adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (12)

In apartamente, Design Interior

În apartamentul de la oraș se simte ca într-un conac de la țară

Când te ocupi cu amenajări interioare de cele mai multe ori nu ai timp exact pentru cel mai important proiect, adică cel al casei tale. Și asta pentru că știi ce cauți și ce-ți dorești, iar locuințele par de fiecare dată a avea neajunsuri. Dar și când ai dat peste apartamentul visat, ideile prind contur. Am ales să-ți prezint locuința unui designer ca să vezi cum a simțit să combine finisajele și piesele în ambient și să vezi ce înseamnă o abordare eclectică atunci când libertatea creativă este fără constrângeri. Locuința de față se află în Varșovia într-o clădire veche ridicată la 1938 și a fost deseori scena multor acțiuni din filme sau reclame tocmai pentru atmosfera ei specială. Designerul Marta Bielewicz a amenajat apartamentul de față pentru familia ei și a găsit în cei 140 de metri pătrați locul perfect pentru toată mobila de la bunici și rude pe care o păstrase ani de zile prin subsoluri. Dar hai să-ți spun mai multe.

Ce și-a dorit de la locuința ei? Designerul a visat la o casă veche cu ferestre generoase, cu parchet vechi și camere spațioase, în special zona de zi cât mai amplă, un loc unde să poată sta împreună cu cei doi copii și soțul ei la finalul zilei. Și da, după multe căutări a găsit apartamentul și a încântat-o mai ales holul de la intrare generos, care măsoară circa 15 metri pătrați. A păstrat tot ce era vechi și în bună stare, de la parchet la tâmplăria ferestrelor și încadramentele ușilor vechi și a renunțat la tot ce făcea apartamentul întunecos, adică la uși interioare în zona de zi. Nu degeaba unul din golurile ușii de la living a devenit locul perfect pentru leagănul folosit de băieții ei.

Deși generoasă, locuința nu beneficia de o bucătărie mare, dar așa mică cum a găsit-o Marta a organizat eficient totul și a mascat tot ce însemna electrocasnice mari pentru a creiona o atmosferă cu tușe rustic elegante. Pe unul din pereții bucătăriei a făcut o instalație luminoasă cu vorbele fiului ei („mândria mea” in traducere) mai mic când acesta a savurat o mâncare cu poftă și a exclamat că acel preparat este mândria lui. Sub instalație, taburetul Plopp de la Zieta. Deci, accente personalizate contemporane, asta pe lângă nuanța elegantă de gri albastru care predomină în bucătăria făcută la comandă. În continuarea mobilierului, sub fereastră, a prevăzut locul de luat masa personalizat printr-o bachetă, dar și peretele placat cu cărămidă aparentă. Pe funalul acestui perete nu s-a sfiit să poziționezi piese de mobilier din registre și nuanțe diferite, dar care împreună compun o poveste.

Dar cea mai interesantă încăpere este fără îndoială camera de zi, care se citește încă de la intrarea în casă, unde pe hol te întâmpină un tapet de la Cole & Son cu chipuri creionate în alb și negru desenat de artistul Piero Fornasetti (1913-1988) (am văzut un astfel de tapet și la Atelier Anda Roman). Apoi o mulțime de obiecte, fără a fi seturi, dar care dau excelent împreună, de la cele două canapele diferite la scaunele din jurul mesei. Ceea ce este unitar e la nivel de finisaje (același parchet, aceleași nuanțe pe pereți) și decorațiuni care ocupă mult loc, respetiv draperiile. În rest a mizat pe nuanțe neutre de griuri, marouri și alburi și a creat zone simetrice cum ar fi canapeau gri încadrată de două veioze înalte și poziționarea oglinzii Laura Ashley între cele două ferestre generoase. Și nu, nu a pus covoare pentru a lăsa lumina naturală să evidențieze frumusețea parchetului vechi, recondiționat.

Motivul pentru care și-a dorit o locuință mai generoasă a fost și faptul că și-a dorit să lucreze acasă, așa că una dintre încăperi este biroul unde designerul își primește clienții. Spațiul acestei încăperi este dominat de grafica spectaculoasă a tapetului cu temă botanică de la Josef Frank pe care Marta l-a achiziționat de pe internet. Apoi pe fundalul tapetului a așezat piesele de mobilă vechi pe care le are din familie și pentru care și-a dorit de mult timp să găsească locul potrivit. Astfel mica sofa îmbărcată în mătase este încadrată de o vitrină și o comodă cu finisaj ca de nuc și textură lucioasă, care mai poartă urmele timpului pe ele, dar Marta a vrut să le lase așa, fără a le recondiționa. Biroul ei este de asemenea o masă veche cu uși sculptate în lateralul căreia sunt o serie de trofee din hârtie, ipsos, carton, toate achiziționate online.

Chiar și în dormitorul matrimonial s-a jucat cu stilurile și texturile, căci finisajele neutre devin funalul perfect pentru grupul de ornamente din hârtie în diverse culori. Patul confortabil, tapițat cu catifea, găzduiește o saltea confortabilă, iar lenejeria de pat este din in, același material folosit și pentru draperii. Noptierele sunt piese vechi, revopsite în alb pe care sunt așezate bibelouri vechi, moștenire de familie. Băile au fost și ele tratate în stil eclectic, iar cea matrimonială este dominată de griuri, iar dacă lavoarele sunt încastrate în blat de marmură așezat pe o mobilă cu alură nordică, obiectele sanitare sunt contemporane. Marta ăși găsește aici refugiul după zilele solicitante și spune că atunci când ajunge acasă nu simte că ar fi într-o locuință urbană, ci într-un conac plasat într-un peisaj idilic de la țară. Fiecare familie cu povestea ei, cert este că cea transmisă prin decorul pare a fi specială. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (12)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (5)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (2)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (13)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (9)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (4)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (3)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (14)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (7)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (15)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (10)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (8)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (1)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (6)

adelaparvu.com locuinta in stil eclectic, 140 mp, Varsovia, designer Marta Bielewicz, Foto Rafal Lipski (11)
Foto via Wnetrzaranzacja

4 raspunsuri pentru În apartamentul de la oraș se simte ca într-un conac de la țară

 1. ialina2 spune:

  Imi place foarte mult cum e amenajat si intradevar, parca esti intr-un conac, undeva la tara!

 2. Serafima Damian spune:

  Totul este de vis. Norocul lui ca a avut spatiu sufiecient in care sa-si puna ideile in practica. Dar ce te faci cu un apartament de bloc de cca 50 mp construit in 1963? in care toate incaperile sunt mici?

 3. simina spune:

  Sunt superbe decoratiunile de hartie din dormitor. Unde am putea gasi asa ceva la noi?
  Cand eram copil cumparam asemenea mingi de hartie din parc, sigur ca mult mai mici. Erau prinse pe un elastic si ne jucam cu ele.
  Multumim, Adela, pentru tot ce ne impartasesti. Ne inspira, ne facem sa visam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *