adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (7)

In apartamente, Design Interior

Creativ! Și-au amenajat singuri locuința de 82 de mp ca un mare loc de joacă pentru familia lor

Rar ai să vezi locuințe mai colorate și mai îndrăznețe ca cea de față, dar e de înțeles atunci când proprietarii sunt oameni creativi și își iubesc la nebunie copiii. Locuința de 82 de metri pătrați dintr-un bloc vechi, comunist din Moscova, avea din start un hol lung, iar ca și încăperi doar două camere. Zidurile groase de circa un metru le-a pus reale probleme în a modifica organizarea interioară, așa că Elena Fateeva, care e designer, și soțul ei Evgeny Oleynik s-au jucat cu finisajele, culorile și ideile pentru a obține locuința în care să se simtă bine împreună cu cei doi copii ai lor, un băiat de șapte ani și o fetiță de patru ani. Pe mine m-au impresionat soluțiile lor creative și materializate cu buget mic. Dar hai să-ți spun mai multe nu înainte de a-ți arăta planul locuinței ca să înțeleg cum e organizată.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (1)

Ca să găsesc și eu un început în toată nebunia asta creativă din locuința de față, o iau din hol. Acesta inițial era cumva delimitat în prima parte, dar ușile către coridorul lung au fost înlăturate. Însă cu toate acestea senzația de spațiu lung și îngust exista în continuare. Elena a decis să fragmenteze vizual pardoseala și dacă în fața intrării a folosit dale de tip șah în alb și albastru, ulterior a schimbat culorile, trecând pe alb și roșu. Din uși vechi reciclate și vopsite a realizat împreună cu soțul ei, pasionat de bricolaj, deși este IT-ist, un cuier încăpător (vezi AICI cum au procedat). Pereții i-au finisat cu cărămidă aparentă, fiind rezistentă la murdărie și ușor de întreținut.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (24)

Pe parcursul holului lung, au creat zone de depozitare, dar, din cauza lățimii mici a spațiului, nu s-au complicat cu mobilă, cu pur și simplu au montat rafturi și au mascat totul cu draperii. Alte ruperi vizuale ale holului au fost create cu ajutorul ușilor interioare, în special cea către camera copiilor prevăzută cu geamuri colorate.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (15)

Și holul nu e doar de trecere sau depozitare, seara, familia se joacă aici popice. În fața livingului, holul a fost folosit pentru crearea unor nișe cu rol de bibliotecă. Astfel, din living, unde ușa a fost desființată, senzația este că spațiul e mai amplu, desfășurat și către hol.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (17)

Livingul este foarte interesant ca abordare pentru că sunt combinate trei funcțiuni: camera de zi pentru toată familia, dormitor pentru părinți și loc de birou. Da, poate că în casele multor familii livingul este și locul pentru părinți, dar aici este inedită mobilarea. Patul, care este pe timpul zilei și un soi de canapea, este creat din zidărie, adică din cărămidă, fiind un mobilier fix, la fel ca și spațiul de lectură și ședere din fața ferestrei. Pentru televizor cei doi soți au montat un buștean pe post de suport, poziționat la capătul patului. Pe timpul serii, când toată familia vrea să vizioneze desene animate, în fața ușilor culisante ale dulapului placat cu oglinzi, poate fi defășurat ecranul mobil pentru un video proiector (de aceea au și montat obloane la interior, ca să poată face mai ușor întuneric). Boxele, pentru sunet surround, sunt mascate în dulap, iar pentru funcționarea lor se deschid ușor ușile, dulapului pentru a permite sunetului să inunde camera.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (7)

Multe obiecte și piese de mobilier sunt fie salvate, fie recilate și transformate, fie achiziționate de la second hand, dar modul cum sunt combinate nu te lasă să ghicești acest lucru. În camera de zi Elena a mizat pe contraste puternice de cărămiziu cu albastru, a ales pentru pardoseală piatră și pentru zone de perete cărămidă alternată cu tencuială decorativă lisă. Oglinzile dulapului amplifică lumina din cameră și totul pare mult mai spațios. Locul de birou este așezat într-un colț al camerei de zi, aproape de fereastră, iar în zona patului locul pernelor este camuflat de o perdea, iar în locul noptierelor este creat un raft la capătul patului și apoi un cufăr poziționat lângă pat, care pe timpul zilei servește și ca măsuță.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (9)

Camera copiilor concepută ca un adevărat loc de joacă colorat cu multe atracții pentru cei mici, care sunt provocați a se exprima artistic pe unul dintre pereți pe care sunt montate panouri de tablă sau pentru mișcare, grație prezenței unui sistem de suspendat cu scară și plasă pentru cățărat. Paturile sunt dispuse de o parte și de alta a camerei, lăsând centrul și zona din fața ferestrei libere pentru joacă. Deasupra caloriferului au creat un loc de ședere, încadrat de o parte și de alta de două biblioteci încăpătoare. Și aici cei doi părinți au făcut singuri loc de joacă și au bricolaj o parte din mobilier, cum ar fi masa de birou realizată din scânduri (vezi AICI) și unul din paturi care e pe roți, celălalt o saltea dublă. Ca să etanșeizeze fonic încăperea, au coborât plafonul, l-au izolat și l-au mascat cu gips-carton. Așa sunt siguri că vecinii de deasupra, chiar dacă ei locuiesc la parter, nu vor fi deranjați de către cei mici.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (13)

Bucătăria nu este deloc mare, dar cu toate acestea Elena și-a dorit o masă insulă, în jurul căreia să se poată aduna cu toții. Ca să economisească bani a recuperat mobilă veche, iar masa insulă a construit-o cu soțul ei din cărămidă, deci este fixă. În fața ferestrei există un loc de ședere, iar la nivelul plafonului, cei doi soți au montat bârne metalice, care imprimă un aer industrial bucătăriei și de care au suspendat deasupra mesei un accesoriu pentru depozitarea ustensilelor. Culorile de aici? O nebunie! N-ai cum să fii trist într-o bucătărie ca asta.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (4)

Și baia este cu totul inedită ca amenajare și ca organizare, fiind împărțită în zona de duș și lavoar în prima parte și locul de wc separat de un zid în cealaltă parte. Interesant este locul pentru litiera pisicii din fața wc-ului, delimitat cu cărămizi pentru a împiedica răspîndirea nisipului din cutie în baie. În privința lavoarului acesta a fost realizat dintr-un vas de cupru marocan, adaptat pentru această funcțiune, iar mobila a fost reciclată și vopsită de către cei doi soți. Pentru economie de spațiu au ales să aibă un duș cu rigolă îngropată și separat cu ușă de sticlă în detrimentul unei căzi. Finisajele? Ca în majoritatea încăperilor sunt din cărămidă aparentă glazurată.

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (29)

O locuință cu adevărat specială, plină de culori și idei. Da, cu siguranță pentru unii poate e prea mult, adică prea colorat, dar ceea ce merită să reții este că atunci când vine vorba despre familia ta, despre ceea ce-ți place ție, nu există reguli, decât cele care sunt valabile pentru tine. Atâta timp cât nu deranjezi sau incomodezi pe ceialalți, atâta timp cât stai acasă cu ai tăi și vrei să te simți bine în felul tău, restul pur și simplu nu mai contează. De aceea spun pe blog: O viață avem? Colorată să fie! Mai ales de zâmbete și voie bună cum sunt în această casă. Hai că ordonez mai jos imaginile ca să faci un tur virtual al locuinței, și mai jos, dacă știi rusă, merită să vezi filmulețul de prezentare cu casa acestei familii, unde multe obiecte au fost special bricolate. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (23)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (22)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (24)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (17)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (10)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (7)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (8)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (12)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (11)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (14)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (13)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (18)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (19)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (20)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (21)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (14)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (5)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (2)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (25)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (3)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (16)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (26)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (28)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (31)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (32)

adelaparvu.com despre locuinta creativa Moscova, 82 mp, design lenka.design, designer Elena Fateeva (30)
Foto: Lenka.design

11 raspunsuri pentru Creativ! Și-au amenajat singuri locuința de 82 de mp ca un mare loc de joacă pentru familia lor

 1. Maria spune:

  genial

 2. Emma spune:

  multa culoare in casa asta!… imi place ladita de sub geamul din bucatarie!

 3. Mihaela spune:

  Imi plac tablourile, de unde am putea cumpara asa ceva?

 4. Mariana Oancea spune:

  Daaaaa! Imi plece mult toata „nebunia” din aceasta casa! Ai zice ca-i „dezordine”, asa vad eu care nu sunt foarte ordonata… Dar imi place! Multam Adela , voi salva in preferintele mele!
  Felicitari pentru premiul primit, il meriti, ma bucur pentru tine!

 5. Mihaela spune:

  Adela, ai idee cine ar putea face asa un pat din zidarie? Sau cum s-ar putea face? Recunosc ca ideea e inedita pentru mine si imi place. Multumesc

 6. Igor spune:

  Cred ca as vrea foarte mult sa-i cunosc pe oamenii care si-au facut asa o casa!

 7. Irina Anghel spune:

  Fascinanta glazura de caramida, pe care orice alt material si nuanta contrasteaza placut!

 8. Irina Anghel spune:

  Evident ca glazura caramizii face ca restul materialelor si nuantele sa contrasteze in mod placut. Multumim, Adela!

 9. silvialuli spune:

  Ii admir pe cei care au creativitate „indrazneata”. Un loc minunat pentru copii sa isi triasca copilaria relaxati.

 10. Laurie spune:

  Nu ma bagam in vorba daca nu mi-ar fi PLACUT CAP-COADA. Suportul pentru TV mi s-a parut cireasa de pe tort. Proprietarii stiu oricum ce locuinta deosebita au, dar cred ca le-ar face placere sa stie ca bucuria lor este impartasita si de altii – cu sincera admiratie, fara urma de invidie. Daca nu este „opera” lor, complimentele ar trebui sa-i „atinga” si pe designeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *