adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (99)

In apartamente, Design Interior

Două camere în 40 mp, o amenajare actuală în tonuri de albastru

Așa cum fiecare proprietar e unic, e firesc ca și amenajarea casei să fie tratată la fel. Și unicitatea derivă nu neapărat din obiecte și finisaje, ci modul cum sunt combinate. Dar cum le combini? Păi în primul rând în funcție de stilul de viață. Uite, am ales să-ți prezint azi o locuință mică, de doar 40 de metri pătrați, unde cei doi tineri care locuiesc aici și-au dorit loc pentru cărți și neapărat un loc de lucru acasă, desigur pe lângă celelalte funcțiuni. Dar în două camere să ai și living, birou, bibliotecă, bucătărie, dormitor, baie și spații de depozitare pare imposibil. Nu și pentru arhitecții de la biroul 081, care au propus o abordare minimalistă și ergonomică. Dar hai să-ți spun mai multe.

E foarte dificil să amenajezi o locuință într-un mod contemporan pentru că aici fiecare detaliu se vede, mai ales că vorbim despre un spațiu mic. Așa că terminațiile, modul cum e îmbinată mobila, relația dintre obiecte devine imediat evidentă. Pentru arhitecții polonezi însă inspirația a venit din două locuri: stilul de viață al tinerilor proprietari și modul cum era montat parchetul vechi în locuința pe care aceștia au achiziționat-o. Fiind un parchet din lemn masiv au propus ca acesta să fie păstrat, recondiționat și continuat înclusiv pe hol (poți găsi parchet masiv similar la Parchet pe viață). Apoi, au regândit spațiul zonei de zi și au deschis chicineta către camera de zi obținând un spațiu mai larg. Pentru bucătărie au folosit în zona de lucru pe perete plăci ceramice cu model actual care seamănă cu cel al parchetului (poți comanda modele similare de plăci ceramice la Delta Studio, SSAB Impex, Progetto Casa, Evconstruct, Dan Serv). În rest, au conceput mobila cât mai compactă pentru a ascunde electrocanicele, toate încorporate.

Bucătăria a fost poziționată pe un întreg perete, iar ea este continuată în lateral și cu rafturi de depozitare. Locul de luat masa devine și loc de birou, fiind gândit ca un element suspendat în fața ferestrei, care se prelungește pe toată suprafața disponibilă. Pentru a induce senzația de spațiu mai amplu și luminos, ferestre sunt decorate cu storuri simple albe. Mai departe, locul de canapea este de partea opusă a ferestrei, iar deasupra sunt rafturi și corpuri pentru cărți, dar și pentru obiecte care nu se doresc la vedere. Au legat aceste corpuri prin două rafturi care traversează camera la nivelul plafonului și deasupra intrării în cameră cu restul bibliotecii, concepută pe o altă suprafață de zid disponibilă. Și pentru ca totul să fie unitar au propus ca nuanța zugrăvelii să fie aceeași cu a fronturilor de uși ale mobilierului. Astfel, totul devine coerent, asortat și ordonat pentru a rămâne într-o schemă cromatică restrânsă care să nu aglomereze.

Texturile sunt importante, căci lemnul pardoselii se regăsește în ansamblul mobilierului, unde rafturile sunt tot din lemn, iar ușile din MDF vopsit mat. Aceeași abordare a fost și pentru dormitor, unde din lipsa spațiului s-au făcut compromisuri vizavi de poziționarea patului și modul de deschidere al dulapului. Patul de 140 cm lățime a fost așezat imediat lângă fereastră, iar dulapul pe cel mai lung perete disponibil, dar în dreptul patului el se deschide mai sus (practic din pat). Din cauza structurii de rezistență (vezi planul) montarea unui dulap tipic nu a fost posibilă. Au suplimentat însă spațiul de depozitare sub pat, iar deasupra acestuia a fost realizată tot la comandă, ca și restul mobilierului,o bibliotecă.

În fața intrării în dormitor spațiul este gândit pentru un alt loc de depozitare, care ține loc și de cuier. Dar acesta este frumos realizat, fără mânere, cu sisteme push, și o oglindă înglobată. El se vede ca un parete frumos placat, n-ai zice că este un dulap ascuns acolo. De asemenea, pentru baie s-a adoptat aceeași schemă cromatică. Aici, până în dreptul locului de duș, rezolvat cu rigolă îngropată și uși din sticlă, pereții au fost placați cu MDF vopsit mat. Pardoseala și peretele din zona de duș sunt placate cu aceleași plăci ceramice ca și în bucătărie, obținându-se un efect interesant dat de liniile în zig-zag.

Dar merită să te uiți cu atenție la îmbinările de materiale, la plinte, la modul cum sunt legate piesele de mobilier cu finisajele, la trecererile de la o funcțiune la alta, ca să-ți dai seama cât de coerent și atent a fost gândit totul și cât de reușit a fost pus în operă. O locuință mică, dar fără decorațiuni multe, tocmai pentru a da impresia de spațiu mai larg, însă loc suficient pentru cărți, așa cum și-au dorit tinerii proprietari. Pentru amenajarea de față s-au cheltuit circa 14.000 de euro, atât pentru finisaje, dotări (uși interioare, obiecte sanitare, corpuri de iluminat, electrocasnice), cât și pentru mobila realizată integral la comandă pe baza proiectului arhitecților. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (1)adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (15)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (16)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (7)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (8)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (9)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (5)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (6)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (10)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (11)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (17)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (14)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (13)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (12)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (2)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (4)

adelaparvu.com despre apartament 2 camre, 40 mp, design Studio 081 Architekci, Foto 081 Architekci (3)
Foto: 081 Architekci

8 raspunsuri pentru Două camere în 40 mp, o amenajare actuală în tonuri de albastru

 1. Cristina spune:

  Este o amenajare frumoasa. Dar fiecare cu gustul lui. Pentru mine culorile astea sunt plictisitoare si reci.

 2. Alina spune:

  O casa trista pentru ca e foarte albastra si minimalista. Nici nu m-am uitat la toate fotografiile, e prea mult pentru mine :))

  • Adela Parvu spune:

   Eu vad cu alti ochi amenajarea, vad conceptul din spatele ei si mai ales modul cum sunt puse in opera finisajele si prinderile mobilierului, care sunt excelente. Da, poate parea impersonal pentru cineva care priveste doar din perspectiva imagini, dar care nu citeste si textul :), dar eu imi pot imagina niste perne galbene pe canapea, obiecte decorative pe rafturi, tablouri etc.

 3. madyd spune:

  Foarte frumos. Imi place f tare stiul mid cetury reinterpretat.
  https://helloprettyhome.wordpress.com/2016/02/27/mid-century-modern/

 4. Lia spune:

  Total impersonal. Pare un showroom sau ceva de genul…

  • Adela Parvu spune:

   Lia, se poate personaliza usor, dar modul cum e gandit mobilierul si finisajele ingrijite chiar o fac speciala. Desigur cu ajutorul unor covoare, tablouri, perne decorative totul poate arata diferit, dar merita toata atentia conceptul.

 5. Alexandra spune:

  Intotdeauna am avut tendinta de a amenaja fiecare incapere din casa, in alta culoare. In vara ma mut in Cosmopolis si chiar ma gandeam ce culori sa aleg, dar nu mi-a trecut niciodata prin cap ca pot sa le fac pe toate in aceiasi culoare si sa scap de griji :)) Mersi ca m-ai luminat.

 6. […] în privința mobilării dintr-o locuință mică, mai exact un apartament de două camere de 41 de metri pătrați, unde tânara proprietară, de profesie arhitect a rezolvat ingenios necesitatea de a avea două […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *