adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (55)

In Design Interior, Garsoniere

Soluție pentru amenajarea unei garsoniere de 25 mp, un spațiu lung și îngust bine organizat

Un spațiu lung și îngust, de dimensiuni modeste cum ar putea fi frumos amenajat? Ei bine, poate fi reușit aranjat orice spațiu atunci când dorințele sunt clar formulate. Pentru că dacă tu nu știi ce vrei, nimeni nu poate știi în locul tău. Ideile bune se nasc atunci când sunt concepute pentru nevoi clar exprimate. Am ales să-ți prezint o garsonieră bine gândită, dar înainte de toate foarte practică pentru proprietara din Sankt Petersburg care locuiește aici. Ea și-a dorit ca în spațiul mic să beneficieze neapărat de pat de dormit și nu o canapea extensibilă, să aibă un loc de zi cu masă și canapea și o bucătărie funcțională separată de cameră. A apelat la arhitecții de la birou Zukkini, iar aceștia au gândit totul în acord cu ceea ce-și dorea proprietara. Dar hai să-ți spun mai multe.

Orice spațiu are neajunsurile lui, iar unul care este lung și îngust pune probleme în special în privința luminii naturale. Când într-o locuință, în cazul de față garsonieră, ai o singură fereastră, trebuie să ai grijă să nu o acoperi cu ziduri sau mobilă și să faci cumva ca lumina naturală să pătrundă în profunzime, către interior. Mari reorganizări de spațiu nu puteau fi făcute, dar separarea dintre cameră și bucătărie, așa cum își dorea proprietara să existe, s-a făcut la propunerea arhitecților cu o ușa glisantă cu geamuri. Însă au deschis spațiul bucătăriei către micul hol de la intrare. Asta pentru a elimina o ușă interioară (între bucătărie și hol) și a câștiga loc pentru depozitare și pentru frigiderul încorporat poziționat aici. În plus, prin eliminarea ușii interioare dintre bucătărie și hol s-a estompat și efectul de locuință vagon.

Bucătăria este funcțional gândită, cu mobilier la comandă și electrocasnice încorporate. S-au păstrat în propunerea arhitecților locurile pentru plită și chiuvetă, dar modelele sunt mai mici, pentru a fi bine integrate în ansamblu și pentru a face loc între ele pentru un mic blat de lucru. Pentru a nu sufoca spațiul, arhitecții au prevăzut mobilă doar deasupra plitei, unde este și hota încorporată, iar în dreptul bucătăriei pe hol, unde au pus frigiderul, au creat și un dulap pentru depozitarea altor obiecte necesare în bucătărie, precum și spațiu pentru alimente. S-au folosit de zona de perete de deasupra chiuvetei pentru a propune un tapet colorat (de la Svenskt), care se vede frumos din camera separată cu ușă glisantă.

În cameră, deși există pat și canapea, cele două funcțiuni sunt ingenios separate cu ajutorul mobilierului. Patul, gândit cu lățimea de 120 cm este poziționat la perete pe lungimea lui și cu tăblie capitonată, așa că se simte mai degrabă ca un alt loc de ședere. În loc de o noptieră obișnuită, arhitecții au conceput un mobilier care să o încorporeze, mobilier care separă zona de dormit de cea de zi. Sub pat sunt prevăzute și sertare pentru depozitare. În fața patului un dulap generos asigură suficient loc pentru haine și alte obiecte pe care proprietara și-a dorit să le aibă ordonat așezate.

Zona de zi este mică și combină funcțiunea de ședere prin prezența canapelei cu locul de luat masa. Aici se află și televizorul, pe care proprietara nu și l-a dorit să-l aibă și în zona de noapte, tocmai pentru a păstra delimitarea funcțiunilor. O comodă cu sertare și o etajeră suspendată pentru cărți este tot mobilierul din zona de zi, pe lângă cel destinat șederii și mesei. O altă etajeră în oglindă cu ceadeasupra televizorului este prezentă și deasupra canapelei, dar la o înălțime suficient de mare pentru a nu incomoda.

Acum, la nivel de culori și finisaje, arhitecții au propus un gri pentru pereți, și o mobilă albă, de asemenea și tâmplărie albă. Acest contrast este unul elegant și practic, mai ales pentru un spațiu mic. Pereții, chiar dacă s-ar murdării, urmele nu s-ar citi așa de ușor pe ei, iar mobila albă reflectă lumina naturală de la singura fereastră existentă aici. Mobila nu are mânere, tocmai pentru că este un spațiu mic, arhitecții propunând sisteme push. Astfel suprafețele sunt libere, curate, iar mânere nu incomodează. Pe de altă parte lipsa mânerelor conferă o imagine ordonată. Cu un corp de iluminat reglabil, situat central pe plafonul în cameră s-ar rezolva problema iluminatului general, iar decorațiunile vin să coloreze ambianța. Un proiect reușit pentru o garsonieră de 25 mp. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (14)

Planul inițial al garsonierei, suprafața camerei 19,2 mp, suprafața holului 3,38 mp, suprafața băii 3,3 mp. Mai jos propunerea de mobilare și organizare a garsonierei.

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (15)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (11)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (12)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (9)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (8)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (5)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (4)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (3)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (6)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (7)

adelaparvu.com despre proiect garsoniera 25 mp, spatiu lung si ingust, design interior Zukkini (2)
Foto: Zukkini

8 raspunsuri pentru Soluție pentru amenajarea unei garsoniere de 25 mp, un spațiu lung și îngust bine organizat

 1. Cristina spune:

  Frumos!

 2. stefan s spune:

  Buna ziua,

  Detin o garsoniera similara, de 24 de mp, in Bucuresti. Sunt interesat cam care sunt costurile la care s-a ajuns cu aceasta amenajare, pentru a-mi face o idee privind bugetul necesar.

  Va multumesc,
  Stefan S.

 3. Miki spune:

  Pentru „camera de zi” , o masuta mica in fata canapelei, mi se parea mai potrivita si nu bloca atat de mult spatiul, iar pt zillele cu musafiri pastram intr-un coltisor o masa plianta (chiar si pe cea din imagine).
  De obicei persoanele singure mananca „pe apucate” acasa, nu „intind mese”.
  In rest, spatiul este folosit eficient si decorat interesant ( am inteles ca acolo locuieste o persoana de gen feminin ) dar rece si impersonal ca un birou (tablourile acelea de pe pereti pe mine ma fac sa vreau sa ajung mai repede „acasa”……

 4. Georgi spune:

  Caut de mult timp un producator pentru genul asta de usi glisante. Imi puteti spune, va rog, unde au fost facute?

 5. Irina spune:

  Separarea zonei de luat masa de zona canapelei si tv…. foarte interesanta. Pare foarte simplu dar este elaborat. Mobilierul este foarte frumos si de calitate, premiati arhitectul care a facut amenajarea…

 6. Carmen spune:

  Buna seara!
  De unde se poate achizitiona acea lustra retractabila de deasupra masutei rotunde? De mult timp caut asa ceva dar nu gasesc…
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *