Când ai un teren lung și îngust, care mai e și în pantă, pare că nu prea poți face lucru cu el, decât să amenajezi o alee, fie centrală, fie în lateral, ca să ajungi până în capătul lui. Ei bine, peisagiștii știu cum să amenajeze un astfel de teren, astfel încât la final să rezulte o grădină plăcută și îmbientoare. Și nu doar pe timpul zilei, ci și seara, folosindu-se de iluminatul de exterior. O modalitate reușită de amenajare a unui astfel de lot lung și îngust îți prezint astăzi, amenajare concepută de cei de la Eyre Design, care au prevăzut mai multe zone în grădina de față, începând cu terasa din spatele casei și terminând cu un pâlc de copaci ordonat dispuși. Dar hai să-ți spun mai multe.
Secretul pentru o curte lungă și îngustă (ca și pentru o casă) este să o împarți pe zone astfel încât să eviți desfășurarea de tip vagon. Practic, prin amenajarea unor locuri pe lățime, reduci din imaginea deranjantă a terenului. Aici, peisagiștii au făcut mai mult. Nu doar că au împărțit zonele, dar s-au jucat și cu diferențele de nivel, urmând oarecum panta terenului. Uite, terasa casei este la înălțime, apoi se coboară pe gazon, după care se mai coboară încă o dată către zona de spate, unde există o altă mică terasă, ca pentru meditație. De asemenea, pe lateralul grădinii au amenajat jardiniere mari, suprapuse, ca și cum terenul ar fi terasat. Astfel, au creat puncte de interes și au reconfigurat geometria terenului.
Ceea ce este important de menționat pentru amenajarea de față este faptul că peisagiștii s-au folosit și de vegetația existentă. Spre exemplu, copacul matur, care exista chiar pe centrul lotului de teren a fost un motiv bun pentru ca în apropierea lui să fie creată a doua terasă. Practic el a devenit parte din paravanul de vegetație prevăzută ulterior de către specialiști. Paravanul maschează platforma terasei, unde se află și o fântănâ de exterior, deci un alt punct de interes al spațiului verde și un prilej de provocare al simțurilor (apa are și efect relaxant prin suntul pe care-l produce în cădere).
Apoi, merită să vezi că pavajul terasei din spatele casei este asortat ca și nuanțe cu fațada casei. Dale simple, în nuanțe neutre de gri, care se potrivesc cu vegetația, locul și în orice anotimp. Gardul este din lemn, cu model simplu, model preluat și pentru a doua terasă la nivelul pardoselii. Lucrurile simple cer atenție la detalii, ca atare și jardinierele sunt simple, dar bine conturate. Accentul s-a dorit pe verdele vegetației și pe organizarea îngrijită a grădinii, care imprimă o senzație de calm,de serenitate.
Pe timpul nopții grădina se transformă, grație iluminatului de exterior. Dar peisagiștii n-au iluminat totul, ci au prevăzut surse cu lumină caldă care să pună în valoare anumite zone ale grădinii, ce provoacă privirea să o perceapă altfel. Cum adică? Adică luminile nu accentuează forma terenului, ci dimpotrivă, vin să ajute traversarea grădinii, dar și să aducă o notă de spectacol. Grădina pare pe timpul serii mai lată și mai scurtă decât pe timpul zilei, adică mai intimă și mai ușor de parcurs, dar totodată zona de copaci din spate iluminată adaugă o notă de mister, te provoacă să mergi să vezi ce e în spate. O grădină plăcută, relaxantă, cu vegetație variată, care poate fi oricând completată cu flori de sezon. Așa cum arată acum este verde, elegantă și ordonată, aspect care se păstrează superb indiferent de anotimp. Sper să te inspire și pe tine!
Si cand te gandesti ca privind dinspre exterior nu realizezi cata munca este…
Exact Radu! E multa munca la mijloc!
Munca si talent