adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto randare arh. Vlad Rusu (4)

In Constructii

Jurnal de șantier. Clinică de dermatologie în Cluj-Napoca

Când este vorba despre construcții destinate serviciilor, cum ar fi un mic hotel, un spațiu comercial sau o clinică privată, timpul este cel care contează enorm. De ce? Pentru că scopul este ca acea construcție să fie cât mai bine și repede finalizată și dată în uz, investitorul urmând să-și amortizeze cât mai curând posibil investiția. Am ales să-ți prezint azi un proiect interesant de la Cluj-Napoca, unde, în centrul orașului s-au demarat lucrările pentru o clinică de dermatologie și unde arhitectul Vlad Sebastian Rusu și firma de construcții Trentino Alpi din Oradea au optat pentru anumite soluții constructive care să asigure o rapiditate a execuției, realizarea ușoară și de efect a unor detalii pe fațada clădirii, dar și încadrarea într-un buget bine calculat, asigurând totodată calitate și rezistență în timp. Dar hai să-ți spun mai multe despre motivațiile vizavi de alegerea materialelor de construcție.

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto Macon (1)

După cum ai să observi și din imaginile de pe șantier, construcția este aproape finalizată, deși ridicarea ei a început abia în urmă cu patru luni de zile. Este o construcție cu patru niveluri și aici va fi sediul clinicii “Dermavision”. Proprietarii au apelat la arhitectul Vlad Sebastian Rusu, care a avut o mare provocare având în vedere locul unde urma să fie ridicată clădirea. Trebuia să gândească o arhitectură adaptată destinației de clinică, dar totodată să țină cont și de contextul zonei centrale a orașului Cluj-Napoca. În proiectul său (vezi imaginile cu randările sale) arhitectul a prevăzut niște efecte contemporane la nivelul fațadei, respectiv la spaleții ferestrelor, care trebuiau decupați într-un mod mai atipic. Apoi, a gândit o structură pe cadre și stâlpi, astfel încât interiorul clinicii să fie sigur, dar și să permită în timp eventuale compartimentări. Și pentru că a trebuit să țină cont de toate acestea, inclusiv de buget, a indicat în proiectul său ca zidurile să fie ridicate din blocuri de zidărie, urmând ca dirigintele de șantier din partea constructorului să aleagă exact materialele necesare.

Planșă (vizualizare 3D) din proiectul realizat de către arh. Vlad Rusu

Planșă (vizualizare 3D) din proiectul realizat de către arh. Vlad Rusu

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto Macon (4)

Deci da, conform proiectului arhitectului, blocurile de zidărie din BCA sunt foarte bune materiale de construcție din punct de vedere raport preț-calitate, dar ele permit și o punere în operă mai facilă a unor efecte ce țin de fațada clădirii. Dirigintele de șantier, Simone Comini, reprezentantul constructorului S.C Trentino Alpi din Oradea spune că unul din principalele motive pentru care a ales blocurile de zidărie Macon îl reprezintă siguranța oamenilor și noile normative impuse de ISU. “Aceste blocuri conferă un grad foarte înalt de izolare împotriva incendiilor. La o grosime de numai 10 – 20 cm rezistența împotriva focului este de până la 4 ore, timp îndeajuns de generos pentru a evacua clinica. Cu sistemele de zidărie moderne de la Macon am obținut o construcție durabilă, cu materiale ecologice care respectă mediul înconjurător. În acest fel am combinat folosirea responsabilă a resurselor cu oferirea unui spațiu modern, econom, durabil și confortabil termic. “

Planșă (vizualizare 3D) din proiectul realizat de către arh. Vlad Rusu

Planșă (vizualizare 3D) din proiectul realizat de către arh. Vlad Rusu

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto Macon (2)

Planurile clădirii includ mai multe cabinete și specialități medicale, care în timp se pot modifica conform nevoilor, atât ca suprafață ocupată cât și ca dispunere. De aceea, aceste blocuri, care oferă o deosebită adaptabilitate într-o structură de rezistență cu cadre și stâlpi, au fost soluția ideală, fiind ușor de recompartimentat la nevoie, spre deosebire de o structură portantă cu blocuri clasice de cărămidă, asupra căreia nu se poate interveni în timp. Clinica dispune de aparatură și tehnologie de ultimă oră, această aparatură (laser, laser vascular, lumină intens pulsată, radiofrecvență samd.) trebuie protejată cât mai eficient de fluctuațiile de temperatură exterioare. Mulțumită tehnologiei cu Aerispor folosită de Macon – miile de bule de aer introduse în blocurile de zidărie oferă un excelent grad de izolație care protejează aparatele, personalul și în viitor pacienții clinicii.

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto Macon (3)

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto randare arh. Vlad Rusu (4)

Deci, fie că alegi aceste blocuri pentru casa ta, fie că achiziționezi un apartament într-un bloc cu zidărie Macon, acum știi că și pentru construcții cu destinație publică poți avea în blocurile de zidărie din BCA o soluție rapidă, accesibilă financiar, dar totodată și de calitate și rezistentă în timp. Mai multe despre produsele inovative Macon puteți afla pe site-ul www.macon.ro/aerispor, despre clinica Dermavision Cluj Napoca pe site-ul www.dermavision.ro, despre constructor pe pagina sa de Facebook, iar despre arhitectul Vlad Rusu pe site-ul său www.vladrusu.ro. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre clinica de dermatologie construita cu blocuri Macon, proiect arh. Vlad Rusu Foto randare arh. Vlad Rusu (2)

5 raspunsuri pentru Jurnal de șantier. Clinică de dermatologie în Cluj-Napoca

 1. Bogdan spune:

  „Dirigintele de șantier, Simone Comini, reprezentantul constructorului S.C Trentino Alpi din Oradea spune că…”

  De cand este dirigintele de santier reprezentant al constructorului?

  http://www.isc-web.ro/activitate_diriginti.html

  • Adela Parvu spune:

   Bogdan, poate exprimarea nu a fost cea mai fericită, dar nici nu mi se pare că e în contradicție cu ceea ce scrie în descrierea activității diriginților de șantier 🙂

 2. Marius spune:

  Dirigintele de santier e reprezentantul beneficiarului NU trebuie sa aiba legatura cu constructorul.

 3. Alexandru Pantea spune:

  Cladirea arata oribil in acea zona. Cuburi,unghiuri si dreptunghiuri care luate la un loc dau definitia „plombei”. Asta este tot ce mai pot nascoci arhitectii de astazi pentru satisfacerea dorintelor beneficiarilor. La fel ca si mansarda casei invecinate. Niciodata nu am inteles idealul Romanilor: o asa-zisa investitie imobiliara intr-o zona care vizual vorbind nu permite asemenea fantasmagorii si care intr-un final, daca experimentul este repetat, sfarseste prin a distruge vizual o zona frumoasa din oras determinand si scaderea valorii proprietatilor invecinate. Eu sunt bucurestean. Dar nu mi-am imaginat ca asa ceva se poate construi si la Cluj. Nu am nimic impotriva unor astfel de cladiri dar nu in asemenea locuri.”Plombele” acestea uratesc vietile orasenilor zeci de ani.Si ca exemplu ma dau chiar pe mine intrucat locuiesc in zona Icoanei – Maria Rosetti din Bucuresti, o zona greu incercata de lacomia fostului primar Ontanu si a pretinsilor investitori imobiliari.

 4. Emi spune:

  Singura, este o reusita. In context, o blasfemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *