adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (14)

In Amenajari Gradina, Gradina

Terasă adăugată după construcția casei

Sunt case mici, construite cu ceva timp în urmă, care nu aveau terase, dar cum stilul de viață al oamenilor s-a schimbat, mai nou se doresc astfel de zone aflate la granița dintre exterior și interior. Dar cum faci când casa e cu adevărat mică, iar structura ei nu permite decuparea golului în dreptul vreunei ferestre pentru configurarea unei uși care să dea în terasă? Ei bine, poți să te gândești și altfel, dacă oricum casa este mică, de ce nu s-ar anexa pur și simplu o terasă cu accesul deschis, cât mai aproape de cel al casei. Așa a fost și cazul unei familii din Rusia, căreia arhitectul Serghei Sagin, în cadrul unei emisiunii tv, a conceput o terasă pe placul proprietarilor, în stil francez, dar anexată casei, ca loc de relaxare în sezonul cald. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (2)

Conform legislației noastre, pentru orice modificare la nivelul fațadelor, inclusiv anexarea unei terase, deci chiar dacă nu se umblă la structura de rezistență a casei prin decuparea de goluri necesare ușilor, este nevoie de autorizație de construire. Ți-am făcut această precizare pentru că e importantă. În cazul terasei de față, înainte de construirea ei, s-a renovat toată casa la exterior. Amplasarea terasei s-a făcut în funcție de lotul de teren, dar și de poziția casei pe acesta, astfel încât la intrarea în curte, terasa să se citească frumos pe fațada principală. De asemenea, poziția terasei s-a făcut și în funcție de intrarea în casă, dar și de fereastra care dă spre ea. Fereastra este corespondentă unui dormitor și atunci acoperișul terasei nu afectează prea mult atmosfera interioară, chiar dacă după ridicarea terasei dormitorul a devenit mai întunecos. Era mai grav dacă terasa ar fi fost ridicată în dreptul livingului sau bucătăriei.

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (3)

Cum s-a construit terasa? Pe o structură de piloți, adică tuburi metalice fixate în adâncime la interiorul cărora s-a turnat beton. Înălțimea piloților deasupra solului a fost ajustată astfel încât să se păstreze soclul casei. Acest soclu sub terasă este realizat din panouri de tip sidding placate cu aceleași cărămizi prezente pe fațada casei. Practic sub terasă spațiul este gol, pardoseala fiind din structură de lemn și OSB peste care s-a venit cu placări. Structura pe verticală și cea a acoperișului este realizată din profile de aluminiu placate ulterior cu lemn. Deci totul este solid, rezistent și rapid construit pentru că majoritatea etapelor au fost uscate.

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (5)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (9)

Decorul terasei a fost făcut conform preferințelor proprietarilor, cu tușe inspirate de Provence și cu accente mai colorate. Pentru umbrire s-au folosit pur și simplu draperii care se montează pe galerii. În zona de terasă zidul a fost vopsit alb pentru a crea un contrast frumos cu oblonul decorativ în nuanță mentă, dar și cu lambriul ce îmbracă plafonul terasei. În rest, totul creionat din decor, căci contează mult prezența unui covor, a mobilierului de grădină alb din împletituri, a candelabrului care marchează locul de masă, dar contează și obiectele decorative amuzante dispuse pe perete. Ideea a fost ca mobilierul să fie ușor de strâns și de depozitat pe tiimpul iernii, la fel ca și decorațiuniile, dar pe timpul verii totul să fie aranjat repede și frumos.

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (13)

Poate nu te-ai fi gândit la alb pentru terasă, mai ales că fațadele casei sunt în tonuri de maro, dar această structură albă adaugă un plus de strălucire casei. Pentru a integra frumos decorul cu restul grădinii, la baza terasei două jardiniere generoase cu flori vin să coloreze plăcut zona. Da, accesul pe terasă se face pe o scară, deci nu direct de la interiorul casei, dar clar este un spațiu plăcut, facil de folosit și vesel amenajat. O idee interesantă cea de a anexa o terasă fațadei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (14)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (8)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (7)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (11)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (4)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (10)

adelaparvu.com despre terasa adaugata casei, design Serghei Sagin, Foto Fazenda (6)

Foto Ekaterina Fedorovskaya

8 raspunsuri pentru Terasă adăugată după construcția casei

 1. Gabi spune:

  Foarte frumos

 2. Cristina spune:

  Sunt prea multe culori, forme, texturi si stiluri de interior aplicate intr-un spatiu prea mic, de exterior. Gasesc ca nu e o amenajare nici reusita, nici unitara. Cred orice alta terasa de pe acest blog e mai frumoasa (dpv estetic si functional) decat aceasta.

  Stiu ca, de obicei, criticile nu sunt binevenite. Insa amenajarea aceasta nu are prea multe motive pentru care sa apara pe site-ul acesta. In afara de functionalitate (voila, o terasa adaugata ulterior, uite ca se poate, poate te inspira!!), estetic vorbind, nu e un exemplu de buna practica. Altfel, putem bineinteles considera ca orice a creat omul sau natura este frumos. Sa nu uitam ca ne aflam, totusi pe un blog de design interior, cititorii se asteapta la evolutie, nu involutie.

  Aceasta terasa poate fi, cel mult, un exemplu de asa nu – sau macar nu ar fi trebuit promovata. Nu inteleg motivele pentru care a fost afisata la rangul de exemplu (inclusiv pe acest blog, sunt prezentate alte lucrari ale unor designeri rusi de mare clasa – nu e cazul).

  Imi pare tare rau, pana acum, am facut numai aprecieri pozitive la toate postarile. E normal, se mai intampla, nu putem fi mereu la maxim, inteleg.

  Dar va rog mult: nu mai faceti rabat de la calitate! pentru ca, intr-un fel (scris) sau altul (tv) dv.formati opinii, mentalitati. Aveti, asadar, o resposabilitate pe care, pana acum, v-ati indeplinit-o cu brio! Mai multa grija pe viitor! Am mare incredere in tine, Adela, sa continui acest proiect atat de frumos. Cu drag,

  • Adela Parvu spune:

   Dragă Cristina, mulțumim pentru observații, dar da, soluția constructivă mi-a atras atenția și despre ea am vorbit mai mult. În rest, trebuie înțeles că fiecare designer sau arhitect gândește un proiect pentru o anumită familie, deci stilul de amenajare este adaptat pentru fiecare caz în parte.

 3. Fanel spune:

  Buna Ziua!

  O idee geniala!Sanatate

 4. Mariana Motilica spune:

  Frumos si inteligent!

 5. Magda spune:

  Ingenios, practic și frumos.

 6. Monica spune:

  Foarte frumoasa terasa, mie imi place mult, ca de altfel tot ce postezi. Multumesc mult pentru efortul tau, consider ca e un privilegiu ca pot avea acces la atatea idei minunate si utile.

 7. ileana spune:

  Buna , Adela ! Foarte interesant. Pe mine deja m-a inspirat. Imi doresc de ceva timp asa ceva la casa de la tara, mai ales ca mama mea viseaza la o asa terasa. Ne-au fost facute tot felul de recomandari , insa ma bucur enorm ca aceasata solutie vine in sprjinul nostru. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *