adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (18)

In Design Interior, Garsoniere

Impecabil amenajată garsoniera aceasta de 30 de mp

Este foarte dificil de amenajat un spațiu mic așa cum este o garsonieră pentru că trebuie rezolvate multe aspecte funcționale, dar totul să arate corent și armonios. Și da, în mod paradoxal, pentru ca totul să iasă bine într-un spațiu mic se cheltuiesc mai mulți bani decât pentru o locuință normală, deci nu e totul proporțional în termeni de dimensiuni și preț. De ce costă mai mult? Pentru că multe soluții sunt unice, adaptate spațiului, iar acestea se fac numai pe comandă. De aici și caracterul unic și personalizat al garsonierelor. Una cu adevărat inedită ți-o prezint azi, amenajată într-o clădire veche din Paris după proiectul designerului de interior Marianne Evennou (foto jos). Dar hai să-ți spun mai multe despre ideile ei aplicate aici.

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (1)

În primul rând, trebuie precizat că proprietarul garsonierei este un domn, care lucrează într-o agenție de publicitate. A constatat de multe ori că insiprația la birou îl ocolește, așa că a decis să-și caute un loc de evadare unde ar putea lucra. Fără să-și dea seama s-a trezi că de la un hub sau cafenea a ajuns să viziteze garsoniere de închiriat și până la urmă a decis să cumpere una. Bine, bine de cumpărat a cumpărat-o într-un loc ce-i amintea de copilărie, îi plăcea cartierul, dar nu știa cum să o amenajeze. A căutat un designer de interior și și-a amintit că văzuse un spațiu mic amenajat de Marianne Evennou. A sunat-o și după o primă întâlnire în care a discutat cu ea și i-a spus că-și dorește o garsonieră studio, un loc de odihnă și creație, după ce i-a spus ce stil îi place și ce culori îl relaxează, i-a dat cheile și a invitat-o să facă ceea ce credea ea că i se potrivește lui. Designerița spune că o astfel de încredere a flatat-o, dar și că răspunderea pentru a ieși totul bine a fost mult mai mare.

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (2)

Ce a făcut Marianne? A organizat practic spațiile astfel încât să fie în primul rând funcționale. Spre exemplu baia, care se află în spatele peretelui cu locul de ședere din living și în imediata a apropiere a bucătăriei, nu avea lumină naturală. Soluția? A creat o fereastră interioară care conferă și camerei o senzație de profunzime, dar lasă și lumina naturală să ajungă înspre baie. Apoi, bucătăria, mai corect o chicinetă, a fost deschisă și parapetul rezultat a fost tranformat într-o masă de tip bar. Pentru că spațiul era îngust a renunțat la corpuri suspendate tipice pentru bucătărie în favoarea unei simple etajere. Cămara a fost, la rândul ei, închisă cu o ușă dublă pentru un acces mai ușor și folosită ca spațiu de depozitare.

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (19)

În cameră, a creat trei zone: spațiu de birou cu o masă și rafturi suspendate, un loc de ședere marcat de un pat simplu cu perne care are dedesubt un alt pat pe role ce se poate trage la nevoie și, de o parte și de alta a șemineului existent inițial în garsonieră, a creat dulapuri încăpătoare ale căror fețe sunt decorate precum niște lambriuri fanteziste. Totul este decorat în nuanțe de albastru și gri, dar în această mare de culori reci apropiate, există piese în nuanțe aurii (vezi măsuța sau oglinda din baie), iar holul mic este în tonuri de ocru cald, unde un cuier personalizat este deopotrivă practic, dar și estetic.

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (10)

Merită să reții câteva idei aplicate aici și care se potrivesc spațiilor mici. Primul legat de finisaje: folosește aceeași gamă de culori peste tot și marchează cu nuanțe tari doar zonele mici (vezi aici spațiul de birou și chicineta), iar cu nuanțe deschise suprafețele mari sau piesele masive (vezi aici pardoseală și dulapurile). Unde există zone întunecate, cum e holul, merită să iei în considerare nuanțele solare, care amplifică lumina caldă a sursei electrice. Apoi legat de mobilă: încearcă să ocupi cât mai puțin din suprafața pardoselii cu mobilă, cum e aici cu corpuri suspendate, și alege piese de ședere de mici dimensiuni în locul unora de compromis. În loc de canapea extensibilă care ocupă mult loc, Marianne a ales un pat simplu, fără mânere, fără spătar sau tăblie. Legat de decorațiuni: nu uita că draperiile devin și mai importante ca și cromatică într-o locuință mică, la fel ca și obiectele decorative, deci merită să fie unele inedite. Clar că e o garsonieră elegantă, practică și atipică, rezultatul muncii unui designer de interior foarte talentat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (6)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (7)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (5)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (4)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (9)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (8)

adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (3)
adelaparvu.com despre garsoniera de 30 mp in Paris, designer interior Marianne Evens, Foto AD Russia (29)Foto: AD Russia/ Marianne Evannou Blog

5 raspunsuri pentru Impecabil amenajată garsoniera aceasta de 30 de mp

  1. silvia spune:

    Un spatiu minuscul aranjat extraordinar de bine. Ai tot ce vrei in cei 30 mp, mai mult, culoarea albastra este repetata si aduce o nota de contemporan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *