Fiecare are visul său și ajunge într-un moment al vieții în care-și imaginează casa ideală. Dar se întâmplă ca atunci când dorința ți se împlinește să constați să nu e ușor să o materializezi până la capăt. Azi, spre exemplu, am ales să-ți prezint o locuință situată pe colțul unei clădiri, cu o formă mai atipică, de semicerc la care proprietarii au visat mult timp. De ce? Pentru că înainte au locuit într-un apartament obișnuit de bloc, destul de mic, împreună cu fetele lor gemene, iar ei își doreau ceva mult mai spațios, luminos și neapărat într-o clădire veche care să aibă istorie. Ei bine, au găsit locuința în clădirea veche din Barcelona, s-au îndrăgostit de ea, au cumpărat-o, dar după asta s-au trezit că nu știu cum să o mobileze, tocmai pentru că toate spațiile avea forme neobișnuite. Așa că au apelat la designer de interior care să le creioneze atmosfera la care visau. Dar hai să-ți spun mai multe.
Da, multe ferestre, multe uși interioare și o zonă de zi centrală din care se deschideau restul încăperilor, așa era apartamentul organizat, practic cu livingul ca zonă de trecere. Dar problema cea mai mare era pur și simplu lipsa zidurilor de-a lungul cărora să poată fi așezată mobila. Apoi, proprietarii își doreau ca la interiorul casei să se regăsească câteva elemente care să vorbească despre isotira clădirii, cum ar fi tâmplăria, însă vizau și confortul și dotările contemporane, mai ales în privința bucătăriei. Practic, nu știau cum să îmbine vechiul cu noul pentru a nu altera arhitectura interioară de care s-au îndrăgostit la prima lor vizită aici. Designerul Meritxell Ribe le-a propus o combinație între stilul provensal și cel actual, funcțional, minimalist. Astfel, bucătăria este foarte practic gândită, totul pe alb la capitolul ansamblu de mobilă, dar cu tușe provensale în zona locului de luat masa și accente decorative de tip patchwork la nivelul pardoselii prin alegerea unor plăci decorative din ciment.
Pentru că în zona de zi spațiile comunică între ele, designerul le-a separat prin culoarea de pe pereți. Practic, prin nuanța de verde turcoaz sunt marcate livingul și sufrageria pentru a fi mai ușor reperate în condițiile în care din aceste încăperi se accede către bucătărie, separată cu o ușă glisantă, și apoi dormitoare și băi. La capitolul finisaje, lemnul se regăsește la nivelul pardoselilor, cu excepția camerelor umede, iar mobila are un aer vintage, grație formelor clasice și finisajelor patinate (vezi mobila din sufragerie, piesele mici din living). Decorațiunile însă contează enorm în ambient, căci ele, pe lângă materialele și tonurile naturale, aduc o textură mai puțin formală. Când ai covoare împletite, draperii din in, tapițerii plăcute la atingere nu te simți stingher, ci îți place plăcere să interacționezi cu obiectele, fără teamă că le-ai putea altera aspectul. O locuință cu adevărat specială prin forma ei, dar și deosebit de plăcută, de caldă grație combinațiilor realizate aici de către designer. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Fernando Bedon via Meritxell Ribe