adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (1)

In Case, Design Interior

Cu acoperiș de stuf la exterior, dar frumos modernizată la interior

Este o adevărată provocare să refaci o casă veche și să o adaptezi pentru nevoile actuale. Și când spun veche mă refer în cazul de față la o căsuță de secol XVII. După arhitectura ei ai să-ți dai seama că este vorba de o casă englezească și motivul pentru care am ales să ți-o prezint este nu e doar șarmul ei, ci trucurile pe care le poți aplica în amenajarea unui case cu stâlpi prezenți în mijlocul camerelor, camere cu tavane joase și ferestre mici. Am găsit aici exemple bune mai ales pentru cei cărora le e teamă de culori îndrăznețe sau aranjamente mai dichisite. Este o amenajare semnată de designerii de la Icon Interios, care au mizat pe funcționalitate, actualitate și senzație de confort. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (27)

Când ai de a face cu o casă veche te lovești practic de o altă mentalitate. De ce? Pentru că stilul de viață al oamenilor a fost altul în trecut, la fel și nevoile lor. Dacă ne uităm recent în trecut, pe vremea bunicilor noștri, ne dăm seama că nu existau o mulțime de electrocasnice și electronice ca în ziua de azi, ce să mai spunem despre încălzire sau electricitate, care clar nu existau cu secole în urmă. Ei bine, când ai de-a face cu o casă mică, încăperi joase, prezența la vedere a structurii din lemn și ferestre mici, pe lângă partea ascunsă, adică tot ce înseamnă instalații, la nivel de decorare lucrurile trebuie să fie cât mai simple. Culori deschise pentru zugrăveală, pardoseli plăcute, luminoase și piese mari de mobilă în nuanțe neutre, dar deschise. Da, totul cât mai lejer, mai deschis la culoare și mai unitar pentru a nu fragmenta și mai mult spațiile, mai ales când grinzile și stâlpii sunt la vedere (căci spațiile sunt deja fragmentate de prezența acestora).

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (24)

Există trucuri eficiente pentru camerele mici atunci când vine vorba despre pardoseli și ferestre. O pardoseală liberă, fără covoare, va da senzația unui spațiu mai amplu. Doar știi că întotdeauna încăperile goale ni se par mai mari. Motivul? Ochiul uman aproximează spațiile în funcție de dimensiunea pardoselii și a cantității de lumină. Deci, fără covoare o cameră mică va părea mai aerisită, iar fără perdele, doar cu draperii ea va părea mai luminoasă. Cum adică doar cu draperii? Adică să le folosești cât să încadrezi fereastra de o parte și de alta a ei, dar nu să o acoperi. De ce le-ai folosi? Nu doar ca să-ți asiguri intimitatea în caz de nevoie, ci și pentru a accentua verticala, mai ales într-o cameră joasă. De aceea e bine ca aceste draperii să nu fie scurte, ci lungi ceea ce va da impresia că ferestrele sunt mai mari. Ideea este să lași geamurile cât mai libere. În privința băilor poți face asta cu ajutorul storurilor romane sau a celor simple.

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (8)

Un alt truct în amenajarea unei case cu încăperi mici și joase este să folosești elemente din sticlă transparentă. Spun sticlă transparentă pentru că există nenumărate opțiuni și aici și te poți trezi că alegi una cu tente verzui sau albastre, care nu vor avea un efect similar celei transparente. O sticlă de bună calitate va lăsa lumina să treacă prin ea, va face ca spațiul să nu pară înghesuit tocmai pentru că nu maschează, obturează obiectele. În plus, conferă strălucire spațiilor. Unde o poți folosi? Aici în cazul de față vei vedea că este prezență ca balustradă pentru scara interioară sau pentru mese și măsuțe.

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (11)

Mi-a plăcut cum este modernizată casa aceasta, dar fără să-i fie afectată radical arhitectura veche. Chiar dacă la bucătărie totul e nou, vei vedea că placările ceramice sunt doar în zona de gătit. Apoi, în living televizorul este ingenios mascat într-un dulap așezat în laterlul șemineului, iar în dormitoare dulapurile de haine au o imagine mai rustică. În schimb băile sunt clar actulizate, dar finisajele în tonuri și texturi reușit alese nu fac notă discordantă cu restul. Iluminatul cu LED-uri în zona dressingului este cea mai evidentă modernizare, dar este o soluție ingenioasă pentru a conferi vizibilitate într-un spațiu înghesuit. În loc să se traseze instalație electrică pentru corpuri de iluminat, care n-ar fi putut asigura vizibilitate mai bună, iluminatul local cu LED-uri este foarte exact ce trebuia. Mi-a mai plăcut și faptul că la interior nu sunt la vedere prea multe cabluri. Ele se citesc pe ici pe colo, dar nu deranjează și asta e un mare atuu, mai ales în cazul unei case vechi. Reușită modernizare și frumos păstrat caracterul casei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (10)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (9)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (13)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (14)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (12)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (15)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (17)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (18)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (20)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (23)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (21)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (22)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (3)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (19)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (2)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (26)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (25)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (4)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (7)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (6)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (5)

adelaparvu.com despre casa cu acoperis de stuf, casa veche sec XVII Anglia modernizata, design interior Icon Interios, Foto Steve Russell Studios (1)
Foto: Steve Russell

17 raspunsuri pentru Cu acoperiș de stuf la exterior, dar frumos modernizată la interior

 1. Lidia spune:

  e superbaaaaaaaa…
  desprinsa din povesti…

 2. radhacross spune:

  asa da ! bun gust desavarsit ! englezesc,cum altfel !
  nimic deranjant,nici chiar elementele moderne,chiar pt un alergic la modernitate ca mine
  ..totusi..pantofii aia oribili puteau sa lipseasca,macar din prezentare
  nimeni nu-i perfect !
  p.s.extraordinar plusul de pe treptele scarii,nu atat estetic,cat indica un cult al linistii[au sigur o legatura si cu tocurile alea nenorocite]

 3. foarte frumos la cei cu venituri mari

 4. Roxana spune:

  Pe gustul meu. O imbinare fericita intre rustic si modern.

 5. Enikő Filep spune:

  Absolut încântător! Îmi plac la nebunie grinzile şi finisajele din lemn. Cred că nimic nu aduce un aer mai domestic într-o locuinţă decât culoarea caldă a lemnului.

 6. […] Adela Parvu Este o adevărată provocare să refaci o casă veche și să o adaptezi pentru nevoile actuale. […]

 7. cora spune:

  SPLENDID! Baile sunt superbe. Conceptul de ansamblu emana degajare, calm si modernism, in ciuda prezentei elementelor din lemn masiv. Felicitari pt. articol. Ceva similar am vazut in Danemarca, unde se foloseste stuful, in zona de litoral din nord.

 8. Magda spune:

  este absolut superba

 9. Peter spune:

  Ar fi frumos sa vedem ceva real de pe aceste meleaguri, nu doar poze din reviste!
  Cu respect

 10. Irina Anghel spune:

  Domnule/ Doamna Peter,

  Daca identificati sponsori care sa acopere costurile de deplasare si cazare pentru reporter si fotograf profesionist, vom fi bucurosi sa colaboram, astfel incat informatia sa nu mai fie preluata de la marile firme internationale de design si arhitectura, ci sa fie luata de la fata locului. Pana atunci, va multumiti cu ce vi se ofera, mai ales ca informatiile sunt gratuite si facem voluntariat prin aceste articole.

  Cu acelasi aclamat respect,

  Noi, colaboratorii

  • gina spune:

   Cam razboinica afirmatia ta, IRINA Anghel! Omu’ s-a referit la altceva. Mai citeste o data textul! Probabil la o eventuala „excursie” in zona ! Ce zici ??

 11. Sibiu spune:

  Superba casa,felicitari proiectantilor pentru idei si proprietarilor pentru intretinere si finantare. Culorile sunt intr-o combinatie geniale,o ador!

 12. alina spune:

  Desi nu sunt mare amatoare a grinzilor vizibile in interior (in Feng Shui, ele sunt considerate „apasatoare” psihic 🙂 ), e de apreciat bunul gust cu care acesti oameni si-au renovat casa.

  Culorile, mobilierul, naturaletea si simplitatea sunt foarte agreabile.

  In plus, aceste case traditionale englezesti au un aspect exterior foarte prietenos, ca de poveste, cu acel acoperis de stuf. Se integreaza foarte frumos in peisaj.

 13. […] da peste lucrări atât de familiare nouă, te-ai afla în dilemă. Așa că te lămuresc eu: este o căsuță din Anglia, mai exact din pitorescul Essex, unde în urmă cu vreo 22 de ani a ajuns Benjamin, soțul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *