adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (5)

In Gradina, Idei pentru acasa

Cum ar fi să-ți îmbraci casa cu flori?

Mai exact ce-ai zice de panouri care au ghivece prevăzute în ele? Da, un sistem ingenios de placare prin care și fațada clădirii e protejată, dar și direct decorată cu vegetație. Sistemul a fost gândit și creat special pentru un proiect frumos, respectiv o grădiniță din Seul, clădire proiectată în întregime de arhitectul Jungmin Nam și echipa sa de la biroul OA Lab. Tot proiectul este spectaculos, dar îți spun sincer că ideea cu panourile mi s-a părut de-a dreptul genială. Mi se pare o reinterpretare modernă excelentă a fațadelor din zona mediteraneană decorate cu ghivece de flori.

Panourile sunt din beton ransforsat cu fibră de sticlă și turnate în forme specifice, ca niște buzunare, conform proiectului arhitecților. Este un sistem modular, adică placările sunt crate din elemente care se interconectează, Buzunarele sunt create astfel încât să permită dezvoltarea plantelor. De asemenea, sistemul de scurgere al apei de la buzunarele de sus este conceput de așa natură încât apa să poată alimenta ghivecele de dedesubt. Panourile denumite Pocket Panel au fost fabricate special pentru acest proiect de către firma coreană Heon-yong Yim (KSS). Un proiect cu totul inedit. Poți vedea mai jos și câteva din schițele tehnice ale acestui sistem. Eu mă gândeam că asemenea panouri s-ar potrivi foarte frumos și pentru locuințe rezidențiale, nu doar pentru clădiri cu destinație publică. Mi-a plăcut mult proiectul coreenilor. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (3)

Schi’ele tehnice care arată modul de placare și staturile întregului sistem conceput de arhitecții de la OA LAB.

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (4)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (7)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (1)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (8)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (6)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (5)

adelaparvu.com fatada cu ghivece de flori, Pocket Panel, design OA LAB (2)Foto: Kyungsub Shin pentru OA LAB

10 raspunsuri pentru Cum ar fi să-ți îmbraci casa cu flori?

 1. Simion Jitian spune:

  Este o idee foarte buna. Peretii orientati spre sud si in plin soare nu sunt potriviti. Probabil sunt placati doar peretii care nu sunt expusi foarte mult la soare pe care sunt amplasate flori rezistente la temperaturi mari.

 2. Eugenia spune:

  Daca ploua nu se prelinge pamantul pe fatada?

 3. Carmen spune:

  Buna, Adela! Pur si simplu, o incantare sa citesc articolele tale!

 4. Vera spune:

  Panouri asemanatoare se gasesc la Gradina Zoologica din Brasov.

 5. ion spune:

  Interesant ! -Ideie foarte buna si a picat foarte bine. Eram la proiectarea unui gard din piatra pentru o casa de vacanta. Ma gandasc la executia unor astfel de locasuri pentru flori numai pe partea din interior al gardului. Iti multumesc pentru tot, Adela Parvu !

  • Roxana spune:

   Super ideea! Multe articole contin idei briliante, dar ma intreb: de unde putem achizitiona astfel de produse Daca s-ar da si o referire depre locatiile unde se comercializeaza ar fi magnific

   • Adela Parvu spune:

    Buna Roxana! De multe ori proiectele de arhitectură sau de design interior conțin soluții care sunt realizate exclusiv pentru acele proiecte. Spre exemplu aceste fațade au fost proiectate și realizate în premieră. Mi s-a părut firesc să le preint ca idee, dar ele încă nu sunt fabricate și comercializate la scară mare. În acets moment dacă ți-ai dori așa ceva ar trebui să apelezi la un birou de arhitecturaă sau design care să le creeze special pentru tine 🙂

 6. Vio Cretu spune:

  Vai, este o idee grozava!! Noua mea casuta din Cosmopolis cred ca o sa arate grozav cu acest stil de infrumusetare :)). Recunosc ca nu m-am gandit la asta pana acum, dar acum clar o sa fac si eu asta.

 7. silvia geambasu spune:

  Din platic reciclat, probabil cu ceva imbunatatiri, nu ar putea fi facute aceste panouri? Dupa mine ar fi mai usoare si nu s-ar murdari asa usor de la apa si pamant. In plus ar putea fi schimbate mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *