Dacă ești pasionat de amenajări interioare și mai ai și îndemânare pentru bricolaj poți ajunge să ai locuința mult visată fără să mai cumperi mare lucru. Cum adică? Adică să transformi ceea ce ai și să completezi numai cu câteva accente locuința pentru a reîmprospăta decorul. Am ales să-ți prezint un apartament de două camere, care măsoară circa 53 mp, unde proprietarii polonezi au vopsit și accesorizat mobila veche pentru a obține un ambient pe placul lor. Dacă inițial totul era preponderent în alb și negru, acum locuința lor pare să aibă ceva din aerul provesal, puțin din cel britanic, dar mai ales este pe gustul lor. Au o fiică mică pentru care au amenajat dormitorul ca și cameră multifuncțională, iar pentru ei au păstrat livingul, care pe timp de noapte devine și loc de dormit, canapeaua fiind extensibilă. Dacă ai să vezi planul casei ai să-ți dai seama că apartamentul nu mai are holuri, căci ele au fost înglobate în ansamblul camerelor la o primă reamenajare. Au rezultat două camere comandate, iar intrarea în casă coincide cu cea în zona de bucătărie.
Pentru redecorare cei doi proprietari și-au dorit un decor mai cald, mai de familie, căci după cum îți spuneam totul era inițial în alb și negru. Ai să-ți dai seama de asta pentru că mai sunt încă prezente câteva piese de mobilă negre – canapeaua și fotoliul din living, dar și finisaje negre, cum ar fi gresia și faianța de la baie. Dar cum au transformat totul? Au pornit de la unele piese pe care le aveau deja, undele simpe și le-au vopsit în alb și le-au atașat cornișe (vezi în living etajera înaltă de lângă fereastră). Apoi au transformat câteva mobile vechi de la părinții lor – fie le-au vopsit în alb și le-au schimbat tapițeria, cum a fost cazul pentru masă și scaunele de sufragerie, fie le-au atașat uși noi lamelare (care seamănă cu obloanele) cumpărate din magazinele de bricolaj și fixate cu balamale. Evident vopsite și ele. Lustra din living a fost primită de la un prieten, dar era aurie și ei au vopsit-o în alb, iar pernele canapelei le-au îmbrăcat în huse albe pentru ca negrul să nu mai fie atât de evident. Din piese mai vechi de mobilă au obținut și un soi de mască de șemineu. Ca să reîmprospăteze atmosfera au ales un tapet cu model caroiat.
În camera fetiței au readaptat unele părți ale mobilierului modern obținând spre exemplu o zonă de birou. Pentru că blatul este mai îngust l-au lăsat mai lung, l-au montat pe console și i-au pus pentru stabilitate picioare, al rândul lor reciclate de la o masă veche. Au vopsit toată mobila albă și au ales mânere negre, iar pentru scaun au făcut o husă detașabilă. La fel au procedat și cu mobilierul bucătăriei, care a fost vopsit alb în întregime și mânere schimbate. Unele mânere mai ornamentate au fost vopsite albe, iar altele sunt simple negre. Au atașat perdeluțe decorative și au integrat piese vechi de mobilier pentru a obține un aer mai romantic.
La baie le-a fost cel mai greu de schimbat ambientul pentru că aici plăcile ceramice, faianța și gresia, erau preponderent negre. Ca să mai lumineze puțin spațiul s-au gândit să vopsească plăcile ceramice de pe peretele din spatele vasului wc și mozaicul ce îmbracă masca căzii. Și asta au și făcut! Au degresat suprafețele, le-au șmirgheluit, pentru că erau lucioase, deci le-au făcut mai abrazive ca să poată adera vopseaua. Au folosit un grund ca bază apoi au folosit vopsea epoxidică mată într-o nuanță de gri. Aceasta a format o peliculă compactă care poate fi ușor întreținută și rezistă și la apă. Cert este că celor doi proprietari le place să bricoleze și să meșterească acasă, așa că și-au dat răgaz să facă totul pe îndelete, pe măsură ce au avut bani. Le-a ieșit cum și-au dorit ei și asta e cel mai important. Sper să te inspire și pe tine!
Si ei unde dorm? In living?
Pai da eu ce-am scris Virginia?
Bună, mi se pare foarte interesantă ideea și m-ar interesa ce tip de vopsea au folosit și ce metodă de aplicare a ei. Mulțumesc.
Ce fain au folosit scara pe post de suport pentru prosoapele de baie. Super!
Scara se gaseste la Ikea, nu cred ca este ideea lor. De altfel, am observat ca o mare parte din mobila provine de la Ikea. Asta nu este rau daca stii sa le imbini, eu insami ador mobilierul si decoratiunile lor.
Fff frumos…pe deasupra eu credeam că doar eu o să îmi petrec concediul lucrând la casă..
Buna ziua. Ideea cu vopseaua ni se pare ffff interesanta.. As vrea sa va intreb dc imi puteti recomanda pe cineva care lucreaza cu vopseaua hipoxidica pt ca as vrea si eu sa o folosesc in baie dar mi as dori sa o dea un specialist.
Eu m am lecuit! Am stricat un pistol de vopsit bosh deoarece vopseaua trebuia diluata ca să formeze o peliculă compacta și până am nimerit diluția…intr un final a ieșit dulapul vechi de peste 100 de ani f frumos dar și multă muncă! Cuierul din hol tot noi l am făcut mare baitaie de cap se exfolia lacul de pe placa de lemn! Nu am folosit produsele cele mai ieftine dar faptul ca noi adorăm să mesterim tot nu merită efortul depus și problemele apar la tot pasul. Eu nu sfătuiesc pe nimeni să revopsească piesele vechi de mobilier!
Imi pare bine sa vad un apartament asemanator cu ale noastre: ferestrele pe latura scurta a incaperii. Greu de scos la lumina un astfel de apartament si nu prea permite recompartimentari grozave. Am vazut multe amenajari spectaculoase ale unor apartamente mici, dar au aveau avantajul de avea ferestre mari si/sau o inaltime mare a camerelor.
Pe mine m-ar interesa cum se vopseste faianta. Cu ce fel de vopsea si cum se aplica.
Aveti idee ce vopsea au folosit pentru mobilier?