adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (6)

In Cum sa..., Legume, fructe, plante aromatice

Cum să ai fructele și legumele proaspete? Uite piese de design care-ți salvează mâncarea să nu se mai strice în frigider

Recunosc faptul că mă preocupă foarte mult treaba asta cu mâncarea. Dacă e ceva care să mă supere repede este aruncatul mâncării la gunoi. Sunt o grămadă de oameni care suferă de foame pe lumea asta, dar totodată orice ajunge la noi în frigider înseamnă munca a multor alți oameni. Așa că atunci când mâncarea ajunge la gunoi mi se pare o lipsă de respect față de toți acești oameni, mai mult, ne batem joc și de munca noastră și de timpul nostru, căci chleltuim bani, energie și timp degeaba. Așa că m-am bucurat să dau de designerii de la biroul Jihyun David, doi asociați, coreanca Jihyun Ryou și italianul David Artuffo, care s-au specializat în designul dedicat mâncării sau cum îi spun ei food culture. Ei au observat comportamentul oamenilor din ziua de azi legat de mâncare, mai exact de depozitare și au ajuns la concluzia că noi am delegat treaba cu conservatul legumelor și fructelor unui aparat electrocasnic: frigiderul. Ei bine, se pare că frigiderul nu face tocmai bine legumelor și fructelor. Dar hai să-ți spun mai multe.

Conform unui studiu european citat de Jihyun David în 2012, circa 30% din familiile europene ajung să arunce mâncare la gunoi. Unul dintre nenumăratele motive este și acela că mâncarea, în general fructele și legumele, se strică în frigider. De ce? Conform studiilor de biologie s-a demonstrat că temperatura de îngheț pentru legume și fructe variază între 5 și 8 grade, pe când majoritatea frigiderelor sunt setate între zero și patru grade. De aici și problema deteriorării lor rapide. Mai mult, Jihyun Ryou a reluat observarea acestor alimente și s-a întors la tradițiile vechi, țărănești din mai multe culturi, din Asia și până în Europa, și a constatat că relația oamenilor cu legumele și fructele este foarte vizuală. Oamenii folosesc beciurile, dar și cămările unde au legumele și fructele la vedere, deci mereu sub observație imediată. Noi, cei de la oraș, am pierdut această relație cu mâncarea. O depozităm în frigider și de foarte multe ori uităm și ce am cumpărat și ce am depozitat, deci nu avem o relație de observare a ei pentru că dispare din câmpul nostru vizual după ușa frigiderului.

Ce a făcut însă Jihyun Ryou? A studiat tabieturile oamenilor de la țară ca să afle explicațiile științifice din spatele multor obiceiuri. Poate că mulți țărăni nu știu să explice de ce merele și cartofii stau bine împreună, dar ei știu că e bine pe baza a sute de ani de observație care s-a transmis din generație în generație. Ei bine, află că merele emană un gaz care le face bine cartofilor. Dar în timp ce merele n-au nicio problemă să aibă parte de lumină, cartofii încolțesc dacă stau în bătaia razelor solare și ca atare le e mai bine la întuneric.

Apoi, legumele rădăcinoase, cum sunt morcovii, țelina, păstârnacul, ceapa verde sunt depozitate în frigider pe orizontală, deși ele cresc în pământ în poziție verticală. Ei bine, pe vremuri, înaintea frigiderelor, ele erau ținute în lădițe cu nisip. De ce? Pentru că puteau fi hidratate de apa din nisip, dar și ținute separat unele față de altele ca să nu putrezească la contactul dintre ele.

Vinetele, castraveții, ardeii și gogoșarii sunt cunoscuți ca fiind legume, dar din punct de vedere botanic ele sunt de fapt fructe. De aici și greșeala noastră de-a le trata ca pe legume. Orice fruct are nevoie de hidratare ca să-și mențină gustul, nutrienții și prospețimea. Ca atare frigiderul nu le face bine. Ele au nevoie de o sursă de umiditate ca să fie mai mult timp proaspete.

Ouăle sunt ținute la frigider tot în ideea de a fi păstrate mai mult timp, dar adevărul este că de fiecare dată când vrem să le folosim le scoatem ca să se încălzească. Ceea ce mulți dintre noi nu șțiu este că există sute de mici orificii, de pori dacă vrei în coaja oului prin care acestea respiră. Apoi, pentru a testa prospețimea unui ou e suficient să-l scufunzi în apă. Dacă stă la suprafață înseamnă că s-a evaporat din conținutul lui și nu mai este bun, în schimb, dacă se scufundă, este proaspăt și bun de consumat.

Cei doi designeri au conceput pe baza acestor observații mai multe accesorii din lemn de arțar tratat cu ceară de albine care să devină recipiente la vedere pentru alimentele noastre pe care le dorim proaspete. Ei vor să încurajeze relația noastră cu mâncarea și propun o serie de piese de design menite să asigure legumelor, fructelor și ouălelor o viață mai lungă și mai nutritivă pentru noi. Dacă avem mâncarea la vedere există șanse ca să o gătit mai repede și ca tare să consumăm responsabil, fără să mai aruncăm nimic la gunoi. Este o idee foarte ingenioasă, una care valorifică experiența îndelungată a oamenilor înțelepi de la țară, oameni care indiferent de țara de proveniență cunosc trucurile pentru a păstra alimentele mai mult timp și mai bine dincolo de tehnologie. Uite, pe site-ul savefoodfromthefrigde.com poți afla mai multe, inclusiv poți vedea noi piese de design pe care le-au creat cei doi designeri. Mai jos ai și un filmuleț unde coreanca Jihyun Ryou explică proiectul ei. Sper să te inspire și pe tine!

 

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (1)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (5)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (2)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (7)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (10)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (6)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (9)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (4)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (3)

adelaparvu.com accesorii de bucatarie pentru alimente proaspete, Save food from the fridge, design Jihyun Ryou si David Artuffo (8)Foto: savefoodfromthefrigde.com

9 raspunsuri pentru Cum să ai fructele și legumele proaspete? Uite piese de design care-ți salvează mâncarea să nu se mai strice în frigider

 1. eli spune:

  exceptional de practic si frumos tare <3

 2. Dominique spune:

  Multumim pentru articol. Foarte utile informatiile si frumos designul recipientelor

 3. Cristian spune:

  Nu m as fi gandit vreodata ca ouale nu se strica mai repede la temperatura camerei. Thx for enlightenment!

 4. Mariana Oancea spune:

  Foarte interesant, util, practic si … un decor rustic in bucatarie …Multam Adela!

 5. IRINA spune:

  super…si de unde putem achizitona aceste produse?

 6. Nina Iordache spune:

  Multumim, sunt informatii interesante. Dar ce ne facem cand avem o familie (nu locuim snguri, adica) si cumparam 20 de oua, 4 vinete, 2 kg de ardei, 4 kg de cartofi, etc. Eu folosesc niste sertare cu plasa metal de la IKEA pentru cartofi si ceapa veche. Pe celelalte le pun in frigider pentru ca altfel se strica. Sunt frumoase si interesante/utile solutiile prezentate mai sus, dar, repet: cantitatea ramane o problema: nu ma pot duce la piata in fiecare zi, din pacate (desi as vrea, evident)…

 7. Sebastian spune:

  foarte misto idea. eu mereu am avut problema asta . ori uit ce am prin frigider, ori nu apuc sa il deschid cu zilele. mi se intampla destul de des sa mi se strice ce am prin frigider. mi-ar placea si mie sa am in casa aceste lucruri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *