Proiectele de amenajare ale spațiilor mici și cu bugete mici sunt o adevărată provocare pentru orice designer pentru că e mult de muncă la ele, iar criteriile funcționale și estetice contează deopotrivă. Într-un spațiu mic se observă toate detaliile. Și atunci cum faci să ajungi la o imagine plăcută, să fie totul practic, dar să amenajezi cu bani puțini? Ei bine, poate vei afla o varianta de răspuns cu ocazia acestei garsoniere de 32 metri pătrați amenajată de biroul Cloud Pen. Dar hai să-ți spun mai multe, incluziv despre avantaje și dezavantaje.
Mi-a plăcut foarte mult amenajarea de față pentru că este compactă, luminoasă și are suficente spații de depozitare. În plus, chiar dacă e un spațiu mic, soluția găsită de-a avea toate funcțiuniile necesare prezente este de-a dreptul ingenioasă. Recunosc faptul că mă sperie puțin când e vorba despre amenajări care presupun transformări, în sensul în care trebuie să muți o piesă de mobilier ca să beneficiezi de o anumită zonă. Aici însă ai totul la vedere, dar plăcut amenajat și nu mai trebuie să muți, să rotești să rabatezi nicio piesă. De altfel, designerii de la Cloud Pen spun că exact acesta e și secretul să poți amenaja cu bani puțini – să ai mobilă bine gândită fără accesorii și sisteme costisitoare.
Ce-au făcut designerii aici? Cum au abordat problema? S-au raportat la stilul de viață al proprietarului, care și-a dorit o locuință funcțională, dar coerentă vizual, cu bucătărie în care să poată găti, cu un pat generos și loc de birou. Au deschis bucătăria către hol, unde au așezat o masa de tip bar, care poate fi folosită și ca blat de lucru, dar și ca zonă de socializare dacă vine cineva în vizită. Masa aceasta nu sufocă intrarea în locuință comparativ cu o etajeră, bibliotecă sau alt corp vertical, care ar fi închis spațiul către bucătărie. Și zona de gătit este frumos grupată pe unul dintre pereți, pe același blat cu chiuveta. De remarcat însă că atât chiuveta, cât și plita sunt de mici dimensiuni, un compromis necesar pentru încadrarea în spațiul mic. În partea cea mai vizibilă dinspre living, mobilarea este minimală, tocmai pentru a nu încărca vizual și a fi plăcut ochiului, dar e și logic concepută pentru funcțiunile de depozitare.
Apoi, vizavi de bucătărie, de masa de tip bar, se află un dulap încăpător placat cu olginzi, care amplifică senzația de spațiu prin fețe sale, dar care la interior este un adevărat dressing ordonat. În jurul acestui dulap a fost create și celelalte piese, respectiv o mică biliotecă către zona canapelei și rafturi de depozitare de-a lungul patului. Practic, pe trei laturi ale sale, acest ansamblu de mobilier este funcțional. Patul este ascuns vederii la intrarea în locuință, iar din zona de canapea, chiar dacă este vizibil nu deranjează. În plus, cu o simplă draperie se poate ascunde de tot prezența lui. Ceea ce este însă un dezavantaj, e adevărat minor, este faptul că accesarea patului se face doar pe lățimea lui și nu și din laterale. Dar este un compromis acceptabil.
Locul de birou este găsit foarte bine, cu orientarea către fereastră, dar într-un colț ce părea inițial neutilizabil. Un mobilier simplu, dar exact ce trebuie, asigură loc de lucru și aduce o pată de culoare (este un model Ikea). Zona de ședere este simplu rezolvată cu o canapea fără mânere pe ambele părți (acestea ocupă mai puțin loc), având în continuarea ei un taburet, care poate fi repoziționat la nevoie. Covorul este cel care mai animă atmosfera prin nuanța de verde (ca de iarbă), mai ales că toată garsoniera este creionată în nuanțe pale și reci. Jaluzelele verticale vin aici să sublinieze înălțimea camerei, iar designerii au mizat pe jocul acesta de lamele, chiar dacă genul acesta de decorare este mai specifică unui birou decât unei locuințe.
Cum au reușit să economisească bani? Printr-un proiect de mobilier la comandă cât mai simplu, fără accesorii sau acționări complicate (și piese singulare cumpărate la prețuri bune), apoi prin alegerea unui finisaj accesibil la nivelul pardoselii, respectiv gresie glazurată cu muchii rectificate (se montează fără rosturi sau cu unele foarte fine) și dimensiuni mari de 60 x 60 cm (găsești așa ceva și la noi). Astfel, au creat la nivelul pardoselii o suprafață lucioasă, care reflectă lumina și conferă iluzia de spațiu mai mare. În plus, au economisit bani pentru că această gresie s-a pus peste tot și pierderile de materiale au fost minime, la fel și costurile de manoperă au putut fi ținute sub control. De asemenea, a contat prezența unor electrocasnice de sine stătătoare și nu încorporate (care costă mai mult). Tratarea simplă a suprafețelelor cu vopsea lavabilă, dar cu efect jucată între albastru pal și gri foarte deschis și alb la nivelul plafoanelor. Albastrul pastel dă senzația de aerisire, amploare, te duce cu gândul la cer, la suprafețe de ape întinse.
Ceea ce contează mult în amenajarea de față și nu este foarte evident este iluminatul. Zonele marcate cu LED-uri cum sunt scafele (centrală, bucătărie, zona ferestrei livingului), rafturile de la bucătărie, zona tăbliei patului, rafturile de lângă pat se simt în amenajare și aduc un plus de luminozitate. La fel, prezența lămpilor (de masă, lampadar) imprimă căldură și ajută mult în a maximiza funcționalitatea diverselor zone mici din locuință. În plus, prin deschiderea spațiilor garsonierei se asigură lumină naturală peste tot. O modalitate ingenioasă de amenajare, cu costuri totale schimbat finisaje, retrasat instalația electrică, configurat scafe din gips-carton, mobilare și utilare, care s-ar situa în jur de 6500 de euro. Sper să te inspire și pe tine!
Era interesant sa vedem si baia.. 🙂 Foarte fain folosit spatiul!
Asta voiam sa zic si eu 🙂
Practic si elegant !
Multumesc !
superb
Bugetul de 6500 de euro include totul? Si amenajare si mobila,electrocasnice..?
Ma intereseaza sa stiu pt ca si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare; am o garsoniera pe care o renovez in acest moment.
Am angajat o firma de design sa ne ajute sa folosim spatiul cat mai bine si sa contabilizam bugetul mai usor.
Din pacate , eu am crezut ca va fi mai bine in ce priveste costurile si asta datorita faptului ca lucram cu profesionisti si stiau exact de ce aveam nevoie;fara a irosi materiale si automat bani
Am crezut ca ne vor ajuta sa creem cat mai multe spatii de depozitare si ca vom reduce costurile pt amenajare(ex:lucreaza cu diverese firme..ei stiu de unde sa cumpere mai ieftin,de calitate..etc)
Greseala! Am primit un deviz cu suma de 8500 de euro doar pt manopera si materiale,care nu includea gresie,faianta, mobila,corpuri de iluminat,electrocasnice..
Imi pare rau ca nu am cerut parerea aici pe site,poate reuseam sa lucrez cu o firma care sa te ajute sa economisesti ,nu sa cheltui mai mult decat am fi facut-o noi separat.
Foarte interesant acest site,de folos! Mult succes in continuare!
Ar fi util să specifici bugetul tău, apoi primești o propunere. 8500 euro fără ceea ce spui e deplasat complet.
Luminos ,aerisit. Foarte frumos. Inca sper sa pot face si eu ceva asa de frumos in cei 42mp.
Dresingul banuiesc ca este facut pe comanda. Puteti sa-mi spuneti cu cine au colaborat cei de la Cloud Pen pentru mobila? Am o nisa in apartament unde as vrea sa fac un dresing ca acesta, din tavan pana in podea.
Foarte frumos! De unde sunt ușile de sticla de la dressing?
Of, am avut impresia ca este vorba de o garsoniera din Romania. De aceea intrebam de mobila. Dar puteti sa-mi recomandati pe cineva care face ceva asemanator?
Orice firma care face mobila la comanda din PAL, daca are un proiect facut de un arhitect sau designer de interior, o poate face.
Eu nu înțeleg de ce nu prezentați proiecte din România. Ăsta ar ajuta mai multe lume, cred.
Prezint si proiecte din Romania (vezi sectiunea Romanai mea), dar ar fi pacat sa ma limitez la asta 🙂
Am si eu acelasi tip de gresie si am pus-o ca aici, cu rosturi .
Momentan imi pare rau pentru ca da mai bine fara rosturi ( ex: sedii de banci ) , dar treptat incep sa prind curaj 🙂 .
D p d v al aspectului vizual gresia e fabulasao pentru mine . De mentionat ca pretul nu e unul exorbitant , din contra , accesibil .