adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (14)

In Constructii

Jurnal de șantier. Apartamente cu ziduri care nu fac igrasie

Mucegaiul datorat igrasiei este o problemă reală în multe locuințe de la noi. Dar cauza igrasiei este întotdeauna umezeala, iar atunci când pereții casei sunt și din materiale sau straturi compacte care nu lasă zidurile să respire, această umezeală se acumulează și iese la iveală sub forma mucegaiului. Niciodată soluțiile de tratare superficială la nivelul pereților nu funcționează, ci trebuie stabilită sursa umezelii și rezolvată problema ventilației. De aceea, este important ca la achiziționarea unei locuințe să te interesezi de structura clădirii și de materialele din care este construită ea. Și ca să afli direct de la specialiști de ce aleg anumite materiale de construcții, am să-ți scriu azi de un ansamblu nou de blocuri din Cluj-Napoca, mai exact Grand Hill Residence, conceput ca un complex rezidențial premium.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (1)

Sus foto vizualizare 3D proiect rezidențial, jos foto din etapele de construcție a ansamblului Grand Hill Residence Cluj-Napoca.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (7)

Este adevărat că orice dezvoltator imobiliar are tot interesul ca ceea ce construiește să fie finalizat cât mai repede și bine, iar faptul că noile ansambluri se ridică rapid nu înseamnă că ar fi precare la capitolul calitate. Noile tehnologii, echipamente și scule, dar și materialele folosite, permit ca foarte multe blocuri și clădiri să fie de calitate premium și ridicate în timp scurt. La Cluj-Napoca pentru blocurile din ansamblul Grand Hill Residence dezvoltatorul Luca Prest a apelat la biroul de arhitectură Arhimar pentru ca structura, zidurile, compartimentările și arhitectura exterioară a construcțiilor de zece etaje, care vor include cele 148 de apartament cu una, două sau trei camere, să fie de cea mai bună calitate. Și da, dezvoltatorul a hotărât împreună cu specialiștii, ca pentru ziduri și compartimentări să folosească blocuri de BCA produse în România de către firma Macon. De ce? Unul dintre motive este și faptul că aceste ziduri respiră și ca atare problema condensului de la interior, acumularea umezelii nu au cum să-și facă simțită prezența, oferind viitorilor beneficiari locuințe sănătoase.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (9)

Proiectantul complexului, arhitectul Cristian Banut de la Arhimar spune cum a ajuns să ia în calcul blocurile de zidărie din BCA: “În cazul complexului Grand Hill Residence, am gândit eficient izolația termică, grosimile și dispoziția lor în construcție fiind corelate și calculate de la bun început. A existat un calcul elaborat pentru aceasta, este vorba de calculul coeficientului global de izolare termică. Acesta a inclus nu numai calculul izolației termice pentru fiecare element de construcție: placa spre sol, pereți, acoperiș șamd și încadrarea sa în limitele normativului, dar și urmărirea modului în care întregul complex al locuinței răspunde din punct de vedere al izolației termice, ținând cont de zona în care se află viitoarea construcție, de volumul încălzit, de suprafețele prin care se realizează pierderile de căldură șamd. Faptul că acest proces s-a realizat nu înseamnă numai rezolvarea unei probleme, ci și controlul conștient al multor alte situații care vor avea un impact și mai mare în viitor decât factura de energie a locatarilor”.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (17)

Arhitectul Cristian Banut explică de ce blocurile de BCA de la Macon au caracteristici pe care specialiștii le urmăresc. “Datorită porilor minusculi de aer, aceste produse au și o excelentă capacitate de izolare termică și fonică. În plus, pereții făcuți din aceste blocuri au capacitatea de a „respira”, ceea ce elimină în mare măsura problemele legate de condens, indiferent dacă pereții sunt sau nu izolați termic în mod suplimentar. O bună izolație termică salvează cu siguranță cheltuieli importante legate de încălzirea și răcirea unei locuințe pentru beneficiari. La ansamblu s-au folosit blocuri de 25 cm peste care s-a izolat cu polistiren. La această izolație termică se adaugă un sistem de ventilație performant ceea ce face cu adevărat izolația eficientă.”

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (8)

Directorul de șantier al ansamblul rezidențial menționat, inginerul Florin Timofte, spune că transferul termic a reprezentat primul criteriul de alegere a sistemelor de zidărie Macon. În etapele de construcție, procesul de izolație termică a clădirilor, fie ele case sau ansambluri de locuințe, clădiri de birouri trebuie gândit bine și necesită o atenție deosebită. De la teama privind costurile de întreținere în sezonul rece, până la izolația termică aplicată necorespunzător și care poate compromite construcția și cauza neplăceri. Noi proiectanții, (mă refer aici la arhitecți, și la inginerii proiectanți) avem pentru fiecare construcție normative de proiectare și date privind exigențele de proiectare, iar pe de altă parte, experiența fiecăruia dintre noi este utilă de fiecare dată.”

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (4)

Un alt criteriu menționat de către domnul inginer, considerat deosebit de important, a fost greutatea blocurilor utilizate si structura lor. Datorită bulelor de aer din interior, este un material ușor de zidărie, având o densitate în stare uscată de numai  420 kg/m3, adică de șase ori mai ușor decât betonul monolit și de două – trei ori mai ușor decât blocurile ceramice. Aceasta proprietate oferă o mai mică încărcare a structurii clădirii.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (11)

Reţeta unei structuri ușoare a materialelor, dar realizate în așa fel încât să asigure o zidărie durabilă și echilibrată având în vedere zona pe care se situează viitoarea construcție, a fost considerată a fi o necesitate. Hidrogenul eliberat în procesul de  fabricație determină formarea porilor în care ulterior este înglobat aer, distribuiți uniform în interiorul blocurilor, rezultatul fiind un beton celular cu excelente proprietăți izolatoare. BCA-ul este în primul rând un material stabil, care își menține în timp calitățile și proprietățile inițiale, ceea ce conferă construcției trăinicie.

Inginerul Florin Timofte a ținut să mai sublinieze și că :  “Rapiditatea construcţiei în cazul unui ansamblu rezidențial pe o piață în care locuințele de calitate se vând ca pâinea caldă este esențială, de aceea, acest criteriu a contribuit din plin la alegerea sistemelor de zidărie de la Macon. ”

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (10)

Din punct de vedere al lucrărilor care urmează să fie executate la interiorul fiecărui apartament, viteza și ușurința în execuție crește datorită faptului că orice prinderi, fie ele pentru mobilier sau pentru decorațiuni de perete, se vor face mai simplu când vine vorba de un material plin în întregul său volum.  Sunt rezistente la dăunători, insecte şi rozătoare, fără a fi nevoie de tratamente speciale.  Nu au nevoie de multe lucrări frecvente pentru întreţinerea în timp, pereții pot fi dărâmați ușor, în caz de nevoie, putând astfel ca viitorii locatari să recompartimenteze locuința fără probleme.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (5)

În ultimii ani ponderea construcțiilor cu BCA a crescut considerabil având în vedere că acest material a demonstrat că miturile privind dezavantajele lui nu au un fundament real. O ultimă remarcă – sistemele acestea de zidărie sunt prietenoase cu natura înglobând materiale ecologice, acestea putând fi reciclate în proporție de 100%, știindu-se faptul că în compoziția chimică a acestora intră nisip, apă, ciment și var.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (2)

Un aspect important este siguranţa la incendii – o preocupare constantă a constructorilor când vine vorba de locuinţe şi viața oamenilor. Blocurile din cadrul Grand Hill Residence, conform inginerului Timofte, au o rezistență foarte bună la foc, fiind un material anorganic și incombustibil. Un zid din aceste blocuri cu o grosime de 100 – 200 mm are  o rezistență la foc de până la  4 ore, interval în care pereții asigură îndeplinirea ambelor criterii, etanșeitatea și izolarea.

Un alt aspect important îl reprezintă rezistența foarte bună la cutremure. Blocurile de BCA sunt deci pe lista materialelor celor care se pretează pentru clădiri sigure și verzi, foarte căutate în zilele noastre dacă ne gândim la viitorul nostru al tuturor. Desigur viitorul va fi cel al cumpărătorilor informați. Mai multe despre produsele inovative Macon puteti afla pe site ul www.macon.ro/aerispor iar despre Ansamblul Grand Hill Residence, Cluj Napoca pe site-ul www.grandhillresidence.roSper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (5)

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (14)

Explicatie foto Pentru că  proprietarul îşi propune să ofere cumpărătorilor apartamente moderne care să satisfacă toate gusturile şi cerinţele, precum şi un raport optim calitate preţ şi pentru că apartamentele se vând complet finisate cu materiale de primă clasă alegerea acestor blocuri care permit o gamă largă de finisaje atât de exterior cât și de interior a fost simplă. Se pot aplica pe ele orice fel de vopsea, tapet, gips carton sau chiar lambriuri de lemn.

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (13)

adelaparvu.com despre zidarie Macon la grand hill residence Cluj Napoca, Foto Macon (12)

5 raspunsuri pentru Jurnal de șantier. Apartamente cu ziduri care nu fac igrasie

  1. ionut spune:

    Bună ziua,
    Inţeleg că bca-ul folosit permite pereţilor să respire şi să elimine umiditatea, dar dacă izolezi cu polistiren nu ai blocat complet aceste caracteristici?

    • Vasile spune:

      Acu nici nu poti sa nu-l izolezi.. iar vata minerala e mai scumpa. Se mai mentioneaza in articol ca exista si „un sistem de ventilație performant”, dar nu se precizeaza de care.

  2. Sincan Mihaela spune:

    Eu locuiesc intr-o casa veche construită în 1940.Am renovat-o,peretii sunt izolați cu polistiren sau vata minerală si rigips la interior si cu toate acestea au ieșit în unele locuri pete de umezeala sau vopseaua lavabila se marunteste ca o pudra si cade .Ce ar fi de facut?

    • Depinde de localizarea petelor de umezeala: pot fi infiltratii de apa din ploi – dinspre zona superioara pereti/planseu/acoperis; pot fi infiltratii din topirea zapezii sau din apa freatica – la partea de jos a peretilor; poate fi condens.
      Deci in functie de localizarea petelor sunt de verificat:
      – daca acoperisul/terasa sunt etanse la apa, daca contin toate straturile (foliile necesare)
      – daca fundatia si soclul casei sunt hidroizolate etans pe o inaltime suficienta
      – daca tamplaria PVC are sistem de ventilatie, daca s-a intors termoizolatia in cantul golurilor de tamplarie
      – daca termoizolatia folosita a avut o grosime suficienta.
      – daca sunt hidroizolate etans eventualele zone de intersectie intre acoperisuri si pereti verticali

  3. – daca s-a asteptat uscarea completa a mortarelor si tencuielilor inaintea aplicarii finisajelor si vopsitoriilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *