adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (1)

In Design Interior, Garsoniere

Garsoniere mici, dar ingenios amenajate. Hai să vezi două soluții

Multe mesaje și întrebări legate de spații mici, căci vorba aia locuințe mici, vise mari, dar unde să mai încapă toate? Secretul este să te concentrezi pe nevoi, pe acele obiecte și dotări care-ți sunt absolut necesare. În rest, finisajele cât mai simple, uni, chiar nuanțe neutre, fără modele, ornamente sau mai știu eu ce decoruri. Și da, culoarea la nivel de mici decorațiuni – perne, tablouri, lămpi. Pare simplu și totuși nu este. De ce? Pentru că tentația majorității oamenilor este să aleagă pentru o garsonieră mobilă și dotări ca pentru o locuință de două camere. Dacă locuiești într-o garsonieră, ia în calcul varianta de a avea un loc de luat masa de tip insulă sau de tip bar, care poate fi mai practică și poate fi folosită și ca loc de birou. Dacă vrei neapărat masă, vezi folosește-o și ca loc de birou. Dar poate că e mai important să ai în loc de masă și scaune un dulap încăpător sau o saltea bună pe care să te poți odihni noaptea. Și da, paturile sunt de lățimi diferite, așa că alege un model de 140 cm lățime, adică cel mai mic disponibil, nu unul de 180 cm. Gândește-te la stilul tău de viață și când alegi piesele din casă încearcă să le vezi ca fiind multifuncționale, deci să-ți servească mai multor scopuri.

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (4)

Am ales să-ți prezint două garsoniere, adică două soluții de amenajare care te-ar putea ajuta, mai ales că fiecare are și pat și canapea. Una dintre ele are la vedere locul de ședere și cel de odihnă, a doua are o delimitare între cele două zone. Acum, merită să te uiți la forma spațiilor și la modul cum au fost ele organizate. Vei vedea că punctul comun este situarea zonei de bucătărie aproape de intrarea în locuință. Mai departe, camera poate fi tratată ca spațiu multifucțional, adică pentru mai multe activități, în funcție de necesități. Petreci puțin timp acasă în garsoniera ta? Păi contează să ai un loc de odihnă confortabil și zone de depozitare care să te ajute să găsești repede și la îndemână lucrurile. Lucrezi și acasă? Atunci trebuie să găsești un loc pentru birou, dar care poate fi cel de luat masă, deci ai grijă să ai o sursă de lumină în zonă ori chiar să beneficiezi de lumină naturală. Ești o persoană în vârstă și cu probleme de sănătate? Prioritatea este accesul cât mai facil la baie și, în rest, cât mai puține lucruri de manevrat, căci orice mișcare poate fi dificilă, de la închiderea unei uși culisante la aprinderea focului la plită. Te-ai prins despre ce e vorba, nu?

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (3)

Ideea este să nu încerci ca într-o garsonieră să faci loc pentru toate tipurile de activități ale unei familii obișnuite și să nu creezi scenarii care n-au cum să fie posibile într-o locuință mică – de la a te gândi ce faci dacă-ți vin oaspeți în vizită până la o bucătărie mare ori loc de sufragerie cu masă, scaune și tot tacâmul. Nu, nu te gândi la asta, ci concentrează-te în primul rând pe ce ai nevoie și apoi cu ajutorul finisajelor, detaliilor mai colorezi și animi atmosfera. Și nu uita că de cele mai multe ori traiul într-o garsonieră e temporar, așa că vezi cum îți faci planurile și cum îți calculezi investiția și organizarea spațiului ca să-ți fie ție ușor. Sper să te inspire și pe tine cele două amenajări prezentate!

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (5)

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (6)

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (1)

adelaparvu.com despre garsoniera cu canapea si pat (2)

Într-un spațiu lung și îngust, separarea cu o ușă culisantă poate fi o soluție viabilă. Dar atenție! Sistenul de prindere al ușii este doar la nivel superior pentru a lăsa pardoseala liberă. În loc de o ușă culisantă, care evident costă mai mult, poți folosi pur și simplu o perdea. De asemenea, nu te aștepta să găsești în magazine piese de mobilă gata fabricate pe dimensiuni înguste. Cu cât spațiile sunt mai mici, cu atât este nevoie de o proiectare adaptată lor, deci mobilă pe comandă.

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (4)

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (5)

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (6)

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (2)

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (1)

adelaparvu.com despre garsoniera lunga si ingusta (3)

10 raspunsuri pentru Garsoniere mici, dar ingenios amenajate. Hai să vezi două soluții

 1. Ana spune:

  Foarte bine și eficient organizate ambele. De altfel, de când renovez la apartamentul în care m-am mutat (lucrez, bineînțeles, cu oameni specializați, nu doar după mintea mea), am realizat importanța construirii de spații de depozitare cât mai naturale și cum pot fi ele făcute să nu dea aspectul de încărcat (prin creerea de nișe pe care dulapul le acoperă integral, culori neutre, etc), lucru care s-a folosit din plin și aici. Mulțumim pentru inspirație, așa se schimbă domeniul și se educă oamenii 😉

  • Victoria spune:

   Buna, Ana! Urmeaza si eu sa inceo renovarea viitoarei locuinte. Mi-ai putea recomanda specialisti care m-ar putea consulta? Multumesc!
   Multumim, Adela, pentru inspiratii !

   • Ana spune:

    Bună Victoria, eu lucrez cu niște cunoscuți, care de obicei nu fac proiecte de amenajări, dar pe noi ne ajută. Dar, de exemplu și la Delta dacă mergi o să-ți propună să-ți facă ei un proiect pentru amenajarea întregii locuințe, am o prietenă care a făcut așa și a ieșit foarte bine și ca bani.

 2. Radu spune:

  Eu am ajuns la concluzia ca orice spatiu poate fi transformat intr-unul locuibil si mai mult decat atat, confortabil. Cu mai multa implicare si putina viziune chiar poate sa iasa ceva reusit, ca in cazul celor doua garsoniere.

 3. Cipri spune:

  Buna!
  Unde pot gasi scaune de tipul celor de la masa?

  • Doina spune:

   Se gaseste la SILVAROM (on line) si se numeste scaun bucatarie K 162. Mai exista o varianta si la JYSK.

 4. carmen spune:

  Buna! Unde pot gasi tablouri in genul celor prezentate?

  • PARASCHIV spune:

   Spatiile mici sunt ffffff Greau de amenajat \.Sunt cateva elementre -si nu putine- care aduc echilibru :
   – culorile
   – mobila
   – lumina – artificiala , naturala
   – utilitatea spatiilor – in special DEPOZITAREA
   – FINISAJE DE CALITATE

   UN SINGUR ELEMENT DACA NU ESTE CEL CARE TREBUIE -praful si pulberea se alege din amenajarea interioara .

   Acest lucru se realizeaza cu designeri priceputi + specialisti in executie + materiale de calitate = VALIZA DE BANI !!!

   Acesta este dezavantajul spatiilor mici – GRAMADA DE BANI !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *