adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (6)

In Constructii, Idei pentru acasa, Romania Mea

Pot să izolez casa fără polistiren?

Vara, mulți aleg să-și sacrifice concediul pentru a-și face timp pentru construcția casei lor. Da, este sezon de construcții, dar și unul de documentare, mai ales când banii sunt numărați și casele trebuie pregătite a fi izolate pentru sezonul rece. Sunt mulți oameni cărora nu le place ideea de termosistem cu polistiren pe fațade, asta dacă ar fi să mă iau după numărul de întrebări puse referitor la acest subiect. Evident, întrebarea următoare este: pot să-mi izolez casa fără să mai folosesc termosistem? Desigur că întotdeauna există soluții, dar contează mult proiectul casei și așteptările proprietarilor. Însă una dintre soluții este mai la îndemână decât ai crede: blocurile din BCA. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (1)

Dacă ai un proiect de casă gândit cu o structură suplă, pe grinzi și stâlpi, sau una pe un singur nivel, să știi că poți face zidurile fără probleme din blocuri de BCA. Pe lângă faptul că sunt ușor de pus în operă, practic construiești repede, cu ajutorul unor blocuri mai mari, cu grosimi de 35 de cm sau mai mult (vezi blocurile tip BCA MACON 2,5 sau BCA SIMCOR 2,5 cu grosimi de 35, 37,5 sau 40 cm), eviți folosirea termosistemului. Da, cu blocuri mai groase, cum ar fi , nu mai ai nevoie de izolație la exterior. Peste acestea constructorul poate veni la fațade doar cu tencuială și apoi cu strat de vopsea sau în funcție de proiect cu placări de piatră, lemn, metal. Ideea este însă simplă: elimini un cost supliementar pentru materiale, manoperă (termosistemul presupune etape clare și laborioase) folosind pur și simplu blocuri de BCA bine alese. În plus, pe lângă aceste economii (estimate la circa 10% din valoarea totală a construcției conform OPPB), șantierul nu va fi la fel de dezordonat cum se întâmplă din cauza resturilor de la termosistem.

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (5)

Și nu doar că poți avea casa izolată fără polistiren, dar și pe parcursul exploatării ei, adică cât locuiești în ea, te vei bucura de o ambianță sănătoasă și confort termic. BCA (Beton Celular Autoclavizat) este un material de construcție care are în componență var, nisip, gips, ciment şi apă, deci pereții casei tale vor respira, asigurând un climat plăcut la interior. Cel mai mare producător de BCA din România, Macon, deține un atestat emis de Romania Green Building Council care certifică faptul că oferta Macon cuprinde soluții eligibile care pot contribui la obținerea certificării proiectelor rezidențiale ca și “locuințe verzi” în cadrul programului “Green Homes certified by Romania Green Building Council” , adică acele locuințe eficiente energetic și care respectă principiile de proiectare, construcţie și operare a locuinţei în vederea minimizării sau eliminării impactului pe care construcţia sau operarea locuinţei îl are asupra mediului.. De la finalul anului 2018 clădirile publice și, începând cu anul 2021, toate tipurile de clădiri vor primi autorizație de construire numai în cazul în care sunt proiectate pentru a avea un consum de energie aproape egal cu zero.

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (6)

Pe lângă faptul că blocurile de BCA au calități demostrate în privința termoizolării, ele nu emană fum sau alte gaze toxice în cazul nedoritelor incendii. De asemenea, acest material de construcție poate fi refolosit și reciclat în totalitate, ceea ce înseamnă că BCA-ul este un material prietenos mediului. Deci, nu doar termoizolare, ci și garanția că o casă din BCA poate fi sănătoasă și ridicată cu respect față de natură. Uite, pe site-ul Macon ai și un calculator de necesar de BCA în funcție de proiectul tău (vezi Macon/CalculatorBCA), dar ai și posibilitatea să-i contactezi AICI pe specialiștii lor pentru a-ți oferi cea mai bună soluție în funcție de regiunea în care vrei să construiești. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (2)

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (4)

adelaparvu.com despre izolarea casei cu BCA, foto Macon (3)Foto: Macon

9 raspunsuri pentru Pot să izolez casa fără polistiren?

 1. Elena spune:

  Și cum se izolează stâlpii de beton? Fărăr izolație, betonul face condens. Zidul în sine, de bca, este și izolator. Poate găsiți și o soluție pentru stâlpi. Mulțumesc!

  • Calmir spune:

   D-na Elena , stay chill ,solutiile de inchidere a puntilor termice de orice fel , inclusiv la stalpi , sunt rezolvate de vreo 50 de ani.

 2. Teodora L spune:

  Interesante si binevenite informatii. Multumim, Adela !

 3. Marge spune:

  De cand respira cimentul?! E cel mai mare sugator de apa , de asta se si hidroizoleaza fundatiile si se izoleaza peretii ..iar cele mai mari costuri de incalzire si perderi de caldura le au fix casele din bca

  • Adela Parvu spune:

   Marge, când spui cele mai mari costuri de încălzire pe ce te bazezi? Ai la îndemână vreun studiu comparativ? De asemenea, de ce spui ciment, când compoziția BCA-ului e mult mai complexă?

  • Calmir spune:

   Marge , am impresia ca esti frizer sau chelner , de aceea ar trebui sa-ti dai cu parerea doar daca cunostintele tale acopera domeniul respectiv. In alta ordine de idei , sau mai pe sleau , las-o balta daca nu te pricepi.

 4. Liviu spune:

  Buna! Eu mi-am construit o casuta de 80 mp din bca celco si acum cautam articole care sa ma lumineze putin cum este cu izolatia…
  Am facut-o din bca, am acoperit-o cu tabla rufster, i-am facut instalatia cu sarma litata… Tot ce am facut mai sus am facut contra recomandarilor primite si in continuare m-am gandit nici sa nu o izolez cu polistiren. Nu il suport. Vreau sa fac pe interior o tencuiala clasica de 2.5 cm si pe exterior la fel doar cu o plasa rabitz peste care sa aplic o tencuiala decorativa. Mentionez ca fundatia si temelia sunt izolate, la fel si centura de sus. Grinzi de ciment nu am pentru ca am construit pe rezistenta bca-ului. Podurile sunt din lemn de 5 cm izolate cu 5 cm de vata minerala cu folie de aluminiu.

 5. Nelu spune:

  Buna.
  Am casa construita din BCA gama Ytong clasa A + si dorsc sa aflu cu ce pot izola puntile termice(stalpi din beton,centuri si placa de beton).
  Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *