Este de fapt un duplex în care o familie cu copii a ales să trăiască, dar și să se bucure de pasiunile proprii. Mi-au atras atenția detaliile clasice, precum baghetele decorative de la nivelul plafoanelor din zona de living, dar și spațiile mici regândite ale bucătăriei. Și da, ai să descoperi dormitoare largi, spațioase, cu diferențe de nivel, adevărate camere de relaxare. Toate frumos ambientate de decoratoarea Jeanette Tresing, care a regândit decorul pentru a fi în ton cu preferințele familiei spaniole care locuiește aici. Dar hai să-ți spun mai multe.
Locuința este desfășurată pe două niveluri, dar forma atipică a acoperișului, ale cărui pante se citesc la interior, a pus ceva probleme familiei care nu și-au cum să organizeze spațiile. Însă au fost inspirați să apeleze la un designer de interior talentat, care nu doar că le-a intuit gusturile, dar a găsit o soluție frumoasă de-a îmbina rusticul și elementele clasice în locuință. La parter, bucătăria beneficia de o mică terasă, pe care designerul a văzut-o ca locul perfect pentru proprietari, mari pasionați de a prepara prăjituri.
Pentru că spațiul de gătit era lung și îngust, terasa a fost închisă și transformată în locul cofetăriei de acasă. Vechea fereastră a devenit un decupaj, un gol lăsat liber în aceste zone, care sunt diferit tratate ca mobilier. Dacă în bucătărie predomină tonurile de griuri, chiar închise și la nivelul mobilei sunt folosite suprafețe moderne, precum PAL și MDF, completate strategic cu câteo piesă din lemn masiv, în cofetăria casei mobila este cu fronturi din lemn recuperat și are o imagine de-a dreptul rustică, imprimată și de arcada fostei ferestre de acces.
Bucătăria lungă și îngustă se termină într-un capăt cu cofetăria de care-ți spuneam, iar în alt capăt cu locul de luat masa. Tonurile de gri grafit sunt frumos completate de albul blaturilor de lucru, dar și ritmate de un tapet poziționat doar în partea superioară. Faptul că mobila din locul de luat masa este împletită și într-o nuanță aurită, aduce un plus de luminozitate într-un spațiu atipic și încălzește atsmofera. Este un contrast de nuanțe (gri-galben, alb), dar și unul de texturi.
Livingul găzduiește pe lângă locul de ședere și pe cel al sufrageriei (locul de luat masa), pe care designerul l-a poziționat aproape de ușa care dă înspre holul comun cu bucătăria, dar și în zona unde panta acoperișului se citește. Dacă alura mobilierului din zona sufrageriei este mai degrabă rustic actuală, cu elemente industriale (vezi piciorul de metal al mesei), în living canapelele și fotoliile sunt cu forme și tușe clasice (vezi formele brațelor, tapițeria, modul de montaj al tapițeriei). Plafonul jos al livingului a determinat-o pe designer să apeleze la un artificiu decorativ – baghetele cu motive ronamentate. În lipsa posibilității de-a monta corpuri de iluminat care să atârne, designerul a simțiti nevoia să înnobileze cumva spațiul și a reușit prin aceste accente, vopsite în aceeași nuanță ca pereții pentru a nu fragmenta spațiul.
Finisajele sunt toate deschise la nuanță și ton în ton, de la pardoseală la zugrăveala pereților, tocmai pentru a uniformiza încăperea zonei de zi, care are, pe lângă plafonul jos, și stâlpi, deci elemente care încarcă. Așa, cu nuanțe deschise totul pare mai ordonat, iar baghetele decorative conduc privirea, o ghidează indiferent de jocurile de lanivelul plafonului. În acest ambient, strălucirile și culorile apar prin piese mici, de la obiecte decorative la oglinzi și rame aurite așezate pe pereți, dar și piese mici de mobilier în nuanță de stejar auriu.
Dormitoarele sunt spațioase și accesul la ele se face prin intermediul unei scări interioare. Holurile, la fel ca și camerele au pardoseli din lemn, iar organizarea camerelor de odihnă este ai specială datorită diferenței de nivel existente la mansardă. Astfel, în dormitorul matrimonial, pe lângă locul patului, în fața ferestrei există o canapea confortabilă, iar în lateralul acesteia se află accesul către dressing. Este frumos rezolvată zona peretelui unde este așezat patul, ca niște lambriuri ce înglobează și ușa interioară. Dacă observi bine, ușa interioară e perfect aliniată cu suprafața lambrisată și desigur nu exită tocuri de ușă, ca atare ea nu este prezentă ca element în spațiul camerei, de unde și aspectul plăcut, unitar. Merită să observi și alte detalii, cum ar fi configurarea noptierelor, foarte discrete, gândite va niște nișe în suportul din spatele patului.
În dormitorul fetiței există o amenajare în oglindă a dormitorului matrimonial, cu o bancă lungă în dreptul ferestrei și un dressing ascuns. Aici, pe lângă pat mai există și o masă de birou, unde un corp mobil are utilizabilă și suprafața lui superioară. Pe lângă dormitoare la al doilea nivel există și o cameră de oaspeți, care apare amenajată ca un al doilea living al familiei, cu un mobilier elegant și asortat atmosferei generale a locuinței. O casă plăcută, unde spațiile nu sunt foarte mari, dar frumos decorate și ambientate, cu multe soluții deosebite, care se citesc doar la o atentă observare. Mi-au plăcut mult și nuanțele și texturile folosite, ca și îmbinarea reușită dintre rustic și clasic. Sper să te inspire și pe tine!
Elegant si primitor. Fiecare canapea te invita sa te odihnesti dupa o zi de munca, culorile te relaxeaza. O casa pe care nu poti decat sa o adori.
Superb! Pe gustul meu. Mi-ar placea sa am asa o casa!
Poti sa imi spui unde as putea gasi usi fara toc (sau cu toc ascuns) pe la noi in Romania?
Buna Petru! Gasesti cu singuranta aici http://www.exclusivedoors.ro/