adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (5)

In apartamente, Design Interior

Ingenioasă soluție pentru o locuință de 41 mp! Două paturi într-o singură piesă

Sunt unele idei care, după ce le vezi materializate, par atât de simple, încât te întrebi cum nu te-ai gândit și tu la ele. Ei bine, am ales să-ți prezint o astfel de soluție în privința mobilării dintr-o locuință mică, mai exact un apartament de două camere de 41 de metri pătrați, unde tânara proprietară, de profesie arhitect a rezolvat ingenios necesitatea de a avea două paturi matrimoniale. De ce avea nevoie de două paturi? Pentru că părinții și rudele îi veneau în vizită și nu avea unde să le cazeze. N-a dorit să-și cumpere o canapea extensibilă pentru că una fixă e mult mai confortabilă, dar a ținut neapărat să-și materializeze ideea cu locurile de dormit. A tratat totul ca pe o primă lucrare de amenajare care să-i poarte semnătura. Dar hai să-ți spun mai multe.

Cu expunere către nord, locuința nu beficiază de lumina naturală decât în prima parte a zilei, așa că a avut în vedere reorganizarea spațiului. Tânăra arhitectă Daria Pietryka, de naționalitate poloneză, a reconfigurat spațiul ca acesta să devină cât mai luminos cu puțină și să fie cât mai amplu perceput. Desigur, fiind arhitect de profesie s-a orientat ca amenajarea să fie cât mai simplă și funcțională. A deschis bucătăria către living și a conceput o masă mobilă, pe roți, care să poate fi folosită atât ca și insulă pentru prepararea alimentelor, cât și ca masă de tip bar care să delimiteze spațiul bucătăriei de cel al livingului. Apoi, în holul de la intrare a ales un dulap pentru haine placat cu oglinzi, acestea reflectând lumina și aducând un plus de luminozitate și senzația de adâncime a spațiului.

Livingul este amenajat foarte simplu, dar eficient, cu mobila organizată perimetral, adică de-a lungul pereților pentru că este aici e o încăpere lungă și îngustă. Cu masă și scaune, canapea pe o parte, iar pe cealaltă cu o bibliotecă pe roți și o masă de birou. Ei bine, sunt masa de birou se ascunde al doilea pat. Da, de sub aceasta masă al doilea pat poate fi tras, pentru el tânara arhitectă concepând o nișă specială și o decupare în zid. Pe partea opusă peretelui se află patul din dormitor gândit ca o cutie, deci supraînălțat, iar sub el a doilea pat pe roți.

Pe lângă faptul că sunt două paturi, structura care le cuprinde pe amândouă este la rândul ei interesant concepută, cu loc pentru calorifer și loc de depozitare suplimentar. Practic, arhitecta a exploatat fiecare spațiu disponibil pentru a nu pierde nimic.

Dormitorul la prima vedere apare ca o cameră de odihnă cu patul supraînălțat pe o platformă fixă, dar sub saltea există spații de depozitare cu capac, iar structura în sine maschează cel de-al doilea pat. Ingenios! În rest, mobilierul este gândit strict pentru funcționalitate, fiind bine încadrat în spațiu. Chiar și pe balconul mic există o masă rabatabilă, iar în baie vasul wc este supendat, platforma de la sistemul îngropat al acestuia fiind continuată sub oglindă pentru a mări spațiul de depozitare, pe lângă rafturile amplasate în nișa de aici. În locul căzii de baie a optat pentur o cabină de duș.

O locuință mică, unde totul este aranjat la milimetru, cu piese de mobilă care pot fi ușor mutate, cum ar fi mobila de living sau masa insulă din bucătărie. Da, nu sunt multe nuanțe sau culori, tocmai pentru că arhitecta și-a dorit ca spațiul să fie cât mai simplu, ordonat și luminos, dar soluția cu patul retractabil dintre încăperi este cu adevărat originală. Acum are suficiente locuri de dormit când ăi vin oaspeți în vizită, fără ca asta să-i știrbească din confortul zilnic sau să-i ocupe loc în micuța locuință. Desigur că mobila a fost realizată la comandă, conform proiectului desenat de tânara arhitectă. Un spațiu mic, dar ingenios rezolvat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (12)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (10)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (19)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (18)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (9)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (11)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (1)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (4)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (7)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (2)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (6)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (8)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (5)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (13)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (14)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (3)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (20)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (16)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (17)

adelaparvu.com despre apartament 41 mp cu doua paturi matrimoniale, design interior arh Daria Pietryka (15)
Foto: Daria Pietryka

10 raspunsuri pentru Ingenioasă soluție pentru o locuință de 41 mp! Două paturi într-o singură piesă

 1. biofitland! spune:

  Curat, simplu, neincarcat…

 2. Mihai Elis spune:

  Este extraordinar ce s-a putut realiza intr-un apartament de 41 de metri patrati! Pereții albi și tavanul, reflectă lumina și creaza o atmosferă spațioasă. Mobilierul ales, este elegant si se imbina perfect albul, cu lemnul natur al parchetului. Este revolutionar modul in care poate fi transformat un apartament atat de mic, prin jocurile de lumini, folosind albul, nonculoarea care aduce cu ea prospetimea si iluzia de spatiu.

 3. Doina spune:

  Ideea rezolvarii celor 2 paturi este extraordinara! Foarte ingenios si totodata interesant patul din dormitor atat de inalt si cu tot felul de spatii pt.depozitare! Mie imi plac foarte mult aceste’gaselnite’ cu nise de tot felul, cu volume jucate la interior, cu spatii care iti iau ochii….

 4. dobreddiana spune:

  Arata foarte bine!
  Am observat ca, din in ce mai mult, in Europa de Est incep sa se vada influente nordice in ceea ce priveste designul interior. 🙂

 5. Irina spune:

  Foarte frumos dar cum a realizat zidul intre camere? Este un zid din rigips ? Cum a fost conceput decupajul in ziduri?

  • Adela Parvu spune:

   Irina, e clar că structura de rezistenta a blocului a permis solutia asta. Nu poti face asa ceva fara o expertiza din partea unui inginer de structuri sau fara autorizatie. Proprietara de față este arhitect, deci a știut cum să procedeze corect, urmând toți pașii. Dacă pereții sunt din gips-carton atunci nu mai este nevoie de expertiză, însă tot e nevoie de un proiect pentru că și acești pereți pot ascunde instalații (electrice, spre exemplu).

 6. Cristina Bica spune:

  Smart !

 7. dobreddiana spune:

  Eu sunt curioasa cum a izolat sunetul intre cele doua incaperi, in momentul in care patul este tras?

 8. eros spune:

  Acelasi stil lipsesc culorile daca totul este alb sau imi aduce aminte de spital sau ca sunt intru bloc de beton, natura e plina de culoare daca nu aducem in casa natura atunci nu am facut nimic , sa aducem bucuria culorilor din natura in casa , sa simti ca traiesti nu doar locuiesti in acel spatiu. Mai prezentati si alt stil. Culoare , vreau sa vad mai multa culoare si viata in amenajarile interioare , sa fie un camin calduros in care intri nu doar spatiu de locuit. Va multumesc.

 9. lumi spune:

  Iti dau dreptate Eros – ne dorim un camin cald si nu o casa , o camera de hotel.
  Mai multa culoare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *