KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre cauzele tragediei clubul Colectiv

In Eseuri si idei altfel, Romania Mea

Vreau legi clare!

Sunt tulburată de evenimentul tragic petrecut la București la Clubul Colectiv pentru că nu este normal să se întâmple așa ceva. Nu este normal să n-ai parte de siguranță și nu este normal ca oameni tineri din țara asta să plătească cu viața pentru că legea n-a fost respectată. Dincolo de efecte încerc să analizez cauzele. Și îmi dau seama că eludarea, ocolirea legilor se produce pentru că nu avem legi și metodologii clare de aplicare a lor. Avem legi perverse, cu ocolișuri. Dacă vrei să citești o lege ca simplu cetățean român și să te pui la curent cu ceea ce trebuie să respecți, ca obligație a ta de cetățean, ai să constați că ai nevoie de un avocat ca să te ajute să poți cuprinde legea în forma ei finală. În Monitorul Oficial, când vrei să citești o lege, vei găsi, pentru cele mai multe dintre ele, nenumărate modificări și ordonanțe de urgență, liste întregi care schimbă forma inițială, ieșită din Parlament. Dar în niciun caz nu ai varianta cu toate modificările incluse, să citești cap-coadă ceva limpede, ci te lovești de o listă cu interminabile adăugiri făcute la diverse articole. Deci, n-avem legi clare. Vinovații? Pe lângă parlamentari și guvernanți, suntem și noi cetățenii. În primul rând pentru că i-am ales și în al doilea rând pentru că nu le cerem socoteală pentru ceea ce fac.

În al treilea rând mă aștept ca toate organizațiile profesionale din țara noastră să reacționeze. Uite, pentru că tot e un blog despre case și grădini, mă refer la arhitecți și constructori. Aș dori să-i văd pe arhitecții români, pe constructorii și meșterii români că refuză să mai proiecteze și respectiv să execute ceva dacă nu e în spiritul legii, dar totodată și să reacționeze la schimbările legislației în domeniul arhitecturii și construcțiilor. Când tu, ca profesionist, știi că nu e bine sau nu e corect ceva, n-ar trebui să accepți să faci asta doar pe motiv că așa vrea clientul. Nu! Clientul poate vrea ceva ce habar nu are că-i va dăuna pe viitor, de aceea apelează la profesioniști pentru ca un astfel de profesionist să-l împiedice să facă ceva ce nu e conform normelor, ceva ce-i pune de fapt viața în pericol. De asemenea, când constați că legile din domeniul tău de activitate nu sunt clare, nu sunt coerente, mă aștept să reacționezi, să semnalezi ceea ce nu e în regulă pentru că tu, ca și profesionist, știi despre ce este vorba.

Apoi, dincolo de legi și de profesioniști, mă aștept ca după o astfel de tragedie, tu, ca simplu cetățean să ai o altfel de atitudine. Chiar atunci când e vorba despre casa ta, despre curtea ta, despre locuința ta să nu mai acționezi egoist. Chiar dacă ești proprietar, asta nu-ți dă dreptul să acționezi cum te taie capul pentru că deciziile tale influențează viețile oamenilor de lângă tine. Doamne ferește, dar o instalație electrică cu materiale ieftine sau improvizată ori făcută de un electrician neautorizat poate fi cauza unui incediu care să afecteze și vecinii. Doamne ferește, dar centrala termică pe care și-o pui în casă și pe care nu o supui controalelor obligatorii o dată la doi ani poate fi sursa unei explozii care să spulbere și celelalte apartamente. Puțul pe care ți-l faci în curte fără autorizație sau wc-ul din curte poate contamina apa tuturor. Peretele pe care-l dărâmi în locuința ta de bloc poate să fie cauza pentru care la un cutremur să fie slăbită structura de rezistență a blocului. Arhitectul nu-ți face degeaba proiectul casei! Și acel proiect trebuie respectat pentru că-și asumă răspunderea pentru el. Nu te apuci tu împreună cu constructorul să schimbi proiectul! Pentru că dacă faci asta o faci nu doar pe răspunderea ta, ci cu riscul să omori oameni, să-ți omori familia în primul rând! A venit timpul să ne reamintim că suntem ca într-un stup de albine. Nu te poți gândi că hexagonul tău e singura ta grijă, ci că ceea ce faci cu hexagonul tău poate influența viața tuturor celor din stup.

A venit timpul să cerem socoteală, și prima socoteală să ne-o cerem în primul rând nouă înșine. Avem habar de legi? Știm cum să le aplicăm? Le respectăm? Le înțelegem? Pentru că dacă nu ne referim la ceea ce ne leagă pe toți și anume legile, nu vom putea avea o societate funcțională, ci vom căuta mereu și mereu vinovați în altă parte. Totul pornește de la lege și de aplicarea ei. Nu sunt în regulă legile? Păi ne vom da seama de asta atunci când toată lumea le cunoaște, le știe și le aplică. Numai folosindu-ne de ele le putem corecta, pentru că ne vom da seama unde sunt disfuncționale. Ne vom da seama că cei care le fac sunt incompetenți și vom ști să-i alegem în funcții pe cei care vin cu soluții clare. Degeaba ieșim în stradă dacă legile rămân la fel, degeaba dacă adevăratele schimbări sunt doar cu vorbele și nu cu litere de lege. Și ar fi absolut răvășitor și de neiertat ca oamenii să moară degeaba fără realizăm că una din cauzele principale de anormalitate în societatea noastră sunt legile pervers concepute.

Eu spun clar și răspicat – vreau legi și metodologii de aplicare a legilor care să fie clare, coerente, logice și funcționale! Vreau să pot citi forme finale ale legilor și vreau să știu cine le-a propus, cine le-a aprobat și când, vreau să știu cine trebuie să le aplice, cine supraveghează pentru aplicarea lor ca să știu pe cine trag la răspundere. Vreau asociații profesionale la care să mă pot duce și să am certitudinea că membrii lor au grijă să mă îndrume în spiritul legii pentru tot ceea ce mă taie capul să fac. Vreau asociații profesionale care să elimine și să-și sancționeze membrii care nu respectă legea. Vreau să știu că nimeni nu suferă de pe urma acțiunilor mele pentru că mi-am luat măsuri de precauție respectând legea!

A venit timpul să devenim conștienți că atitudinea fiecăruia dintre noi contează. Și atitudinea noastră poate fi corectă atunci când e în spiritul legii! Dar pentru asta trebuie să ne facem treaba: 1. Să cunoaștem legile 2. Să le aplicăm 3. Să reacționăm pentru aplicarea lor (inclusiv să-i reclamăm pe cei care nu le respectă) 4. Să le semnalăm disfuncționalitățile în cunoștință de cauză 5. Să-i tragem la răspundere pe cei care fac legi proaste și pe cei care nu le aplică pe cele bune.

38 Responses to Vreau legi clare!

 1. Dan spune:

  Totusi eu nu inteleg niste lucruri. Niste lucruri nu se leaga. Inteleg, locul ala era un consciug, cu burete cu tot, dar ai o firma care se ocupa de organizare. Anunti pe net spectacol pirotehnic, deci s-ar presupune ca exista o firma care se ocupa si de pirotehnie. Cum ajungi la doua artificii de tort si INCA PROST PUSE? Alea erau puse prost! Daca rugai un specialist sa puna artificiile in sala aia fie ca nu le punea deloc fie ca le punea cu totul altfel. Nu mi se pare sa le fi pus cineva care sa stie, ca sunt puse prost.

  • Adela Parvu spune:

   Pai vezi Dan? N-avem cum sa le stim pe toate, dar daca am avea o legislatie clara am sti ce avem de facut, am sti care e regimul in privinta artificiilor, spre exemplu, am sti unde sa verificam daca ceea ce ne taie capul e in regula sau nu.

 2. Roxana spune:

  In memoria tatalui meu. Am fost navetisti de Ploiesti bucuresti vreo 12 ani, iar cand s-a imbolnavit foarte grav mama am constatat cu surprindere ca nu avem cum sa o tratam la Ploisti. Sotul meu venea la service, se ducea iar in mijlocul zilei la Ploiesti sa o ia pe mama sa o duca la tratament la Bucuresti, o intorcea acasa la Ploiesti, se intorcea iar in Bucuresti la servici si, desigur, seara tarziu picam lati in pat la Ploiesti. Dar treaba asta cu indiferenta din medicina e alta poveste. Ce vreau sa spun este ca acum 5 ani ne-am mutat in Bucuresti cu parintii, fiecare in apartamentul lor,intr-un bloculet din Damaroaia. Mama era tare fericita, saraca, mai mult pentru noi ca nu mai facem asa efort cu tratamentele ei. Tata era cam trist ca se indepartase de prietenii lui din Ploiesti. Dar amandoi ne asteptau seara ferchezuiti pe canapeaua din living sa intram intai la ei si sa le povestim verzi si uscate de la servici. Ei, numai 2 ani a mai trait mama, a murit in spital in Bucuresti langa tata. Exact a II-a zi, am aflat ca tata are cancer la vezica. El nu a aflat niciodata. A ramas trist singurel in apartamentul lui. In fiecare seara il gaseam pe canapeaua din living asteptandu-ne cu un zambet trist pe fata: ” ce-i placea maica-ti cum intra razele de soare la apus pe geamul asta!” Intr-o zi, a aparut un zid la 2 metri de singurul lor geam din camera. Un bloc mare si urat s-a construit in locul casutei batranesti cu muscate la fereastra. Nu mai venea lumina de nicaieri, pentru ca au construit cu o mica curte interioara in lungime de vreo 3.5 metri si latime de vreo 2. Ca un hau infinit. Intuneric bezna. Statea saracu’ ca-n puscarie, sau ca-n cavou dinainte sa moara. Doamne, ce ma mai durea sufletul pentru el! M-am inarmat cu toate legile citite, a constructiilor, cod civil, bla, bla…si am reclamat la toate autoritatile cf. legii. Am primit un raspuns peste vreo 3 luni, ca patronul avea autorizatie de constructie si sa ma judec cu statul care I-a dat-o. Asa au primit si alti vecini de-ai nostri, copii si batrani tinuti ca-n beci in intuneric, de un om fara scrupule si de niste legiuitori si functionari corupti si nesimtiti. Starea lui tata s-a agravat si ne-am concentrat toata atentia spre a-i imbunatati viata, nu am mai mers prin tribunale. Acum 2 ani s-a dus dupa mama. La Ploiesti stateau la parter si isi facuse-ra o gradinita frumoasa in fata geamului de la bucatarie. Nici acum nu pot sa ma iert ca tata a trait fara mama in intuneric. nici acum nu pot sa ma iert ca am lasat sa se intample asta. Ca nu m-am luptat mai mult, ca nu am avut putere sa intorc muntii, nu stiu, sa chem televiziunile, sa indrept lucrurile. Trebuie cu totii sa schimbam foaia!

  • Adela Parvu spune:

   Da, chiar trebuie sa schimbam foaia si atunci cand nu putem de unii singuri sa ducem astfel de lupte, sa invatam sa ne grupam ca sa ne unim fortele pentru ca lucrurile sa fie asa cum trebuie, adica normale!

  • Laura spune:

   Asta e o spovedanie de suflet, cateodata ne dam seama dupa ce se intampla ca unele lucruri nu au fost bune
   dar eu zic ca si asta e bine
   macar pe copiii nostri sa ii invatam din „greselile” noastre
   cati toti avem

  • Claudia spune:

   Draga Adela,

   Cred ca lucrand in media, poti sa ne sprijini mai mult. Sa faci cunoscute cazuri.
   Mai jos ai un link. Sunt cazuri si eforturi depuse de cetateni cu initiativa si perseverenta, dar care intr-un final tot necastigatori in lupta cu sistemul sunt.

   http://ascdbn.ro/

   Frustrarea care a trait-o Roxana, urmeaza sa o traiesc si eu. La fel iubesc si eu cum se vede apusul in casa, dar zilele sunt numarate, doar pentru ca ureaza sa se construiasca in fata mea un bloc inalt, care cu siguranta nu respecta regimul de inaltime din zona Bucurestii Noi si mai mult, nu vor asigura locuri de parcare. Ce pot face?
   Ma simt legata de maini si de picioare in fata acestor smecheri din imobiliare care sfideaza totul fara nicio teama ca o sa plateasca pentru nerespectarea legilor. Sa faci sesizare la primarie…….rasfoieste atent site-ul din link-ul trimis si ai sa intelegi ce presupune.

   Multumim anticipat!

 3. Roxana spune:

  ce a fost sa fie la Colectiv e Iadul!
  s-au topit oameni si s-au contopit om cu om!
  Ce jale! si noi ne continuam activitati cotidiene, si radem, si mancam….si nu ne doare fiecare nerv din corp si de pe corp pana sa nu mai vrea creierul sa mai simta nimic, si…TRAIM.
  Trebuie sa stim, trebuie sa auzim, trebuie sa vedem, trebuie sa ne imaginam durere de carne si durere de suflet!
  Orice tragedii ne-ar face sa auzim stiristii, orice iaduri ne-ar face sa ne imaginam, trebuie sa le multumim.
  Pentru ca trebuie sa stim, ca sa simtim!
  Altfel ne transformam in niste zombie indiferenti la tot si la toate si se duce de rapa natia asta!
  O DOAMNE, SA SARUTI FIECARE CRESTET DE SUFLET FRANT, O DOAMNE, SA AI TII DE MANA!
  O DOAMNE, DA-NE INTELEPCIUNE SI BUN SIMT SA INDREPTAM LUCRURILE IN TARA ASTA!

  • Adela Parvu spune:

   Roxana, ce a fost la Colectiv a fost JERTFĂ! Și nu putem lăsa ca această jertfă să fie în van! Trebuie să facem o schimbare și noi ne-am dovedit unii altora că putem să ne ajutăm fără să ne cheme nimeni, că putem să ne mobilizăm pentru a ne ajuta unii pe alții. Acum trebuie să ne canalizăm această energie nu în ură, ci în ceva constructiv pentru ca astfel de jertfe să nu se mai întâmple!

 4. Parerea mea? Ca profesionist, ca arhitect care stiu ce se intampla vad mai multi vinovati si, culmea ironiei, vina este COLECTIVA. Da, societatatea este bolnava deoarece avem la conducere si in administratie, deci in posturile publice, oameni cu pregatire slaba, dar ce e mai rau, sunt oameni cu mentalitatea de a castiga bani usor. De fapt, daca stam sa analizam, este vorba de MENTALITATE, deci de o educatie gresita, care provine din obiceiurile vechiului regim. Primul vinovat si cel mai mare este initiatorul, adica cel ce vrea sa faca ceva, o constructie, o afacere. Incearca sa faca cat mai ieftin si sa iasa cat mai bine si atunci forteaza mana proiectantului pe care il poate „concedia”, forteaza mana autoritatilor dandu-le mita. Proiectantul accepta niste compromisuri pentru ca altfel nu ar avea ce manca, dar cel mai rau este ca autoritatile accepta mita! Daca autoritatile nu ar inchide ochii atunci nici beneficiarul nu ar putea sa faca ce vrea el. Deci trageti concluziile!
  Apropo, aveti grja cu emisiunea televiza pentru ca promovati niste lucrari fara autorizatie…

  • Adela Parvu spune:

   Anda, vina este colectivă, dar trebuie să începem să reparăm această vină și ea poate fi reparată pornind de la LEGE.

   În privința emisiunilor să știi că nu degeaba am avut, spre exemplu la Poiana, primarul lângă noi. Cu ajutorul primăriei am putut face totul cu acte în regulă. Arhitecții care sunt parte din echipă nu și-ar asuma ceva în afara legislației.

  • nicola spune:

   In realitate asa se intampla in timpul proiectarii, executiei, receptiei, intretinerii unei constructii.

   a.Doamna arhitect are dreptate, intotdeauna se face un compromis mai mare sau mai mic in timpul executiei constructiei.

   b. Dirigintele de santier certificat D.S. de I.S.C. reprezinta propietarul, investitorul beneficiarul in timpul proiectarii, executiei , receptiei si trebuie sa respecte legile constructiilor.
   De multe ori face compromisuri cu investitorul si constructorul.

   c. Responsabilul tehnic cu executia certificat R.T.E. de MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI DIRECŢIA GENERALĂ TEHNICĂ ÎN CONSTRUCŢII din partea constructorului este interesat de plata in euro/ora la controlul tehnic in timpul executiei, cand e angajat part time.
   Pe santier de multe ori e prezent numai cand vine controlul statului din partea Inspectoratului de Stat in Constructii.

   d. Reprezentantii PRIMARIEI au si ei cam 3 servicii ( urbanism, autorizatii de constructii, disciplina in constructii ) care se ocupa de avize, sesizari, amenzi.
   Putine sunt cazurile cand primariile retrag autorizatia de functionare pentru o cladire care nu respecta cele 6 cerinte esentiale .De fapt sunt milioane de cladiri care functioneaza si multe dintre ele nu sunt intretinute corespunzator, nu sunt verificate.

   e.Inspectoratul de Stat in Constructii I.S.C. pentru o cladie P+4 trimite un reprezentat si face 1-2 controale pentru structura de rezistenta in timpul executiei.
   Imi doresc sa vad pe site-ul isc.ro ca se ocupa si de cladirile care sunt in exploatare si sunt verificate la sange.

   f. Beneficiarul – propietarul constructiei.
   Sunt milioane de cladiri care trebuie sa aiba o carte tehnica, actualizata functie de evenimentele care apar in timpul exploatarii, ma refer si la reparatiile curente, reparatiile capitale…….sunt multe de spus.

   Zilnic sub ochii nostri se petrec tot felul de fapte, compromisuri sociale, delicte de onoare.

   DE CE acesti factori implicati in exploatarea constructiei la COLECTIV nu au avut puterea de a spune NU MERGE ASA?

   Dumnezeu sa le dea lumina vesnica celor plecati iar noua sa ne lumineze mintea noastra cea de toate zilele.

   • nicola spune:

    LEGI CLARE PENTRU FACTORII IMPLICATI in proiectare, executie, receptie, expolatare.

    g. Un alt factor implicat important si de baza este si I.S.U. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pe care l-am uitat la punctele de mai sus.
    Acest inspectorat da avize, face sesizari, da amenzi si intervine la situatiile catastrofale.

    DE CE ? I.S.U. nu are puterea legala de a inchide urgent o cladire care functioneaza periculos in timpul exploatarii, iar cel raspunzator sa raspunda in fata legii.
    DE CE? puterea este limitata pentru unii iar altii zburda fara probleme si nu au nici o raspundere printe cei umiliti in propria tara.

    TOT RESPECTUL PENTRU CEI CARE AU O ATITUDINE CIVICA………………………….

 5. Miki Alexandru spune:

  Am vazut grozavia la TV chiar in noaptea aceea, pt ca n-aveam somn.
  Stiam sigur ca fiica mea era acasa (la ea) dar ficele si fii altor parinti erau „acolo”.
  Bietii de ei, cei care au plecat,dar mai ales vai de sufletul celor care au ramas ( in spitale sau sau cei care-si plang copiii!)
  Cu toate ca stiu ( cu mintea) ce inseamna karma „colectiva” (!!!), cu sufletul nu pot accepta ce s-a intamplat, si ma rog continuu pt ei.
  Cata dreptate ai Adela, avem nevoie de legi clare, pe care sa le respecte toti , nu numai fraierii,dar mai avem nevoie sa ne cenzuram si sa incepem intai,cu noi.
  Nu ajunge sa ne linistim constiinta doar pt ca am trimis cativa euro cu telefonul sau ca am pus o lumanare si-un buchetel de flori pt sufletul lor.
  Trebuie sa nu ne mai fie frica si sa luam atitudine!
  Dumnezeu sa-i tina in lumina lui pe cei plecati si sa le oblojeasca ranile si sufletul celor ramasi

 6. Cristian spune:

  Sunt in totalitate de acord cu tine dar cand majoritatea tinerilor sunt aproape analfabeti(comentariile lor de pe facebook) si departe de a intelege ceva din legi care unele sunt intortocheate. Pana nu o sa fie UNITATE intre oameni nu o sa realizam nimic. Politicienii au dezbinat si ne-au cucerit in acesti 25 de ani iar generatia care sta sa vina, de fapt sta sa plece… oriunde

 7. papucel spune:

  Ai foarte mare dreptate. De la legile prost scrise porneste totul. As vrea in plus fata de cele scrise de tine inca doua lucruri: pedepse mai dure pentru incalcarea legilor, mai ales cand aceasta se face cu buna stiinta si pune in pericol alte vieti, si aplicarea acestor pedepse. Acum, nu stiu de ce, amenzile neplatite nu se transforma in zile de detentie, iar condamnarea se face uneori „cu grija” ca puscariile sunt pline si nu mai e loc. Poate putem incepe cu modificarea legislatiei privind inchisorile private sau in parteneriat public-privat (mi se pare ca exista un proiect in acest sens care stagneaza: http://www.sursazilei.ro/sua-%C5%9Fi-anglia-fac-lobby-pentru-pu%C5%9Fc%C4%83rii-private-in-romania-la-chilia-se-ridic%C4%83-primul-penitenciar-ecologic-din-europa/). Si apoi, cand se va putea, va asigur ca un proiect „Visuri la cheie” pentru construirea unei inchisori maaaari in care sa incapa toti, va strange foaaaarte multi voluntari si foaaarte multe donatii. Pentru ca toti ne dorim sa fim civilizati, dar nici un popor nu s-a nascut civilizat, ci s-a modificat prin lege. Cand legile vor fi dure si se vor si aplica, atunci nu isi va mai permite nimeni sa isi bata joc de siguranta si viata celor din jur.

 8. Miki Alexandru spune:

  Cristian, ai mare dreptate in privinta analfabetismului.
  Eu personal, as institui o lege pro invatamant, atat de aspra, incat cei care nu-si trimit copiii la scoala sa faca inchisoare.
  In acelas timp as creea conditii ca, mai ales , copiii sarmani sa poata primi ajutor si sa poata invata, pt ca aceasta este singura lor sansa de scapare din saracie si ignoranta.
  Apoi i-as interzice pe toti neispravitii care ne aduc la TV numai funduri si tate (scuze!!!) goale sau cohorte de tigani cu amantele si naravurile lor.
  Din pacate ,unora („prosti dar multi”) le place atat de mult ce vad la TV incat au creat aceste generatii degenerate.
  Fiica-mea( care nici acum ,dupa atatia ani, nu s-a lasat de invatat, si continua) mi-a spus intr-o zi : mama, daca voi ati mai avut o sansa, noua nu stiu cine o sa ne plateasca pensiile cu generatiile astea troglodite care sunt lasate sa traiasca fara sa li se pretinda macar un gram de cultura!
  Am primit un mail despre scolile din Japonia, care m-a lasat muta de admiratie si, cu gandul la el, continuui sa trag si eu speranta ca chelul de par!!!

 9. ani spune:

  Da , suntem tulburati , suntem tristi , suntem furiosi si sunt de acord ca trebuie sa ne implicam , ALTFEL decit am facut-o sau nu , pina acum. E o zicala romaneasca ce spune ca „nu se face primavara cu o floare ” si totusi , de undeva trebuie sa incepem. Poate de la aceasta comuniune generala , nevazuta si nesperata pina acum in Romania , de la acest covor impresionant de luminari , marturia tacuta a oamenilor carora le pasa. Sunt de acord cu tine , Adela , ca trebuie sa incepem prin a fi mai fermi , fiecare in meseria pe care o facem. De ani de zile refuz proiecte in care mi se cere sa fac rabat de la reguli . Trebuie sa recunosc , ca nu imi e usor. Lucrez in domeniul contructiilor si cunosc aceasta bransa. Imi amintesc un client din Constanta , patron a citorva hoteluri , caruia dupa ce i-am explicat riscurile folosirii unor usi normale in locul celor antifoc,dincolo de obligativitatea impusa de legislatie, mi-a spus cu aroganta ca stie pe unul de la pompieri si-l cheama sa-i semneze actele. In fiecare zi ma lovesc de clienti care-mi cer , ca si cum ar fi o obligatie a mea , sa sparg goluri de usi , pentru a putea monta produsul pe care si l-au ales , in varianta standard , pentru ca este mai ieftin. Pierd ore si de multe ori clienti, explicindu-le ca nu tine de vointa mea personala , ci pur si simplu nu pot sa fac asta , nu pot sa darim ziduri ,pentru ca nu am dreptul , pregatirea si autoritatea sa o fac. Unii , foarte putini , inteleg , insa marea majoritate au o reactie care de multe ma face sa ma gindesc daca mai vreau sa continui sa fac ceea fac. Acesta este un aspect legat de clienti. Zilele trecute , am primit instiintare de marire de chirie la spatiul in care imi desfasor activitatea . Intrucit marirea era de 43 % , am solicitat o intilnire cu proprietarii , ocazie cu care printre altele , am pus problema sigurantei chiriasilor. Platim lunar , factura de asigurarea presiunii apei la hidranti , insa in caz de un incendiu , pe o distanta de 1 km , accesul pompierilor , este practic imposibil, deoarece au ridicat constructii ingustind accesul. In aceasta incinta isi desfasoara activitatea peste o 150 de societati comerciale , cu obiecte de activitate foarte variate : producatori de confectii , de mobila , prelucrare lemn, tipogafii , uscatorii , producatori incaltaminte, etc. Toate aceste activitati , prezinta un grad ridicat de risc la incendiu ,la nici 1 km distanta de palatul Cotroceni. Vreti sa stiti care a fost reactia d.nei director general ? Sa ma mut , sa-mi caut un alt spatiu , deoarece nu-mi poate satisface solicitarile !!!! A adaugat ca am la dispozitie 30 de zile sa-mi caut un alt spatiu , sugerindu-mi „Republica” !!!!
  Acestea sunt doar citeva exemple,din viata unui om obisnuit care constata in fiecare zi cit de dramatica este situatia.
  Intrebarea este, cum iesim din ea ? Cum aducem schimbarea ? Cum facem ca omenia din noi sa ia locul lacomiei ? Care este lectia pe care trebuie s-o invatam , si pe care acesti copii au platit-o in avans cu viata ? Unde sunt inteleptii acestui popor , sa ne ajute sa gasim raspunsuri si solutii ??? Cum sa scoatem raul din radacina ?
  Ma urmaresc vorbele unei asistente de la maternitatea Bucur : „cum ii atingeam , ramineam cu pielea lor pe degete …” Dumnezeule …atata suferinta !!!!! ATATA SUFERINTA !!!! Dumnezeu sa-i odihneasca !!! Dumnezeu sa le dea putere celor ramasi si noua tuturor, sa ne regasim demnitatea si omenia, fermitatea si curajul de a apara si cinsti viata, cu orice pret , asa cum au facut-o acesti copii, ACUM.

 10. […] Articolul complet poate fi citit aici […]

 11. ani spune:

  Sunt absolut de acord cu Papucel.” Nici un popor nu s-a nascut civilizat, ci s-a modificat prin lege.”Atunci cind nerespectarea legilor va fi sanctionata promt si dur , nimeni nu-si va mai permite luxul de a o incalca.
  Fratii mei traiesc in Germania. Acasa erau niste rebeli. Am fost in vizita si am ramas interzisa de felul in care ma informau cum trebuie sa selectez gunoiul !!!! Ce surpriza pentru mine !!!! Sacii de gunoi , primiti de la primarie aveau cod de bara , daca cineva dadea gunoiul altfel decit o cereau regulile, era amendat si amenda trasa imediat din cont. „Aici totul functioneaza pe reguli , mi-au spus ! cine nu le respecta plateste !!!” Deci educatia , trece prin stomac ! Noi de ce nu putem implementa un sistem existent si functional ????? De ce trebuie mereu sa inventam roata ????

 12. Daniela spune:

  Sunt intru totul de acord ca legile sunt facute prost, ca au modificari peste modificari, pe care trebuie sa le cauti pana te lasi pagubas, ca esti nevoit sa ajungi in instanta ca sa decida un tribunal cine a respectat legea si cine nu. Si cred ca asta se intampla din cauza faptului ca cei ce le propun, le dezbat si le aproba, nu sunt de specialitate sau nu au lucrat efectiv in domeniu. Daca ar lucra macar trei luni ca simplu „palmas”, fiind nevoit sa aplice legile pe care singur le-a aprobat (dandu-se cu capul de pereti sa le desluseasca, si sa vada ca se bat cap in cap cu alte legi, ordonate, hotarari …inca in vigoare), poate s-ar schimba lucrurile cu ceva. O lege clara nu lasa loc de interpretari, spaga, influente, contestatii.

 13. Laurentiu spune:

  Lucrez de 18 ani in ITALIA (TORINO) orice constructie noua reconditionata are un plan de evacuare antiincendiu cu 2 iesiri in spate antipanica nu se dau aprobari altfel pentru ca sunt foarte severi. Astepti 2-3 luni o aprobare. Sunt din BACAU de loc mi-am facut casa in ROMANIA, dar cand te duci sa ceri autorizatie nu ti-o dau pana nu le dai SPAGA parca scrie pe fata ta BANCA………te amana nu se poate bla..bla. Acum 2 ani am cerut autorizatie la primarie sa fac 21 m de gard la strada principanla. Mi-au ris in fata (ptr. ca cer autorizatie) si pana nu am dat la urbanism 100 ron nu mi-au eliberat-o pe motiv ca nu se poate bla. bla..NU SE MAI POATE CONTINUA ASA NIMANUI NU-I PASA. Ii INTERESEAZA NUMAI BANII BANII. Daca le spui ceva iti raspund „te crezi an ITALIA?” Raman mereu cu gura amara. MULTUMESC

 14. Stela spune:

  Ma bucur ca oameni discuta aceasta problema. Intrebarea mea este cum se poate schimba mai repede situatia din tara. Lucrez intr-o universitate si calitatea studentilor este tot mai scazuta. Deci si societatea romanesca care este cladita din aceste caramizi.
  Pe mine personal aceasta intamplare ma marcat foarte mult. Am un copil student la medicina in Timisoara si stiu ca acei studenti merg in club cel putin odata pe saptamana. Ma gandeam ce as face daca copilul meu ar fi printre cei morti?

 15. emil spune:

  Doar prin dimensiuni si impact emotional se diferentiaza acest eveniment de multe alte evenimente tragice din ultimii ani. Lipsa standardelor, a insusirii lor, respectul fata de profesie sunt cauzele majoritatii situatiilor in care se pierd vieti nevinovate.
  „Merge si asa” e meteahna romanilor.
  Nu se poate sa suni la politie pentru a anunta lipsa unui capac de canal langa locul de joaca al copiilor si sa fii trimis din vorbe la alte institutii. Nu se poate sa acuzi dupa o saptamana de neglijenta criminala si abia apoi sa se puna capacul la loc.
  Nu se poate sa umblii prin centrul oraselor mari de la noi si sa gasesti mobilier urban plin de colturi, unghiuri drepte…
  Nu se poate sa citesti in presa ca un mester goleste piscina publica cu oameni in ea si mor copii aspirati..
  Nu se poate sa mearga copii la evenimente moto si sa fie omorati de vehicule scapate de sub control…
  Nu se poate sa mergi pe drum si sa-ti rupi rotile in borduri de beton pentru ca nimeni nu se gandeste sa lase la nivel cu asfaltul doar capacul nu si placa de 1×1…
  Nu se poate sa fie locuri publice cu usi ce se deschid spre interior….
  Nu se poate sa iti cada in cap tencuiala de pe blocuri….
  Nu se poate sa ne infundam canalizarile in fiecare iarna cu nisip ca sa-l zgariem jos singuri de pe masini si din plamani tot anul…
  Nu se poate sa fie construita toata tara asta fara pic de infrastructura…

  Nu se mai poate….

 16. Lia Robescu spune:

  Ma bucur tare mult draga Adela ca oameni ca tine iau atitudine !

  Mai ales ca lucrezi intr-un domeniu in care te poti face macar un pic auzita si de alti oameni. Daca fiecare om ar lua atitudine in domeniul in care lucreaza, daca toti s-ar uni impotriva coruptiei de la fiecare nivel, daca macar ar avea curajul de a spune cu glas tare neregulile pe care le vad zi de zi in jurul lor, poate atunci ar fi sanse ca in Romania sa se schimbe MENTALITATEA societatii.
  Din fericire eu traiesc de cativa ani buni intr-o societate diferita, in care legile sunt legi si sunt respectate de catre toti, indiferent de pozitia sociala,
  Dar din pacate multi romani considera exagerata aceasta mentalitate, spun ca este „robotizata”…
  asa ca merg pe principiul balcanic „las ca merge si asa”. Cu siguranta politicienii si guvernantii dispretuiesc mentalitatea vest-europeana, dovada ca nici nu le pasa de criticile care li se aduc…
  Eu urmaresc in permanenta stirile din Romania si ma doare sufletul cand vad cum lucrurile din tara se degradeaza zi de zi. Mi-as dori ca fiecare roman sa poata sta macar o luna intr-o tara cum e Olanda, sa vada cum este sa te simti in siguranta acasa, la servici, la cinema, la teatru, in tren, in autobuz, in tramvai… Sa poti merge noaptea linistit pe strada fara frica hotilor sau a cainilor vagabonzi. Sa fii tratat cu un respect deosebit in spital ( nu imi venea a crede cat de frumos se purta toata lumea cu pacientii si cat de curat si frumos era totul in jur…), sa fii tratat cu respect la orice ghiseu de Primarie sau de Politie… Numai atunci cand vezi ca toate astea sunt posibile te intrebi cum de in tara ta nu este posibil ???… Poate ca ar fi posibil, daca societatea s-ar revolta radical si ar schimba din temelii SISTEMUL.

  Mult succes va doresc !

 17. Eu nu-s asa optimista ca se vor schimba prea curand legile in favoarea cetateanului. Sau ca se vor tine cont prea tare de revendicarile lui. Dupa cum vad, nepasarea a maxima, toata lumea da vina pe ceilalti.
  Mai degraba cred in astfel de initiative: http://www.contributors.ro/reactie-rapida/reforma-cluburilor/.
  Sau si mai parsiv: dam legea corect, dar ne facem doar ca o aplicam – cred ca asa sa intamplat cu cainii vagabonzi, dupa moartea micutului Ionut.
  A propos de elitele si asociatiile profesionale, dar si pentru bresle, sa le spunem: ele ar trebui sa stabilesca niste standarde transparente si sa-i valideze pe cei care le merita, nu niste functionari supusi presiunilor.
  Similar implementarii standardului pasiv in constructi – presupun ca stii povestea. https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house

 18. Cata Lin spune:

  Bun, bun, avem legi, poate chiar si legi clare, usor de respectat, dar dorim sa le respectam? Mergem dupa nu stiu ce hartie, stim ca dureaza 60 de zile eliberarea acesteia, apelam la cineva sa ne ajute sa o obtinem mai repede contra unei sume. In modul acesta vom perpetua sistemul de legi neclare, in felul acesta vom face concurenta neloiala celor ce sunt onesti si din „prostia” lor doresc sa respecte legea si asteapta 60 de zile sa li se elibereze nu stiu ce tampenie de hartie. Ce vreau sa spun e ca legile nu vor fi clare sau usor de implementat atat timp cat noi operam la mita pt a le ocoli, trebuie sa ne confruntam cu ele direct si sa ne aliem pt a le schimba. Asta e o diferenta majora intre noi, ca natie, si ceilalti, din vest, ei sunt mai cetateni decat noi, sunt mai uniti.

 19. Stefano spune:

  Buna!
  Sa le fie tarana usoara tinerilor morti in acel club al mortii,si imi pare rau pentru parintii Roxanei Dumnezeu sa-i ierte.Noi pana nu luam taurul de coarne si friele Tarii in propriile maini nu ne vom reveni niciodata.Trebuie sa iesim in strada de la cel cu barba sura pan la cel cu tata-n gura si sa ne cerem drepturile…Si cand votam sa stim ce votam sa nu mai votam pentru o galeata si un kg de zahar, si sa terminam odata pentru totdeauna cu neocomunistii si cu nesimtitii…Asa sa ne ajute Dumnezeuzeu

 20. expertexpert spune:

  Au trecut cele 3 zile de doliu… perioada in care am plans pe infundate, in hohote, am asteptat cu sufletul la gura sa aflu starea celor raniti, sa aflu cate ceva despre cei morti. Frumosi, foarte tineri si destepti, acesti copii au trebuit sa se jertfeasca pentru ca noi sa ne trezim la realitate si sa spunem ca asa nu se mai poate.
  E oare suficient pentru noi ca sa luam atitudine si sa miscam ceva in tara aceasta? Sa avem o actiune colectiva concreta pana la capat si sa nu cedam asa cum am facut-o pana acum? Putem noi oare sa ne trezim din amorteala asta, specifica (parca) natiei noastre? Stiu din propria mea experienta ca de unul singur nu poti schimba nimic, poti fi eventual catalogat drept oportunist, ciudat si de evitat. La drama personala nu vrea sa ia nimeni parte, fiecare le are pe ale lui. De ce s-ar mai incarca si cu problema ta, care nu e doar a ta. Mai devreme sau mai tarziu, va fi si a lui.
  Scarbita si incarcata de ura (de ce sa nu recunosc) am fost atunci cand in urma unor evenimente trecute (drama politistului din coloana oficiala a nesimtitului Oprea) si mai ales la cele intamplate in clubul Colectiv am vazut reactia politicienilor. Oricum, nu doream sa le vad fata si prezenta in acele momente. Chiar si in fata acestor fapte care li se datoreaza, pentru ca ei sunt autorii morali ai situatiei in care a ajuns natia asta, ei se agata cu disperare de scaunele lor furnizoare de putere, bani, arunca resposabilitati in stanga si dreapta. Ce, ei sunt vinovati? Nuuuu! Oamenii acestia asa s-au nascut, asa gandesc ei ca e bine si corect, n-ai cum sa-i schimbi. Putem sa-i schimbam cu altii, cu mine, cu tine care ne dorim ceva mai bun pentru copii nostri. Chiar ar merita sa ne sacrificam!
  Primul pas pe care am inceput sa-l fac a fost sa schimb la mine ceea ce nu-mi place. In fiecare zi imi propun sa fiu mai toleranta cu oameni pe care ii intalnesc. Imi propun sa ajut asa cum pot si cat mai mult. Imi propun sa impartasesc din experientele mele, din gandurile mele copiilor mei. Poate nu tin cont chiar de tot ce le spun eu acum, dar candva sigur le va folosi. Am ajuns sa le impun sa citeasca pentru ca au nevoie de cunoastere, de imaginatie, de cu totul altceva decat le ofera acest curent al tehnologiei din care nu mai iesim. Ii sfatuiesc sa se intalneasca cu cei de varsta lor, sa vorbeasca fata in fata, nu pe facebook sau altele, sa-si exprime gandurile, parerile, ideile.
  Nu vreau sa mai alerg dupa bani, am ajuns sa fiu sclava lor! De ce? Nu cred ca am nevoie de asa multi bani! Oricum ii cheltui aiurea si doar cand am timp. De ce trebuie sa fiu mereu la moda cand altii tremura de frig? De ce trebuie sa mananc mereu ceva sofisticat la restaurant cand altii nu au ce pune pe masa? Gata, nu mai suport egoismul din mine!
  Am scris mult si cam departe de subiect, insa vreau sa stiti ca exista oameni care vor sa schimbe ceva. Trebuie doar sa fim uniti si cat mai multi! Dumnezeu sa ne ajute!

 21. Luminita spune:

  Eu nu stiu sa folosec extinctorul? Voi, copiii vostri da?

  Mi-e greu sa ma gandesc si la altceva decat la durerea celor care au fost acolo, la durerea din sufletul celor care au pierdut pe cineva, au pe cineva ranit si asteapta vesti pe un coridor de spital..
  Si totusi cred ca da, e momentul sa vorbim despre mentalitate si legi si schimbare;
  Mentalitate :
  -legile sunt pentru altii/ de regula pentru „prosti”;restul se/ne descurca/descurcam!
  -inainte sa o respecti,merita sa incerci, sa vezi daca nu „aranjezi” sa o ocolesti
  -ii injuram printre dinti pe cei care ne prind cand le incalcam si vor sa ne pedepseasca
  -„hotul neprins e negustor cinstit!”
  Legi
  -banale si clare nu le respectam pentru ca : nu chiar acum, nu chiar eu, daca se poate de ce nu..
  -cati oameni au murit ,(32X?),in acest an in accidente rutiere (copii spulberati pe trecere,…) pentru ca noi, nu ei ( niste altii pe care sa-i gasim vinovati) nu respectam banalele legi de circulatie; pe care le stim dar parca e mai” cool” sa-ti arate tata cum il depaseste pe pampalaul din fata, decat sa mearga ca prostu cu 50/h,cum vor „tampitii astia”
  Schimbare
  -cred ca schimbarea incepe de la noi insine : sa respectam, si sa ne invatam copiii ca asa e normal,sa respecti nu : sa ai grija sa nu te prinda
  -sa acceptam ca nu sunt legi mici (ex. culorea casei aprobata de cei in drept) si legi mari; sunt legi de respectat/ sau de schimbat. Punct.

  As vrea un mars cu mesajul : Vrem sa respectam legile! Faceti legi bune si ajutati-ne sa le respectam! Controlati-ne corect, si fara mil/ta!

  Cati avem extinctor ( unul functional, nu expirat acu,doi ani) in masina? Cati stim cum se foloseste? Nu ar fi normal ca toti copii la scoala sa invete ce-i de facut in caz de incendiu, pe bune,nu activitate bifata, printre atatea lucruri savante pe care le invata?

  Cred ca durerea ne poate invata multe, dar si ca poate fi o vulnerabilitate ce poate fi speculata de catre cinici,si folosita la fel ca „artificiul criminal”. Sa stim ce vrem, altfel vom face ce vor altii.
  Un gand bun pentru toti ce au nevoie.

 22. silvialuli spune:

  Sunt ravasita in totalitate de ce s-a intamplat la clubul din Bucuresti. Ii inteleg pe parintii care si-au pierdut copiii, eu insami am pierdut un baiat in floarea varstei in urma cu 8 ani. Nu pot dormi noaptea gandindu-ma la iadul in care au murit acele suflete. Se zice ca i-a omorat coruptia si sunt de acord. Dar i-a mai omorat nepasarea celor din stat, i-a omorat si neputinta unora dintre noi de a intelege in momente cheie ceea ce avem de facut. Trebuie schimbat totul din radacini si vad ca tot tinerii sunt primii care au inteles asta.
  Sa ne ducem la vot ,cand e timpul si sa ne gandim ca pe cine votam ne va afecta pe toti. Sa gandim la viitorul copiilor si copiilor nostri, nu la noi. Generatiile viitoare au nevoie de noi ACUM.

 23. Masaj spune:

  Singura alternativa la situatia politica de acum e votul. Nu putem trai civilizat decat intr-un sistem democratic. Iar pentru asta e nevoie de vot. Orice alta forma de organizare democratica in afara votului si aplicata la o scara atat de mare s-a dovedit a fi cel putin nepractica.

 24. Calugarescu Liviu spune:

  Adela,

  Eu lucrez in administratia publica locala. Momentan nu fac parte din nici un partid.
  In cei 2 ani si jumatate de cand lucrez, mi-am dat seama ca variantele de a „ramane in sistem” sunt strans legate de apartenenta la un partid sau la „o gasca”.
  Majoritatea celor care au fost angajati la stat, au facut asta prin apartenenta la un partid sau prin folosirea cuiva care facea parte dintr-un partid sau cel putin acel partid la „uns” in functie chiar daca el nu aderase. Este ceva ce se perpetueaza de zeci de ani in Romania.
  Asa ceva nu exista in tarile nordice unde totul nu se rezolva decat prin dovada ca esti apt sa ocupi locul respectiv si asta fiind ceva ce este legat de normalitatea intelegerii acestui lucru, totul venind din ceea ce transmite o generatie celeilalte generatii, adica buna crestere pe care o primim atat de la parinti cat si din scoli.
  De ce finlandezii sunt cei mai tari la invatatura? Pentru ca toti educatorii, invatatorii, profesorii trebuie intai sa termine facultatea de psihologie si apoi sa se apuce de alte specializari dedicate invatamantului.

  Oare au gresit ei cand au gandit asa?

  Oare si la noi trebuie ca cel ales intai sa treaca prin scoala Zamolxiana, in care trebuie intai sa simta natura, apoi entitatiile vii din jurul nostru apoi oamenii, ca sa inteleaga ca ne aflam intr-o PANDORA, adica intr-o relatie cu Dumnezeu si in care legatura dintre minte si inima este unica solutie?

  Intelegerea normala a faptului ca o functie se poate ocupa si de catre cineva care este, sau corespunde perfect cu cerinta acelui loc si nu trebuie sa faca parte din „elita”, „partid”, „structuri”, „gasca”, „echipa”…, se va mentaliza greu in constiinta acestei natiuni.

  Profesorul meu de metafizica spunea :”Liviu, intelege ca orice brat cangrenat trebuie taiat. Daca-l lasi acolo va cangrena totul”.

  Sunt o persoana care de peste 20 de ani incerc sa schimb ceva in jur prin schimbarile pe care mi le produc mie, exact ca si intr-o veche zicala budista : „Cand vrei sa schimbi pe cineva sau ceva, incearca sa te schimbi”. Concluzia este ca atunci cand vezi mai multe, intelegi mai multe, simti care sunt metodele de schimbare – te modifici, te mulezi in asa fel incat sa-ti urmezi dezideratul si sa produci schimbarile pe care ti le-ai impus.

  De ce am zis asta?
  Pentru ca, numai prin noi putem realiza ceva ce se va repercuta asupra multor altora. Pentru cine are timp, sa caute si sa citeasca „Manuscrisele lui Zamolxe”.

  Deoarece partidele nu vor accepta sa se modifice ceva legat de ele, adica „EI” nu vor accepta sa-si piarda „sursa / painea”, valurile care se produc, se vor lovi de un dig. Atunci trebuie sa venim cu ceva ce nu s-a mai facut pana acum.

  Ca sa nu mai filozofez, ideea mea este urmatoarea:

  Implementarea unei miscari in toata media in care sa alegem sa nu mai votam partide la urmatoarele alegeri ci numai INDEPENDENTII. Numai asa isi vor pierde puterea.

  Pentru a alege un INDEPENDENT, acesta trebuie sa nu fi facut parte in ultimii ani din nici un partid, pentru a nu-l suspecta de faptul ca cocheteaza cu cineva sau cu ceva ( partid, miscare, alianta, grup….).

  De asemeni gasita varianta prin care acest lucru sa fie „legiferat”. Asta inseamna DEPOLITIZARE.
  Sa ne gandim ca tot ei trebuie sa voteze asa ceva, ceea ce mi se pare greu de realizat dar nu imposibil.

  Si asa cum spui tu Adela. Legile sunt cele care trebuie schimbate.

  Cu respect,
  Liviu

 25. Roxana spune:

  da, astazi este luni, 9 noiembrie. In total sunt 46. Astazi a murit Teodora. Nu stiu de ce, dar eu credeam ca ea o sa fie bine, o sa treaca ea si peste asta. Asa sufletel chinuit de lupte mari cu sanatatea! Te rog mult, Doamne, ai grija de sufletelul ei si de al parintilor ei! Odihneasca-se in pace!

 26. Roxana spune:

  Ce mai faci, Adela?…nu ne-ai mai scris…esti trista…

 27. Roxana spune:

  Adela, nu ne mai scrii? Ne lipsesti!

  • Adela Parvu spune:

   Gata, am revenit Roxana 🙂 Ma bag in priza, dar a trebuit sa-mi iau un mic ragaz pentru ca eram foarte obosita, preocupata, tulburata. Dar mi-am revenit. De acum la treaba cu mine. Si voi mi-ati lipsit Roxana!

 28. Roxana spune:

  Hai sa vorbim de lucruri frumoase azi! Panseaza-ne inimile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *