adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (13)

In Constructii

Mai este cineva care să facă acoperișuri ca acesta?

Dacă te plimbi în zonele vechi ale Bucureștiului sau prin cele ale orașelor noastre cu siguranță privirea îți va fi atrasă de arhitectura clădirilor vechi. Și, pe măsură ce-ți ridici privirea ori ecranul telefonului în încercarea de-a capta imaginea acestor construcții, vei remarca detaliile, inclusiv pe cele de la nivelul acoperișului. Da, de regulă îți vine să oftezi gândindu-te că în ziua de azi nu se mai face așa ceva și că pe vremuri oamenii aveau timpul, răbdarea și priceperea necesare pentru a zămisli adevărate capodopere. Cine mai face așa ceva în ziua de azi? Ei bine, eu nu am rămas mirată, ci chiar mi-am propus să găsesc oamenii care mai pot face așa ceva. Dacă în trecut meșterii aveau poate mai mult timp și răbdare pentru a face lucruri spectaculoase, sigur, în ziua de azi, tehnologia asta de ne-a invadat viața trebuie să folosească și la a readuce frumusețea arhitecturii de altădată. Și nu m-am înșelat. Dar hai să-ți spun mai multe.

Imagini de arhivă ale Palatului Vorvoreanu

Imagini de arhivă ale Palatului Vorvoreanu

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (2)

Când am aflat despre restaurarea Palatului Vorvoreanu din Craiova m-am întrebat desigur despre echipele de meșteri care au reușit să-i redea clădirii strălucirea de odinioară. Pentru că fiecare lucrare de restaurare finalizată cu succes este un adevărat prilej de fericire atât pentru toți cei implicați în acest procesul de refacere, cât și pentru oamenii simpli, care trec pe lângă acea clădire și se pot bucura de frumusețea ei. Palatul Vorovreanu din Craiova este o clădire de patrimoniu valoroasă, care vorbește despre istoria orașului din Bănie. Și dacă fațadele și interioarele pot fi observate și admirate mai ușor, ei bine, de această dată vei vedea imagini spectaculoase în care este surprins acoperișul clădirii. Construit între 1905-1910 în stil renascentist, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu (Autor și al clădirilor din București precum Palatul Patriarhiei din București, Cercul Militar și Biserica Armenească), palatul a aparținut familiei Vorvoreanu, de origine grecească, care a dat Craiovei prin Gogu Vorvoreanu un primar renumit ca avocat, dar și ca filantrop.

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (6)

După o istorie tumultoasă, Palatul Vorvoreanu a devenit la jumătatea secolul XX sediul Mitropoliei Olteniei, când Mitropolitul Firmilian şi savantul C.S. Nicolăescu-Plopşor au făcut un schimb de imobile, Mitropolia cedând Muzeului Olteniei Casa Băniei în schimbul Palatului Vorvoreanu (poți afla aici mai multe despre isotira Palatului Vorvoreanu). Anii însă și-au pus amprenta asupra clădirii și chiar dacă basoreliefurile de pe fațade au căpătat o patină aparte, acoperișul era deteriorat. Realizat inițial de meșteri pricepuți, integral manual, restaurarea învelitorii a fost o reală provocare, dar dusă la final cu succes la către echipa Aqua System. Da, există și în acest domeniu, care părea că ar fi apus din cauza lipsei meșterilor, produse ornamentale deosebite și sisteme pentru învelitori care asigură restaurarea exemplară a acoperișurilor clădirilor de patrimoniu, dar mai ales montatori profesioniști.

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (19)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (20)

Imaginile de după restaurare sunt elocvente, acoperișul fiind la propriu o operă de artă, contribuind la aspectul spectaculos al Palatului Vorvoreanu. Materialul folosit la renovarea acoperișului este unul mai special, respectiv Titan Zinc de nuanță gri albastrui si Titan Zinc natur, material furnizat de către compania Rheinzink. Acoperișul are o suprafață de circa 1200 mp cu multe ornamente și profile deosebite, totul fiind prelucart și apoi montat ireproșabil de către echipa Aqua System. Cei de la firma Aqua System prin intermediul căreia orice acoperiș al unei case de  patrimoniu poate să-și redobândească strălucirea de altădată, spun că și pentru ei a fost o provocare majoră restaurarea acestei clădiri. Nu doar că au refăcut o bijuterie arhitecturală, dar cu această lucrare au aflat foarte multe despre meșteșugurile vechi în prelucrarea metalelor, dar și modul cum erau construite acum mai bine de 100 de ani astfel de acoperișuri. Deci istoria nu se pierde, ci doar evoluează și da, tehnologia poate ajuta în reconstrucția și construcția unor elemente care să confere unicitatea oricărei clădiri.

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (5)

M-am uitat și eu pe site-ul www.aquasystem.ro și am răsma uimită de câte piese și lucrări absolut remarcabile au reușit să facă echipa acestei firme. Așa că dacă ai o casă veche ce necesită restaurare ori îți dorești o casă nouă, dar cu o arhitectură mai aparte, știi că se mai fac acoperișuri frumoase ca altădată, doar că acum sunt și îmbunătățite prin materiale, calitatea accesorilor, grija față de estetică, dar și confort și nu în ultimul rând prin calitatea montajului.

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (7)

Un aspect foarte important de menționat: Aqua System nu este numai o companie care asigură montajul acoperișurilor din tablă, precum ai văzut în imaginile de mai sus. Aqua System este specializată în producția sistemelor de acoperiș fălțuit din tablă de titan-zinc, cupru, aluminiu sau tablă prevopsită. Tabla este furnizată de către colaboratori precum Rheinzink, Kme, Zambelli, Voestalpine, apoi este transformată în fâșii pentru sistemul fălțuit, romburi, solzi sau alte forme dorite de arhitect sau client prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație în prelucarea materialelor. În cazul unor situații excepționale, impuse de dimensiunile unor piese ce nu pot fi transportate în siguranță, o parte din producție, cu utilaje mobile poate fi mutată direct în șantier. Ornamentele sunt, în marea lor majoritate manufacturate conform indicațiilor arhitectului sau după modelele inițiale.

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (12)

Pe lângă acest segment al restaurărilor, echipa Aqua System poate executa și lucrări de arhitectură modernă din  orice tip de tablă atât pentru învelitoare cât și pentru fațade. Deci, pentru orice lucrare, indiferent e complexitatea ei, bazată pe piese din tablă, pe care nu știi cum să le produci și să le montezi, poți apela la echipa Aqua System. Intră pe site-ul lor www.aquasystem.ro unde ai și date de contact. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (17)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (16)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (15)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (14)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (13)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (11)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (10)

adelaparvu.com despre restaurarea de la Palatul Vorvoreanu din Craiova (4)

3 raspunsuri pentru Mai este cineva care să facă acoperișuri ca acesta?

  1. Nusa spune:

    Romii ar putea face dar cu proiect clar si supravegheati de arhitecti..
    Ei au asta in sange ,sunt talentati dar nu sunt canalizati si valorificati.
    Stie toata lumea ce acoperisuri au facut pentru palatele lor dar din pacate chiciuri.

  2. Bogdan P spune:

    Buna ziua! Asa este, rromii o au in sange, dar nu numai. Am avut cazia sa reabilitez un muzeu in Falticeni, Muzeul de Arta ”Ion Irimescu”, si am avut, pentru invelitoare echipa de rromi. Au fost discutii lungi si neplacute legate de manopera si consumul de matetrial. La un alt muzeu, tot in Falticeni, am fost ajutat de o echipa a Primariei din Falticeni. Aceste detalii sunt foarte scumpe de proiectat si foarte scumpe ca si manopera si consum de timp si material. Sunt foarte frumoase, in orice forma a lor.

  3. Anca spune:

    Foarte frumoasa aceasta restaurare! In Bucuresti si in localitatile apropiate (sau, in functie de proiect, chiar si in zone zone mai indepartate), de asemenea proiecte de restaurare se ocupa si echipa de la Cover Grup Construct, au avut lucrari asemanatoare. Ar fi atat de frumos daca ar putea fi salvate mai multe cladiri cu istorie precum cele mentionate deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *