Dacă beneficiezi de o curte sau o grădină, cu siguranță ți-ai dori un colț unde să te poți bucura de timp liber petrecut în aer liber. Și pentru că oricine și-ar dori și protecție față de soarele intens al verii ori de ploile neașteptate, un foișor pare a fi o soluție bună. Secretul de-a obține însă un spațiu relaxant, eventual al unui loc de primire a oaspeților, este să nu înghesui într-o suprafață mică mai multe funcțiuni. Dacă e să fie dedicat contemplării, lecturii și a altor activități liniștitoare, e bine să tratezi foișorul ca un living în aer liber și nu ca pe o întreagă zonă de zi, adică și cu sufragerie și bucătărie. Am ales să-ți prezint azi un foișor de acest gen, dar și modalitatea pe care au găsit-o proprietarii pentru a se bucura de mese în aer liber fără a uzita de construcția din lemn.
Amplasarea foișorului contează foarte mult, mai ales când el se dorește a fi un spațiu de destindere, căci în fața ochilor e plăcut să se desfășoare grădina. Se știe că natura are darul de a ne regla respirația, ritmul cardiac, ne dă o stare de bine, doar contemplând-o. De asemenea, contează în amplasarea foișorului și vecinătatea vegetației înalte, a arborilor, care pot asigura umbră în timpul zile în mod natural, iar pe timp de ploaie pot estompa ropotul acesteia, pe când iarna, o mare parte din zăpadă o pot purta pe coroanele lor. Iluminatul exterior contează și el pentru vizibilitate și atmosferă, ca și protecția contra insectelor. Aici, în cazul foișorului, uși lamelare de tip oblon au fost montate pentru a diminua efectul razelor solare și pentru a mai estompa imagine simplă a stâlpilor.
Proprietarii în a căror curte a fost amenajat acest foișor aveau o dilemă vizavi de locul pentru masă. Își doreau ca atunci când vremea este prielnică să savureze, în spațiul grădinii, împreună cu famila sau cu prietenii preparatele culinare pregătite acasă. Dar n-ar fi vrut să combine două funcțiuni sub același acoperiș al foișorului pentru că el urma să fie amplasat într-un colț al grădinii, departe de casă, apoi pentru că bucătăria ar fi fost mult mai aproape de una dintre aleile ce înconjoară casa. Soluția le-a fost dată de către designerii de la Vavasis care au prevăzut placarea unei zone confortabile lângă casă, ca o terasă exterioară, situată în apropierea accesului în bucătărie. Legătura cu zona de foișor a fost făcută prin intermediul unor dale ce se pierd în iarbă, mărind astfel suprafața de verdeață. Cert este că decorațiunile textile pot ajuta pentru atmosferă, chiar și atunci când e vorba de exterior. Imaginea zonelor de masă și de relaxare devine una mai plăcută prin prezența lor. Sper să te inspire și pe tine!
7
Buna ziua,
Cateva detalii mai tehnice sunt disponibile? De exemplu platforma de sustinere este din beton? Daca nu, cum s-au montat stalpii? Acoperisul este realizat ‘dintr-o apa’? Este foarte interesant modelul. Exista o firma sau persoana care executa aceasta lucrare? Pret?
Multumesc mult.
Daniel
Bună Daniel! Pentru orice construcție, inclusiv un foișor ai nevoie de proiect. Așa că cel mai indicat este să apelez la o firmă de arhitectură peisagistică sau la un arhitect peisagist. Eu ți-l pot recomanda pe Dragoș Isăcescu, care evident se ocupă și de partea de implementare. Contactul lui este dragosisacescu@gmail.com
Multumesc Adela! Si felicitari pentru toate lucrurile frumoase pe care le faci si le arati pe blog si in rest 🙂