul însă este absolut ingenios! Mi se pare o reinterpretare excepțională a unei casei tradiționale norvegiene, care fie vorba între noi nu diferă foarte mult de alte zone europene– respectiv construcții din lemn mici, cu sursa de foc (vatră) în mijlocul casei pentru a radia uniform căldura peste tot. Chiar dacă este o cabană de vânătoare mi se pare că acest concept poate fi adapat perfect și pentru case de vacanță mici, unde mobilierul este multifuncțional. O serie de saltele confortabile tapițate servesc pe timpul zilei ca locuri de ședere, masă și socializare, iar pe timpul nopții ca locuri de dormit. La intrarea în cabană este un mic loc de gătit și de depozitare, restul spațiului fiind creat pentru socializare ziua în jurul șemineului și odihnă pe timp de noapte. Genială cabană! Sper să te inspire și pe tine!
Interesant proiect, simplu si util, dar mai ales integrat in mediul inconjurator.
Sa iti atingi scopul, prin inteligenta, talent, simplitate,si eleganta, au realizat „esenta”.Foarte frumos.
Incadrarea in peisaj mi se pare extraordinara! Cand merg la noi la munte si vad casele in portocaliu puternic ma doare sufletul!
Mi-as dori si eu astfel de casa, plus ca nu iti trebuie mai mult pentru cateva zile relaxante la munte (presupun ca are si o baie micuta).
Astept sa apara si in Romania! Superb!
Întoarcere la esență. Sa auzi doar respirația și vântul. Minunat!
chiar geniala
soba e de tip racheta cu masa termica de piatra in jur,consuma f putin lemn cu randament f ridicat
din zona glaciara respectiva se vede usor ca lipseste lemnul
Ideea este interesanta.
Imi place foarte mult cand oamenii arata respect pentru mediul inconjurator!
este ceva ce nu inteleg: se vorbeste despre 21 de locuri de cazare/paturi, dar cand vad pozele de la interior ele nu se regasesc… Unde sunt?
Sunt acolo Adrian, dar inchipuieste-ti ca oamenii dorm ca in cort 🙂 E cabana de vanatoare, nu una de vacanta.
ideea e extraordinara.
Nu stiu cum e instalatia de aerisire, la 21 oameni intr-un spatiu ca acesta etans oxigenul se termina repede (fiecare om are un necesar pe noapte).