adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (3)

In Idei pentru acasa

Accente de galben într-un apartament de 50 mp

Când vrei să amenajezi repede și cu bani puțini o locuință dintr-un bloc vechi trebuie să știi care sunt elementele pe care le poți păstra din ea, chiar dacă tentația este să renunți la tot și să înnoiești și finisajele. Am ales să-ți prezint o locuință de 50 de mp unde au fost făcute mici modificări, dar unde s-au economist bani pentru că de la fostul proprietarii, tinerii care locuiesc acum aici, au știut ce să păstreze. Și ce au păstrat? În primul rând parchetul, apoi o parte din piesele de mobilier, cum ar fi comoda de pe hol, dulapurile din living. De asemenea, au păstrat distribuția camerelor și ușile interioare vechi, adică livingul, dormitorul și balconul, iar în privința bucătăriei și a băii au făcut modificări pentru a se bucura de mai mult confort. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (15)

Da, poate că un astfel de parchet montat în stilul anilor 70 nu pare atractiv la prima vedere, dar când e vorba despre unul din lemn masiv în stare bună, o rașchetare și lăcuire pot face minuni. Înlocuirea parchetului presupune și multă mizerie în casă, dar și o cheltuială pe cinste, așa că tinerii au păstrat acest parchet și sub îndrumarea designerului la care au apelat, mai departe au ales ca zugrăvelile să fie simple în tonuri de gri. Astfel, suprafețele mari sunt plăcut conturate, iar griul urban de pe pereți vine să estompeze caroiajul din desenul parchetului, e adevărat mult mai ritmat. Numai că având un asemenea parchet, covoarele puteau să lipsească fără probleme.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (1)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (4)

Mobila veche din living a fost refăcută, respectiv nuanța de lemn închis a fost păstrată doar parțial, carcasele pieselor (vitrina și biblioteca) fiind vopsite în alb. Ba mai mult, în zona unde ar fi trebuit să fie comoda tv au făcut o modificare, respectiv s-au folosit de una dintre ușile culisante ale vechii biblioteci pentru a masca acolo televizorul, dar au făcut loc și pentru un mic birou (ecranul televizorului este și ecranul computerului). De asemenea, tîn bibliotecă este mascat și caloriferul.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (6)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (5)

Bucătăria a fost debarasată de ușă interioară pentru a deveni mai ușor de folosit, în special în zona mesei pentru micul dejun, iar spațiul de deasupra ușii folosit și el pentru depozitare. În zona mesei în loc de placare cu faianță au aplicat vopsea cu efect de tablă, care se potrivește foarte frumos cu piese de mobilier ce includ suporturi din fier. A căpătat un aer vintage acest colț.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (10)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (9)

Faianță au folosit doar unde a fost nevoie, respectiv în zona blatului de lucru. Bucătăria a fost și ea în mare parte păstrată, au schimbat blatul de lucru, electrocasnicele și chiuveta pe care și le-au dorit noi.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (11)

Schimbările au survenit după ce baia a fost lărgită către holul de la intrare, ea inițial fiind mult mai mică și dotată doar cu duș. Acum, după ce au mărit baia, tinerii și-au putut instala o cadă cu o formă mai atipică pentru spații mici. Dar cum au economisit aici bani? Au ales plăci ceramice simple, pentru pereți totul pe alb, iar cada au placat-o cu plăci care imită textura lemnului. Unde nu a fost nevoie au zugrăvit cu vopsea lavabilă albă, deci nu au îmbrăcat pereții până sus.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (13)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (14)

Astfel au putut să-și permită un duș mai actual și obiect sanitare de calitate, pe care le-au ales conform spațiului disponibil (de remarcat lavoarul mic), dar și o ușă culisantă la comandă făcută la un atelier, unde sistemul de culisare a fost creativ reciclat. Și da, ușa nu se închide perfect etanș, dar acest lucru nu deranjează, mai ales că holul este încontinuare suficient de spațios.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (12)

Dormitorul a fost în mare parte păstrat, respectiv dulapurile înzidite configurate pe colț și revopsite. Sunt făcute din placaj ușor și practic maschează un loc de dressing. Zona patului a fost marcată de un tapet cu carouri supradimenionate, lucrur posibil mai ales că înălțimea camerei este de 3 metri. Și ușa interioară a fost păstrată, dar revopsită într-o nuanță solară de galben.

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (8)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (7)

De altfel, galbenul se regăsește în spațiul locuinței ca accent vesel și care scoate din anonimat amenajarea, gândită doar în tonuri neutre de lemn, gri și alb. Pentru doi tineri acest apartament este excelent are de la zona de zi la spațiu de relaxare pe balcon, iar accentele de galben chiar vorbesc despre etapa din viață când se bucură de vacanțe și de timpul petrecut împreună. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (3)

adelaparvu.com despre apartament cu accente de galben, designer Macieja Kocoja, Foto Mariusz Purta (2)
Foto: Mariusz Purta

11 raspunsuri pentru Accente de galben într-un apartament de 50 mp

 1. Daniela spune:

  As dori sa comand si eu o astfel de usa culisanta.Imi puteti recomanda o firma?
  Multumesc!

 2. Cristina spune:

  Buna Adela!

  Noi ne dorim la intrarea din hol in bucatarie 2 usi glisante, intucat avem un spatiu de 120-130 de cm. Ne poti recomanda un atelier/firma care pot face aceste usi pe comanda?

  Am tot cautat si din pacate ni s-a transmis faptul ca usile nu se vor inchide etans si ca nu exista astfel de sistem. Am incercat chiar si la Porta Doors si am primit acelasi raspuns, insa ne-au contactat ulterior sa ne spuna ca se poate dar costa 3000 Ron doar sistemul de glisare. Mi se pare exagerat!! Crezi ca este un pret real?

  Multumesc anticipat

 3. Delia spune:

  Salut, Adela! Stii cumva de unde a fost achizitionata harta de pe perete? Multumesc! 🙂

 4. Ana spune:

  Bună Adela,

  Mă interesau și pe mine jaluzelele din bucătărie, ai idee de unde au fost achiziționate?

  Mulțumesc

 5. Carmen spune:

  Am fost extaziata de articol si de amenajare. Pur si simplu mi s-a trezit dorinta de a face ceva in acest apartament al meu, pe care l-am neglijat de ani buni. Mersi Adela de idei si imbold.

 6. Ana spune:

  Bună Adela

  Știi cumva unde se pot comanda tipul acela de jaluzele și din ce material sunt?

  Mulțumesc

  • Adela Parvu spune:

   Dragă Ana, se numesc storuri romane și se fac la comandă de către firmele specializate în draperii și perdele.
   De asemenea, poți apela la un designer de perdele, așa cum fac și eu pentru proiectele mele. Colaboratoarea mea este Alina Țâru, telefonul ei este 0723.234.323

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *